Šta je novo?

The Elder Scrolls MMO

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
515
http://ve3d.ign.com/articles/news/35170/Elder-Scrolls-Online

While doing a little domain crawling, we noticed that ZeniMax Media, the parent company of Bethesda Softworks, recenly purchased ELDERSCROLLSONLINE.COM. Combine this little acquisition with the fact that it recently opened up a online game division headed up by Mythic co-founder Matt Firor, and I think we might have made a love connection. We contacted Bethesda about this, but have yet to get an official response.

How does a massively multiplayer version of The Elder Scrolls strike you?
Nije li ih malo previse?

Jeste. Pogotovo što su sve te MMORPG igre totalno banalne (sem EVE-a koji je priča za sebe).

Sve je relativno. Sa mog stanovišta su jako banalne jer se u 99% slučajeva svode na farming - ubij X bića da dobiješ Y resursa i onda ih donesi osobi A da bi dobio još B XP-a/novca/predmeta. U suštini, razrađuju Diabla u svim MMO igrama koje se danas igraju. Meni je to mlaćenje prazne slame, mada je očigledno da ima dosta ljudi kojima prija takav vid zabave i ja nemam ništa protiv toga. ;)

Jedina koja po mom stanovištvu nije banalna je EVE online - ogroman svemir sa mnoštvom igrača koji ga praktično sami uređuju + odlično razvijena ekonomija, napredak, osobine, sve sve. Igra je toliko dobra da jednostavno ne smem da je igram :d

Oblivion MMO sigurno neće moći ni da primiriše verziji za jednog igrača. Od njega očekujem još jedan Diablo farming klon.

Poslednja izmena:
Aha, na to si mislio :). Ni meni ne svidja taj koncept konstantnog grindovanja i zato sam i prestao da igram WoW :p, ali sve osim toga je vrlo razvijeno i slozeno - klase, ekonomija, PVP itd. Ja verujem da su mnogi igraci WoW-a presli preko toga zarad jedinstvenog sveta koji te prosto uvlaci i koji nema nijedna druga MMO igra :).
S druge strane, Guild Wars je drugaciji, tj. nema farminga u tolikoj meri kao u WoW-u. Takodje, Tabula Rasa bi trebala to potpuno da iskoreni, a mozda i Oblivion Online ako ikada izadje. :)

Poslednja izmena:
pa onda je MMO okruzenje kao stvoreno za dalji "razvoj" ES serijala :p

inache Bethesda dobila u avgustu novu diviziju za MMO, a potom su i primili priliv od 300 miliona sa strane neko je ili investirao ili su digli kredu, ne secam se... tako da je to verovatno plan na duze staze tipa 4-5 godina

Poslednja izmena:
Nadam se samo da nece odustati od single player izdanja, a ako bude i MMO samo da nije ko WOW

@R0B0T0
druze moj, ti izgleda nikad u zivotu nisi ni jednu MMO igru igrao duze od 1 dan ... kako majke ti mozes tako generalizovati. igram nekoliko u kojima sam vec hi lvl, ne kazem tesko bude posle, ali je uzivancija. svaka igra je svet za sebe. nadji pravu i uzivaj. Cabal online - free, Archlord - postao je free ... nadji nesto, igraj malo duze, udji u bolji guild... onda pricaj. DOT.
a sto se tice Obliviona, aiii naravno da bi voleo da to bude, ali ima veliki problem. necu iz principa da placam za MMO. igram sve free. i ako neko kaze da je neka igra inferiornija/gora/ruznija .. itd jer je free, grdno se vara. svi prelaze na f2p sistem. postoji premium, ako si glup i/ili si amerikanac - izvoli(XD) - placaj, ako ne - ja to cenim jer pamecu mozes sve postici i srediti - snalazi se - tu lezi zanimljivost. Oblivion mi smrdi na "heavy" platipus. zato otpada.

@R0B0T0
druze moj, ti izgleda nikad u zivotu nisi ni jednu MMO igru igrao duze od 1 dan ... kako majke ti mozes tako generalizovati. igram nekoliko u kojima sam vec hi lvl, ne kazem tesko bude posle, ali je uzivancija. svaka igra je svet za sebe. nadji pravu i uzivaj. Cabal online - free, Archlord - postao je free ... nadji nesto, igraj malo duze, udji u bolji guild... onda pricaj. DOT.

Igrao sam dosta MMO igara: Anarchy online, City of Heroes/Villains, EVE, Lineage II, probao sam WoW (samo par dana jer je jako dosadan), Guld Wars, Star Wars Galaxies, Silkroad, Dofus :)... sve su totalno isti dosadni fazon sem EVE-a jer se jedino ta ističe kao kvalitetna igra. Anarchy može da prođe samo zbog veće komplikovanosti pri levelovanju lika, ali ostale... ko igre za decu (što i jesu, da se ne lažemo). Nema šta da trošim dodatno vreme na high lvl gilde kad se sve svodi na dosadni farming koji povremeno prekida PvP. DOT.

Za malo ozbiljnije i starije igrače koji znaju šta znači kvalitet, u MMO svetu teško da ima dobrih igara. Trend je praviti igre koje su kao WOW jer takve igre donose pare zato što su proste i jednostavne tako da svaki klinac na svetu može sa lakoćom da ih igra. Sa ovim se vraćam na temu jer mislim da će ista sudbina zadesiti i Oblivion MMO. Već je i sam Oblivion dosta banalizovan u odnosu na Morrowind, a mogu misliti kako će to izgledati kad se pojavi i MMO verzija. *** :(

Poslednja izmena:
Taj sjajni EVE ima manje od 0.5% MMO trzista, toliko je dobar i popularan :p

Ja igram Guild Wars povremeno kad imam vremena i nemam nista pametnije da radim. Probao sam EVE i zaista izgleda dobro. Da je single player sigurno bih ga igrao ali da dajem toliko para mesecno sa 2-3 sata igranja nedeljno malo je neozbiljno. Sto se tice WOW-a, ovo je samo moje misljenje, previse je dosadan, isto kao i LOTRO , Lineage II igram povremeno jednom do dva puta mesecno na privatnim serverima, D&D Online je bio stvarno zanimljiv i mozda bi ga vredelo igrati, dok ruku na srce svi free MMORPG-ovi koje sam video (Cabal, Silkroad itd) sugubljenje vremena jednostavno ne shvatam sta neko moze da vidi tamo, utamanjivanje neprijatelja do besvesti bez ikakvog smisla u svemu tome, na svu srecu vise nemam 11 godina (mada sam i tada igrao managera i strategije na komodoru) da bi mi to bilo interesantno. Mislim da MMORPG treba da ponudi mnogo vise od pukog farmovanja, pukog utamanjivanja hordi monstruma i lvl-ovanja lika da bi bio vredan potrosenog vremena na njega. Za sada na zalost osim Guild Wars-a ne vidim nijednu alternativu, mozda se nesto bude promenilo izlaskom Age Of Conan ( cisto sumnjam sto se ove igre tice) ili TES Online-a ili Knights Of the Old Republic Online ali do ove poslednje dve cemo se nacekati.

Poslednja izmena:
probao sam WoW (samo par dana jer je jako dosadan)

A gde si to probao wow na par dana? Retail server se plaća na minimum mesec dana, a ako si probao na privatnom serveru, bolje i da nisi.

Za malo ozbiljnije i starije igrače koji znaju šta znači kvalitet, u MMO svetu teško da ima dobrih igara. Trend je praviti igre koje su kao WOW jer takve igre donose pare zato što su proste i jednostavne tako da svaki klinac na svetu može sa lakoćom da ih igra.

Znači tvoja formula za pravljenje para je prosta i jednostavna igra. Bolje se ne upuštaj u game biznis.

WoW je jedna od najkompleksnijih i najkompletnijih igara, i posle godina postojanja još uvek se razvija punom parom. Postoji toliko stvari u toj igri, da je vrlo teško dobiti kompletnu sliku osim ako ne probaš. Ekonomija koju pominješ je odlična zahvaljujući berzi (auction house), postoje battlegrounds (PvP "igre" poput "capture the flag" viđene u mnogim FPS igrama), oko 50 potpuno različitih, skriptovanih instanci (pećine sa mobovima i bossovima), oko 2 hiljade questova, 10 različitih profesija (mining, blacksmithing, leatherworking, skinning, alchemy...), ogroman svet i najbitnije sam sistem borbe je odličan. Postoji pozamašan broj skillova za svaku klasu tako da uopšte nije jednostavno igrati klasu kako je zamišljena. Svako može da klikće 2 dugmeta, ali kad imaš izbor od 42 a treba da odreaguješ u sekundi, onda treba malo i da se razmisli.

Uzgred, veliki deo populacije (retail) wow ograča je punoletna. Neće svakom klincu keva da plaća $15 mesečno za igricu.

Dobro ajde, u pravu ste. WoW je komplikovana igra.

p.s. A 15$ je brdo novca, pravo malo bogatstvo. :)

Poslednja izmena:
Svaka igra je komplikovana :D cak i wow sto igraju curice :D. Salu na stranu, najbitnije po meni u MMO je sistem i kompleksnost igre, a wow ne igram zato sto je pvp deo stavljen u zapecak, mada svakako ima cool eventova u wow-u. Sto se ES MMO tice jos je rano za predvidjanja.

@R0B0T0
e, vidis, igrao si tacno sve one koje su meni booooring as hell !!
tj. kako kazes: Anarchy online, City of Heroes/Villains, EVE, Lineage II, probao sam WoW (samo par dana jer je jako dosadan), Guld Wars, Star Wars Galaxies, Silkroad, Dofus....
ajd osim Lineage 2 ta je ok al je debeli platipus
i kako i sam kazes: ... dosadni farming koji povremeno prekida PvP ...
e u tome je stvar. JA VOLIM DOBRU KRLJACINU. DOBAR PVP. I STA MISLITE KAKO ME JE POGODILO KAD JE UMRO *LEGEND OF ARES*? NAJFENOMENALNIJI PVP ONLINE (a verute mi probao sam mnooogo online igara, a tamo sam bio u najjacem gildu jedan od top 4-5). hocu to da kazem - za mene je dobar, brz, brutalan pvp vrlo vazan. ko to jednom oseti (taj "hype") - gotovo je - navucen je. a s druge strane igre kao EVE - su mi ne dosadne, nego jos gore.... meni treba 100% dynomite XD
WOW... hmmm ... been there, i uopste mi se ne svidja. ima krsa igara koje su i razvijenije i imaju bolji pvp i jos su i free (Rappelz epic, Archlord ...), a zahtevaju mozak, pri tome o grafici da ne pricamo (probajte Archlord).
a, to tvoje:
Za malo ozbiljnije i starije igrače koji znaju šta znači kvalitet, u MMO svetu teško da ima dobrih igara. Trend je praviti igre koje su kao WOW jer takve igre donose pare zato što su proste i jednostavne tako da svaki klinac na svetu može sa lakoćom da ih igra. -
slazem se. ALI IH IMA !!!
conclusion za Oblivion MMO: voleo bih svakako, verujem da ce biti ako nista - zanimljivo i atraktivno, ali nece "drzati paznju predugo" - i to sve pod uslovom da je f2p, ali u sta ne verujem. banalizovanje?, o da, i tu se slazem. bice lepo i to je kraj. nothin else. nazalost.
pre bih voleo morrowind online. bar bi bilo potencijala.

Kako ko dozivljava neku igru je cisto subjektivno i vredi raspravljati o tome jer je to licni ukus i to ne mora da se nekom svidja ali bi trebalo da se postuje ali ne bi trebalo tvrditi da zato sto se nesto meni svidja da je i najbolje. Meni licno najvise odgovara Guild Wars jer mogu neobavezno da ga igram ne moram da se mlatim sa zivim igracima ako ne zelim u principu igram uglavnom solo sa npc-ovima i par drugara, kad zelim da se druzim sa drugim ljudima ja izadjem u grad ili odem da igram fudbal, a uz to ima i dosta dobru pricu kao odlicna single player igra. Sto se tice WOW-a i njegove kompleksnosti, tu se ne slazem jer ono sto sam ja video vecina questova se svodi na utamanjivanje odredjenog broja protivnika, imam druga koji je 70-ti nivo u WOW-u a nije procitao vise od 10 rci u celoj igri, jednostavno dobije quest, vidi gde je marker i ide pobije sta ima da pobije, isti slucaj i sa Lord Of the Rings Online dosadilo mi posle 5 dana igranja a ne bih ga ni toliko igrao da nisam Tolkien-ov fan. D&D Online je druga prica misije su dosta dobre, zaista treba timska igra, rogue-ovi koji idu ispred i traze zamke, wizardi koji biju iz pozadine, bas kao u stonom D&D-u, normalno ako nadjes normalnu druzinu, ali ako naidjes na nekog ******a kakvih je 95% kome je i glavi samo da se sa svojim fighter likom shiba sa nekim jer je ocekivao WOW klon pa lepo pojuri napred kroz sve zamke i zasede i izgine posle par minuta i buni se sto necemo da ga ozivimo i ostavimo ga da lezi mrtav u nekom dungeonu. E takav je slucaj sa svim MMO-ima gde treba da se skupi druzina, sat vremana trazis party da bi odmah cim se krene neko morao da izadje, da jede,da spava i sl, zato ja vise u Guild Wars-u ne igram sa zivim ljudima. Sto se tice Elder Scrolls nadam se da ce dok to bude izaslo WOW i sve igre slicne njemu da se smuce ljudima i da ce napraviti nesto vredno igranja jer granice u ovoj sferi video igara su neogranicene tako da je velika steta sto je WOW uopste izasao i postavio lose standarde i samim tim onemogucio razvoj drugih kvalitetnijih igara. Videcemo kako ce sve to izgledati kada se pojave Warhammer i Age Of Conan, jer vec vidim da se Blizzard usrao zbog ogromnog interesovanja koji izazivaju posebno ova dva MMORPG-a, a treba pomenuti i Guild Wars 2 koji ce biti dosta promenjen s tim sto ce sve dobre stvari ovog dela zadrzati i dopuniti ga mnogim drugim stvarima i uz to ce biti besplatan za igranje.

Nadam se da nece biti ES MMO-a, jer je MMO ne moguce igrati uspesno a ne biti geek.
Drzite se teme, a ona nije "Moj omiljenji MMO je bolji i kompleksniji od tvog"

по мени, већина данашњих мморпгова личе једни на друге, једини који би могао да нешто промени и да ме заинтересује је Knights Of the Old Republic Online (нисам ни знао да ово треба да изађе), али ако ћемо се начекати до изласка, као што килбане каже, онда до к...

Sto se tice KOTOR-a video sam da je Bioware potpisao ugovor sa Lukas-om a jos pre izvesnog vremena su oformili posebnu kompaniju u okviru Bioware-a u Ostinu, Teksas koja ce razvijati MMO igre i to je ocigledno bio KOTOR, sto je bilo za ocekivati od Georga Lukasa pogotovo od njegovog potpunog prelaska na tamnu stranu i cinjenice da ga osim para nista drugo ne zanima. Sto se tice TES-a neka bude MMORPG-a jer i njega radi poseban tim takoda tim koji je radio Morrowin i Oblivion i dalje ce raditi na single player igrama sto je daleko bitnije. A sto se tice geak-ova i MMORPG-ova tu se potpuno slazem jer ko sto rekose u Southparku "one who has no life"

Kako ko dozivljava neku igru je cisto subjektivno i vredi raspravljati o tome jer je to licni ukus i to ne mora da se nekom svidja ali bi trebalo da se postuje ali ne bi trebalo tvrditi da zato sto se nesto meni svidja da je i najbolje. Meni licno najvise odgovara Guild Wars jer mogu neobavezno da ga igram ne moram da se mlatim sa zivim igracima ako ne zelim u principu igram uglavnom solo sa npc-ovima i par drugara, kad zelim da se druzim sa drugim ljudima ja izadjem u grad ili odem da igram fudbal, a uz to ima i dosta dobru pricu kao odlicna single player igra. Sto se tice WOW-a i njegove kompleksnosti, tu se ne slazem jer ono sto sam ja video vecina questova se svodi na utamanjivanje odredjenog broja protivnika, imam druga koji je 70-ti nivo u WOW-u a nije procitao vise od 10 rci u celoj igri, jednostavno dobije quest, vidi gde je marker i ide pobije sta ima da pobije, isti slucaj i sa Lord Of the Rings Online dosadilo mi posle 5 dana igranja a ne bih ga ni toliko igrao da nisam Tolkien-ov fan. D&D Online je druga prica misije su dosta dobre, zaista treba timska igra, rogue-ovi koji idu ispred i traze zamke, wizardi koji biju iz pozadine, bas kao u stonom D&D-u, normalno ako nadjes normalnu druzinu, ali ako naidjes na nekog ******a kakvih je 95% kome je i glavi samo da se sa svojim fighter likom shiba sa nekim jer je ocekivao WOW klon pa lepo pojuri napred kroz sve zamke i zasede i izgine posle par minuta i buni se sto necemo da ga ozivimo i ostavimo ga da lezi mrtav u nekom dungeonu. E takav je slucaj sa svim MMO-ima gde treba da se skupi druzina, sat vremana trazis party da bi odmah cim se krene neko morao da izadje, da jede,da spava i sl, zato ja vise u Guild Wars-u ne igram sa zivim ljudima. Sto se tice Elder Scrolls nadam se da ce dok to bude izaslo WOW i sve igre slicne njemu da se smuce ljudima i da ce napraviti nesto vredno igranja jer granice u ovoj sferi video igara su neogranicene tako da je velika steta sto je WOW uopste izasao i postavio lose standarde i samim tim onemogucio razvoj drugih kvalitetnijih igara. Videcemo kako ce sve to izgledati kada se pojave Warhammer i Age Of Conan, jer vec vidim da se Blizzard usrao zbog ogromnog interesovanja koji izazivaju posebno ova dva MMORPG-a, a treba pomenuti i Guild Wars 2 koji ce biti dosta promenjen s tim sto ce sve dobre stvari ovog dela zadrzati i dopuniti ga mnogim drugim stvarima i uz to ce biti besplatan za igranje.

Samo par stvari da primetim, kao prvo, u wow-u nema quest markera, ali to i nije toliko bitno. Drugo, WoW JESTE kompleksna igra, ko je bio u raidu u nekoj od endgame instanci, zna o cemu je rec, tj. dovoljna je i jedna nalozena budala da izazove wipe citavog raida. Tu nema mesta za klince, kojih inace ima na tone, pogotovo na strani Alijanse (Legolas fanclub). WoW je daleko od savrsene igre, igra sa gomilom iritantnih stvari, nekome ultra dosadna, nekome ne, ali to sto svaki klinac moze da dogura do lvl70, ne znaci da je igra za decu. Jer, WoW prakticno tek i pocinje kad covek dodje do lvl70, tek tu pocinje podela na casual i hard-core igrace.

Sto se mene tice Guild Wars sam probao, nije mi bio interesantan, u LOTRO-u sam uspeo da naguram lika do lvl50, ali stvarno me smorila igra, u trenutnom stanju igra je mnogo praznija i dosadnija od wow-a, tako da sam otkazao pretplatu do daljnjeg.
Ceka se Age of Conan i Warhammer.

Igrao sam samo WoW, manje vise prosao komplet end game instance pre TBC-a, i iz ove danasnje perspektive mi je igra uzasno dosadna. Skoro sam nabavio TBC cisto da ponekad odigram sa starim in-game drugovima, i ne kapiram sta sam video u toj igri dok sam bio toliko navucen :)
Za mene najveca mana online rpg igara je sto jos nisu pronasli nacin da neku dobru pricu ukomponuju u MMO fazon...znaci ono sto me kod single player rpg-ova najvise drzi (pricha) u MMO prakticno ne postoji. Druga stvar je ta sto se ostavlja mogucnost svima da odrade sve kvestove. Ne postoje neki unique kvestovi i itemi takvi da kad ih neko prvi zavrsi vise niko na serveru to ne moze uraditi. To je, logicno, posledica toga sto dizajneri ne mogu gubit vreme na detalje oko kvesta koga ce videti samo jedna osoba. Takodje, 99% kvestova u WoW-u izgledaju kao da su napravljeni nekim random quest generatorom...kao sto je neko gore vec primetio: ubij x [monster] i vrati se [quest_giver]...postoji nekoliko takvih patterna i 99% questova ih prate.

Za sada ne vidim nacin da MMO postignu nivo pripovedanja kao sto imaju single player igre, i to je najveca mana.

Ja sam imao ista razmisljanja na temu WOWa, sta je to sto me je drzalo toliko uz igru. U Blizzu rade ljudi koji su slikari, umetnici, a manje vise programeri, zato njihove igre imaju taj dobar smek u sebi. Sama prica u WOW-u je jako duboka, i naravno korene vuce iz Tolkinovog sveta, samo je to neko lepo umotao u drugaciju oblandu. Probao sam GW. Nije losa igra, ali je nekako ogranicena. Ne znam. Mislim da ce WOW ostati jako dugo na tronu, i mislim da se u skorije vreme nece pojaviti nista sto bi moglo da poljulja tu moc koju ima. Ovaj Warhammer mozda ima potencijala, ali ne verujem. Ja bih voleo da vidim MMO Fallout, ali bez te mesecne pretplate. Post-nuclear svet je po meni jedino sto moze da prismrdi WOW-u. Ove igrarije sa ES mi ne zvuce bas najbolje, ali videcemo. Ima dosta ljudi koji vole ES serijal, tako da MMO ES moze da povuce veliki broj ljudi, ali opet ogromna vecina ce i dalje biti na WOW dopu.

Igrao sam samo WoW, manje vise prosao komplet end game instance pre TBC-a, i iz ove danasnje perspektive mi je igra uzasno dosadna. Skoro sam nabavio TBC cisto da ponekad odigram sa starim in-game drugovima, i ne kapiram sta sam video u toj igri dok sam bio toliko navucen :)
Za mene najveca mana online rpg igara je sto jos nisu pronasli nacin da neku dobru pricu ukomponuju u MMO fazon...znaci ono sto me kod single player rpg-ova najvise drzi (pricha) u MMO prakticno ne postoji. Druga stvar je ta sto se ostavlja mogucnost svima da odrade sve kvestove. Ne postoje neki unique kvestovi i itemi takvi da kad ih neko prvi zavrsi vise niko na serveru to ne moze uraditi. To je, logicno, posledica toga sto dizajneri ne mogu gubit vreme na detalje oko kvesta koga ce videti samo jedna osoba. Takodje, 99% kvestova u WoW-u izgledaju kao da su napravljeni nekim random quest generatorom...kao sto je neko gore vec primetio: ubij x [monster] i vrati se [quest_giver]...postoji nekoliko takvih patterna i 99% questova ih prate.

Za sada ne vidim nacin da MMO postignu nivo pripovedanja kao sto imaju single player igre, i to je najveca mana.

Upravo i meni to smeta, sto nema neke price koja bi me drzala uz igru, ali prave price kao sto su imali Baldur's gate ili Neverwinter Nights, ja licno ne volim pvp-ove, i zeleo sam mmorpg u kome imam pricu nalik single player igri a ipak da postoji neka minimalna interakcija. E to sam nasao u Guild Wars-u. Imao sam srecu da mi je drug dao njegovu igru i igrao sam na njegovom nalogu 15-tak dana i video da igra ima dosta toga da ponudi. Price je prilicno dobra u sva 4. dela interakcija sa zivim igacima moze biti svedena na minimum recimo samo trgovina mada ne mora ni to ako neko ne zeli, postoje dosta dobri questovi i glavni i sporedni a od poslednja dva dela postoje i heroji tako da imam osecaj kao da igram Baldur's gate ili NWN jer ima dobar deo kontrole nad njima. A jos sistem skilova nudi neogranicene mogucnosti za razne buildove i specijalizacije samih karaktera a takodje je veoma bitno od kakvij likova se pravi party. Taj takticki dao je veoma vazan. Kod mene recimo u druzini uvek moram da imam pored healera i protektora, bar dva damage dealera, jednog interuptera i bar dva spellcastera od kojih jedan je pozeljno da bude necro. Tako da igra ako se udje dublje u nju uopste nije naivna i toliko ograncena. Jos kada igram sa nekim od drugova pa i on ima potpuno izgradjene heroje sto znaci da im se nabavi dobro oruzje, srede oklopi i naprave dobri buildovi a za to treba i znanja i dosta para (ne pravih vec guild wars valute). A uz to meni igra graficki jos uvek dobro izgleda. Jeste da nekima fale open space prostori ali onda bi i bilo sponovanja neprijatelja sto je mene uvek neverovatno nerviralo a postojanjem toga dolazi se do grindovanja zbog levelovanja sto je nevidjeno dosadna stvar. Mnogo je bolje najveci deo exp poena dobijati od questova a mnogo manji od ubijenih protivnika sto je slucaj u GW-u. Lepo je rekao lik koji stoji iza EVE-a da su granice za razvoj MMORPG-a neogranicene i mogucnosti veoma velike ali su se svi uhvatili da rade klonove WOW-a. Sto se tice buducnosti WOW-a verovatno ce imati i dalje veliki broj igraca ali verujem da ce ih biti manje jer ce se ljudi prezasititi i sve veci broj igraca ze biti neki napaljeni klinci. Kada programerske kuce ukapiraju da postoji ogroman broj igraca koji su stariji od 18god, i koji zele na budu casual igraci a ne hard core freakovi onda ce mozda izaci nesto dobro. Arenanet i NCSoft su to ukapirali i izbacili GW nadajmo se da ce tako biti i sa TESOnline. Sumnjam da ce tako biti i sa KOTOR-om jer iako sam verovao Bioware-u sada kada iza njega stoji EA i Darth Lukas ne mirise mi na dobro.

Nazad
Vrh Dno