Šta je novo?

The DirectX 12 Performance Preview: AMD, NVIDIA, & Star Swarm

Onog trenutka kada je predstavljen Fiji čip, znalo se je to u suštini Tonga (GCN 1.2) arhitektura i da nosi sve isto x 2. Svako je znao šta kupuje čim su se karte pojavile u prodaji. Niko nije izašao posle 2 meseca i rekao - ipak nema 64 ROP-a, već 56 :)

I zašto onda niko od zelenih nije izašao i rekao da GM2xx čipovi nemaju full DX12 podršku? A te karte su već godinu dana u prodaji sa sve DX12 podrškom na kutijama. Što je tačno. Delimično :) Kad je krenula ACE priča, opet nisu odmah izašli i rekli da nemaju podršku na takvom nivou, nego krenuli okolo naokolo. Sve to nije bitno za performanse, posebno ne u sada aktuelnim igrama, ali meni kao kupcu smeta.

Kada su recenzije (CPU, GPU...) u pitanju, za mene su sve đubre :) Jer da su to pravi testovi performansi, onda bi rezultati uvek bili (skoro) isti, tj. nezavisni od recezenta. Ovako imamo sto "testova" istih karti i sto različitih rezultata :) Kad bi testovi PC hardvera bili po standardima industrije (da ne kažem nauke), gde bi nam bio kraj :D Ali to je druga priča.

Kad smo kod DX12 obećanja, mene najviše zanima da li će konačno biti moguće iskoristiti bilo koji IGP i dGPU u igrama :) Evo, AMD je potvrdio da će to omogućiti u Gaming Evolved naslovima, a kroz drajvere omogućiti što bolju podršku u ostalim igrama, pa ako to ne ispune, onda ću se osećati prevareno :)

Poslednja izmena:
Kakve to veze ima sa hardverom?
Nalepili su na kutiju DX12 (ne DX12 Ready), a arhitektura ne podržava ta dva DX12 efekta, isto se može reći i za async. Ili ćemo sad da idemo u to ko je više slagao/prikrio, a ko manje? :)

Poslednja izmena:
Nalepili su na kutiju DX12 (ne DX12 Ready), a arhitektura ne podržava ta dva DX12 efekta, isto se može reći i za async. Ili ćemo sad da idemo u to ko je više slagao/prikrio, a ko manje? :)

Ne moramo da merimo, dovoljno je znati da se obe kompanije sluze prljavim trikovima. Sto se mene tice, najveci krivci su sajtovi (koji se nazovi bave hardverom) koji objavljuju poluistine i netacne informacije usled slabo tehnicki potkovanog kadra. Doduse, da ti novinari znaju bolje verovatno bi se bavili necim ozbiljnijim nego izvestavanjem za fudzillu, wfctech, hardware-ovono, overclockers-ovoono.

Toliki smo put prosli od hardverskog pajplajna do potpuno programibilnog grafickog cipa, malo je smesno da nikom od novinara ne pada na pamet da te funkcionalnosti koje marketing (hype) odeljenja AMDa i nVidije branduje kao hardware features su zapravo algoritmi koje izvrsavaju potpuno programibilne jedinice cipa (nVidia - CUDA cores, AMD - stream processors) a ne nesto sto izvrsavaju posebne hardverske jedinice na chipu.

Zbog takvog stanja stvari tj. otklona sa hardvera na softversku stranu programiranja grafickog chipa, nVidia dominira. Iako se u brute force zadacima pokazuje da AMD ima snazniji hardver. Dzabe hardver bez softverske podrske ;)

Poslednja izmena:
Slažem se, jako je teško naći i pročitati kvalitetne tekstove o samoj arhitekturi CPU i GPU čipova. Uglavnom se to svodi na najosnovniju priču i prepisivanje sa brošura i slajdova dobijenih od intela, amd-a i nvidie. Doduše problem je takav da 99% ljudi koji čitaju testove preskaču i ovako šture delove i stranice koji se tiču arhitekture... a manje klikova, znači manje para od reklama, a samim time i vreme se manje troši na takav sadržaj. Zato cenim PSU testove od johnygurru-a, možeš da naučiš nešto čak i ako te napajanja ne zanimaju, što se tiče recimo CPU arhitekture, visam sam naučio iz tekstova koje piše Fedja Drndarski ili recimo od audiofreak-a dok je pisao ovde, nego iz tekstova sa ovih najizvikanijih hw sajtova.

Poslednja izmena:
Sta fali AnandTech? Imaju ozbiljnije recenzije, posvete se bas detaljima, obuhvate sve sto je bitno.
Meni su oni sasvim ok.

Poslednja izmena:
Pa ništa, fale im programeri i elektroinženjeri koji će da pišu članke za 4-15 puta manje pare nego što bi ih dobili u poslu za koji su se školovali :d Slično kao što inženjeri građevine i arhitekte pišu članke u rubrici "Beograd" u svim dnevnim listovima, a sportske redakcije pršte od bivših sportista koji su usput po završetku karijere (makar) završili DIF, a ne od Ace Stojanovića koji je završio glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a sportski teren nije video dok mu na BKTV nisu dali da se iživljava nad normalnim ljudima i folira da se razume u fudbal, košarku, vaterpolo...:p

Epa "ljudovi" :D izasao je ashes of singularity early access, ima i narodna verzija sa ugradjenim benchmark-om, tako da ko hoce moze da proba i da okaci rezultate. Pokrenuo sam dx11 bez problema, medjutim dx12 nesto nece na mom w10. :d
Inace moja konfa trenutno radi na gts 450 tako da imam gpu bottleneck, tako da me interesuje sta kazu vaze masine! ;)

Konačno udruzene snage :)

Radi izvrsno kad je AMD karta prva, a iza nje Nv kao podrska :p cisto da se zna ko je glavni Furisa i GCN jos jednom dokazuju da je GCN arhitektura od samog pocetka do dan danas a i za buducnost jako bitna!
Situacija HD7970 +GTX680 radi izvrsno dok GTX680+ HD7970 radi ocajno...svakako ovo je jedna od bitniji stvari za buducnost PC gaminga ubodes recimo 2 karte iz best buy segmenta i od jedni i od drugi i vozi recimo GTX970 i R9 290X i sabijanje uzduz i poprijeko :D

Ovo je jako interesantno. Hoce li moci da se gase karte softverski prema potrebi? Da li ce drajveri smetati jedan drugom?

Ma sigurno ako im bude cilj sve se moze napraviti samo je pitanje hoce li AMD i Nv raditi na ovome, ali zaista ovo je jako dobra stvar za nas kupce.

Koju ja onda da uparim sa 7770 :-D

Titan Z.

zanimljivo, mada koliko je ovo bitno...

http://www.techspot.com/review/1081-dx11-vs-dx12-ashes/
Procesor daje lep boost, ali ipak se traži nešto jače za poptuno iskorišćenje karte. Izgleda da je i dalje i5 neophodan za hard-core gamere :D Mada ostaje pitanje zašto su testirali sa ovoliko starim drajverima (geforce iz oktobra i catalyst iz jula)

I zaključak za Maxwell
so don't expect to see DirectX 12 driver improvements from team green

Poslednja izmena:
Glup njihov zaključak pošto smo već imali prilike da vidimo boost sa nv drajverima.

Ne znam. Za sada samo AotS podržava to, a ja nemam igru :) (nisam čak ni siguran da regularno izdanje ima podršku, već možda samo neki experimental build) Rekli su da je veoma zeznuto za implementaciju, tako da će biti dosta posla

Malo sam eksperimentisao sa Ashes of Singularity. Podesavanja: 1680x1050, MSAAx1 ostalo na najvisim postavkama. Grafici ponasanja procesora, grafike i generalni score su dati na slikama.
Masina iz potpisa, sva na stock podesavanjima.

DX11
cpu gpu DX11.jpg DX11.jpg

DX12
cpu gpu DX12.jpg DX12.jpg

Jel zna neko dal ce dx12 imati kakvu realnu primenu u igri Planetside ?

Jel zna neko dal ce dx12 imati kakvu realnu primenu u igri Planetside ?
Hoće ako Planetside (ili bilo koja druga igra) dobije podršku za DX12. U vom slučaju treba tri za tango, W10, Driveri i podrška u igri, ako jedan fali, ništa od toga.

Radi, dobro je što imaš tu kartu R7260x i A10 7850K , radi proverio sam danas,). Nisam mogao da verujem , jer sa R7 260X ranije jedva na high 40FPS-a.
Windows 10 u biosu je podešeno na dual grafiku, Far Cry 4 na 1080p i ultra podešavanja u meniju, kada igram preko A10 7850K (dvi u ploču) 30-40 frejma ranije na low jedva 30, a igra preko R7 260X (dvi u karticu) ide oko 45 frejma na ultra ( ide i preko 60 nego....). Neće preko catalista probao sam mada se ranije tu podešavalo za dual grafiku . Pošto koristim i Radeon HD 7850 probao sam i neće da radi čak je sada bolje za igru sa R7 260X nego sa HD 7850:lupko:. Odavno sam pratio temu i više puta si navodio da će nešto biti kada zaživi DX 12.

Bolje je jer a10 gpu, i pored niskog broja sp, ima 8 ace unita (kao hawaii, fiji i playstation4),

A razlika između gcn 1.0 i 1.1 je pet posto.

Nazad
Vrh Dno