Srbin do jaja je napisao(la):
sta je bolje za oci TFT ili LCD Monitori? i koji modeli su konkretno dobri, pre svega mislim na kvalitet prikazanih boja itd... jedan oratk ima lcd ili tft, nisam siguran, i kod njega, prikazana slika je veoma svetla! cak i kad smo pokusali da korigujemo zatamljenje, slika nije bila bas najbolja (zadovoljavajuca)
Kod LCD monitora imas 3 vrste matrica(TFT,MVA i Super TFT ili IPS).
TFT matrice se koriste kod 15 i 17 incnih monitora i nudi najkrace vrijeme odziva(jako bitno kod igranja i gledanja filmova).MVA se koristi kod vecine 19 inca,IPS kod 20,21 inca(ova tehnologija nudi najkvalitetniju sliku ali je preskupa).
Nisi naveo kakav monitor hoces 17,19 i za sta ti treba(igre,filmovi,uredski poslovi...).
Ako trebas monitor za igre dobar izbor je 17 inca sa malim odzivom(12,16,8ms)i dobro bi bilo da ima DVI ulaz(kvalitetnija slika).
Ja imam 17,LG L1730B i jako sam zadovoljan sa njim(oko 370 eura),ima brzi odziv(12ms),DVI ulaz,jako kvalitetnu sliku, i to bi ti bio odlican izbor.
Slika kod LCD mon.je puno ostrija i svijetlija nego kod CRT-a i na to se moras naviknuti jer i meni je to u pocetku malo smetalo(godinama sam koristio CRT a kod njih je upravo suprotno).
Sam kvalitet monitora ti odredjuje,odnosno dopusta podesavanje slike(svjetloca,kontrast,gama...),a to je najbitnije.
Ako kupis LCD i kada se naviknes na njega,neces htjeti prici ni jednom CRT-u,vjeruj mi