Šta je novo?

TFT vs LCD Monitori?

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
sta je bolje za oci TFT ili LCD Monitori? i koji modeli su konkretno dobri, pre svega mislim na kvalitet prikazanih boja itd... jedan oratk ima lcd ili tft, nisam siguran, i kod njega, prikazana slika je veoma svetla! cak i kad smo pokusali da korigujemo zatamljenje, slika nije bila bas najbolja (zadovoljavajuca)

TFT i LCD monitori isti (samo imaju drugacije ime) koliko ja znam.

tacnije, tft je podvrsta lcd monitora...

Mozda si mislio na CRT vs TFT? Ima o tome dosta, pogledaj malo prethodne threadove.

A low-powered flat-panel device that displays characters created from liquid crystal molecules and that are controlled by an electrical field.

Also called: LCD, Thin Film Transistor Liquid Crystal Displays, Active Matrix Displays, LCD Displays, TFT-LCD Monitors, and TFT Displays

ne mislio sam bas kako naslov kaze!

@bukzz

pa znam i ja koja je razlika izmedju te dve vrste monitora, nego mene interesuje koji je bolje uzeti!

Poslednja izmena:
Ma sto skuplje to bolje. A TFT i LCD su isti djavo. TFT je tehnologija koja se danas koristi u 99% izrade LCD ekrana. Uzmi Viewsonic "21 TFT za soma evra i na konju si.

Poslednja izmena:
Srbin do jaja je napisao(la):
ne mislio sam bas kako naslov kaze!

@bukzz

pa znam i ja koja je razlika izmedju te dve vrste monitora, nego mene interesuje koji je bolje uzeti!
Koja je razlika između TFT i LCD? :eyebrows:

Aj prosvetli i mene pa mi reci koja je razlika izmedju LCD-a i TFT-a :D
Dakle rezime svi TFT su LCD-ovi...

Poslednja izmena:
Dobro bre Srbine, dve godine si na forumu i nisi nista naucio!??? Idi malo tamo u sobu sa video karticama i monitorima a i na Banchmarku procitaj testove monitora. Malo se bre edukuj!!!!

Stator je napisao(la):
Aj prosvetli i mene pa mi reci koja je razlika izmedju LCD-a i TFT-a :D
da ali nisu svi LCD-ovi TFT-ovi! ;) TFT kao sto rece neko imaju active matrix.

drugo, tacno je to da sam ovde oko 2 god, :d ali ja sam trazio neko da mi preporuci konkretan model! sto do sada jos niko nije ucinio! :wall:

trece ne pratim bench sajt uopste!

Poslednja izmena:
Razlika izmedju digitrona i monitora ??? ;)
O Boze, kakvo pitanje....

Nista ti prijatelju "...do jaja" (posto te ovde svi zovu Srbine), ipak ti uzmi TFT, sto je sigurno sigurno je! :) A i noviji je izraz od LCD!

Srbine, TFT monitori ili LCD monitori sa aktivnom matricom se razlikuju od staromodnih LCD monitora po tome što u matrici za svaki piksel postoji po tranzistor. TFT LCD displeji zbog toga poseduju daleko bolje karakteristike od nekadašnjih LCD-a. Ranije su TFT LCD displeji bili znatno skuplji za proizvodnju, ali danas ta razlika više ne postoji, tako da se za sve LCD računarske monitore, displeje na laptopima ili LCD televizore koriste upravo TFT LCD displeji. Čak se i za male displeje kao što su oni na mobilnim telefonima danas vrlo često koristi aktivna matrica.
Svaki LCD monitor danas koristi aktivnu matricu, zato nemoj više da zamaraš glavu ovim pitanjem i hajde da se obojica vratimo onom što radimo najbolje - spamovanju po Pron sobi Lowculture foruma. :)

Stator je napisao(la):

Da, ali obrnuto ne mora da vazi... ;)

Sve je to OK, danas su svi LCD monitori TFT (tj. sa aktivnom matricom), ali pre 7-8 godina je kod svakog laptopa naglasavano da ima TFT ekran, a ne obican LCD sa pasivnom matricom.

BTW, nije ni moralo da se naglasava, videlo se i iz drasticne razlike u ceni (~1000DEM).

Opet mi ulete neko, dok sam bio "tamo gde car ide peske..." :D

poz.

Srbin do jaja je napisao(la):
sta je bolje za oci TFT ili LCD Monitori? i koji modeli su konkretno dobri, pre svega mislim na kvalitet prikazanih boja itd... jedan oratk ima lcd ili tft, nisam siguran, i kod njega, prikazana slika je veoma svetla! cak i kad smo pokusali da korigujemo zatamljenje, slika nije bila bas najbolja (zadovoljavajuca)

Kod LCD monitora imas 3 vrste matrica(TFT,MVA i Super TFT ili IPS).
TFT matrice se koriste kod 15 i 17 incnih monitora i nudi najkrace vrijeme odziva(jako bitno kod igranja i gledanja filmova).MVA se koristi kod vecine 19 inca,IPS kod 20,21 inca(ova tehnologija nudi najkvalitetniju sliku ali je preskupa).

Nisi naveo kakav monitor hoces 17,19 i za sta ti treba(igre,filmovi,uredski poslovi...).
Ako trebas monitor za igre dobar izbor je 17 inca sa malim odzivom(12,16,8ms)i dobro bi bilo da ima DVI ulaz(kvalitetnija slika).

Ja imam 17,LG L1730B i jako sam zadovoljan sa njim(oko 370 eura),ima brzi odziv(12ms),DVI ulaz,jako kvalitetnu sliku, i to bi ti bio odlican izbor.
Slika kod LCD mon.je puno ostrija i svijetlija nego kod CRT-a i na to se moras naviknuti jer i meni je to u pocetku malo smetalo(godinama sam koristio CRT a kod njih je upravo suprotno).
Sam kvalitet monitora ti odredjuje,odnosno dopusta podesavanje slike(svjetloca,kontrast,gama...),a to je najbitnije.

Ako kupis LCD i kada se naviknes na njega,neces htjeti prici ni jednom CRT-u,vjeruj mi

Poslednja izmena:
zar nije LCD liquid cristal display, naziv koji se koristio jos za ekrane na digitronima i satovima pre 20 god...

Jeste. Zasto? :)

auuu brate kako vi smarate!!! pa ja vas nisam pitao za razlike izmedju dva monitora (jer ih i sam znam) nego da mi neko preporuci konretan model (best buy)!!!

kakvi ste vi ljudi pa to je strasno!!! svi se kao prave pametni!!! uzas!!!

Pa sam si kriv. :)
Postavio si pitanje glupo do bola... :d

Zasto jednostavno nisi u nazivu threada i u telu istog trazio preporuku za LCD (ili TFT, svejedno kako napises) monitor?

U stvari nisi nista napisao, ni velicinu koja te zanima, ni namenu, ni cenu do koje bi isao... :trust:

'Oces da ti gatamo? :d

a doibio je vec dve preporuke... za 21" viewsonic i za lg 1730b, i jedno i drugo su bestbuy u svojoj klasi, prvi pogotovo |>> sta hoce vise?

e to mi je trebalo! hvala lepo! ;)

Nazad
Vrh Dno