Šta je novo?

TFT odziv

jddipqd je napisao(la):
...

Stavi 60Hz i razbistriće ti se pogled i bez DVIja

btw. ima na grc.com lepo objašnjeno šta je to subpixel rendering i kako funkcioniše
http://grc.com/cleartype.htm

hm...nisam znao...jel 60 recommended za lg l1510s?

Ivan® je napisao(la):
hm...nisam znao...jel 60 recommended za lg l1510s?
Aha. Ni na jednom tft-u nema smisla držati više jer se slika ne iscrtava na istom principu kao na crt-u, e sad neki se bolje a neki lošije snalaze sa većim frekvencijama. Pogađaš u koju grupu spada lg :)

pogadjam....:)
zato ce uskoro da ga zameni nesto bolje.....
mada stvarno nije los....

Ivan® je napisao(la):
pogadjam....:)
zato ce uskoro da ga zameni nesto bolje.....
mada stvarno nije los....
Ako ćeš samo zbog toga da ga menjaš bolje nemoj... kao što rekoh osvežavanje preko 60Hz nema smisla ni na jednom tft-u.

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

licno volim kad je sve onako kako jeste, pa nek je i ruzno. posle godina provedenih uz CRT valjda zasluzujemo sliku koja je tolko jasna da smeta. ;)

ps. kolege, sorry za offtopic ;)

Slazem se.

Kupujete TFT da bi imali ostru sliku i time manje zamarali oci i izbegli glavobolje, jer neprijatnosti u radu sa monitorima nisu od zracenja, kako neki misle, vec od gledanja u ekran. Sada iskeshirate 450e za neki osredjni TFT i na kraju ukljucite ClearType i sve ukakite i nastavite da zivite kao da imate CRT, samo sto sada imate pored mutne slike, jos i los ugao gledanja (boje su, uglavnom, kod ovih novih TFT-ova odlicne). Meni licno nikada nije smetalo da radim na TFT-u bez tog ClearTypea.

delimir je napisao(la):
...

Kupujete TFT da bi imali ostru sliku i time manje zamarali oci i izbegli glavobolje, jer neprijatnosti u radu sa monitorima nisu od zracenja, kako neki misle, vec od gledanja u ekran.

stvarno ne zelim da te uvredim ali ti ocigledno ne znas o cemu pricas.
hoces ti mojim ocima da to lepo objasnis pa da se ja vratim na staklenu plocu u koju sa druge strane puca elektronski top?

zamor ociju dolazi naravno i zbog gledanja u ravnu povrsinu [oci su `dizajnirane` za 3 dimenzije] ali neuporedivo veci procenat tog zamora [popucali kapilari, `usijanost` koze lica itd] dolazi od zracenja...

grozdje je, u ovom slucaju, ipak slatko.

majka je napisao(la):
...

stvarno ne zelim da te uvredim ali ti ocigledno ne znas o cemu pricas.
hoces ti mojim ocima da to lepo objasnis pa da se ja vratim na staklenu plocu u koju sa druge strane puca elektronski top?

zamor ociju dolazi naravno i zbog gledanja u ravnu povrsinu [oci su `dizajnirane` za 3 dimenzije] ali neuporedivo veci procenat tog zamora [popucali kapilari, `usijanost` koze lica itd] dolazi od zracenja...

grozdje je, u ovom slucaju, ipak slatko.

Klasicne zablude.

majka je napisao(la):
ahahaha, os'cam da si od likova koji drze aluminijumsku kapicu na glavi dok sede za kompom. :D
1) kad gledas u monitor gledas direktno u izvor svetlosti, a to nevalja.
2) kad gledas u monitor fokusiras na istu razdaljinu duzi period i dolazi do zamora
3) x zraci stete celom telu, ne samo ocima i to na celijskom nivou. kad ti vid oslabi od zracenja verovatno neces to ni znati. ;)

Bas zbog toga vecina "health warninga" preporucuje da se prave pauze u radu sa racunarom svakih sat vremena (mozda i cesce, nikada nisam ozbiljno shvatao ta upozorenja) tako sto ce se na pet minuta pogled pomeriti od monitora i gledati malo u daljinu - klasicno odmaranje ociju...Nigde nisam video da preporucuju da se za kompom sedi u skafanderu, jer monitor preterano zraci kao sto neki neinformisani ovde tvrde :)

Ja se secam da me razbila glavobolja kada sam sedeo par sati za onim Xelo monitorom, jer je imao bas neravnomeran kvalitet slike tj. jedna strana je bila ostra, a druga totalno zamucena, ni sam ne znam kako.

Zao mi je, ako su sada nekome razbijene iluzije da je investicija od par stotina evra u TFT pametna, jer CRT zraci kao Cernobil, pa su im oci sada sa TFT-om potpuno bezbedne :) Glvana prednost TFT-a je superiorni kvalitet slike i zbog toga se isplati, a zracenje nije preterani problem ni kod CRT monitora. Uostalom cemu onda svi oni TCO standardi, koje BTW zadovoljavaju podjednako i svi bolji CRT-ovi i TFT-ovi...Ne videh neki specijalni TCO standard za TFT. Mada, mozda neki zive u uverenju da njihov TFT ipak jace zadovojava TCO99 u odnosu na komsijin CRT monitor. Ima raznog sveta :)

...
2) kad gledas u monitor fokusiras na istu razdaljinu duzi period i dolazi do zamora

Ovo sam resio tako sto sam dizajnnirao stolicu sa elektromotorom koja me neprestano pomera napred nazad (oko 10cm) i na svakih 30 sekundi zaklati levo desno (random) tako da redovno ispadam iz fokusa :beat:

Nikada mi nije bila jasna primena clear type fonta. Znam da sam ospice dobijao kada radimo u grupi i cim neko sedne za moj notebook ukljuci to. Slova mi se nekako zamute....a kaze CLEAR type....bljump....

:D e bre pj, od tebe bi covek ocekivao bar da tu skalemeriju napravis za monitor, a ne ti da se treskas! ;P
sto se mene tice - clear type = crt nostalgija i gotova prica. ;)

Bilo bi cool onda nabaviti neki program koji na 10ak min "blokira ekran" (crni ekran) i vrati za neko odredjeno vreme (podesimo sami :)) Onda u toku tog crnila malo bacite pogled kroz prozor i super :d Da nema neko mozda ovakav program :d

PJ je napisao(la):
...

Nikada mi nije bila jasna primena clear type fonta. Znam da sam ospice dobijao kada radimo u grupi i cim neko sedne za moj notebook ukljuci to. Slova mi se nekako zamute....a kaze CLEAR type....bljump....

Pazi...nov sam u svetu tft monitora, tako da nemam bas mnogo "prakse" iza sebe, ali mozda taj cleartype stvarno bolje izgleda preko dvi ulaza....
i meni je mutno na mom lg-ju....koji god refresh rate da stavim....ali pogledajte ovo...iz microsoft cleartype faq-a:

"Q. When I turn on ClearType on my display, the text looks blurry. I thought ClearType made the text look sharper?

A. ClearType works best on color LCD screens, but there are various things to check depending on the type of screen you are using.

If you are using a CRT (Cathode Ray Tube) monitors
With this type of display ClearType rendered text will not appear as sharp as text displayed on a digital flat panel color LCD display. Many users like the way ClearType renders text on CRTs so feel free to give it a try.

If you are using a laptop display
Make sure your display is running at its native resolution. Check the user manual to find the resolution of the laptop's screen. If for example the screen is 1024 x 768 pixels, make sure Windows 'display properties' are set to 1024 x 768. In this example if Windows display properties are set to 800 x 600 pixels then the laptop may rescale the screen resulting in blurry text and icons, regardless of ClearType being on or off.

If you are using a separate flat panel display
ClearType works best with flat panel displays that have a digital interface. Check your flat panel display manual to see if you are using a digital input. If your display's video cable plugs into a standard VGA connection in the back of your PC then it's probably not using a digital interface. Also make sure your display is running at its native resolution. Check the display's user manual to find the resolution of the screen. If for example the screen is 1024 x 768 pixels, make sure Windows 'display properties' are set to 1024 x 768. In this example if Windows display properties are set to 800 x 600 pixels then the screen may rescale the screen resulting in a blurry text and icons, regardless of ClearType being on or off. If blurriness persists you might want to check with the screen's manufacturer to see if the display conforms to the ClearType hardware guidelines issued in April 1999.

For some flat panel LCD displays we have also discovered display degradation associated with the use of extra long video connection cables. "

Al dobro....pitao sam se dal' sam ja lud ili svi ostali....svi oko mene hvale taj cleartype...jedino je meni bio mutan....mislio sam da je vreme za naocare :)

Ali i dalje mi se mnogo vise sivdja prikaz fontova na Mac OS-u..... :(

...
:D e bre pj, od tebe bi covek ocekivao bar da tu skalemeriju napravis za monitor, a ne ti da se treskas! ;P
sto se mene tice - clear type = crt nostalgija i gotova prica. ;)

Jes, pa da mi se na monitoru pojave mrtvi pixeli (greetz to Misko) :mrgreen:

Dakle clear type kada kupim DVI karticu....

majka je napisao(la):
jedino sto je ovde klasicno je situacija iz poznate basne koju sam prethodno pomenuo.
aj sad pomeni zasto mislis da zracimo oci i kako da to izbegnemo. valjda ti je kao briznoj majci bitno da deca budu zdrava?

Misko je napisao(la):

Uh. Sala, BRE!
U ovom topicu si napisao da monitor "i dalje" nema nijedan pixel iako je promenio mnogo valsnika. ...

zasto ja uopste trosim svoje vreme i bajtove na serveru da ovo pojasnim :rolleyes:
Uzivaj cheers

...

aj sad pomeni zasto mislis da zracimo oci i kako da to izbegnemo. valjda ti je kao briznoj majci bitno da deca budu zdrava?

ne znam koja su tvoja iskustva ali mi nije jasno kako mozes da tvrdis da nema razlike u zracenju. ja pricam kao neko ko zivi od rada na racunaru i ko je primetio stvarno ogromnu razliku sa prelaskom na lcd. oci ni posle visecasovnog rada sa preciznim crtanjem nisu crvene a lice ne postaje `zapaljeno`...

pomenuto iskustvo se poklapa sa jednim starijim ortakom koji je u poslu na racunaru [programer] skoro 10 godina duze od mene i koji takodje prica isto sto i ja s`tim da jos nije kupio lcd za gajbu vec kada je god u mogucnosti koristi firmin laptop zbog lcd-a...

kako radim vecinu posla sa grafikom prelazak na lcd me nije bas preterano odusevio po pitanju boja, nasuprot...
geometrija je naravno vrhunska i to stvarno vredi...

nije valjda da mislis da sam lcd uzeo zbog sminke?

majka je napisao(la):
...

ne znam koja su tvoja iskustva ali mi nije jasno kako mozes da tvrdis da nema razlike u zracenju. ja pricam kao neko ko zivi od rada na racunaru i ko je primetio stvarno ogromnu razliku sa prelaskom na lcd. oci ni posle visecasovnog rada sa preciznim crtanjem nisu crvene a lice ne postaje `zapaljeno`...

pomenuto iskustvo se poklapa sa jednim starijim ortakom koji je u poslu na racunaru [programer] skoro 10 godina duze od mene i koji takodje prica isto sto i ja s`tim da jos nije kupio lcd za gajbu vec kada je god u mogucnosti koristi firmin laptop zbog lcd-a...

kako radim vecinu posla sa grafikom prelazak na lcd me nije bas preterano odusevio po pitanju boja, nasuprot...
geometrija je naravno vrhunska i to stvarno vredi...

nije valjda da mislis da sam lcd uzeo zbog sminke?

Naravno da razlike sto se tice zracenja postoje u korist TFT-a. Ali i jedan i drugi tip ekrana zadovoljavaju najstrozije standarde po pitanju emisije stetnog zracenja pa, kao takvi, ne mogu biti fatalni po zdravlje. Uostalom, kada marketing sektor nabraja prednosti nekog novog proizvoda nabraja sve moguce, pa i tako trivijalne stvari - vazno je samo da je spisak poduzi ;)
Naravno pretpostavka je da ste ti i tvoj drug programer za te silne decenije rada za racunarom nekada promenili monitor - ako radite sve te godine sa istim monitorima onda je jasno zasto ti se lice upali cim sednes za takav izraubovani ekran.

Ne secam se da sam se nesto specijalno bolje osecao kada sam radio za nekim notebookom. A nije da ih nisam probao, sto najnovijih modela, sto nesto starijih. Doduse retko sam kuci imao neko dno od monitora, a na TFT cu preci brzo, jer je fancy, a ne zbog zracenja ili zato sto me ova 19-ica ubija svakog dana :)

PS: Meni se veoma dopalo kada sam na Pakom Roadshow-u cuo na Sony prezentaciji da je jedna od komparativnih prednosti njihovih projektora/monitora "Sony Brandname" :)

majka je napisao(la):
ne znam koja su tvoja iskustva ali mi nije jasno kako mozes da tvrdis da nema razlike u zracenju.
ne kazem da je zracenje kod crt-a = 0, samo osporavam tvoju tvrdnju da se oci zamaraju od toga. zamaraju se od drugih stvari, koje sam nabrojao. ;)
a to radim zato sto hocu da naglasim da je tft skoro jednako poguban za oci kao i crt, da ne bi neki klinac tft uzeo za opravdanje da pika cs 15h dnevno i oslepeo. :D

ps. kad je arogancija u pitanju sony je stvarno sony! :D al' im nisu losi ovi novi, sem hs93, naprotiv! mislim da trenutno nema nista fensije od belog hs73.
totalno je :hump:

...
naprotiv! mislim da trenutno nema nista fensije od belog hs73.
totalno je :hump:

Naravno, bela aristokratska boja, lak preko, fali samo tozla :mrgreen:

ne znam, opet me ubedjujete da je sve to isto. ja kazem da nije i to je to.

meni fancy monitor stvarno ne znaci nista. znaci mi samo smanjeni zamor...od cega on dolazi nije vazno i stvarno ne kapiram zasto pominjete glupi marketing proizvodjaca u ovoj raspravi.

nestalo argumenata?
trebali smo imati profesionalne monitore od po 1K DM da bi shvatili da je sve to isto?

ok.

majka je napisao(la):
ne znam, opet me ubedjujete da je sve to isto. ja kazem da nije i to je to.
ne ubedjujemo te majko, majke mi! :D
samo si lupio za zracenje i oci i to je to.

Ne mogu da verujem...I dalje je ubedjen da je sve ovo pisanije zato sto mu neko zavidi sto ima TFT. Sutra da mi padne napmet mogu da napravim TFT dual head :)

Uzivaj u svom low-radiation TFT-u koji si teskom mukom zaradio :)

delimir je napisao(la):
Ne mogu da verujem...I dalje je ubedjen da je sve ovo pisanije zato sto mu neko zavidi sto ima TFT. Sutra da mi padne napmet mogu da napravim TFT dual head :)

majka ako si stvarno u ovom fazonu, onda, ko sto rece deki, samo uzivaj i nek crknu dusmani! :D

delimir je napisao(la):

ccc...zavrsice se sa "moj tata je jaci od tvog tate..." :)

Nazad
Vrh Dno