Šta je novo?

TFT i mrtvi pikseli

npetar

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2002
Poena
679
Ok, iscitao sam skoro sve teme na forumu ali ostaje mi jedna nejasnoca, tj. strah...Vidim da Samsung 710N i 713N "rulaju". Interesuje me kakva je situacija kada su mrtvi pikseli u pitanju kod ova dva modela. Da li je neko nabasao na iste? Dugo sam skupljao novac, i sada me je eto strah da pazarim monitor a zapadnem mrtve piksele. Znaci, pored ova dva modela, ima li neki model koji bi ste preporucili sa "malom" verovatnocom da se zadobiju mrtvi pikseli? Pitanje jeste "glupo", zato pre svega ocekujem preporuku od prodavaca kojima su kroz ruke prosli razliciti modeli i samim tim, dosta iskustva sa reklamacijama itd.
Hvala unapred !

A ti nisi cuo za ono, odes, pogledas pa platis ?

Garancija sta ce biti posle ne postoji, izvini :)

'Ebi ga Sasa, bas je u tome i caka, pa covek pita da li su se ljudima kasnije, u toku eksploatacije javljali isti...

@npetar
Par drugara ima Samsung-e, a par LG-e (ukljucujuci i mene) i za sada bas niko od nas nije imao problema sa time...

Poslednja izmena:
kada sam ja kupovao 1730s raspitivao sam se kod par ljudi koji su prodali/videli veci broj LG modela i na minimalnom broju su se javili mrtvi pixeli. ne verujem da je nista losija situacija i sa samsungom. nemoj mnogo da se zamlacujes time posto ne postoji nacin da se utvrdi da li ce se pojaviti neki ili ne. izaberi model, proveri ga pre kupovine i kupi.

'ebi ga Delija, nije sve za svakoga :) Ako je tolika frka da se ne pojavi BP, nemoj ni kupiti TFT. Da ne trazimo petra po Savi ako se to desi... ;)

Mislim :)

npetar je napisao(la):
PC impuls nabavlja monitore od RRC-a(konkretno ViewSonic) e sad...RRC je dobio dopis(pre otprilike mesec dana) od ViewSonic-a da svaki monitor koji bude imao mrtav makar i JEDAN piksel,a koji je uvezen od strane RRC-a posle dobijanja dopisa-zero dead pixel, bude zamenjen istim novim modelom.....Meni je crkao ViewSonic VX 912 koji je stigao naravno pre tog dopisa u RRC(radio je citavih 25 dana)ali sam uspeo da izmolim za nov VP 912s uz moju doplatu naravno od 100 evra.E stvar je u tome sto oni imaju jos uvek prilican broj tih monitora na lageru koje su uvezli pre dobijanja dopisa.....ostaje ti jedino da sacekas ili da kad kupujes od pomenute firme zamolis za monitor koji je uvezen(RRC)posle 1. maja..(da bi mogao da zamenis za nov ako ti se pojavi neki).....za druge modele ne znam kako stoje stvari,znam samo da je Samsung (zero dead pixel ili kako vec...)uveo za svoje monitore od 1. februara ove godine ali ne za evropsko trziste....s' obzirom na to da je vec jun mislim da je i na nase trziste stigao dopis sto se tice Samsunga samo sto ti ni jedna firma nece to reci dok ne proda monitore koje je uzela pre dopisa........Ne bih zeleo da bilo ko od vas dodje u moju situaciju....otuda i ovaj text....SRECNO PRI KUPOVINI ;)

Poslednja izmena:
Ja posedujem Samsung 710 N vec skoro 6 i po meseci i nemam nijedan mrtav pixel.Sve radi perfektno,nebi menjao za 713 N jer ne dobijam bash puno a bezveze bacam pare.
Ja sam isto rizikovao i kupio ovaj monitor bojeci se za mrtve pixele ali eto nema ih na svu srecu :) Zelim i tebi isto to.

Jos nisam cuo/procitao da se nekome mrtav pixel pojavio u radu.
Pre nekoliko meseci je drugar kupio 1730B u Imtel PC Megastore. Otisli smo, probali, rekli "daj ovaj sa police", momak kaze "ajde da ne skidam taj, dacu vam ovaj iz skaldista"..."a, ne, daj ti nama ovaj sa police", "a da ja vama ipak dam ovaj u kutiji, taj tu vec stoji", "DAJ OVAJ SA POLICE!!!"...."a jel zbog mrtvih pixela?"...."DA!"...."evo vam ovaj u kutiji, ako bude mrtvak, dodji po ovaj sa police" :)
Nazalost, bio je jedan mrtav (tj 2 sub) i zamenili su odmah....za onaj sa police :)

Moj 1710B je star vec skoro 2 godine i radi besprekorno.
710V i N sam imao nekoliko u rukama (kupovao sam ih po dogovoru da prihvatam do 3 mrtva pixela), ali nijedan nije imao mrtvake...

Hvala momci, nego...secam se da sam pre izvesnog vremena citao ovde na forumu o kategorijama monitora ali sad taj thread ne mogu da nadjem. Da li na kutiji, ili na garantnom listu, pise koje je monitor kategorija? Koja je kategorija za izbegavanje? Ok, nije problem i da platim vise ali hocu kolko-tolko da budem siguran.
Videcu ovo za ViewSonic. Znam one likove iz prodaje u PC Impulsu ali "mutljavine" su teske. Imao sam par negativnih iskustava sa njima.
Ima li jos neki od proizvodjaca monitora koji je uveo "zero dead pixels" i da isto vazi kod nas?
Hvala jos jednom svima, odoh da jos malo bolje potrazim taj thread o kategorijama...

Edit:
Aj nabrojte firme gde nije problem pogledati na licu mesta monitor. Tnx!

Poslednja izmena:
moja devojka ima vec duze vreme (citaj godinu-dve) Samsungovu 15" TFT...

Imala je jedan mrtav pixel, ali se pojavljivao i drugi...

Znate sta je interesantno?!?

Nema ih vise :S:

meni nije jasno...

CamBieL je napisao(la):
moja devojka ima vec duze vreme (citaj godinu-dve) Samsungovu 15" TFT...
Imala je jedan mrtav pixel, ali se pojavljivao i drugi...
Znate sta je interesantno?!?
Nema ih vise :S:
meni nije jasno...

Pazi kad sam i ja u zbunu...a onda kao ne postoje gremlini ;)

Aj da ne bude skroz offtopic ali i da pomognemo coveku u odluki?!
Kome dajete prednost: Philips 170B5(CB) ili ViewSonic VG712b?
Takodje kakva je politika uvoznika sto se tice mrtvih, belih i ostalih piksela?

Poslednja izmena:
npetar je napisao(la):
Hvala momci, nego...secam se da sam pre izvesnog vremena citao ovde na forumu o kategorijama monitora ali sad taj thread ne mogu da nadjem. Da li na kutiji, ili na garantnom listu, pise koje je monitor kategorija? Koja je kategorija za izbegavanje? Ok, nije problem i da platim vise ali hocu kolko-tolko da budem siguran.
Videcu ovo za ViewSonic. Znam one likove iz prodaje u PC Impulsu ali "mutljavine" su teske. Imao sam par negativnih iskustava sa njima.
Ima li jos neki od proizvodjaca monitora koji je uveo "zero dead pixels" i da isto vazi kod nas?
Hvala jos jednom svima, odoh da jos malo bolje potrazim taj thread o kategorijama...

Edit:
Aj nabrojte firme gde nije problem pogledati na licu mesta monitor. Tnx!
Bas kao i ti, i ja sam nedavno bio u nedoumici, uz LG (Sinteh, uvoz iz Madjarske, LGEMK) sam dobio neki serviserski list sa uputstvom za procenjivanje 'bad' pixela u vidu tabele i tolerancijama za 15...30" monitore.

Na zalost, nemam skener da to skeniram... ali da ne prepricavam sve, za 17" se tolerisu 2 bright pixela (R ili B subpixeli) pod uslovom da nisu susedni i na medjusobnom rastojanju < 20 mm. Tolerisu se i 3 tamna pixela pod uslovom da nisu susedni i na rastojanju < 20 mm u odnosu na druge bright/dark pixele. Znaci, max 5. Ali, kako se proces proizvodnje usavrsava, i tolerancija se poostrava, tako da se treba informisati u trenutku kupovine kakva je politika proizvodjaca (ili trgovca).

Opet, ovo pravilo se mozda vise tolerise ukoliko je pixel na upadljivom mestu /u centru ekrana. (?)

Najsigurnije, monitor kupi od nekog proverenog prodavca iz HH, pa da ga u nekom razumnom roku (7-10 dana) eventualno reklamiras ako se pojavi BP.

Ovako, konsultovao se sa par ljudi kojima je dosta monitora prolazilo "kroz sake" i tako, krenuh danas u potragu.
Najpre da kazem da gde god da sam pitao kakva je politika kuce kada su u pitanju mrtvaci, odgovor je bio: "To ne propisujemo mi nego dobavljac!"
Ok, kazem ja to mene ne interesuje nego recite mi broj mrtvaka koji se tolerise ?
Odgovori kod pojedinih firmi, npr.

Nova computers: "70% od ukupnog broja pixela, sto zavisi da li hocete 15", 17" ili 19" "
Ja: "lol (kazem u sebi), dovidjenja"

MBSoft: "5 mrtvih piksela"
Ja: "A da li prodajete modele sa zero dead pixel garancijom?"
MBSoft: "Ne, kod svih monitora je ista politika"
Ja: "Hvala na informacijama"

PCImpuls: "Od 3-7 mrtvih piksela"
Ja: "Cekajte... 3, 4, 5, 6 ili 7 ???"
PCImpuls: "Takva je tehnologija nazalost"
Ja: "Samo vas pitam...3, 4, 5, 6 ili 7 ???"
PCImpuls: "Nije to bitno, niko vam ne moze garantovati monitor bez mrtvih piksela"
Ja: (potvrdjujem u sebi sa kime imam posla iz ranijeg iskustva)
Ja: "Cuo sam da uvozite VS monitore sa zero dead pixel garancijom?"
PCImpuls: "Da, ocekujemo isporuku takvih monitora kroz 7 dana tako da mozete uzeti jedan od takvih"
Ja: (Pricam u sebi: pa da...ovi vise i ne znaju kako i sta da izmisle kako bi privoleli kupca)

itd.

Uglavnom, svuda poprilicno ista shema i lagarije !
I ko sada tu da bude pametan???

p.s.
Sasvim slucajno u SmileInk-u primetim mrtvake na njihovom monitoru, i onako dok je lik cistio kertridze...
Ja: "Jeste li pokusavali da reklamirate ovaj monitor sa mrtvim pikselima?"
Lik: "LOL, nisam ni primetio da ih ima!"
Rezime: Ima nas raznih :d
Inace, koliko sam se jos raspitao...Kada su u pitanju office varijante, tipa B serija kod Samsunga...skoro da je 100% verovatnoca imati mrtvake.

Poslednja izmena:
Da li si probao u erc komercu sto se tice samsunga???
Jel ako samsung daje zero BP garanciju onda je ta granacija naverovatnije vazi u erc komercu jel su oni zvanicni uvoznici za samsung

Evo opet se pocinje prica o mrtvim pixelima koja je davila forum cini mi se nekih 2 meseca. Pa zar vam nije bilo dosta tog smora.
Petre idi i kupi tog Samsunga i onda zevaj u monitor bar 10 sati dnevno dok ne otkrijes bad pixel bar u narednih 6 meseci :)
Naravno shalim se. Uzeo sam Samsung 710T i uopste ne primecujem BP. Mozda ih ima kao mrava ali ja ih ne primecujem sto je i najvaznije. Cak mislim da je cela prica prenaduvana.
Kada covek ima toliko straha od BP onda je bolje kvarcovanje na CTR monitorima uz obavezno treperenje na 85-100hz sto je pravi raj za ochi i ocne zivce!

POZ

@Astrolog
Ma pazi, morao sam malo da reagujem jer je kod svih razlicita politika a ovamo pricaju da to vazi od dobavljaca. To mi se nije svidelo nimalo ;) Najgore je kada neko laze a pritom ne zna da laze :) Jos jednom ona stara "u lazi su kratke noge".
Ne znam, mozda bih se i pomirio sa cinjenicom da su mrtvaci neizbezni ali eto, necu da me neko laze. Zar je tesko reci istinu ? Inace, odgovori koje sam dobio od pomenutih firmi, odnosili su se na Samsung moinitore. Da sam pitao i za ostale proizvodjace, ko zna na sta bi sve ispalo :d A sta da nista nisam pitao? :trust:
Na kraju...Uzecu monitor sa tom tzv. dead zero pixel garancijom, samo da ga nadjem (samo to toliko :) )

Poslednja izmena:
Brate ako hoces da kupis monitor idi u Imtel na novon bg. Ja sam tamo kupio samsung 710n i rekli su ako imam i jedan bad piksel da dodjem i zamenice mi monitor. Na svu srecu nemam tih piksela.

poz

Shifter je napisao(la):
Da li si probao u erc komercu sto se tice samsunga???
Jel ako samsung daje zero BP garanciju onda je ta granacija naverovatnije vazi u erc komercu jel su oni zvanicni uvoznici za samsung

Zvao ih. Erc nema maloprodaju a odgovor koji sam dobio od ljudi iz Erc-a je da je Samsung veoma strog kada je u pitanju br. mrtvaka i da je dozvoljeno 3 komada. Medjutim, rekose mi da sve zavisi od prodavaca maloprodaje tako da mogu da se dogovorim sa prodavcem da mi uvaze zamenu ukoliko se i jedan komad pojavi :) Kada sam pitao da li znaju kod kog maloprodavca mogu isto da ostvarim, da ne bih lutao po gradu... preporucili su mi neku firmu, valjda se zove Plus Energy a nalazi se u Pozarevackoj 19. Ok, to mi je veoma blizu tako da cu kasnije kada nadjem vremena otici do njih.
Poz!

Poslednja izmena:
Moje iskustvo:

LG 1510S >2 godine -> 0 mrtvih piksela
LG 1710S >1.5 godina -> 0 mrtvih piksela

Inače i ja sam se tako tripovao oko mrtvih piksela kada sam kupovao i što kaže Astrolog, svaki dan zevam po 10 sati u monitor i možda ima mrtvih piksela ko mrava ali ih ja ne vidim :d poenta je da ti je dobra slika, a za mrtve piksele se ne sekiraj, doći će oni kad-tad :D :d :bottle: :guitar:

Sve ti zavisi od primerka do primerka kod svih proizvodjaca.Mislim da je do 5 mrtvih piksela dozvoljeno i takvi idu u prodaju a preko toga nebi trebalo.

Hehe ;)
Evo jos malo da vas davim. Jedva nadjoh tel. ove radnje koja se inace zove Pulse Energy, ali iako sam pokusao sa preporukom Erc-a da izvucem dead zero pixel garanciju, oni to ne rade! Tolerancija je 3 komada kod njih, bas onako kako je i kod Erc-a, tako da nisu neki tamo mufljuzi :) Takodje moze i da se pogleda pre kupovine. Oticicu tokom dana do njih pa cemo videti.
Poz!

Evo da vas obavestim da sam postao vlasnik jednog Samsung 713N. Trebace malo vremena da se naviknem. Sto se tice texta nije nimalo "kockast" kao sto sam primetio na drugim modelima. Pustio sam DVD i igrao par minuta CS, zadovoljan sam izuzetno. To je ukratko to za prvih sat testiranja-gledanja u monitor.
Inace, monitor sam uzeo u pomenutoj firmi Pulse Energy gde su zaista ljudi fer i korektni. Imaju ogroman izlozbeni deo takodje a dobio sam i usmenu garanciju da ukoliko bude mrtvaka prvih 7 dana, monitor mogu da vratim (ono, kazu ljudi da je prvih 48h kriticno ;) ) No, kuc-kuc da kucnem u drvo...
Jos jednom, hvala svima na pomoci !
Ovo je raj za oci iskreno!

Imam jedan mrtav i jedan polumrtav pixel na svom Viewsonicu, ali oni nisu na takvim mestima gde bi mi smetali u radu/igranju. Shto se tiche oficijalne politike VS po mrtvim pixelima, na svim njihovim sajtovima pishe da je dozvoljeno 7 mrtvih pixela...

Ja uzeo skoro LG 1730P...
Prvi zveknuo posle 2 sata, a nije imao mrtvake.
Drugi radi OK....
U oba slucaja sam pogledao da li ima mrtvaka pre nego sto sam ga odneo...
Cini mi se da LG ima izuzetno malu frequenciju mrtvih piksela... Po iskustvima i drugih. Ja od 2 komada koja sam uzeo iz prve, nisam imao "srece" :d

nIce Cream je napisao(la):
Ja uzeo skoro LG 1730P...
...Cini mi se da LG ima izuzetno malu frequenciju mrtvih piksela... :d
Nikako nisi u pravu. Ja i ortak smo uzeli po jedan 1730B i na oba su se posle nekog vremena pojavili grozni zeleni pikseli. Firma je Bel Computers i bolje da ne pocnem o njihovoj user friendly politici vezanoj za mrtve piksele.

pozdrav

Poslednja izmena:
ljudi koji kupuju tft a nisu videli kako izgleda takav piksel nek negde to ucine i ustedece sebi nervozu oko izbora prodavca monitora. to se maltene ni ne vidi.
aj

ravni, zavisi gde su mrtvi pixeli. I sta je crklo...ako, recimo, stalno radis u Wordu gde je bela pozadina, a na sred ekrana imas crnu tacku, u pocetku ces pokusavati povremeno da je obrises, a posle ces da se smoris...

Isti taj pixel se u igrama nece ni videti....

BTW, moja devojka ima mrtav pixel na telefonu :) (Nokia 6230) i bez obzira sto je to procentualno mnogo veci deo ekrana, mnogo manje smeta nego na desktopu....mada, malo samra kada ledas slicice...ali ih gledas mnogo krace nego na PC-u :)

Mogu sa dam komentar za Samsunge sa kojima imam iskustva.

U poslenje vreme nisam video ni jedan model na kome ima mrtvih piksela. Znam da u Koreji odobravaju zamenu ako postoji makar jedan...
Ranije sam sretao modele koji su imali po jedan bese 193p cini mi se ali je on na zahtev zamenjen...

U poslednje vreme kroz ruke su mi prosli 710V, 713N, 730MW, 930MP, 913N i jos poneki i ni jedan nije imao mrtvih piksela (svi su stigli fabricki upakovani direktno od ERCa)

Naravno ovo ne znaci da su ti modeli imuni na ovo samo eto nisam naleteo na takav...

Ja probao jedan 913N pola sata, pojavio se 1 bp, otvorili drugi radio pola sata nema bp. Doneo kuci radio jos pola sata 2 bp.

Na ovom forumu se pitanja-odgovori ponavljaju u pravilnim vremenskim razmacima, kako ko krene sta da kupuje tako postavi isto pitanje al, nema veze...
1. Pre 2 nedelje je uvoznik Philips monitora poceo novu akciju sa novom philipsovom serijom tft-a koja se zove "Perfect Screen" ako hoces garanciju da nema "mrtvaka" uzmes to...
2. Samsung i LG jos uvek nemaju te akcije bar ne kod nas. Za samsung nisam siguran ali za LG imam tacne podatke jer ih moja firma prodaje u velikim kolicinama
Za 17" znaci 1730S, 1730B i 1730P vazi sledece:
Dozvoljeno je maksimalno 5 mrtvih piksela i to ako su 2 svetla i 3 tamna i ako su "lepo" rasporedjeni. Konkretno ne zsme da bude manje od 20mm izmedju dva mrtva piksela iste vrste (svetla ili tamna)
Uz svaki LG monitor ide garantni list i zajedno sa njim papir A4 formata na kome je ovo predstavljeno u relativno razumljivoj tabeli. Ako ti prodavac ne da da proveris monitor pre kupovine trazi mu bar da procitas taj papir, moze da pomogne.
Znaci osim NOVIH Philipsovih TFT-a ne znam ni za jednog drugog proizvodjaca koji garantuje da nema mrtvih piksela (o viewsonicu ne znam nista)

PS. Nisu samo "mrtvaci" problem moguci su i tzv. defekti polarizatora koji se manifestuju kao uvek svetle ili tamne linije jedne boje - koje uz to i trepere. duzina 3-20mm. i tu i dalje monitor nije za zamenu.

Uglavnom najbolje bi bilo da pogledas monitor pre kupovine, a o onome sto se pojavi posle 2-3 meseca , sta da ti kazem, pogledaj pravila pa ako ispunjava uslov za zamenu pozovi se na garanciju, vise od toga ne mozes da ocekujes...

Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno