Šta je novo?

TFT i mrtvi pikseli

da, i to za philips vazi samo na modelima koji nemaju oznaku B u imenu - znachi ako si kupio 190X5F on ne sme da ima nijedan bp, ali ako si kupio 190X5FB onda moze da ima 3 bp zato shto je to model za istochnoevropsko trzishte...

Ja sam se toliko uplasio prica o mrtvim pikselima da vec duze vreme nikako da se odlucim da uzmem TFT.

Medjutim iznerviram se juce i narucim Samsung 713n i dobih ga.
Nisam imao mogucnost da ga pogledam pre kupovine.

Evo ceo dan radim na njemu i iako sam trazio i trazio nisam nasao niti jedan bad pixel.

Pozdrav

Ma nema sta da ga trazis, to se vidi iz aviona... ;)

Ljudi jel neko probao Nokia Test monitor na Win XP x64 sistemu? Meni nece da radi. :wall: A izglada da mi se pojavio jedan bad pixel na 913N. :S: :zgran:

POZ :wave:

Prosto gledam i neverujem... Nemogu da verujem da se tako puno pojvaljuju mrtvi pixeli na 913N,a ja sam taman razmisljao da je uzmem.Imam trenutno 710N i nemam nijedan bad pixel.
Definitivno necu uzimati to..
Jel vam smeta taj mrtav pixel? Gidra,BigBoy??

Gidra85 je napisao(la):
Ljudi jel neko probao Nokia Test monitor na Win XP x64 sistemu? Meni nece da radi. :wall: A izglada da mi se pojavio jedan bad pixel na 913N. :S: :zgran:

Probaj LCD test, isto vrti osnovne boje, nije savrsen tj. ima 1 manu ali dobices ideju kako da sam napravis & uradis test. ;)

Ma taj na sredini (mozda 2cm desno od preseka dijagonala) se u igrama, filmovima i sl. ni nevidi, ali u corel, photoshop, word, pdf readeru se itekako vidi kao i na nekim sajtovim (posto nije mrtav vec je crveni :) ). Ja ga jednostavno ignorisem i to veoma uspesno :) Imam i jedan kod starta ali se taj bas ne vidi jer slabo zalazim u taj deo ekrana (za razliku od centra). Imao sam mogucnost da reklamiram monitor u roku od nedelju dana ali me mrzelo to da uradim. Cak sam i birao prilikom kupovine i opet zapadne, takoda sam se pomirio sa sudbinom, tako mora da bude :)

Generalno sa mrtvim i sl. pixelim OPUSTENO LJUDI i to je za zive, moz misliti sto tamo jedan ili jos neki pixel ne radi, mnogo se bre opterecujete :)

Ovaj bad pixel iskreno mogu i da zanemarim, ali cisto iz principa pitam da li da prijavljujem prodavcu ili ne. A ako ostane ovako naravno da cu preziveti. ;) :D

andjelkoyu je napisao(la):
Probaj LCD test, isto vrti osnovne boje, nije savrsen tj. ima 1 manu ali dobices ideju kako da sam napravis & uradis test. ;)

Probao sam test i imam 100% bad pixel ali samo na crvenoj pozadini se bas vidi. Ja nisam primetio ni jednu manu programa sem sto ne radi u full screen varijanti, pa jedan deo monitora ne testira.

Poslednja izmena:
da, i to za philips vazi samo na modelima koji nemaju oznaku B u imenu - znachi ako si kupio 190X5F on ne sme da ima nijedan bp, ali ako si kupio 190X5FB onda moze da ima 3 bp zato shto je to model za istochnoevropsko trzishte...

Philips 190x5fb nije nikakav model za istocnoevropsko trziste i poseduje perfect panel sto se mozes uveriti ako odes na Philips-ov sajt. Model 190x5f jos nigde nisam nasao! Model 190x6fb takodje ima perfect panel samo sto ima bolji odziv (8ms).

Imam na poslu Neovo 17" fin monitor, samo sto se posle sat-dva rada pojavio 1 bad pixel.
Od tada je vec dosta radio i nisu se pojavili drugi.
Slicno je bilo i sa drugim primerkom istog tipa monitora, ali ostalo je na 1 pixelu

Mozda ce nekog zanimati... ERC je na sajtu postavio zvanicno uputstvo za priznavanje reklamacije za bad piksele na TFT-ima koje uvoze...

Da li iko zna reci koji je najcesci razog pojavljivanja mrtvih pixela ili tu nema nikakvog pravila!?

Koliko ja znam u pitanju je nesavrsenost procesa proizvodnje samih panela. Znaci nema nikakvih pravila... Bas iz tog razloga na vecim panelima tolerise se vise losih piksela...

Ne mogu da verujem onome sto citam - cujem:
zamislite kako cemo se smejati kada usavrse tehniku i kada NE BUDE mrtvaka. Ovako samo mogu da budem sokiran rigidnoscu prodavaca i u rikverc, sve do proizvodjaca. Jedini je zakljucak da su pustili neUsavrsenu tehnologiju u prodaju.

Slika je to: IMA, bwe da bude S-A-V-R-S-E-N-A. Toleratno je (od strane proizvodjaca (?!)) da, vasa, kupovina nije 100% ispravna. Trziste, bato, ima to da sredi. Jos u nasim uslovima (citaj kupovne moci) - pa te jos zavitlavaju.

Da prilozim temi: prodavnice su iste - Beogradska 51, Pozarevacka 19,Dubrovacka 13-15 itd. U Beogradskoj mi je prodavac rekao da se otvori, proba, plati i nosi. Drugi deo oko BP politike nisam pitao, a hocu kada prelomim sta kupujem...

Mrzi me sve da citam posto zurim pa ne znam da li si vec kupio monitor. Ja imam 710T vec godinu i 3-4 meseca i nema bad pixela. Ako vec hoces da kupis monitor ima jedan lik sa foruma kod kog sam ja kupio monitor i sa njim mozes bez problema da napravis dogovor da prvo pogledas da monitor nema bad pixela pa onda da ga uzmes, pa cak i ako se pojavi u prvih nekoliko dana zamenice ti, ali srecom ja nisam morao to da proveravam. Ako si zainteresovan javi.
Poz :wave:

Zack je napisao(la):
Ne mogu da verujem onome sto citam - cujem:
zamislite kako cemo se smejati kada usavrse tehniku i kada NE BUDE mrtvaka. Ovako samo mogu da budem sokiran rigidnoscu prodavaca i u rikverc, sve do proizvodjaca. Jedini je zakljucak da su pustili neUsavrsenu tehnologiju u prodaju.
To zavisi i od države. Negde sam pročitao da se u Australiji zamenjuju TFT monitori i ako imaju samo jedan bad pixel, jer su takvi lokalni propisi. Prema tome, proizvođač koji hoće tamo da prodaje mora da pristane na to. Recimo, LG ima neko komplikovano uputstvo vezano za bad pixel-e ali u garanciji naglašava da prioritet imaju propisi države u kojoj je monitor prodat.

Inače, koliko je bad pixel-a dozvoljeno propisano je standardom (koji je, BTW, veoma bajat i bezobrazluk je što se proizvođači i dalje pozivaju na njega) ali kad kupujete mora biti jasno naznačeno u koju klasu monitora TFT spada (jer od klase zavisi koliko je bad pixel-a dopušteno da bude). Ako nije, po defaultu se računa da ne sme da ima ni jedan bad pixel. Priča o tome da se podrazumeva koja je klasa (jer se, kao, bez BP prodaju samo vojsci i sl) je priča za malu decu. Mora jasno biti naznačeno u koju klasu TFT monitor spada te kakva je politika proizvođača u slučaju zamene (recimo, kad sam ja kupovao LG apsolutno nigde nije javno obelodanio svoju bad pixel policy, to im je, kao, bila polsovna tajna). Bez toga imate pravo da tražite 0 bad pixel-a.

Poslednja izmena:
Dobro to sve, ali idem dalje u scenariju:
kupim, slozim se (?) sa uslovima garancije, prodje neko vreme, ispunim uslove garancije, tj. uredjaj crkne, odem tamo - a firme N-E-M-A! Sta onda?

E onda lepo uzmes pa krenes da se nerviras!

Kljucna rec je "lepo"... :p

Vrh Dno