Šta je novo?

Testiranje HDDa na bad sektore!!

mare81

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2004
Poena
304
Hteo bih da proverim moj hard da li ima bad sektore ... kojim programom se to najbolje radi?

Kucaš chkdsk x: (x - ozna ka particije) u command promptu (Start/Run/cmd). Dovoljno za početak.

Da probao sam ! Ima li konkretno neki program ?

U sklopu Nortona imash Disk doktor-a (ako si ga instalirao)

Idi na sajt proizvodjaca HDD-a i skini program za testiranje istog.
Pozdrav!

Svaki prozvodjac hard diskova je takodjer kreirao i posebne diagnosticke aplikacije koje ce ti pomoci da dodjes do problema i ako on nije hardverske prirode resis isti.
Npr. Maxtor je kreirao odlincu alatkicu Powermax koja ti moze odraditi sve vrste testova od basica, extedend, installation; te moze da ti na kraju sto ti ja i predlazem ako nemas bitnih podataka naravno da uradis low level format pomocu istog.
Ako je hdd stvarno neispravan dobices hardversku gresku u vidu koda koji zabiljezi i odnesi disk gdje si kupio ako je pod garancijom!

Poslednja izmena:
PowerMax je odlican program i moze da istestira sve marke.
Dakle sa njim nisi ogranicen samo na Maxtor-e.
Obavezno Basic , Advanced i Burn-in test.
Moja preporuka!

Pozdrav

frogman je napisao(la):
... predlazem ako nemas bitnih podataka naravno da uradis low level format pomocu istog.
Ako je hdd stvarno neispravan dobices hardversku gresku u vidu koda koji zabiljezi i odnesi disk gdje si kupio ako je pod garancijom!
sta podrazumeva low level format?

Znaci skrivanje bad sektora se vrsi low level formatom ??? Jel to znaci da glava vise nece pisati po tim bad sektorima ili je to nesto drugo... jednostavno moje pitanje je ovakvo ... hocu da izolujem bad sektore? Kako to da uradim?

Tarmi Ricmi je napisao(la):
PowerMax je odlican program i moze da istestira sve marke.
Dakle sa njim nisi ogranicen samo na Maxtor-e.
svaki dan naucis nesto novo ;)

@mare81
ako su ti grupisani onda ti je lako! obelezis ih (mislim da moze i sa PartMagicom 8) napravis od toga particiju i sakrijes je da joj HDD nikad ne pristupa

Na sajtu Maxtora piše
The PowerMax utility is designed to perform diagnostic read/write verifications on Maxtor and Quantum hard drives.
Jeste li sigurni da može da testira npr. Western Digitalov HDD?

Za ubijanje podataka na disku je je odlican program 'ubi disk' :D (killdisk)
Ima cak opciju da disk ubije 'na mrtvo' :D (vise puta) a sam izaberes koliko.

Za popravku/proveru diska je odlican 'HDD Regenerator', ja sam sa njim uspeo da 'ozivim' vecu kolicinu bb.

pozdrav

kole89 je napisao(la):
Na sajtu Maxtora piše Jeste li sigurni da može da testira npr. Western Digitalov HDD?
Ja mislim da ne moze... IDE dozvoljava da HDD ima dodatan sopstveni set naredbi, koje se razlikuju od proizvodjaca do proizvodjaca (a Maxtor valjda jedini zna "tajne" svojih diskova)...

A niko ne pominje odlichni SpinRite 6....

PowerMax testira sve diskove, provereno u praksi milion puta......
Na kraju zar je toliko tesko probati sam ? :trust:
Ako moze Quantum, Maxtor, Seagate, Fujitsu, Samsung zasto ne bi mogao ni
Western Digital.......De bas nadje WD? Jedino njega nisam probao sa
PowerMax-om (nije bilo potrebe)

Basic (90 sec. test) se oslanja na S.M.A.R.T-a HDD-a i na osnovu
njega daje report da li je HDD ispravan ili ne
Advanced test je fakticki testiranje povrsine magnetne ploce - da li ima
fizicka ostecenja.Drugim recima nesto kao scandisk.
Burn-in test - nisam siguran ali mislim da testira jedan ili vise krugova
povrsinu disk-a na upis i citanje podataka sa HDD-a.

SpinRite je takodje odlican program, ali na njega se oslanjam ako problemi
ne budu reseni nakon obicnih formata i powermax-a.
Jedina mana je sto nekada moze da bude uzasno spor pa ga ostavljam
ponekad da testira HDD i po 24h

'ontrack easy recovery pro' je isto dobar za proveru potencijalnih hardverskih problema na disku, radi pod windows-om.

pozdrav

Tarmi Ricmi je napisao(la):
De bas nadje WD?
Skoro sam ga kupio ;) (80GB, 8MB, 7200rpm)

Inače pitam jer se plašim da se HDD ne pokvari od neodgovarajućeg programa (ionako sam skoro pokvario jedan :))

jedna ispravka:

LOW LEVEL FORMAT vise ne postoji mada se naziv odomacio. Ko ZAISTA isformatira disk u LL formatu moze da ga zapakuje pa da salje kod proizvodjaca na "ozivljavanje"

Programi o kojima se gore prica su u stvari ZERO FILL programi. Postoje i posebni programcici koji rade zero fill tj. pisu nule u svaki sektor tako da se na taj nacin prepisu i postojeci bad sectori pa se kod sledeceg testa na bad sectore vidi da li je evetualno taj bad sector "softwerski" ili "hardverski" - tj. fizicko ostecenje diska cemu spasa nema

LOW LEVEL FORMAT je imao primenu ranije i neko moze zabunom da pomesa babe i zabe i napravi stetu.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa dobro reci mi XEVER kojim to programcicima mogu da proverim da li je softverski ili hardverski ??? Meni to uopste nije jasno .... jedni pricaju ovo .. drugi pricaju ono ... molim vas nezelim unistiti svoj hard :(

re

xaver je napisao(la):
jedna ispravka:

LOW LEVEL FORMAT vise ne postoji mada se naziv odomacio. Ko ZAISTA isformatira disk u LL formatu moze da ga zapakuje pa da salje kod proizvodjaca na "ozivljavanje"

Programi o kojima se gore prica su u stvari ZERO FILL programi. Postoje i posebni programcici koji rade zero fill tj. pisu nule u svaki sektor tako da se na taj nacin prepisu i postojeci bad sectori pa se kod sledeceg testa na bad sectore vidi da li je evetualno taj bad sector "softwerski" ili "hardverski" - tj. fizicko ostecenje diska cemu spasa nema

LOW LEVEL FORMAT je imao primenu ranije i neko moze zabunom da pomesa babe i zabe i napravi stetu.

Pozdrav

Pricas napamet

Po treci i poslednji put u ovom thread-u kazem :

LJUDI KORISTITE POWERMAX ,NECE NISTA DA FALI HDD-u !!!!

@xaver
mozda bas i nisi u pravu!
ukucaj u google low level ofrmat hdd i svi linkovi ce te odvesti na programe koji rade ono sto svi mi mislimo da rede , tj. lupaju nule !
ili se mozda odomacio izraz u celom svetu :)

low level format je (nekad davno bio) postupak kreiranja traka/cilindara na disku. To je bilo ono vreme kad ste u BIOS setup morali da upisujete broj glava, traka, sektora, cilindara i slicne "gluposti" (znaci davno proslo vreme :) ). Danas je sve to uradjeno u fabrici, a stvarni parametri harda nemaju veze sa onim sto elektronika na hardu servira BIOSu.

ajd to malo detaljnije objasni.
To tako nista ne znaci dokumentuj obrazlozi...

Nazad
Vrh Dno