Šta je novo?

Testiranje HDD-a

Todor99

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poena
169
Hocu da istestiram hdd u fulu sve moguce stavke testira sam ga vec u hd tune-u i sentinelu ali zanima me da li bi mogao nekako detaljnije da istestiram i kojim programom????

Neznam ako ima neki eror na glavi nesto ne vezano za health-e,bilo sta posto mi se i posle kupovine napajanja zamrzava komp a hard je tu jedina nepromenjena stvar koju treba da zamenim.

S.M.A.R.T. podatci i jesu to, svi parametri vezani za zdravlje harda.
Ako su oni ok i ako nema loše sektore tada je hdd ispravan i nije on uzrok zamrzavanja računara.
Ako nisi 100% siguran šta koji rezultat testova znači okači screenshotove rezultata ovde i članovi foruma će ti moći reći svoje mišljenje.

Evo ss-ova Crystal disk info CDI ss.jpg Hd tune HD tune ss.jpg danas cu da okacim iz sentinela.

Interface crc error count je broj grešaka u podatcima izmenjenima izmedju hard diska i kontrolera na matičnoj.
Brojač je u pitanju (ne vraća se na nulu nikada), u pitanju je broj grešaka nastalih tokom ukupnog korišćenja hard diska.
Dok god se naglo ne povećava to je manje više normalna stvar i dešava se kod dosta hdd-ova.
U Sentinelu ti je health 100% takodje?
Ne treba da te zabrinjava Interface crc error count, hard ti je ispravan.

Budući da problem sa zamrzavanjem postoji a menjao si napajanje, treba da istestiraš ram, proveriš windows (da li ti u računaru ima malwarea), i eventualno da uradiš stres test računara i pogledaš temperature (za svaki slučaj, verovatno one nisu problem)
Kada se pojavljuje zamrzavanje, tokom odredjenog korišćenja (zahtevnog, tipa igre) ili nema pravila?

Nema odredjenog trenutka bilo kada,ram sam testirao radio sam sistem skoro,kada prebacim ram u drugi slot na ploci komp ne baca sliku kada vratim radi normalno kada mi se pali komp vent od procesora se malo se cimne pa se tek onda zavrti.Da nije ploca u pitanju i kako bi mogao da je istestiram?

U vezi kulera od procesora, na nekim pločama se kuler zavrti u kontra smeru u startu (da strese prašinu) pa onda kreće uobičajeno.
Ram (ako si istestirao u dovoljnom broju prolaza) otpada dakle.
Sistem ako si radio skoro to nije garancija da je dobro/kvalitetno uradjen ili da nije inficiran u medjuvremenu.

Uradi ovako, butuj neki od live linuxa (linux mint ili ubuntu recimo) sa optike ili usb-a i koristi desetak sati (za svaki slučaj toliko) za uobičajene stvari, pusti filmove i slušaj muziku i surfuj.
Ako se računar ne zamrzava u linuxu imaš 100% problem sa softverom, bilo malware, bilo drajveri, konflikt programa u windowsu, instalirao si modifikovanu/nepouzdanu verziju windowsa ili nešto peto sa softverske strane.

A ako se zamrzava i u linuxu tada imaš hardverski problem pa bi trebao ponovo sve ispitati što se tiče hardvera
Pogledaj ima li nadutih kondenzatora na ploči, eventualno resetuj bios.
Isprobaj tvoju matičnu ako si u mogućnosti sa svim ostalim komponentama iz nekog drugog računara i isprobaj je u linuxu, ako ima problema ploča je krivac.

Drugar ima isti komp kao ja pa cu da vidim ako bude hteo da se zamenimo na Jedan dan.Probacu sa live cd-om pa cu da javim sta sam uradio.Sto mi grafa ne baca sliku kada je ram u drugom slotu?

Nazad
Vrh Dno