Šta je novo?

Test: Motorola Xoom MZ601 3G

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Motorola Xoom MZ601 3G

Motorola Xoom - ime koje će svakako ostati urezano u koricama istorije tableta kao prvi tablet koji je posedovao Google-ov Android Honeycomb operativni sistem. Pre pojave ovog modela, tableti su posedovali takoreći modifikovani telefonski operativni sistem, dok je Motorola imala čast da bude prvi proizvođač, koji će svetu predstaviti prvi, pravi operativni sistem namenjen isključivo tabletima. Zašto je Honeycomb toliko bitan? Pre svega, njegov korisnički interfejs je prilagođen većoj dijagonali ekrana, ali doneo je i dosta bitnu stvar, a to je podršku za višejezgarne procesore, hardversku akceleraciju, kao i mnoge druge korisne mogućnosti.

motorola-xoom-3g_s.jpg

U ovu sliku uskače Nvidia, koja je sa Xoom modelom započela eru Tegra 2 mobilnih dvojezgarnih procesora na tabletima i time im pružila veću sirovu snagu i manju potrošnju energije. U tom periodu kada se Xoom prvi put pojavio, februaru prošle godine, Android je ostavio veliki trag u tablet svetu i pružio odličnu alternativu Apple-ovom poznatom iPad modelu. Od tog perioda pa do danas, bilo je napretka u Android tablet svetu - mnogi proizvođači su se uključili u tablet trku i krenuli Xoom-ovim stopama i ponudili korisnicima širok spektar dvojezgarnih tableta raznih dijagonala.

motorola_xoom_2_s.jpg

Uzevši u obzir da je prošlo godinu dana od pojave ovog modela, da li se Xoom može smatrati zastarelim modelom? Mi bi smo rekli - ne, on i dalje ostaje aktuelan i popularan model. U međuvremenu, Google je izbacio svoj novi operativni sistem pod imenom Ice Cream Sandwich, koji je na području Severne Amerike već neko vreme dostupan Xoom korisnicima, dok je još uvek u fazi testiranja na evropskim modelima. U međuvremenu, pored ICS-a, Nvidia je predstavila i nove četvorojezgarne Tegra 3 procesore, koji su svakako doneli bolje performanse, ali tranzicija sa Tegra 2 na Tegra 3 modele neće biti toliko drastična. Dobrom broju korisnika, Tegra 2 itekako vrši posao, tako da je Motorola Xoom i dalje u igri - ne kao najmoćnije rešenje na tržištu, ali svakako u istom rangu sa mnogim drugim i dalje aktuelnim Tegra 2 tabletima.

http://mobile.benchmark.rs/tableti/test_motorola_xoom_mz601_3g/

Лепо одрађен тест, само нешто не видим галаму око овог таблета, а верујем да је добар.

Toliko je i Samsung Galaxy Tab 10.1 u Telenoru, 39.6k uz najmanji Surfuj više 10 paket, koji je 1290 din mesečno, pa se opet dosta kupuje, a radi se u uređajima sa sličnim hardverom. Samo što je Motorola Xoom jedno deset puta optimizovanija i glatkija u poređenju sa CrapWiz-om koji je na Tab-u 10.1.

Toliko je i Samsung Galaxy Tab 10.1 u Telenoru, 39.6k uz najmanji Surfuj više 10 paket, koji je 1290 din mesečno, pa se opet dosta kupuje, a radi se u uređajima sa sličnim hardverom. Samo što je Motorola Xoom jedno deset puta optimizovanija i glatkija u poređenju sa CrapWiz-om koji je na Tab-u 10.1.
Само што га теленор даје на 36 месеци xD
Мени се свидео xoom, само сам се мало забрину када сам видео да има багова око пуштања mkv-a и оном зеленом позадином... нисам сконтао у тесту, да ли је тај проблем решен оним плером ?

Gizmo, nije tačno da je sličan hardver. Tj, oba imaju Tegra 2 ako se ne varam, ali je zato Galaxy tab za nekih 30% lakši i primetno tanji, što kod tableta uopšte nije za zanemariti. Takođe kod Galaxy tab-a duže traje baterija. Sve u svemu, to su baš one stvari koje proizvođači mogu da "ispeglaju" kada ne žure da pošto-poto prvi izbace svoj uređaj na tržište.

EDIT: Samsung battery life: 9:55h
XOOM battery life: 8:20h.

http://www.engadget.com/2012/03/16/apple-ipad-review-2012/ (pod battery life ima poredjenje vise tableta)

Mislim da nije posteno porediti ova dva tableta, Galaxy tab 10.1 je u rangu sa XOOM 2, mada i od njega ima jacu bateriju (XOOM 2 - 8:57h), ali su bar dimenzije i masa priblizni.

Poslednja izmena:
Jeste sličan hardver, identičan je, a pod hardver ne mislim kućište... Nije u fokusu samo debljina, masa tableta i baterija, ima tu još stvari. Tu je fenomenalan kvalitet izrade kod Xoom-a, optimizovanost sistema bez glupog forsiranja svog bagovitog korisničkog interfejsa, dobija se maltene stock google iskustvo, veoma glatke animacije, dok na TouchWiz-u koči i secka. 10.1 i 8.9 modeli su upotrebljivi tek kada staviš nezvanični ICS na njih, ali on isto nije savršen, nije potpuno gladak i ne rade kamere.

Xoom već neko vreme ima zvaničnu ICS nadogradnju, Tab 10.1 je još uvek čeka. Hoću da kažem da Xoom nije toliko njesra koliko se smatra, lošiji je ukupno od 10.1 modela, ali ne drastično. Ne favorizujem Motorolu, lično imam Samsung Galaxy Tab 8.9, što je isto što i 10.1 tab samo manji.

Jeste sličan hardver, identičan je, a pod hardver ne mislim kućište... Nije u fokusu samo debljina, masa tableta i baterija, ima tu još stvari. Tu je fenomenalan kvalitet izrade kod Xoom-a, optimizovanost sistema bez glupog forsiranja svog bagovitog korisničkog interfejsa, dobija se maltene stock google iskustvo, veoma glatke animacije, dok na TouchWiz-u koči i secka. 10.1 i 8.9 modeli su upotrebljivi tek kada staviš nezvanični ICS na njih, ali on isto nije savršen, nije potpuno gladak i ne rade kamere.

Xoom već neko vreme ima zvaničnu ICS nadogradnju, Tab 10.1 je još uvek čeka. Hoću da kažem da Xoom nije toliko njesra koliko se smatra, lošiji je ukupno od 10.1 modela, ali ne drastično. Ne favorizujem Motorolu, lično imam Samsung Galaxy Tab 8.9, što je isto što i 10.1 tab samo manji.

Ne misli ni ja da je Xoom los, samo mislim da je po merilima koje sam nabrojao Tab bolji. Sto se tice zapinjanja u radu, probao sam Galaxy tab i radio je ok, verujem to sto kazes da Xoom radi bolje, ali meni je ipak bitna stavka i tezina, razlika od 200g za tablet je prilicno velika, takodje nije mala razlika od skoro 2h u trajanju baterije.

Sve u svemu, i ja mislim da je Xoom dobar tablet, samo mislim da ih ne treba porediti, Xoom1 je starija generacija. Medjutim, ako nekome ne smeta veca masa i manje trajanje baterije, onda je sigurno dobar izbor.

Nazad
Vrh Dno