Šta je novo?

Test GF 5800

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Test je sjajan kao i obicno. Zaista uzivam da citam vase testove.
Medjutim...
Kako moze skor u najzahtevnijim modovima (aa+af) biti izjednacen kada u aa6x+af8x R300 ostvaruje duplo bolje rezultate u odnosu na NV30??? Da ne pominjem sto je kvalitet prikaza malo ali stalno bolji na R300. I cemu uopste davati rezultate NV30 u af8x kada ga chip ne izvrsava u doticnom testu.? Znaci rezultat NV30 u tom testu je 0.

Moze. To je zato sto treba prvo izjednaciti IQ ukljucivanje App.pref. i onda FX faje dobar IQ i duplo manje frejmova od r300. Sve brojke koje je dao Max su apsolutno tacne samo sto je kvalitet rendanja dosta losiji...

Procesor AMD Athlon XP 2100 MHz (133*15.5)
Matična ploča Abit KD7-RAID
Memorija 512MB PC2100 133MHz (CAS 2, 2-5-2, 1T, 4 Way, Turbo)

Test konfiguracija je smesna.Jel to nije moglo malo bolje?

Nije nego si ti smesan. Konfa i treba da bude takva i ne treba da se sve nasvira i da se ubode XP3000. Treba da se vidi kako to radi na uslovno receno meinstrim masini...

Milan je napisao(la):

Jok ,trebali su Epox-a 8RDA+ :D :D :D

naravno da je trebalo. ali nisu hteli kod mene da rade, kad su ...... :D

FX sada, sutra, prekosutra ???

Izvini Max, ali mislim da od shume ne vidish drvo.
Prvo, mislim da je karta vise nahvaljena nego sto zasluzuje na osnovu testova, ali to je manje bitno. Ono sto mislim da je vise diskutabilno je sama prognoza o buducnosti FX chipa. Uvek je nezahvalno davati prognoze. Chak i kada neko dosta zna o materiji. Mozda je ponekad bolje manje znati, jer se lakse vidi sushtina. Ja necu da tvrdim, ili da kazem da je nesto 100%, ali evo nekih zapazanja.
FX je potpuno nov dizajn. Progralibilni GPU, a ima losije rezultate u visim rezolucijama i ukljucenim zezalicama za kvalitet slike (4X, 6X, 8X) od 9700Pro. Drajveri, novije igre etc. mogli bi da to poprave, ali znamo koliko je software brz. Ni 4200 nije jos maximalno iskoristen. Dok mu se ta soft injekcija ubrizga, pacijent bi mogao da bude mrtav. Dalje, nov GPU a takt mu je vec na 500 Mhz, silno se greje, bez obzira sto je uradjen u 0,13 microna. Meni to ne izgleda kao pocetak jednog novog, uspeshnog GPU-a, koji treba da se doradjuje i da mu se sa novim modelima povecava takt i broj tranzistora, vec kao kraj.
Licno ne mislim da ce NV35 biti ispeglan. Za to treba vise vremena, upravo zato sto je GPU potpuno nov. Dolaze u glupu situaciju da propadnu zbog kratkog ciklusa izbacivanja novih modela, istog razloga zasto je propao 3dfx, kojeg su oni sahranili. Is the life a bitch ? N'Vidia je vec u panici zbog trzisne propasti NV30 i cajtnota. Mozda bi NV40 bio taman, ali za to treba vremena i mnooogo para, a da li ce toga biti, nakon propasti 2 ciklusa, to treba videti.
Verovatno je deo problema u tome sto su hteli bitno nov GPU, ali kompatibilan sa prethodnim (zbog drajvera), sto su dve stvari koje se iskljucuju, pa je FX ispao kao Frankejstajn i sa vise tranzistora nego sto bi trebalo.
Da ne bude zabune zbog pogresnog razumevanja ovog mog komentara. Ja licno VEOMA zelim da N'Vidia iz ovoga sa uspehom ispliva. Razlog je poznat. Vec na svojoj kozi osecamo odsustvo konkurencije i pada cena. Cene se ne mrdaju.

Milan je napisao(la):

Smesna nije, ali definitnivno su morali da stave 166 fsb... 133 je vise nego smesno ( i ne, nesharme nemoj da mi drvis kako nikako nisi mogao da stavis 166 fsb ....).

Broz je napisao(la):
Moze. To je zato sto treba prvo izjednaciti IQ ukljucivanje App.pref. i onda FX faje dobar IQ i duplo manje frejmova od r300. Sve brojke koje je dao Max su apsolutno tacne samo sto je kvalitet rendanja dosta losiji...

Pa dobro, Default je Balanced, pa sam testirao na Defaultu, isto kao i sa Radeonom... Zna se da ATI daje za nijansu bolji kvalitet slike, ali to zaista nije toliko primetno, pa je malo smesno kada neko kaze da nVidia (odjednom) daje brljotine umesto tekstura (a do skoro je bila super :)).

Evo i jednog shota sa x-bita, pa pogledajte sami... Quality kod Radeona isti je kao App. i za nijansicu bolji od Balanced kod FX-a, ali je zato Performance kod Radeona mnooooogo losiji cak i od Agressive moda kod FX-a... Tako da, nije bas IQ totalno na strani Radeona...

Re: FX sada, sutra, prekosutra ???

notax je napisao(la):
Izvini Max, ali mislim da od shume ne vidish drvo.
.

Opusteno, svako ima svoje misljenje... Ja mislim to sto mislim, a mislim da i ti malo gresis jer nisi video doticne karte na delu, pogotovo FX5800 NU. Uostalom, moje misljenje se poklapa sa xyz misljenja ljudi koji diskutuju na beyond3d i rage3D forumima, a za koje se dobro zna ko su (nisu to ni anand ni tom, vec ljudi koji ZNAJU o materiji)... Dakle, svako ima pravo na svoje misljenje, a ja tvoje cenim... Naravno, videcemo koja ce prognoza biti bliza istini. Kartice sam sasvim realno zacenio i to zna svako ko je video kako FX radi, bio on ATI fan ili ne... Realno, ja jesam postao vise naklonjen ATI-ju u poslednje vreme, ali je cinjenica da, bez obzira na dosta propusta, FX arhitektura ima potencijala koji ce se tek pokazati. A da Ti4200 ima skrivenih potencijala, tu gresis, iz njega je izvuceno gotovo sve sto se izvuci moze. Jedino bi mogao da se napise naslov ciji engine bi direktno pristupao nv25 rendering sistemu (a ne preko D3D-a ili OGL-a), poput onoga sto je ranije radjeno (kada su igre imale codepathove za Matrox, Voodoo, PowerVR, OpenGL i tako dalje...), ali ta igra ne bi radila na ATI-ju (iako bi stvarno letela na nV25-ici). Nije u tome poenta, poenta je da se D3D i OpenGL sto bolje, da kazem, implementira (nedovoljno dobra rech) u sam chip, pa da programeri imaju vise slobode. Procitaj jos malo o FX-u i recimo P10 GPU-u, pa ces to sam shvatiti...

pozdrav

Milan je napisao(la):

ja imam Athlona koji radi na 2500MHz, nF2 plocu koja radi na 220MHz, 512MB koji idu na CAS 2 setovanjima na toj magistrali, Disk sa 8MB kesha itd itd itd... Nije u tome poenta...

Licno mislim da test ima drugaciju "gresku"!
Slike nisu osigurane Benchmark logom i copyrightom! To je po meni poprilican propust! Pre svega mislim na male slike a velikim nedostaje copyright i Benchmark (ime) logo. Ajd da se to popravi. Svet nas gleda!

byMaX je napisao(la):
...

Opusteno, svako ima svoje misljenje... Ja mislim to sto mislim, a mislim da i ti malo gresis jer nisi video doticne karte na delu, pogotovo FX5800 NU. Uostalom, moje misljenje se poklapa sa xyz misljenja ljudi koji diskutuju na beyond3d i rage3D forumima, a za koje se dobro zna ko su (nisu to ni anand ni tom, vec ljudi koji ZNAJU o materiji)... Dakle, svako ima pravo na svoje misljenje, a ja tvoje cenim... Naravno, videcemo koja ce prognoza biti bliza istini. Kartice sam sasvim realno zacenio i to zna svako ko je video kako FX radi, bio on ATI fan ili ne... Realno, ja jesam postao vise naklonjen ATI-ju u poslednje vreme, ali je cinjenica da, bez obzira na dosta propusta, FX arhitektura ima potencijala koji ce se tek pokazati. A da Ti4200 ima skrivenih potencijala, tu gresis, iz njega je izvuceno gotovo sve sto se izvuci moze. Jedino bi mogao da se napise naslov ciji engine bi direktno pristupao nv25 rendering sistemu (a ne preko D3D-a ili OGL-a), poput onoga sto je ranije radjeno (kada su igre imale codepathove za Matrox, Voodoo, PowerVR, OpenGL i tako dalje...), ali ta igra ne bi radila na ATI-ju (iako bi stvarno letela na nV25-ici). Nije u tome poenta, poenta je da se D3D i OpenGL sto bolje, da kazem, implementira (nedovoljno dobra rech) u sam chip, pa da programeri imaju vise slobode. Procitaj jos malo o FX-u i recimo P10 GPU-u, pa ces to sam shvatiti...

pozdrav

Kao i obicho, pretrcao si post, i uopste nisi shvatio sushtinu.
Nigde nisam napisao da je FX nema potencijal, vec da je
pitanje da li imati vremena i para da ga dorade i ispeglaju.

Max! Pazi.. ovoako nesto se tesko moze napisati - Fizički, i nije toliko neprivlačna ili loše dizajnirana koliko je nezgrapna.....
Kontradiktorno da sam se, moram priznati, grohotom nasmejao!!!!

Mene interesuje: "Slično kao i kod Anisotropic filteringa, kod nVidia kartica je Intellisample podešen na Balanced, dok kod ATI kartica nema podešavanja FSAA modova na Quality i Performance (dok za Anisotropic to može da se podesi). "

Za cega sluze onda one opcije kod smoothvision-a, Performance i Quality??

byMaX je napisao(la):
...
Poenta je da se D3D i OpenGL sto bolje, da kazem, implementira (nedovoljno dobra rech) u sam chip, pa da programeri imaju vise slobode.

Podrska za bilo koji softver ili standard se implementira u drajvere a ne ne u hardver. Driveri su ti koji kasnije prevode, naprimer, OpenGL instrukciju u instrukciju koju razume sam GPU. Da je tako kao sto ti kazes, da se pristupa direntko hardveru, cemu bi onda driveri sluzili :)

Pozdrav!

Mene interesuje kako se mnoge stvari u testovima poklapaju sa hrvatskim casopisom "Vidi" ??? :p :D

Elem, ne razumem zasto svi hvalite Ati 9700Pro, kad ga je ovaj FX (napominjem da sam samo bacio letimican pogled na rezultate) izuo u vecini testova, sem mozda u AA+AF ?

MAD_MUzzY je napisao(la):
...

Smesna nije, ali definitnivno su morali da stave 166 fsb... 133 je vise nego smesno ( i ne, nesharme nemoj da mi drvis kako nikako nisi mogao da stavis 166 fsb ....).

Zasto se "moralo" staviti 166 FSB i zasto je 133MHz "smesno"?

Ako poredis novopridoslu kartu sa nekom postojecom referencom (recimo R3oo), sasvim je svejedno da li ce biti 166 ili 133 ili 200, ukoliko su obe testirane na istom FSB-u.

Bas naprotiv, pozdravljam defaultni takt, jer bi takve brzine trebalo da oseti 90% kupaca kada bi tu kartu kupili i uboli u svoju masinu. Testovi se ne rade samo za naprednu (ali i malu) overklokersku publiku, nego za sve.

silverglider je napisao(la):
...
Zasto se "moralo" staviti 166 FSB i zasto je 133MHz "smesno"?

Ako poredis novopridoslu kartu sa nekom postojecom referencom (recimo R3oo), sasvim je svejedno da li ce biti 166 ili 133 ili 200, ukoliko su obe testirane na istom FSB-u.

Bas naprotiv, pozdravljam defaultni takt, jer bi takve brzine trebalo da oseti 90% kupaca kada bi tu kartu kupili i uboli u svoju masinu. Testovi se ne rade samo za naprednu (ali i malu) overklokersku publiku, nego za sve.

Zato sto 133mhz vise nije ni standard ni default za AMD-a sem kod nas ali mi ipak zelimo da pratimo malo svetske tokove zar ne?.Zato sto mozda karti treba veca magistrala da bi dosla do izrazaja ( mozda bi je ATI jos vise pojeo ali to nije bitno ).Jednostavno i TNT2je trazio procesorcinu u svoje vreme da bi radio kako treba , tako sada ovim kartama treba sto veca magistrala tako da je "barem"166 neki default.

Milane ne znas i ne razumes. Standard nema veze sa magistralama ni sa defaultima.
Max ne treba nikoga da impresionira sa svojom masinom nego da uradi test.

Marti Misterija je napisao(la):
Licno mislim da test ima drugaciju "gresku"!
Slike nisu osigurane Benchmark logom i copyrightom! To je po meni poprilican propust! Pre svega mislim na male slike a velikim nedostaje copyright i Benchmark (ime) logo. Ajd da se to popravi. Svet nas gleda!

Thumbnails nemaju logo, a kada kliknes na sliku, onda ces videti da one imaju logo! BTW, nista ne sprecava ljude da preko tog logoa stave svoj i ukradu slike ...

notax je napisao(la):
...

Kao i obicho, pretrcao si post, i uopste nisi shvatio sushtinu.
Nigde nisam napisao da je FX nema potencijal, vec da je
pitanje da li imati vremena i para da ga dorade i ispeglaju.

Da, upravo za taj deo sam ti rekao da ja imam jedno a ti drugo misljenje... Vrlo sam dobro shvatio sustinu tvog posta, ali nisam samo na to odgovorio...

alokiN je napisao(la):
Mene interesuje: "Slično kao i kod Anisotropic filteringa, kod nVidia kartica je Intellisample podešen na Balanced, dok kod ATI kartica nema podešavanja FSAA modova na Quality i Performance (dok za Anisotropic to može da se podesi). "

Za cega sluze onda one opcije kod smoothvision-a, Performance i Quality??

Pogledaj malo bolje... Kada ti stoji chekirano Application Preference, i AF i AA su ti nedostupni (sivi), jel tako? E sada, kada odchekirash to, mozes da biras da li ce AF biti od 2x do 16x i AA od 2x do 6x. Jel to u redu? E sad probaj da odchekiras Application Preference samo kod Anisotropica i videces da ti Performance i Quality ostaju nedostupni. Dakle Performance i Quality su za podesavanje AA, a ne i za AF.

PS. Ajd malo bolje pogledajte i procackajte nesto pre nego sto pitate, a ne odmah da zakljucujete kako sam ja pogresio. Pozdrav!

Max! Pazi.. ovoako nesto se tesko moze napisati - Fizički, i nije toliko neprivlačna ili loše dizajnirana koliko je nezgrapna.....

Nije toliko kontradiktorno. Ako to prevedem na malo jednostavnije reci, moze da zvuci ovako "kartica meni nije toliko ruzna, niti su dizajnerska resenja losha, ali je bre ogromna i kabasta i plasis se da je stavis u komp"

Jel moze to tako da se protumaci?

Sasa je napisao(la):
...

Podrska za bilo koji softver ili standard se implementira u drajvere a ne ne u hardver. Driveri su ti koji kasnije prevode, naprimer, OpenGL instrukciju u instrukciju koju razume sam GPU. Da je tako kao sto ti kazes, da se pristupa direntko hardveru, cemu bi onda driveri sluzili :)

Pozdrav!

To je mnogo zamrsena tema, ali recimo da postoji indirektno obracanje hardveru, direktnije i jos direktnije... Indirektno bi bilo preko API-ja, mada mozes da napravis patch za odredjenu karticu (secas se kako je nekada bilo, Hexen 2 je imao patcheve za Matroxa, Voodoo, Rendition itd.) - ti patchevi su se malo direktnije obracali samom hardveru (naravno ne na nivou masinskog jezika koji procesor razume)... I naravno, imas jos direktnije obracanje samom GPU-u, najbolji primer su ti igre za X-Box. I ovo je tema sa Beyond3D foruma koju sam dobro izucio...

Pozdrav

Milan je napisao(la):
...

Zato sto 133mhz vise nije ni standard ni default za AMD-a sem kod nas ali mi ipak zelimo da pratimo malo svetske tokove zar ne?.Zato sto mozda karti treba veca magistrala da bi dosla do izrazaja ( mozda bi je ATI jos vise pojeo ali to nije bitno ).Jednostavno i TNT2je trazio procesorcinu u svoje vreme da bi radio kako treba , tako sada ovim kartama treba sto veca magistrala tako da je "barem"166 neki default.

133 MHz JESTE standardni FSB za ogromnu vecinu prodatih racunara te klase danas. To sto je AMD poceo da pravi novu seriju sa 166MHz ne cini da svi prodati procesori sa 133MHz "nestanu odjednom". Ni u tom belom svetu ne kupuju svi odjednom samo 166, veruj mi.
Ovo je ipak test karte, a ne "procesorcine" i treba da zadovolji mainstream publiku u prvom redu. O/C karte i celog kompa je dodatak testu ukoliko moze/stigne da se uradi.

Hajde mi ovo malo detaljnije razlozi, molim te:
" tako sada ovim kartama treba sto veca magistrala tako da je "barem"166 neki default".

Pa ko odbrana partizana, nisu jaki, al su zato spori :mrgreen: ...

byMaX je napisao(la):
...

Pogledaj malo bolje... Kada ti stoji chekirano Application Preference, i AF i AA su ti nedostupni (sivi), jel tako? E sada, kada odchekirash to, mozes da biras da li ce AF biti od 2x do 16x i AA od 2x do 6x. Jel to u redu? E sad probaj da odchekiras Application Preference samo kod Anisotropica i videces da ti Performance i Quality ostaju nedostupni. Dakle Performance i Quality su za podesavanje AA, a ne i za AF.

PS. Ajd malo bolje pogledajte i procackajte nesto pre nego sto pitate, a ne odmah da zakljucujete kako sam ja pogresio. Pozdrav!

byMax, ne bih da ispadne da trazim dlaku u jajetu, ali u testu kazes: ", dok kod ATI kartica nema podešavanja FSAA modova na Quality i Performance (dok za Anisotropic to može da se podesi). "

A u odgovoru meni, kazes onako kako stvarno jeste tj. da AF nema Performance i Quality modove, dok ih AA naravno ima!

Verovatno je lapsus calami po sredi!

Poz

byMaX je napisao(la):
... Nije toliko kontradiktorno. Ako to prevedem na malo jednostavnije reci, moze da zvuci ovako "kartica meni nije toliko ruzna, niti su dizajnerska resenja losha, ali je bre ogromna i kabasta i plasis se da je stavis u komp"
Jel moze to tako da se protumaci?

Ne bih da vise teram mak na konac i smaram ljude.. al' ne moze ni tako !:) Kad je nesto kabasto i ogromno, bucno i pretoplo onda je to lose dizajnirano . Dizajn ne podrazumeva samo fizicki izgled, vec i zvucne, toplotne i jos neke druge performanse. Ajde ima li neki industrijski dizajner ovde na forumu!?[/b]

Nazad
Vrh Dno