Šta je novo?

Test Fuji S9500

ima-li-koga-tu je napisao(la):
cesto radim sa 10om+550ex i stvarno ima jako lose performanse, dok fuji s7000 me stvarno ostavlja bez daha

..a sada lepo reci koliki je domet jedne i druge konfiguracije..

Kako neko ko ima odredjenog iskustva u radu moze za aparat bez ikakvog TTL-a reci da ima "savrsene blic performanse"??

BTW, NIKADA mi nije pregorela ni jedna faca sa 420 EX...

Nego, da se vratim na topic:

Cenim da je u toj klasi FZ 30 tata za S9000, cak i ne racunajuci IS... Kada IS uzmemo u obzir, svaka slicnost se gubi...

Mozda bi bio tata da nema previshe shuma i na iso200, i da koshtaju isto...

Shto se tiche blica na PRO1, nikada nisam obracao paznju niti video mnogo njegovih slika sa blicem (ugradjenim), ali sam bash u poslednjih nekoliko dana video neke tvoje i Stevsove slike i svuda koza izgleda preplanulo. Da li je moguce da su svi ljudi na slikama pocrneli ? :)

***, pa neko rece da Canon TTL pregoreva facu, a ti u svojoj preteranoj zelji da ga ocrnis, kazes da je faca tamna?!? :D :D

Pa upravo to i ja govorim, da nije pregorela, odnosno preeksponirana...

Sam ton boje koze na licu zavisi od toga da li je WB sa podesen na auto, kada se dobijaju topliji tonovi (sto ti vidis kao da su ljudi pocrneli :d ), sto je slucaj kod tih mojih slika sa unutrasnjim blicom, ili na flash, kada se dobijaju hladniji...

TTL pa TTL, radio sam sa jedno 10 generacija vrhunskih bliceva koji nikad nisu culi za TTL, pa su radili savrseno. nikon, vivitar, osram...
fuji s7000 je super sa blicem.
domet je druga prica, naravno da ima bolji domet.
a za taj 420ex ne znam kako radi, to sam rekao. samo sto sam ga krstio 520

driver je napisao(la):
...ali sam bash u poslednjih nekoliko dana video neke tvoje i Stevsove slike i svuda koza izgleda preplanulo.

Video si jednu jedinu moju sliku i to baš onu na kojoj je dete došlo sa mora pocrnelo:) Evo slike:

http://ept.kg.ac.yu/baza/Uros.jpg

PS: Dešava se sa PRO1 i internim blicem da van automatskog moda preexponira sliku...

Nisam video jednu tvoju sliku, rekao sam da su i Nebojshine slike sa blicem uglavnom takve. Ako su svi pocrneli moja greshka.

Nego mi objasnite sada neshto drugo. Na Rebelu imam TTL, a bolje da ga nemam. Nisam probao externi blic, ali ugradjeni vrlo chesto totalno omashi, pa gde je ta prednost TTL blica ?

Jao guru, prešao si na tamnu stranu :). Nek' ti je sa srećom novi aparat, i da nastaviš zdušno da ga braniš, kao što si branio fuji :d

300D ima E-TTL, a ne novi E-TTL2 koji je značajno unapredio rad sa blicem kod Canona. Koga više interesuje flash fotografija sa EOS-ima nek' pročita ovaj txt:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/

driver je napisao(la):
Nego mi objasnite sada neshto drugo. Na Rebelu imam TTL, a bolje da ga nemam. Nisam probao externi blic, ali ugradjeni vrlo chesto totalno omashi, pa gde je ta prednost TTL blica ?
Postuj sliku sa EXIF-om pa da vidimo u cemu je stvar.

Alexandar je napisao(la):
Jao guru, prešao si na tamnu stranu :). Nek' ti je sa srećom novi aparat, i da nastaviš zdušno da ga braniš, kao što si branio fuji :d

300D ima E-TTL, a ne novi E-TTL2 koji je značajno unapredio rad sa blicem kod Canona. Koga više interesuje flash fotografija sa EOS-ima nek' pročita ovaj txt:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Fala, pa bilo je vreme :)

Nema kod dSLRa totalno razlichitih mishljenja, osim Canon vs Nikon, i to iz zezanja. Ipak samo ozbiljniji kupuju dSLR i ne gledaju pokretni ekran i da bude shto manji sa 10mpx ;)

Shto se tiche blica, ovo danas bolje radi, ne znam shta mi se deshavalo sa prvim fotkama, mada ga nisam mnogo detaljno ni prouchavao.

@tiha: bacicu fotku kad dodjem kuci sa posla :)

Test Panasonic FZ30 uporedno sa Fuji S9000

Objavljen je test Panasonic FZ30:
http://www.digitalcamerainfo.com/content/Panasonic-Lumix-DMC-FZ30-Digital-Camera-Review-.htm

Dodeljene ocene možete uporediti sa ocenama iz predhodnog testa Fuji S9000:
http://www.digitalcamerainfo.com/content/Fujifilm-FinePix-S9000-Digital-Camera-Review-.htm

Fuji je na testu nešto bolje ocenjen (330,98) naspram Panasonica (322,91) mada mi se čini da je Fuji oštrije ocenjivan (npr. FZ30 je za težinu i dimezije dobio ocenu 6,5 , a S9000 4,5 iako je FZ skoro 100 grama teži ili ocena vrednosti 6 naspram 5,5 iako je Panasonic na mnogim tržištima zadržao cenu dok je cena Fujia znatno pala - 585$). Drugo S9000 je dobio skoro 20 bodova manje od S7000, na stranim forumima javljaju se vlasnici F602 koji tvrde da je taj aparat bolji od novog S9000 (!?!) ali nisam primetio da su vlasnici S7000 tvrde isto već suprotno. Od prosumera predhodne generacije jedino je zastupljen Sony F828 i on je dobio ocenu 314,74.

Još jedan test Panasonica FZ30 u kojem je on direktno upoređen sa Fuji S9500:
http://babelfish.altavista.com/babe...eviews/PanasonicFZ30/PanasonicFZ30_page00.asp

Jedina dilema sa ovim testom je na koji način je tester konvertovao RAF (Fuji RAW) fotografije. Kao konverter se pominje samo Adobe Camera RAW Ver. 3.2. koji još uvek (koliko je meni poznato) nema podršku za Fuji S9500. Meni čak, u testu objavljene, ISO1600 slike deluju prilično lošije konvertovane sa RAF nego jpeg.

Simon je najavio test Fuji S9000 za kraj ove nedelje (na www.dpreview.com) i direktno poređenje sa Panasonicom FZ30, mada neverujem da će propustiti priliku da ga uporedi i sa nekim od 8Mp prosumera (A200, 8800, Pro1, ...) a možda i sa novim DSLR Olimpysom E500 (njegov test je objavljen pre tri dana).

RUS je napisao(la):
Drugo S9000 je dobio skoro 20 bodova manje od S7000, na stranim forumima javljaju se vlasnici F602 koji tvrde da je taj aparat bolji od novog S9000 (!?!) ali nisam primetio da su vlasnici S7000 tvrde isto već suprotno.
За мене је S602 увек био боља камера од S7000. Због чипа.

test na dpreview-u. Phil je dao recommended ocenu. Osećam da je ostao senzor od F10 da bi bilo highly recommended, ali bi tad Fuji izgubio marketinšku trku. Smrt megapixelima :)

Test je (još jednom) pokazao da je najveći problem S9500 nedovršen i traljavo odrađen softver.
*****ska implementacija CF standarda što se najviše oseća prilikom pregleda fotografija (mada je i sa xD karticom pregled fotografija više nego spor). Još jedna karakteristika po kojoj Fuji kaska za konkurencijom je uvećenje prilikom pregleda od samo 5,5X.
Upoređivao sam testove S9500, A200, Pro1, FZ30 i 8080 na dpreview brzina fokusa, lag (0-S1;S1-S2;0-S2), Shot to Shot, brzina startovanja, ... i u tim testovima S9500 je drastično brži od pomenutih 8Mp prosumer aparata. Panasonic je za nijansu sporiji od Fuji-a.
Na testu Auto balansa belog Fuji je zanemarljivo lošiji od Panasonika, sličan 8080 a drastično bolji od Pro1 (sa manuelnim setovanjem rezultati su znatno bolji) i A200.
Ono po čemu je Fuji praktično nedostižan je nivo šuma. Nivo šuma koji je prikazan na grafikonima kod S9500 je neznatno veći od šuma kod Olimpysa E500 (šteta što E500 nije izabran za uporedni test), dok je na ISO800 i ISO1600 manji nego kod E300. Takođe vrlo intersantno je uporediti grafikon šuma koji prikazuje rezultate 8Mp prosumera sa grafikonom Fuji S9500, ako su u pitanju isti test programi vidi se da je šum na ISO200 kod Pro1,8700 i F828 identičan nivou šuma kod S9500 na ISO1600.
Rezolucija koju omogućava Super CCD V je znatno iznad konkurencije (H/V 1800/1750 - 2400/2350).

Ono što najviše smeta u vezi S9500 je daj aparat uz malo više pažnje mogao da bude znatno bolji. Očekivanja da će S9500 biti BAR podjednako dobar na višim ISO koliko i F10 nisu ispunjena i to je jedna od najjačih zamerki sa kojom se S9500 suočava.

Pozdrav

E sad ti hocesh celu ruku :) S9000 sigurno ima najbolji odnos cene i performansi, a kada se uporedi sa konkurencijom, moze se takmichiti u samom vrhu, i ubedljivo je najjeftiniji..

RUS, izbacili Rusi drugi deo super-detaljnog uporednog testa FZ30/S9500:
http://videozona.ru/photo_tests/Reviews/FujiFilmS9500/FujiFilmS9500_page00.asp
Veoma zanimljivo.

Sto se suma tice, prvi deo gornjeg testa je opkazao da je Fuji zapravo odlicno savladao NR algoritme, jer je u RAW poredjenju mnogo manja razlika izmedju FZ30 i S9500, nestaje kod ISO 80. Moze se videti da je i ISO 400 kod S9500 u stvari prilicno suman, ali se dobro cisti unutar aparata. Doduse, takav je i oblik suma, sitnije je zrno.
ISO 800 je zaista samo za nuzdu, dok je 1600 neupotrebljiv - bolje slikati podeksponirani 800, ili cak 400. Ja bih aparat koristio do ISO 400, ne preko.
Grafici suma sa Dpreview sajta su takodje sve manje i manje upotrebljivi, jer proizvodjaci upotrebljavaju sve jacu NR na visim ISO vrednostima. Fuji jako ispegla ISO 800 i numericka vrednost suma je mala, ali smanji detalje na nivo 3-4MP slike.

driver je napisao(la):
E sad ti hocesh celu ruku :) S9000 sigurno ima najbolji odnos cene i performansi, a kada se uporedi sa konkurencijom, moze se takmichiti u samom vrhu, i ubedljivo je najjeftiniji..
Jasno, svako trziste (zemlja) ima svoje zakonitosti. Kod mene je Fuji bar 100€ jeftiniji, i u Srbiji valjda.
Medjutim, u USA online prodavnicama su sada FZ30 i S9000 uglavnom istih cena ili je cak FZ30 malo jeftini (10-20$). Izvor: www.buydig.com (dosta cenjen prodavac).
http://www.pricegrabber.com/p__Panasonic_Lumix_DMC_FZ30K_Digital_Camera,__11152801/search=fz30
http://www.pricegrabber.com/p__Fuji_FinePix_S9000_Digital_Camera,__10764631/search=s9000

Sa takvim odnosom vec je izbor - 28mm ili IS. Meni se FZ30 ipak vise dopada.

Zanimljivo je da je S5600 odmah startovao sa dobrom cenom, a kvalitet slika je vrlo blizu S9500, iako su pikseli nesto manji.
I Fuji i Panasonic imaju odlicne ponude u celom rasponu digitalaca, ako bih pazario neki danas, 90% bi bio od jedne od te dve firme.

Aleksandar je napisao(la):
RUS, izbacili Rusi drugi deo super-detaljnog uporednog testa FZ30/S9500:
http://videozona.ru/photo_tests/Reviews/FujiFilmS9500/FujiFilmS9500_page00.asp
Veoma zanimljivo.
Za one kojima Engleski više leži od Ruskog:
http://babelfish.altavista.com/babe...eviews/FujiFilmS9500/FujiFilmS9500_page00.asp

Verovatno najbolji uporedni test koji sam video do sada. Očigledno da je tester uživao dok je testirao obe kamere.
Prema tabeli i jedna i druga kamera imaju po 8 karakteristika u kojima su bolje od one druge i 13 karakteristika koje su ocenjene kao identične.

Ono što mi je čudno da je kao identičnim karakteristikama ocenjeno ponašanje auto-fokusa. U testu se jasno vidi da Panasonic u svim testovima pogrešno fokusira bar jednu fotografiju dok Fuji uvek fokusira kako treba.

Takođe, u tabeli je rad auto balansa belog ocenjen identično dok se kroz test očigledno vidi da S9500 radi puno bolje. Sve fotografije FZ30 vuku na crveno bez obzira da li se slika sa ili bez blica.

Mislim da poslednja rečenica testa ustvari govori ko je pobednik ovog testa:
However, 4 itself several I be surprised at this fact, during the first days of testing I was taken with itself to the survey for its personal purposes Panasonic FZ30, and into the latter several days in my bag for these purposes for some reason always occurred FujiFilm S9500. there is in it something such... Reliable.

Pozdrav

However, 4 itself several I be surprised at this fact, during the first days of testing I was taken with itself to the survey for its personal purposes Panasonic FZ30, and into the latter several days in my bag for these purposes for some reason always occurred FujiFilm S9500. there is in it something such... Reliable.
Jao što je grozan prevod :D

Nisi ti chitao prvi test S5600 automatski preveden sa japanskog :D Imao sam migrenu celo veche posle toga ;)

Nazad
Vrh Dno