Šta je novo?

Test: Asus Transformer Prime - prvi Tegra 3 tablet

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Asus Transformer Prime - prvi Tegra 3 tablet

Benchmark je dobio privilegiju da bude prvi koji će testirati novu Tegra 3 platformu, sa prvim uređajem na tržištu koji je poseduje - Asus Transformer Prime tabletom. Popularnost njegovog prethodnika - originalnog Transfomera - dostigla je visok nivo i dokazala da je Asus ozbiljan igrač u još jednom segmentu IT tržišta - tabletima. Tradicija se nastavlja sa modelom Transformer Prime, 10.1-inčnim Android tabletom sa naprednim dizajnom, Super IPS + ekranom, Tegra 3 čipom i naravno, najbitnijom stvari zbog koje uživa ime Transformer, dock tastaturom koja ga transformiše u potpuno funkcionalan laptop. U nastavku možete pročitati o detaljnim testovima vršenim na novom modelu, ali i detaljno poređenje sa starijim TF101 modelom...

asus-transformer-prime-with-dock-champagne-gold_s.jpg

Očigledno je da Asus zna šta korisnici žele od svog tableta, što je inovativan pristup dodavanjem fizičke dock tastature i dokazao. Prvi model koji je Asus izbacio, Transformer TF101, našao se na drugom mestu po popularnosti i prodatim primercima, odmah iza iPad 2 modela. To je dovoljan znak da se ovakav koncept tablet/laptop računara itekako primio među korisnicima, tako da je Asus nakon samo pola godine od izdavanja TF101 modela odlučio da predstavi novi, jači i veoma lepo dizajnirani model, Asus Transformer Prime (TF201). Ovaj model tableta je jedan od najočekivanijih uređaja u skorašnjem periodu, za šta je najviše zaslužna činjenica da prvi poseduje potpuno novu, moćniju i napredniju Tegra 3 platformu.

img_2715_s.jpg

screenshot_2012-01-16-01-52-23_s.jpg

Znajući da je stari Transformer TF101 bio veoma kvalitetan uređaj, ushićenje kod korisnika i njihova nestrpljivost da se dočepaju novog Asus Transformer Prime modela mogla se videti na raznim forumima i sajtovima, koje standardno posećujemo. Naravno, moramo priznati, ni sam autor ovog teksta nije bio ravnodušan činjenicom da će ovako rano posle izdavanja dobiti privilegiju da testira parče tehnologije koju ogroman broj ljudi željno iščekuje. Pre nego što se osvrnemo na testove izvršene na novom Prime modelu i poređenju rezultata i dizajna sa starim Transformer TF101 modelom, moramo istaći glavnu stvar kod Prime modela - NVIDIA Tegra 3 tehnologiju. U narednim pasusima teksta, pisaćemo o tome šta sve novo nudi Tegra 3 tehnologija i koliko je ona zapravo moćnija od starije Tegra 2 platforme.

http://mobile.benchmark.rs/tableti/asus_transformer_prime_tegra_3_tablet

Da dodam i ja na pronadjene greske, pise da je od Galaxy Taba 10.1 tanji 3mm, a od iPada 2 5mm.

U pravu si, nisam stavio 0 ispred :) . Sređeno.

Bravo,bravo bas detaljan test.Sve pohvale na ulozenom trudu.,)

Rekli su da neće biti 3G verzija Prime-a, ali ja se nadam da će se predomisliti...

Pa gledam ovaj naslednik sa full hd ekranom prime 700 i ima izmenjenu poledjinu sa plasticnim vrhom. Verovatno gps i wifi antena koja ce valjda da bude unapredjena. Tako da ce verovatno da bude na njemu al tek na leto. I naravno za iste pare 600$.Ko je sad ovde normalan nek mi kaze i cemu sve ovo?

Izbacili su prvi, polupace trziste, zauzece jaku poziciju. Prave jak brend. A mislim da su napravili i mozda pokoju gresku u koracima tipa, ocekivali su konkurentske najave za HD tabletima kasnije i neko je napravio opasno veliku gresku sa antenama.

Tesko da ce dva uredjaja, od kojih jedan ima ekran rezolucije 1280x800, a drugi 1920x1080 imati slicnu cenu. Mozda ce neko reci da je razlika samo u rezoluciji, ali je prica mnogo sira. Tehnologija izrade ekrana vece rezolucije je kompleksnija, pa samim tim i skuplja, a pored toga ekrani u 1280x800 piksela se proizvode u MNOGO vecim serijama, pa je i cena po primerku niza. Uostalom, zamislite dva automobila iste karoserije, od kojih jedan ima motor od 100 konja, a drugi od skoro 200. Zar bi iko ocekivao da imaju slicnu cenu?
Ukratko, novi model nece ugroziti Prime i bice namenjen drugoj ciljnoj grupi.

Odnosno, ako je i HD model najavljen za istu cenu, do tada ce Primeu pasti cena :D

Jel moze neko da isproba i da kaze kakav je ovaj tablet za citanje/ucenje.
1. Da recimo otvori po 2-3 .pdf-a, .doc-a i tab-a u nekom internet browser-u (po mogucstvu mozilu) i sve to u isto vreme, i da kaze da li sve radi kako treba? Da li koci/secka pri skrolovanju/menjanju strana, koliko drzi baterija i da li sve radi kako treba...
2. I ako moze neko da kaze da li mogu da se citaju stripovi na njemu (prvenstveno zbog velicine ekrana) i kakvo je sveukupno iskustvo tokom istog?

Btw, da li postoji mozila za tablet-e?

Ja radim to non stop i sve radi super. Jedino da se ogradim od mozile, posto ona radi katastrofa na svakom andoidu koji sam probao, a licno koristim HTC DHD i ovaj prime, kad se uzme stock browser ili Dolphin, sve radi odlicno.

Jel se moze instalirati na njemu neki od 3G modema nasih operatera? Ili mora da se nadje wireless 3g modem,koji sam negde video na netu da postoji,ako neko zna gde ima to da se pazari kod nas neka mi pusti pm,hvala unapred.

Tesko da ce dva uredjaja, od kojih jedan ima ekran rezolucije 1280x800, a drugi 1920x1080 imati slicnu cenu. Mozda ce neko reci da je razlika samo u rezoluciji, ali je prica mnogo sira. Tehnologija izrade ekrana vece rezolucije je kompleksnija, pa samim tim i skuplja, a pored toga ekrani u 1280x800 piksela se proizvode u MNOGO vecim serijama, pa je i cena po primerku niza. Uostalom, zamislite dva automobila iste karoserije, od kojih jedan ima motor od 100 konja, a drugi od skoro 200. Zar bi iko ocekivao da imaju slicnu cenu?
Ukratko, novi model nece ugroziti Prime i bice namenjen drugoj ciljnoj grupi.

Kao što su i drugi već komentarisali, "običan" Prime će morati da ima dosta nižu cenu kada se pojavi full HD Prime. Posebno kada se uzme u obzir pojava novog ipad-a koji sa "retina" ekranom košta 499$ (eur) u osnovnoj verziji.
Takođe, Nvidia je najavila drastično spuštanje cena Tegra 3 sistema, i pojavu Tegra 3 tableta od 199$ pa na gore od leta.
Zaključak je da će Asus verovatno neki osnovni Tegra3 Prime sa SD ekranom prodavati za nekih 200-300$ (kod nas eur), dok će full HD Prime morati da prati cenu novog ipad-a da bi bio konkurentan, dakle koštaće oko 499$ u osnovnoj verziji.
U svakom slučaju, čeka nas zanimljivo (i vrlo povoljno) leto, na opštu radost svih kupaca tableta. ;)

Samo da se osvrnem na ovaj deo ``U svakom slučaju, čeka nas zanimljivo (i vrlo povoljno) leto, na opštu radost svih kupaca tableta.`` . . To se ponavlja iz godine u godinu, a cinjenica je sledeca.. Ako hoces da kupis nesto sto je tek izaslo i sto je ``taze`` moraces da se otvoris, ma koliko to ``taze`` bilo bolje od onog prethodnog (taman i da nije ni 5% bolje).. Jednostavno svi hrle za tegra 3, ok brzi je od prethodnika naravno, ali je sigurno da prosecan, pa ajde i onaj malo natprosecniji korisnik tableta ne moze da oseti to pobosljanje toliko da moze da kaze ``auuu vidi kako ovaj radi``, pogotovu ne na tabletima, koji nisu PC ili laptop racunari na kojima se izvrsavaju neke jako slozene i zahtevne radnje.. E sad ako ce da uradi benchmark i da ide okolo i pokazuje svima to je drugo.. :D :d
Samo da se ogradim odmah, Prime mi je bruka lep i mocan, ali govorim o tome sto mng kazu, ceka nas ovo leto sa bagatelnim cenama, sve za DZ a onda vidimo da nije tako, slicno je bilo i za Novu godinu, pa nista specijalno, klasicni novogodisnji popusti, negde ni to i prodje sve...

Samo da se osvrnem na ovaj deo ``U svakom slučaju, čeka nas zanimljivo (i vrlo povoljno) leto, na opštu radost svih kupaca tableta.`` . . To se ponavlja iz godine u godinu, a cinjenica je sledeca.. Ako hoces da kupis nesto sto je tek izaslo i sto je ``taze`` moraces da se otvoris, ma koliko to ``taze`` bilo bolje od onog prethodnog (taman i da nije ni 5% bolje).. Jednostavno svi hrle za tegra 3, ok brzi je od prethodnika naravno, ali je sigurno da prosecan, pa ajde i onaj malo natprosecniji korisnik tableta ne moze da oseti to pobosljanje toliko da moze da kaze ``auuu vidi kako ovaj radi``, pogotovu ne na tabletima, koji nisu PC ili laptop racunari na kojima se izvrsavaju neke jako slozene i zahtevne radnje.. E sad ako ce da uradi benchmark i da ide okolo i pokazuje svima to je drugo.. :D :d
Samo da se ogradim odmah, Prime mi je bruka lep i mocan, ali govorim o tome sto mng kazu, ceka nas ovo leto sa bagatelnim cenama, sve za DZ a onda vidimo da nije tako, slicno je bilo i za Novu godinu, pa nista specijalno, klasicni novogodisnji popusti, negde ni to i prodje sve...

Jedno su novogodišnji popusti, a drugo je kada proizvođač najzastupljenijeg (ili jedinog) čip-seta kod brand-name tableta najavi toliko drastično sniženje cena svog proizvoda, da je prosto nemoguće da se cene tableta ne spuste za najmanje 50%. A posebno kada se uračuna cena novog ipad-a, spram kojeg trenutna ponuda flagship android tableta izgleda smešno i preskupo, cene jednostavno moraju drastično da idu dole. To nema veze sa dosadašnjim stanjem na tržištu, koje je bilo bitno drugačije.
Takođe, ovo je i normalan trend, poslednje 2 godine tableti su držali istu cenu za isti hardver, koji sada sa prelaskom na nove proizvodne procese čipova jednostavno mora da pojeftini i tu je sve jasno.
To je kao kada npr. Intel predstavi najnoviju liniju procesora, koji su brzi, moćni itd, ali prilično skupi, pa za 2 godine počne da pravi iste te procesore u novom proizvodnom procesu, čime isti ti procesori postanu za nijansu brži, a 2-3 puta jeftiniji. To će od leta uraditi Nvidia sa Tegra 3 sistemom, nema tu nikakve misterije. Jedino što prodavci sada moraju da rasprodaju što pre sve nagomilane zalihe starih, skupljih uređaja.

Nisam bas na najbolji nacin uspeo da kazem ono sto sam mislio, bio sam u zurbi..
- Slazem se sa tobom, ali nesto slicno smo slusali i za Tegra 2 uredjaje pa i dalje drze POJEDINI neke ludacke cene, gledam Acer A200, nije bitno u kojoj prodavnici kosta ~400e..
Poredjenja radi, drug je u Spaniji kupio isti za 270e u prodavnici, znaci ne na oglasu ne na pijaci, nego u prodavnici.. Kad sam rekao da necemo osetiti to pojeftinjenje nisam mislio na same proizvodjace sto hardware-a sto samih uredjaja, vec na nase prodavce, jer su oni ubedjeni da kad neko dodje po tablet da je to ludak sa druge planete i potencijalna ovca za sisanje, jer taj tablet je nesto sto je naucna fantastika.. Dok god je tako placacemo vise nego sto uredjaji vrede..

Nazad
Vrh Dno