Šta je novo?

Test: ASUS EAH6970

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Odmah nakon "referentnog" izdanja, do nas je stigao najjači "Cayman" akcelerator sa potpisom tajvanske kompanije koja je poznata kao jedan od najvećih proizvođača matičnih ploča i video kartica. ASUS EAH6970 se ne razlikuje previše od testiranih "sempl" kartica iz AMD-a, ali smo ga testirali sa novijom verzijom drajvera - prvom finalnom od kako je Radeon HD6900 serija ugledala svetlost dana. Koliko se promenila situacija u tabeli?

http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/video-karte/test-asus-eah6970.html

Rezovi i poredjenja su OK....ono sto definitvno fali je jedno kvaliteno poredjenje temperatura i buke pri ovim rezovima....istina je da se sve 6950 i 6970 kartice dosta greju i deru u odnosu na 6870...tako da od mene 0 bodova za seriju 69XX.

Nije istina da se deru... i cela ta priča oko poređenja potrošnje je veliki BS, IMHO. Ajde kapiram da se kompanije lože na to i reklamiraju niže potrošnje zbog smanjenja poreza kada imaju raznorazne Green sertifikate, ali kad mi neki korisnik priča o tome... to je kompletna glupost. Celu zimu se dogrevam sa klimom koja troši boga oca po specifikaciji, a uključujem i kvarcnu peć. Razlika na računu između septembarskog i decembarskog računa je bila 120 dinara! I onda kad mi neko kaže da će da uštedi na računu jer je uključio Cool n Quiet ili neku drugu glupost, muka mi je...

A drugo, HD6970 provereno radi na Chieftec napajanju od 500W, prolazi sve Markove i ostale gluposti (ni ja nisam verovao), tako da tek ta priča nema smisla. Ko ima slabije napajanje, a kupuje karticu te klase?

I treće, buka je relativna stvar - to zaista ima smisla meriti. Po mom mišljenju, ASUS EAH6970 nije previše bučna, ali je bučnija od GTX570 i GTX580 i to solidno. Ipak, ne može se reći da smeta, čak ni uveče i kada se optereti i kada zvučnici nisu previše pojačani. Ako je držiš na stolu, van kućišta, pod nosom, onda naravno da će da bude bučnija... Mislim da stranci previše smaraju sa tim testovima, a imaju u proseku pet igara u kojima testiraju. Bolje je da provrte više igara nego što smaraju sa potrošnjom u ovoj ili onoj igri, merenjem buke i ispisivanjem decibela i sličnim glupostima. Ako je kartica umereno bučna ili previše bučna, to naglasiš. Nema potrebe da se previše detaljiše oko toga.

Poslednja izmena:
O fala bogu Maxo da netko nesto kaze sto je provreno.I ja uzoh igrom slucaja 6970 i malo se raspitivao po forumu?Svasta mi rekli,a sto je najgore svatko ima svoju pricu i tako da na kraju ispade bauk koji ugriza,a ja siroma poverovao.

Mene isto potrosnja kartice ne zanima. ATI 6970 se cuje ovoliko.

http://youtu.be/OB8-4tBKWLw PRICA ZVRSENA. SVAKI ZVUK U IGRICI KOJI MASKIRA FAN PREKO 55% BUDI KOMSIJE U ZGRADI NOCU. ZNAM REKLI SU MI.
PUCANJE IH MOZDA NE BI PROBUDILO ALI EKSPLOZIJA I BAS PRI TOJ JACINI I POKUSAJU DA MASKIRA ZVUK BI. G O T O V O.
Imnate video pogledajte. Samo znajte da je uzivo gore 30%.

Ko ne veruje neka jede..... ili neka dodje kod mene ponese za merenje db i neka izmeri, jako, slabo, ovo ono. Imam 2 karte sa referentnim hladjenjem i obe se cuju isto. Preko 50% ih niko ne pali jel nije normalno.
Ne moze da se igra igrica gde obracas paznju na zvuk, okolinu a ne ides samo mehanicki i pucas na sve sto se pojavi. Znaci pogledajte video pa cujte tako se cuje. Prica zavrsena. Noise is SICK. Tako ga opisuju i u u slucaju potrebe paljenja preko reklamiraju proizvod.
U stvari vidi kada je napisan komentar, pa tada se tek ocekivalo da ljudi kupuju a jeftinije je bilo nabaviti referentne modele, mnogo jeftinije izgleda.

Malo vise posete realnijim forumima gde je dostupno sve nije na odmet covek sazna mnogo vise.

Poslednja izmena:
Sve te karte sa turbinama su bucne. Upravo sam na 6870 morao namontirati Musashija, jer je sve preko 30% za mene nepodnosljivo. Ono sto je dobro je sto sva toplota izlazi vani, ali je buka itekako velika.

Pa postavicu i ATI6970 dok ljudi nakupuju sacekajte malo. Isti je ventilator jer kapirate, zvuk je identican i u db isti.
Zar nisi procitao to.
Ja imam EAH6970 i karte je super i sve to ali to niko ne pali preko 50% jedino ako zeli da radi testove pa je isprobava inace nepodnosljiv je rad za racunarom i koncentraciju uz taj zvuik to je jasno celom svetu.
Da radis u kanc i da karta radi nesto zahtevno ne bi smeo da je hladis preko 40% iritiralo bi druge zaposlene i dobio bi otkaz.

I nije do 35% karta se ne cuje, ali preko toga mala povecanja zvuk se mnogo razlikuje. Najgora je razlika 40-50% to je i granica kada postaje nepodnosljivo. Kazu 60%, nije 60% vec 52% je iritirajuce i mora mnogo jak zvuk da bude da bi maskirao samo da bude podnosljivo.
Nazalost tako konstantan zvvuk i jak ne moze ni sam da se tolirise niti znams ta je to. Meni su vec rekli da kartu reklamiram. A zasta posto samo kupujuemj ASUS kada znam da je GTX580 ista. Doplatio bi ja. Ne znam cekam da vidim da li ce DirectCu sunce ogrejati ovo slepo crevo evrope. Ovde se besomucno laze, bukvalno laze, ja sam citao da ce se GTX580 DirectCu pojaviti ovde pre 3 meseca. Sta je sa time bilo??? Moja EAH6970 meri i po 95C a imam zabelezeno i 100C. Stavim 5870 unutra 75C MAX ista igrica.
Nemam nameru da montiram nista, ja nisam mehaanicar vise me egzibicije ne zanimaju posto ne klokujem karte kakav Aftermarket cooler je SF. Em unistava garanciju em je ruzan em ne kutiji ne pise da to mora.
Svaki aftermarket cooler je nasa dobra volja na fabrickim klokovima procesora i graficka ako se greju preko normalne granice u normalnim uslovima se reklamiraju. Ne moze se ocekivati nenormalni uslovi rada da se prave da bi karta radila.

Poslednja izmena:
Inace karta mi ima tacno ovakve rezultate kakve su i postavili ljudi ovde. 5% bolje nego ATI6970 ali to je zato sto joj je klok 890 a ne 880, OC Edition referentni.
Prvi put da sam u manjoj grupi boljeplasiranih na 3d Mark testovima na fabrickim klokovima. Pre sam uvek bio u najvecoj grupi. Ja tako to gledam, ako su ispod u maloj grpu lose plasiranih sa nekim dobrim brandom znaci karta nije kako treba bas i treba je menjati odmah.
Na srecu to mi se nije desilo nikada.

3D Mark 11 je bio oko 1050 poena veci od ATI 5870 2GB.
Sto nije malo sobzirom da je karta meri jedna oko 4200 a druga oko 5200 GPU Score. Moze da dodje i do 5500 sa CCC a ljudi koji bas znaju nakacili bi joj i 6000 skor. Sto je za kartu od 330e ili oko 300$ preko odlican rezultat i definitvno je nikada ne bi menjao za GTX570 pogotovu posle tekstova od GTX570 DirectCu koje kada sam procitao sam shvato zasto je ona dostupna a GTX580 I ATI6970 DirectCu nisu. Pa zato sto su ekstra uradjene i salju ih u EU. Ove su isto dobre ali nisu verovatno tako perfektne.
Posle 5870 ici na GTX570 bilo bi poremeceno. Prelazak na nesto nepoznato za tu razliku nije normalan kao i mala razlika preci na 6950. Samo GTX580 besan model bi opravdao upgrade sa 5870 ili moj ljubimac EAH6970.
Ako me lepo posluzi ja cu prodati obe kada preskocim jednu seriju i opet imati ASUS besan model.

Zanima me samo ako bi neko bio ljubazan da mi objasni zasto je AIDA64 uopste ne vidi. Ni temp ni kartu ne vidi uopste???

A taman imam naalepnicu sa Crosshair 4 Formule ROG koja pasuje tacno, tacno na graficku onaj deo pored konektora za napajanje, ima jedna prazna kocka koja je u mm velicine ROG nalepnice.
http://i.imgur.com/diFfM.jpg
Ali sta ako budem morao da reklamiram. Tacno je takva nalepnica.
Zato cekam ne lepim je dok ne izadje 11.4 driver. Ona velika kao vatra ce biti zalepljena na 650D kada kupim, na zadnju stranu koja se ne vidi.
Sada sam i ja deo ROG druzine. I ostacu zauvek.

Poslednja izmena:
Evo ovako poigrah se i ja malo sa mojom 6970 sapphire model i probah ovo sa zvukom.Covek je stvarno u pravu.Kartica stvarno radi kao turbina iz filma Mad Max kada se nalazi manuelno na sto posto.Konkretno to ne znaci nista ako se ne vozi preko pedeset posto.Cak i na pedeset posto je u granicama normale,tako da moze da se igra normalno bez smetanja pa cak i u odnosu na ventilatore u kucistu tisa je od njih i u igri,bar kod mene.Kada je kartica na difoltu tj.automatski podesena kod mene je opste ne cujem.Do sada najtisa kartica sto sam imao.Nije mi vreme dozvoljavalo da vidim na koliko ide max brzina ventilatora automatski kada se malo nalozi recimo sa krizom 2.Ako ne ide preko pedeset posto to bi bilo idealno?Znam ljude kojima se kartica cuje po difoltu kao 6970 na pedeset posto podesena a mozda i vise.Videcemo kad dodju vece vrucine na koliko ce da ide posto ventilator a do tada uzivajte.Moje neko razmislanje;za ovakvu karticu potrebno je dobro kuciste sa svim kompletnim naravno kvalitetnim ventilatorima.Automatski sa time dobivate bolje hladjene kartice i naravno nizi broj obrtaja ventilatora turbine koji utice na stepen buke.Verujem da ste i sami to razumeli,ali eto ja kod mene dok sam malo igro krizu 2 stepen buke nije mnogo oscilirao u odnosu na ventilatore kucista.Moj zakljucak za sad sve u svemu nije lose,ali moglo biti i bolje.No dobro sta je tu je.

Jel ta tvoja ima referentno hladjenje?
Kod mene 6870 (po izgledu identicna turbina) postaje nesnosljiv na 29%. Na 33% vec imam osjecaj da sjedim u avionu.. Onda mora da se ne vrte na isto obrtaja.... Moguce da 6970 nema isto hladjenje kao 6870 ili 5870.

Ma daj, nije 6870 uopste toliko bucna, koji crni avion... 6870 se solidno cuje tek na oko 45%, na preko 50% bi moglo da se kaze da je bucna ali ni tada niej kao avion i slicno.

Meni se na default taktu i auto ventilatoru 6870 bas slabo cuje, ne ide nikad preko 40%...

Kuler na 6970 nije isti, koristi Vapor chmaber, ali ima isti taj blower.

Meni 6870 na def ne prelazi 33% pri temperaturi od 76C. Al na 33% je (barem meni) nemoguce sjediti pored kompa.
Izgleda da je to individualna stvar.... Zato Scythe Musashi i extra🙂
Inace mi je komp "silent", jedino se HDD cuje.

Ako je i na 6970 isti princip, tj turbina, prosto se mora cuti strujanje vazduha. Ako neko to ne cuje ili mu ne smeta, to ne znaci da nije bucan🙂

Poslednja izmena:
Ako ti se komp bas uopste ne cuje, onda razumem, ali stvarno 33% ne moze da bude bucno na 6870, da se cuje cuje se, ali bas da ne moze da se izdrzi treba biti mnogo osetljiv.

Ako je i na 6970 isti princip, tj turbina, prosto se mora cuti strujanje vazduha. Ako neko to ne cuje ili mu ne smeta, to ne znaci da nije bucan🙂[/QUOTE]

Ma nije bas tako evo sad detaljno probah na krizi dva,pa kod mene stvari stoje ovako.Da pocnemo od buke.Kartica je na trideset posto ventilatora tiha kod mene i to vam garantujem ne lazem.Takodje sam iskljucio na trenutak sve pomocne ventilatore na kucistu da bih lepo cuo karticu.Cuje se kartica ok ali ljudi to je nista. Kad ponovo ukljucih ventilatore kucista kartica se vise ne cuje. Takodje evo prilazem slike da se vidi model kartice i setovanja na krizi 2.Fps se krece min 30 do 60 fps-a.Verovatno zbog losije ploce i procesora.Konfiguracija iz potpisa.

Prilozi

• imagesCA2XHKRR.webp
    imagesCA2XHKRR.webp
    6.6 KB · Pregleda: 34
  • 20110418.webp
    20110418.webp
    88.8 KB · Pregleda: 35
Pa zato i kazem da je to od osobe do osobe... U igrama se od zvukova i ne cuje toliko. Mislim cuje se, ali je podnosljivo. Mene je iritiralo sto u samom win-u radi na 28%. I tada je bukvalno necujna. Cim pustim nesto, mrdnem misa i sl. digne se na 29% i onda postaje dosta bucnija. Za samo jedan prokleti %! Plus sto temp ide i do 76C u igrama (u kucistu imam preko 6 ventilatira Noctua i Aerocool). Iritiralo me to sto je sve tiho, samo se cuje GPU. Mozda imam uvo poput Indijanca🙂 Nisam htio da pravim profile za fan, nego sam kupio Scythe Musashi. Moguce i da turbine ne rade na istom broju obrtaja pa 33% nije isto na svakoj karti.
Sry na off

Poslednja izmena:
Dok sam imao 6870 buka me je izludjivala, fan je na preko 50% tesko podnosljiv, bukvalo ne cujem muziku dok malo vise ne pojacam....

Po meni zver koja najvise urla je 5970, na 100% se cuje kao neki jaci usisivac, Karta je BOING, taman sa njom imam pun uzitak kad igram Simulator letenja....

Ha ha ova ti je dobra,vidis da moze da posluzi i u korisne svrhe.Mislim da se previse zamlacujemo bez razloga.

Pa svaka vam cast ako se ne cuje nekim u igricama kada pojacas ton. Mozda ako igrate formulu ili neke trke i brujanje stalno pa do 55% da je OK. Ali dajem primer Crysis gde se cunjas gde se nekada nista ne cuje i onda krs i lom odjednput eksplozije, BASS, pucnjava a na hard kada se igra mora da se sunjas, pazis, da pazis na govor zvuk, koliko to treba da bude glasno da bi maskiralo ventilator. Ne moze uopste. Sve je to isto i 5870 i 5970 i ove sada. Samo mi se cini da GIGABYTE vise se cuje i brujanje venta dok je ASUS nepodnosljivo sistanje vazduha koji izlazi kroz malu resetku tako jako da se ne moze maskirati nista. Mozda je 6970 malkice tisa od 5870 ali na 5870 nema potrebe za diranjem ventilatora.
E bukvalno jak usisivac. Nenormalno, da radis u nekoj kancelariji zabranili bi ti pa makar karta riknula.
Nije ljudi stvarno ja bez problema na 45% pojacam ventilator i na 50% da se strpim. Ali preko toga ne moze a ne igram igrice vise jel upadnem u Crysisu skroz medju njih i onda krene buka u kuci i ubiju me, ne cujem odakle pucaju, nista. Nema od toga nista.
JOS JEDNOM PITANJE, MANJE OPOMENA VISE ODGOVORA GDE JE DIRECTCU MODEL GTX580 OBECANI I 6970 NEOBECANI.

Tako je kako rhher kaze do 50% moze posle nema svrhe vise koristiti graficku. To treba da znaju svi buduci kupci referentnih modela serije 6xxx i sledecih buducih karti. Da doticni ventilator to ne moze da ohladi. I meni su kartu testirali u prodavnici i zvali i pitali da li se pregreva sto znaci da su provalili, ja ne znam kako su smeli ako su provalili da ostave toliko pregrevanje misleci da necu provaliti. Ali ovde vise nista ne moze da te iznenadi.
Onaj kao pao sa Marsa "Nije tacno ne preterujte moze lepo da radi da se pojaca" alo bre covece dodji pa sedi da cujem da ti radim test na zvukove pod tim venitlatorom da li ces razaznati sve sto treba. Nema sanse.
Ali ovo je poznato podrucuje po sakrivanju istine. Gladan narod na sve spreman. A bogami i ja koji nisam.

Poslednja izmena:
Ma razumem ja da je kartica posle pedeset posto bucna,ali potencijal posle pedeset posto nikad nece biti ni koristen,mada ja ne znam mozda ga je netko uspeo nasvirati,uvek ima izuzetaka.
Druga stvar tko ce takvu karticu staviti u kancelariju gde se radi?Pa tamo se stavljaju integruse.Moras da imas na umu da je ta buka nije smo problem od sad,nego to postoji odavno.Evo da ti dam prost primer koji sam se licno uverio.4870x2 gainvard drugar je kupio cim je izasla.Isti slucaj kad se sibne preko pedeset posto dranje a ima dva ventilatora.

Pa nebitno ko ce stavljati u kancelariju. To ne treba da se pita uopste, samo kazes pregreva se radim u kancelariji ne mogu da je koristim. Ako se pregreva. Meni je potrebno 60-70% za normalan rad.
Jel ti imas stock, isto EAH6970 daj obraduj me sa temp da ne menjam i doplacujem za GTX580 pre nego se upalim. Ja ne smem Furmark da pustim uopste. Mislim mozda na 70-80% ventilator.
Ma kakav GTX580, menjam za istu i cao. Jel imaju oni nesto kao CCC, kako to izgleda uopste, jel moze kasnije tu da se poveca klok ako zafali za godinu dve dana??? Videcu ne zuri mi se cekam driver 11.4 rekli su mi da je zamenim i to je to.
Ali ajde da probam jos to. Ne mogu da igram neke igrice a da ventilator radi ispod 60% a to necu. Onda uzmem i ne palim ga, pogledam posle 100C fino reko samo ti radi kartice kako tebi odgovara na druge delove ne utices a ja te menjam kada mi se smuci to.
*** mesec dana stara. Sta bi bilo za godinu dana, kada sam sada video 95 i 100C.
Evo ga Crysis 2 je na... samo da vidim 95.2% skinut. Ocekujem da cu ga ujutru instalirati.

Evo moja keva radi u kanc ali njoj bi trebalo one FirePro jer zena radi AutoCAD vec ko zna koliko godina. Tim poslom se bavi, pa sada ce u penziju za 5 godina. Projektuje mostove, tunele, itd, mnoge su radili u Srbiji oni. Njoj bi legla FirePro idealno.
Dobro imaju oni racunski centar gde se to obradjuje ali nekada radi i privatno projekte. Njih iam 5 u kancelariji, zamisli da joj treba nesto zasta ce karta da se zagreje i da raspomami ostale ljude. Takve stvari se ne pitaju uopste zasta ti treba niti konstatacija kome treba za kancelariju. To je realno okruzenje gde moze tako nesto da se radi. Nece u kotlarnici da je koristi.

Poslednja izmena:
Kako ti je potrebno 60-70% za normalan rad?Onda kod tebe definitivno nije nesto u redu sa karticom?Sta podrazumevas pod normalan rad?

Pa sta da radim moram da doplatim ***. Gledaj ovo Warhead. Na ovoliko je zamrzla sliku. Dobro je da je sve ostalo radilo i izasao sam na ALT+CTRL+DELETE i onda je pisalo Crysis stop responding i posle sam normalno usao u njega odvrnuo fan jace i onda mogu da igram ali nista ne cujem. Na sekundu sam se strecnuo kao pre a kada sam video da menjam na tastaturi sve normalno laknulo mi je. Gledaj temp kada sam izasao iz igrice 103.5C. Nema karta je prsla skroz leto nebi prezivela a verovatno ni Northbridge skupe ploce. Nema ovo je uzaludno cekati i drivere.

http://i.imgur.com/sRfjD.jpg

Samo sada cu je nositi na ekspertizu da vide da li vadjena iz kutije da li skidana ona plastika koja je prelepljena preko nje. Mislim na GTX580 i na EAH6970 drugu.

I odmah od distributera da mi donesu i da je ne vade iz kutije. *** kada uzimaju ljudi podloske ne znam sta kome moze da padne napamet. Ono me je zgranulo.
Pa to me i zanima samo default klokovima, ne umem ja da klokujem i zato mora da bude dosta bolja Nvidia da bi je uzeo, ATI mogu da povecam klok u CCC kada bi falilo za godinu dana malo dok igram zahtevnu igru, onda vratim na default, ovde ne mogu.
Ne znam sada je Uskrs posle zovem DirectLink da im nosim kartu samo da smislim da li definitivno hocu ENGTX580 i da doplatim ili da probam sa EAH6970 drugom.
Pa sta ona nije ni 10% bolja od EAH6970. Pa ne vredi *****avaju nas a ASUS ima resenje za EAH6970 u vidu DirectCu.
Recite realno koliko jel bolja ENGTX580 u rezoluciji 1920x1080 od EAH6970. Jedan kaze bolja je koliko je skuplja. To je da covek zaplace od krivljenja informacija ovde. Ni punih 15% nije bolja.
Nemojte samo da mi pominjete nesto sem ASUS-a od kada njega imam u boljoj sam koloni. Ne znam onda 100e vise ej za istu kartu skoro. Ne znam da cu se pokajati sto sam to uradio definitivno ali necu ovolike temp u kompu.
A znam da ce mi presesti GTX580.

Poslednja izmena:
Pa lepo uzmi gtx570... 100e vise nije za skoro istu kartu, 6970 ne trci sa gtx580 nego sa gtx570, zato isto i kostaju... A u ostalom zasto jednostavno ne uzmes isti model, ocigledno da toj tvojoj nesto ne valja cim se toliko greje...

Poslednja izmena:
Prvi deo tvog posta nikada nece biti ni u razmatranju. A drugi deo je pametan. Jednostavno GTX580 je bas za Nvidia fanove spremne da plate daleko vise za malo bolje performanse. E sad ima ljudi kojima je i GTX560 kao ATI6970 ali mene to ne zanima.
Dobro je necu bar biti bez karte neko vreme. Imam ATI 5870 dok mi ovu ne zamene. Ali sada je i uskrs mozda bolje posle da odnesem, aaaa. Ili pre???

Poslednja izmena:
Informacija je tacna za 580 da je nesto brza,dok 570 nesto malo sporija od 6970,posto sam i ja sve pregledao pre nego sto sam uzeo ovu.Medjutim tko je spreman izdvojiti vece pare nemam nista protiv.I ja bih je uzeo da sam imao pare u tom trenutku toliko.Ja sam u sustini zadovoljan ovim modelom,posto ni to nisam bio planirao da uzmem nego neki gtx 460.

Prvi deo tvog posta nikada nece biti ni u razmatranju.

:sceptic: Ja se izvinjavam sto sam spomenuo tj preporucio jednu tako losu karticu kao sto je gtx570 za jednog tako predanog i zahtevnog korisnika kao sto je Vlada :trust:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno