Šta je novo?

Test: Apple iPad

Što se tiče unosa teksta putem iPad, ekran je najbolji mogući, a ne treba puno vremena ni da nauči da se po njemu "tipka". Ono što je stvarno problem jeste smeštanje iPada a da on nigde ne mrda. Čak ni u krilu to nije lako. Naći neki položaj i neko parče nameštaja da se pre svega vi smestite, a onda iPad nije baš lako.

Međutim, u poređenju s laptopom, koliko je iPad zaostaje u jednu ruku, delimično to nadoknađuje jer može sa njim da se kuca stojeći. E sad, ko šta radi na terenu, gde i kada unosi tekst... to je već stvar lične i prirode posla :).

Da dodam samo, novinarstvo koje sugeriše Switch ima i svoje loše strane.

Najbolji primer za to jeste gomila budalaština generisanih u vezi sa novim iPhone 4, čak i od najrespektabilnijih sajtova na webu.

Ta kombinacija padanja u trans i satirično/cinične šale se vrlo lako otrgne kontroli. Ja bih ipak da takve stvari ostavimo za blogove, facebook, twitter... Mislim da je bitnije da inofrmišemo, nego da zabavljamo.

Svesno idem u oftopik ali pošto me ova tema izuzetno zanima rizikovaću bodove. O ovome sam hteo da pričam kada sam pročitao filipenkov opis StarCrafta II i smorio se. Zašto sam se smorio? Nisam se smorio jer je opis baš toliko dosadan već zato što u njemu nema filipenka a ja filipenka jako volim da čitam kada nešto kritukuje jer to radi jako kvalitetno. Tekst koji je objavljen pod njegovim imenom je toliko generički da imam osećaj da je bar još desetak domaćih novinara moglo da napiše jako sličan tekst.

Iako samo jedan primer, filipenkov opis deli sudbinu sa većinom opisa na Benchu. E sad, ja nisam Peca niti imam uspešnu kompaniju iza sebe tako da moje reči nemaju neku težinu ali mi se čini da ste počeli da igrate na sigurno. To se obično dešava kada neka kompanija sebe počne smatrati dovoljno velikom gde nestandardne odluke mogu uticati, više negativno nego pozitivno, na samu firmu.

Ja to mogu da razumem ali se ne bih složio sa vama. Ovo što kažeš za blogove mislim da nisi u pravu. kovacm smara forum sa onim postom gde pominje c't magazin kao primer kvaliteta i blogove koji pišu o gedžetima kao primer nekvalitetnog iznošenja inforamacija. E tu se on debelo zeznuo, informacija je kvalitetna kada brzo stigne do onoga kome je namenjena a to ti kič&šund blogovi rade daleko bolje od ne znam kakvog renomiranog magazina. Pa koliko ljudi čita Gizmodo i Engadget a koliko kupuje c't? Zašto Rupert Mardok peni kada priča o internetu i zašto mu se tresu gaće od istog?

Danas je sve ogoljeno, brzo se živi, ljudi su toliko srasli sa kompjuterima da su počeli da razmišljaju kao mašine. Ljude danas više zanimaju brojevi od prostoproširenih rečenica pravilne sintakse. Jel znaš kako ja danas čitam bench opise hardvera? Pročitam prve dve rečenice uvoda, smorim se odem na zaključak da vidim da li vredi gledati grafikone (to troši vreme!), ako byMax kaže da je grafička dobra onda odem da proverim (pogledam par meni bitnih grafikona). Retko kad pročitam strane o tehnologiji a pre 4-7 godina sam to redovno radio. Vremena su se promenila i mislim da nisam jedini koji tako čita opise hardvera. Mislim da vam je posle ovog primera jasno zašto su ljudi grmeli na byMax-a zbog nepreglednih grafikona. Koga briga kakav je opis tehnologije ako ono što njih zanima (performanse izražene ciframa) nije urađeno maksimalno.

Lično smatram da će, ako se stvari nastave odvijati u istom smeru, za 5 godina sva medijska glasila kojima informacija nije na prvom mestu izumreti. Blogovima je informacija na prvom mestu, unošenje emocija u vesti je samo da bi privukli čitaoca i na što bolji i efikasniji način mu prikazali ono što je stvarno bitno. Za tekstove koji istovremeno povlađuju proizvođačima i nezainteresovanim, potencijalnim čitaocima danas nema mesta (niko ne razmišlja da li može izgbiti ono što ima nego samo da dobije što više ;)). U stvari ima mesta za takve tekstove ali to rade sajtovi koji su plaćeni da pišu pohvale, vi rekošte da niste takav sajt.

LOL, i to kaze neko ko kopira fajlove iz komandne linije :d

Zadnji put sam kopirao fajlove uz komandne linije na nekon starom Unix fax serveru bez grafičkog okruženja pre godinu i nešto dana. Na kućnom računaru mislim da to nikad nisam ni uradio.

iPad je vec pokrenuo isto ono shto je uradio i taj veliki audio player i iPhone, a zamisli ni jedan nije "open" da moze svaka shusha da zvanichno prodaje aplikacije za njih

Tipičan način razmišljanja Apple elitista. Kada bi svi mi vozili Apple, ti prvi bi pričao za te iste proizvode koje sada hvališ da su obično smeće i da samo vredi neka druga marka koja je 3x skuplja.

Stoga bih voleo kada bi postojao neki standardni aršin kojim bi Apple proizvodi mogli da se porede sa drugima, na žalost trenutno je sve krajnje subjektivno.

Ono što si G@W u pravu, jeste da je ovaj tekst trebao da bude raščlanjen na 2 ili 3, kraća. Gde će se u jednom pisati o iPadu. U jednom o budućnosti Tableta, a u trećem o aplikacijama za iPad (sada i jednog dana). Nadam se da će uskoro tako na benchu i biti jer je tako lakše pisati i odnos kvaliteta teksta/informacije i količine teksta je u tim slučajevima na višem nivou.

Ono što od tebe nije u redu je bockanje "plaćanjem". Znaš ti dobro da nas niko ne plaća, a pogotovo da nas plaća za Apple proizvod koji se čak zvanično ni ne prodaje kod nas :). Aj da si reko neki proizvođač ploče ili grafičke, ali Apple :D... pa oni rođenoj majci ništa ne bi dali :D...

Mada opet, ako kritikujete, najbolje bi pomogli benchmarku kada bi napisali koju formu teksta/testa bi voleli. Ne vidim kroz istoriju da smo imali problema da se dogovorimo sa publikom. Ako niste u stanju da opišete, dajte neki tuđi link, pejstujte i recite "evo ja volim ovako". A mi ćemo razmisliti.

Ja sam sad ponovo pročitao polako tekst i meni je super. Osim što bi mogao da bude i kraći, a da se zadrži ista količina informacija. Mada, bez da se pravdam, morate me shvatiti da u neku ruku imam teret ili obavezu prema benchmark nasleđu i uredniku da tekst bude određene dužine kako ne bi delovalo da se posao otaljava.

Ali unapred da kažem da su reforme u toku :)...

Poslednja izmena:
Nisam bockao. Pogrešno si me razumeo. Hteo sam reći da mislim da sajtovi koji nisu plaćeni ne bi trebali da pišu uštogljene tekstove koji podsećaju na plaćene. Voleo bih malo više ličnog pečata u tekstovima, to je sve.

Moj post nije kritika niti savet. U pitanju je drugačije mišljenje, ništa više od toga. Ni ja ne bih rizikovao da sam na Pecinoj poziciji već bi se trudio da ako već ne mogu da proširim publiku da zadržim postojeće stanje bez mnogo talasanja. Ali mislim da upravo zbog toga nisam kao Peca jer da jesam, rizikovao bih i bacio se u realizaciju ideje koju imam kao što je on uradio pre više od deset godina. Ne bavim se poslom novinara ali mi se čini da je jako bitan deo tog posla osluškivanje onoga što čitaoci žele, bili oni verni čitaoci ili potencijalni, oni koje želimo da privučemo. Vi kao medij morate saznati da li ste u mogućnosti da privučete one koje kompjuteri slabo interesuju van striktno upotrebne sfere. Ako jeste onda na koji način to najbolje da izvedete. Ali najbitnije je da procenite da li će to i kako uticati na verne čitaoce. Ja sam stekao utisak da smo najverniji mi koji redovno posećujemo forum a mi volimo malo prisniji pristup :)

Text je odlican. Ne mogu da pohvatam da neko na ono ima bilo kakvu zamerku? Ja bih ga mozda jos vise skratio a kamoli produzavao? Sto se tice Miodraga Kuzmanovica to nikako. Mene recimo uzasava subjektivisticki pristup opisima, i geek humor. Neki domaci casopisi su propali upravo zbog toga. Ovako lepo pro i sto konciznije. Nekome je i Igoritza zanimljiv a meni se recimo povraca od lika. Da ne bi izmisljali toplu vodu - ovako je verujte najbolje. Ipak je ovo ozbiljan IT sajt sa dugogodisnjim reputacijom i dobrim filtriranjem sadrzaja.

Nije da me briga za komentar, ali ti mora da si jedan od onih koji za najozbiljniji posao ne bi angazovao fotografa vec "mogu ja to sam mojim Ixusom"...
Heh, nisam hteo da te uvredim, samo sam rekao svoje mišljenje (ne bih ništa rekao, da nije bilo naglašeno to pitanje). Inače, ne razumem se u fotografije (dakle, ja sam samo "korisnik" fotografija na Netu i u časopisima), ali stvarno ne znam šta je specijalno kod onih u testu. Izvinjavam se ako su one ipak (u bilo kom smislu) natprosečne ili tehnički savršene.

@ Bozha: kakvo crno produžavanje :) Ja mislim da bi prava mera za ovakav prikaz bio 50-60% ovog texta. Mada, i ovako kako je napisan, deluje sasvim OK ,)

@ G@W

Hvala na konstruktivnoj razmeni misljenja, to je prava kritika i ja volim kada neko na ovako fin i kulturan nacin iznese svoja zapazanja. Imam obaveza koje hitno moram da zavrsim ali cim pre cu ti obrazloziti nase stanoviste

Opet pitanje o tastaturi.. da li postoji 5-rows tastatura (sa ciframa)? Nemogu da verujem da za unos cifara mora da se menja layout? Na onolikom ekranu ima mesta za peti red sa ciframa. Da li KeyEx + 5-row patch sa Cydie radi na iPadu?

@ G@W

Hvala na konstruktivnoj razmeni misljenja, to je prava kritika i ja volim kada neko na ovako fin i kulturan nacin iznese svoja zapazanja. Imam obaveza koje hitno moram da zavrsim ali cim pre cu ti obrazloziti nase stanoviste

A moja kritika nije bila kulturna? Mozda jedino sto sam napisao da je tekst amaterski. Nije amaterski nego je veoma suvoparan i bezlican.
I rekao sam da mi se ne svidja kuzmanovicev stil, ali on bar ima svoj stil i ne nosi se time da li ce se to svideti vecini ili ne.
Ne razumem ljude koji mogu da napisu " ne treba da izmisljamo toplu vodu, ovo je VEROVATNO najbolje". A da li kod nas imao priliku da procitas neki drugaciji test hardvera, pa si na osnovu toga zakljucio da je ovo najbolje? Grozim se od ljudi koji se zadovoljavaju prosekom i koji nisu spremni na bilo kakve promene i na bilo sta drugacije.

Poslednja izmena:
Opet pitanje o tastaturi.. da li postoji 5-rows tastatura (sa ciframa)? Nemogu da verujem da za unos cifara mora da se menja layout? Na onolikom ekranu ima mesta za peti red sa ciframa. Da li KeyEx + 5-row patch sa Cydie radi na iPadu?

To je skroz dobra opservacija i kritika.

Po defaultu nema petog reda.

Nema petog reda za brojeve, menja se layout da bi se dobili brojevi. Verovatno zato sto bi zauzelo vise mesta na radnoj povrsini, ovako taman pokrije pola ekrana kad se drzi horizontalno. A mogli su da stave taj peti red kad se drzi vertikalno, to ne bi smetalo.

Još je gore kad treba da kucaš, držanje jednom rukom i nabadanje slova drugom je meni bio neopisivi smor, toliki da verovatno ne bih imao živaca ni da ovakav kratak post otkucam na iPad-u. Kad ga spustim na sto još je gore, hoće i malo da se klacka dok kucam. Kao pregledač sadržaja, bilo da su to filmovi, knjige, web stranice, svejedno, iPad ima nekog smisla, ali za neki rad ta mašina je katastrofa.

Citirao sam samo deo, mada odgovaram više na ceo komentar. Nije mi baš jasno kako si uspeo da dođeš do ovog zaključka, prepostavljam da imaš drugačije potrebe/zahteve od računara od mene.

iPad je meni savršen računar za po kući, za uživanje. Twitter i/ili Facebook, surf, mail, gomila jako dobrih igrica *, sitne zabeleške i to-do zezalice - sve ovo je savršeno odradivo i vrlo upotrebljivo. iPad je toliko brz, da je to nestvarno. Sve spomenuto se startuje za manje 1s. Sama ta činjenica je čudesna za produktivnost, pogotovo što mogu da odradim dok uspavljujem dete

Unos teksta za manje stvari nije problem. Ako neko nema laptop/desktop a kuca dosta, bilo koja Bluetooth tastatura će raditi ovde. Ti si drugi za koga čujem da kuca na iPadu tako što ga drži u jednoj ruci a drugom kuca - stvarno nemam pojma odakle vam ideja da to uopšte i radite. Takav način rada je samo za user/pass i slično - nećeš valjda traktat pisati stojećki. Ako tako probate da kucate, sasvim se slažem - užasno je. Sedi lepo negde i otkucaj šta ti treba.

Da ne pričam za šta sve ljudi koriste iPad. Nije kucanje teksta jedina stvar koja na njemu može da se radi - recimo ova žena kreira umetničke slike na iPadu i prodaje ih po 200-300$ (printove): http://www.flickr.com/photos/corlissblakely/

Slične primere sam skupljao ovde: http://delicious.com/aleksandar.vacic/ipad+reallife

Da li će iPad biti mega uspeh kao iPod/iPhone ili ne - niko ne zna. Kako sada stvari stoje i razvijaju se, ja lično mislim da će za 5 godina ovo biti apsolutno dominantan kućni računar. Fali mu nekoliko bitnih stvari za to i ne sumnjam da će ih Apple dodati kroz par generacija. iOS 4 je već sada fantastičan OS, tako da su svi sastojci tu. Opet lično - jedini ko može da za**** Apple da ne postane gospodar non-biz IT sfere jeste sam Apple. Svi ovi ostali su zatucani u načine korišćenja računara od pre 20 godina.

* - za 10$ sam kupio Real Racing HD, pre mesec dana, još uvek nisam prešao ni pola od Career Playa. Flight Control HD mi nikada ne dosadi, Angry Birds je beskonačna zabava...itd

@vezano za kucanje: sa onim skinom koji u jednom od polozaja podize iPad pod 20tak stepeni u odnosu na podlogu kucanje teksta je 10x udobnije!

kovacm smara forum sa onim postom gde pominje c't magazin kao primer kvaliteta i blogove koji pišu o gedžetima kao primer nekvalitetnog iznošenja inforamacija. E tu se on debelo zeznuo
lolcina! pogledaj nojnoviji SK i tekst o Appleu - pa ono nije ni za najgori blog a kamoli za novinu!
dve strane teksta bez ikakvog smisla koje 100% hejtuju Apple bez ijednog argumenta... - mada, mogu da se kladim da bi ti bio odusvljen tim tekstom! :D

lepo; ako ne mozes da ih pobedis pridrizu im se - "tasteri + i - su obrnuti na iPhoneu..." jos malo pa ce poceti da prenose i ovakve vesti u novinama...

btw verujem da nikada nisi imao c't magazin u rukama ;)

Pa koliko ljudi čita Gizmodo i Engadget a koliko kupuje c't? Zašto Rupert Mardok peni kada priča o internetu i zašto mu se tresu gaće od istog?
a zasto Gizmodo i Engadget koriste c't magazin utilityje za testove ili dobijanje informacija... !!!???

mora da se zna ko je prvi.

Ono što si G@W u pravu, jeste da je ovaj tekst trebao da bude raščlanjen na 2 ili 3, kraća. Gde će se u jednom pisati o iPadu. U jednom o budućnosti Tableta, a u trećem o aplikacijama za iPad (sada i jednog dana). Nadam se da će uskoro tako na benchu i biti jer je tako lakše pisati i odnos kvaliteta teksta/informacije i količine teksta je u tim slučajevima na višem nivou.
e sad moram da napisem: kao sto to c't radi ;) ...godinama :D

ja jednostavno imam potrebu da prenosim glas o dobrim stvarima. kao npr.
jos od vremena Atarija ST sam ljudima govorio i pokazivao sta sve mogu da urade na njemu, kako moze da im pomogne... isto je i sa c't magazinom - spominjem ga jer verujem da vecina vas nikada nije ni cula za isti a stvarno je nesto izuzetno!
isto je i sa Mac-om danas - mnogi ne znaju koliko bi im Mac olaksao "kompjuterski zivot".

i za kraj ovog mini-online "confession-a", mislim da je moj jedini problem sto ne mogu nikako da iskuliram Microsoft - najverovatnije zato sto ih gledam skoro tri decenije kako jasu celu planetu sa svojim trecerazrednim proizvodima. :smackbum:

A moja kritika nije bila kulturna? Mozda jedino sto sam napisao da je tekst amaterski. Nije amaterski nego je veoma suvoparan i bezlican.
I rekao sam da mi se ne svidja kuzmanovicev stil, ali on bar ima svoj stil i ne nosi se time da li ce se to svideti vecini ili ne.
Ne razumem ljude koji mogu da napisu " ne treba da izmisljamo toplu vodu, ovo je VEROVATNO najbolje". A da li kod nas imao priliku da procitas neki drugaciji test hardvera, pa si na osnovu toga zakljucio da je ovo najbolje? Grozim se od ljudi koji se zadovoljavaju prosekom i koji nisu spremni na bilo kakve promene i na bilo sta drugacije.

Izvini sto sam zaboravio da te spomenem, uopste tvoju kritiku ne smatram ista losijom...obe su jako dobre i razlicite od standardnih kritika

Da vam deda kaze nesto sto je naucio od zvezda grand parade.

I LOSA REKLAMA JE DOBRA REKLAMA !!!

Zato mislim da treba slobodno da raspalite sa svojime subjektivnim misljenima u opisu tekstova, jer tako bi dobili pozitivne komentare od istomisljenika , a od protivnika bi dobili zucnu raspravu koja bi samo digla rejting opisa i benchmarka sajta.

Razmislite o tome !!!

Poslednja izmena od urednika:
Citirao sam samo deo, mada odgovaram više na ceo komentar. Nije mi baš jasno kako si uspeo da dođeš do ovog zaključka, prepostavljam da imaš drugačije potrebe/zahteve od računara od mene.

iPad je meni savršen računar za po kući, za uživanje. Twitter i/ili Facebook, surf, mail, gomila jako dobrih igrica *, sitne zabeleške i to-do zezalice - sve ovo je savršeno odradivo i vrlo upotrebljivo. iPad je toliko brz, da je to nestvarno. Sve spomenuto se startuje za manje 1s. Sama ta činjenica je čudesna za produktivnost, pogotovo što mogu da odradim dok uspavljujem dete

Unos teksta za manje stvari nije problem. Ako neko nema laptop/desktop a kuca dosta, bilo koja Bluetooth tastatura će raditi ovde. Ti si drugi za koga čujem da kuca na iPadu tako što ga drži u jednoj ruci a drugom kuca - stvarno nemam pojma odakle vam ideja da to uopšte i radite. Takav način rada je samo za user/pass i slično - nećeš valjda traktat pisati stojećki. Ako tako probate da kucate, sasvim se slažem - užasno je. Sedi lepo negde i otkucaj šta ti treba.

Kažem ti, probao sam na razne načine i nema šanse da ga ubodem da bude udobno. Stavim ga ravno i klacka mi se, stavim ga nakoso i beži mi, verujem da jedino leži lepo kada sediš zavaljen sa podignutim nogama. Nema teorije da može da priđe brzini i udobnosti kucanja prave tastature.

Sećam se da je pre par godina Max tvrdio da je onscreen tastatura na iPhone-u toliko dobra da on poželi da kuca testove na njoj. :) Cela stvar malo podseća na tipa koji muva žensku sa fantastičnim sisama, jeste ona malo klempava i malo priglupa, ali se mane prosto ne vide kad joj svi blenu u poprsje. Sasvim se slažem sa tobom da iPad ima fantastične sis... ovaj super izgled i izuzetno brz i tečan interfejs, tako da je pod tim utiskom lako zanemariti krajnje neudobnu ergonomiju rada.

Kažem ti, probao sam na razne načine i nema šanse da ga ubodem da bude udobno. Stavim ga ravno i klacka mi se, stavim ga nakoso i beži mi, verujem da jedino leži lepo kada sediš zavaljen sa podignutim nogama. Nema teorije da može da priđe brzini i udobnosti kucanja prave tastature.

Sećam se da je pre par godina Max tvrdio da je onscreen tastatura na iPhone-u toliko dobra da on poželi da kuca testove na njoj. :) Cela stvar malo podseća na tipa koji muva žensku sa fantastičnim sisama, jeste ona malo klempava i malo priglupa, ali se mane prosto ne vide kad joj svi blenu u poprsje. Sasvim se slažem sa tobom da iPad ima fantastične sis... ovaj super izgled i izuzetno brz i tečan interfejs, tako da je pod tim utiskom lako zanemariti krajnje neudobnu ergonomiju rada.

Ja sam kupio ovo za svoj iPad i mogu ti reci da nema klackanja osim ako ne zabadas prstima ko "sivonja" :)

Macally-iPad-BookStand.jpg

Slazem se da je fizicka tastatura udobnija i bolja, ali meni i ova zavrsava posao ;)

pa bas zato sto si ga skupo platio moras i kvalitetno da ga odrzavas ;)

Tesko je realno oceniti ovakav uredjaj. Za vecinu nas ovde je precenjen i skup. Ali najvecu zaslugu za to ima nas nizak standard. Smatram da bi kritike bile sasvim drugacije da je prosecna plata recimo 3000 evra. Mnogi bi ga kupili cisto iz radoznalosti, pa ako im se ne svidi mogli bi da ga prodaju za nesto manje para.... On je svakako skup i kad se pogleda cena proizvodnje, ali sta tek onda reci za garderobu recimo?

Tesko je realno oceniti ovakav uredjaj. Za vecinu nas ovde je precenjen i skup. Ali najvecu zaslugu za to ima nas nizak standard. Smatram da bi kritike bile sasvim drugacije da je prosecna plata recimo 3000 evra. Mnogi bi ga kupili cisto iz radoznalosti, pa ako im se ne svidi mogli bi da ga prodaju za nesto manje para.... On je svakako skup i kad se pogleda cena proizvodnje, ali sta tek onda reci za garderobu recimo?

Mislim da nema zemlje na svetu gde je prosečna plata 3000 evra. Skup je Apple prilično i za razvijenije zemlje, uvek je tako bilo. Da im proizvodi nisu bezobrazno skupi ne bi za tako kratko vreme od povratka Džobsa postali najveća IT kompanija, slična priča kao sa usponom Microsofta nekada i njihovim prenaduvanim cenama za Windows i Office.

Pa upravo kroz tu prizmu ga vecina ljudi i posmatra. Nemamo dovoljno ni za mnogo vaznije stvari od iPada, pa onda merimo, secemo, razmisljamo i zamisljamo. Ako moj kompjuter moze ovo a to ne moze iPad, iPad je shit...

A da se ima love za jak desktop, solidan notebook, pa da jos i pretekne za dobar mobilni i iPad - svi bi pevali kako je uredjaj vrh i kako je zivot lep. Mnoga nasa razmisljanja dolaze od mnogobrojnih frustracija kojima smo izlozeni. Skocite do nekog evropskog grada, udjite u glavnu ulicu, pogledajte izloge prodavnica. Pa bolja torba kosta 200-300 evra, cipele 300-400, pa sta je onda 700 za iPad? Mi sa nasih par stotina evra prosecnih plata moramo naci debele razloge da kupimo iPad, svi oni koji to ne mogu sebi da priuste - u startu su eksplicitno protiv ovakvog krsa trazeci mu sve moguce mane

Na brzinu sam bacio pogled http://blog.udarnik.net/2009/09/24/prosecne-plate-u-eu/ No to i nije bila poenta, ali recimo da ima dosta zemalja gde 3000 evra nije samo pusta zelja. Poenta je u tome da je ugao iz koga se posmatra Ipad i bilo koja druga slicna sprava jako razlicit ako za njega treba izvojiti 2 mesecne plate ili petinu jedne.

Poslednja izmena:
Mislim da nema zemlje na svetu gde je prosečna plata 3000 evra. Skup je Apple prilično i za razvijenije zemlje, uvek je tako bilo.
Slažem se za obe rečenice ;)

Kako god da se posmatra, iPad *jeste* skup proizvod, bez obzira da li posmatramo iz ugla nekoga iz Srbije ili nekoga iz Luksemburga (naravno, "njima" je manje skup, ali realno nigde nije "best buy" ;) )

A da se ima love za jak desktop, solidan notebook, pa da jos i pretekne za dobar mobilni i iPad - svi bi pevali kako je uredjaj vrh i kako je zivot lep. Mnoga nasa razmisljanja dolaze od mnogobrojnih frustracija kojima smo izlozeni. Skocite do nekog evropskog grada, udjite u glavnu ulicu, pogledajte izloge prodavnica. Pa bolja torba kosta 200-300 evra, cipele 300-400, pa sta je onda 700 za iPad? Mi sa nasih par stotina evra prosecnih plata moramo naci debele razloge da kupimo iPad, svi oni koji to ne mogu sebi da priuste - u startu su eksplicitno protiv ovakvog krsa trazeci mu sve moguce mane

E cvrc, al ga i ti nađe. U centru svake metropole su najskuplje radnje gde pretežno kupuju ljudi kojima pare nisu problem. Đavola 700 evra nije nikakva stavka običnim ljudima, to je dvomesečna ušteđevina meni ili recimo mojoj prijateljici iz Frankfurta.

Sad, što smo mi takvi da sam ja u mom ekonomski propalom Čačku video više iPhone-a nego ovde u Atini, to je već za psihijatrijsko posmatranje. Takav smo narod, ložimo se na sve što sija, živeo Versaće, živeo Apple. :(

Ne znam kad si ti otishao iz ove zemlje morbiuse, ali se nisi mrdnuo sa mentalitetom prosechnog gradjanina ove ili bilo koje druge bedne zemlje.

Postoji nesto shto je sve redje na ovom svetu a zove se kvalitetna izrada, kvalitetni materijali, vrhunska podrshka, vrhunska softverska podrshka, inovacije, u odnosu na nesto drugo shto je hiperprodukcija robe gde je cena prvih 5 stavki pri planiranju i proizvodnji. Ako ti te dve stvari stavljash u isti kosh i poredish samo po ceni, nastavi da uzivash u jeftinim klonovima nekog hardvera. Vishe puta si rekao da je iPad za tebe preskup, culi smo svaki put, ne znam zashto se uporno pojavljujesh u ovim temama...

A je l' ovaj blurovani - Driver? :D

Blurovani ? :)

To je inache Bane, a taj "Need for speed Blur" :d se zove bokeh ili out-of-focus...

Poslednja izmena:
Nije cilj da raspravljamo kolika je prosecna plata ovde i preko, ali realno velika je razlika u primanjima. A to ne moze da ne utice na odluku o kupovini. Recimo da uporedimo primanja ljudi sa nekog slicnog foruma u EU ili USA i ljudi sa bench mislim da je razlika minimum 5 puta. Niko i ne kaze da je best buy, samo hocu da kazem da je "skup" jako relativan pojam. Opet za onog za koga nije skup iPad skupa je recimo jahta.... Ne mora sve da bude best buy da bi se prodavalo i da bi opravdalo kupovinu. Recimo da li vredi dati par hiljada evra za neko ekskluzivno letovanje? Za nekog da za nekog ne ali svakako da ce neko sa vecim primanjima lakse sebi opravdati toliki trosak. Jednostavno Apple i nije racunao na trzista kao sto je nase :( Ali to i nije njihova krivica.

Ne pokusavam niti da hvalim niti da kritikujem Apple i njegove proizvode. Vec samo da skrenem paznju na tom da svakako nije isto koliki je standard u jednoj zemlji, kada se donosi sud o nekom proizvodu.

Da je standard veci kupis, probas, ne svidja ti se, prodas jeftinije i idemo dalje...

Vrh Dno