Da dodam samo, novinarstvo koje sugeriše Switch ima i svoje loše strane.
Najbolji primer za to jeste gomila budalaština generisanih u vezi sa novim iPhone 4, čak i od najrespektabilnijih sajtova na webu.
Ta kombinacija padanja u trans i satirično/cinične šale se vrlo lako otrgne kontroli. Ja bih ipak da takve stvari ostavimo za blogove, facebook, twitter... Mislim da je bitnije da inofrmišemo, nego da zabavljamo.
Svesno idem u oftopik ali pošto me ova tema izuzetno zanima rizikovaću bodove. O ovome sam hteo da pričam kada sam pročitao filipenkov opis StarCrafta II i smorio se. Zašto sam se smorio? Nisam se smorio jer je opis baš toliko dosadan već zato što u njemu nema filipenka a ja filipenka jako volim da čitam kada nešto kritukuje jer to radi jako kvalitetno. Tekst koji je objavljen pod njegovim imenom je toliko generički da imam osećaj da je bar još desetak domaćih novinara moglo da napiše jako sličan tekst.
Iako samo jedan primer, filipenkov opis deli sudbinu sa većinom opisa na Benchu. E sad, ja nisam Peca niti imam uspešnu kompaniju iza sebe tako da moje reči nemaju neku težinu ali mi se čini da ste počeli da igrate na sigurno. To se obično dešava kada neka kompanija sebe počne smatrati dovoljno velikom gde nestandardne odluke mogu uticati, više negativno nego pozitivno, na samu firmu.
Ja to mogu da razumem ali se ne bih složio sa vama. Ovo što kažeš za blogove mislim da nisi u pravu. kovacm smara forum sa onim postom gde pominje c't magazin kao primer kvaliteta i blogove koji pišu o gedžetima kao primer nekvalitetnog iznošenja inforamacija. E tu se on debelo zeznuo, informacija je kvalitetna kada brzo stigne do onoga kome je namenjena a to ti kič&šund blogovi rade daleko bolje od ne znam kakvog renomiranog magazina. Pa koliko ljudi čita Gizmodo i Engadget a koliko kupuje c't? Zašto Rupert Mardok peni kada priča o internetu i zašto mu se tresu gaće od istog?
Danas je sve ogoljeno, brzo se živi, ljudi su toliko srasli sa kompjuterima da su počeli da razmišljaju kao mašine. Ljude danas više zanimaju brojevi od prostoproširenih rečenica pravilne sintakse. Jel znaš kako ja danas čitam bench opise hardvera? Pročitam prve dve rečenice uvoda, smorim se odem na zaključak da vidim da li vredi gledati grafikone (to troši vreme!), ako byMax kaže da je grafička dobra onda odem da proverim (pogledam par meni bitnih grafikona). Retko kad pročitam strane o tehnologiji a pre 4-7 godina sam to redovno radio. Vremena su se promenila i mislim da nisam jedini koji tako čita opise hardvera. Mislim da vam je posle ovog primera jasno zašto su ljudi grmeli na byMax-a zbog nepreglednih grafikona. Koga briga kakav je opis tehnologije ako ono što njih zanima (performanse izražene ciframa) nije urađeno maksimalno.
Lično smatram da će, ako se stvari nastave odvijati u istom smeru, za 5 godina sva medijska glasila kojima informacija nije na prvom mestu izumreti. Blogovima je informacija na prvom mestu, unošenje emocija u vesti je samo da bi privukli čitaoca i na što bolji i efikasniji način mu prikazali ono što je stvarno bitno. Za tekstove koji istovremeno povlađuju proizvođačima i n
ezainteresovanim, potencijalnim čitaocima danas nema mesta (niko ne razmišlja da li može izgbiti ono što ima nego samo da dobije što više
😉). U stvari ima mesta za takve tekstove ali to rade sajtovi koji su plaćeni da pišu pohvale, vi rekošte da niste takav sajt.