Šta je novo?

Test: AMD Radeon HD7870 i HD7850

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: AMD Radeon HD7870 i HD7850

AMD ekspresno popunjava svoju liniju Radeon proizvoda i praktično je popunio kompletan cenovni rang, od 100 do 500 evra, čime je napravljen veliki iskorak u odnosu na konkurenciju, koja za sada u rukama nema ništa osim najava. Nakon "high end" modela, proteklog meseca smo vam predstavili mainstream grafičke karte, a sada je na raspored došao i potencijalni "bang for buck" iliti Radeon sa Pitcairn grafičkim čipom. Ovi modeli su planirani da budu idealan izbor za korisnike koji preferiraju igranje na monitorima koji imaju FullHD ili veću rezoluciju, u visokim detaljima, ali nisu spremni da izdvoje novac za najsnažnije modele koji su ruku na srce, zaista preskupi u ovom trenutku za većinu korisnika. Da li smo dobili nove šampione u kategoriji od 200 do 300 evra?

radeon_hd7870_2_s.png

Kao što se može primetiti, AMD-u za sada apsolutno sve ide po planu kada je prelazak na 28-nanometarsku litografiju u pitanju. Nije se kasnilo ni sa jednim proizvodom i može se reći da je to samo po sebi jako veliki uspeh, jer se NVIDIA, kako trenutno stvari izgledaju, ponovo prilično muči sa ulaskom u novi proizvodni proces. Jednostavno, bilo je glasina da NVIDIA ima prilično loš "yield", što je sasvim moguće, s obzirom da ćemo tek za nedelju ili dve imati prilike da se "upoznamo" sa prvim Kepler zasnovanim modelom, koji će izgleda biti proizvod srednje klase, dok ćemo za "high end" proizvod morati da sačekamo. Ovo kašnjenje ima veoma pozitivan uticaj na poslovanje AMD-a, koji će praktično kompletan "line-up" imati uveliko na tržištu do momenta kada konkurencija uopšte krene da predstavlja svoj prvi model.

pitcairn_3_s.jpg

AMD se vodi ustaljenom politikom da obezbedi korisnicima standardizovan set mogućnosti, bez obzira na to na koji se model odluče i kojoj klasi on pripada. U skladu sa tim, od implementiranih tehnologija, Pitcairn poseduje isto što poseduje cela linija Southern Islands čipova. Dakle, sve zanimljive tehnologije koje smo videli kod Tahiti-ja su tu, poput Eyefinity 2.0 kao i HD3D. Tu je DDMA iliti Discrete Digital Multipoint Audio koji omogućava do tri audio stream-a putem jedne karte koja je povezana na veći broj monitora u Eyefinity režimu, ali i ZeroCore tehnologija. Potonja praktično gasi grafičku kartu tokom dugog režima mirovanja, zbog čega se obezbeđuje potrošnja od svega nekih 3W ili manje, a manje od ovoga ćemo teško videti. U klasičnom mirovanju, kada je monitor i dalje u funkciji ili se bavite nezahtevnim poslovima, novi Radeon-i sa Pitcairn-om troše oko 10-12W što je takođe jako dobar rezultat.

http://hardware.benchmark.rs/video_karte/test_amd_radeon_hd7870_i_hd7850/

Ispravite tekst, svuda stoji 3g za memoriju....

I Krizi 2 sve 7*** gube od 6950. Izgleda da drajveri jos nisu na svome.

Poslednja izmena:
odlichne performanse.
ako sam dobro video, 7870 u vecini stvari i dobija gtx 580.
ali cena....ochekivano visoka za neshto tako dobro i novo.

Koje su predpostavke kolo ce biti u eurima? za 7870 pise da ce biti oko 250$...

Tesko da ce 7870 2GB biti 250$, pre ce biti 350-300$.

Performanse same za sebe kada se gledaju su impresivne za tako mali čip. Međutim, nakon više od 2 godine ja treba da izdvojim 100€ više za grafičku nego tada, i sa time ću dobiti perf boost max 50% u odnosu na moju tekuću karticu. :S:
Hmm, zašto li nisam ni malo oduševljen?

...sigurno ce cene pasti malo do jeseni, zavisi to i od konkurencije.

Aman konkurencija je čudo. Iskreno ne preporučujem trenutno kupovinu novih kartica ni komšijama koji me nerviraju, a kamoli prijateljima. Malo strpljenja, sačekajmo NV-u pa za 2 meseca kada se slegne prašina udrite po kupovini.

Meni je interesantno da ni posle godinu dana posedovanja karte iz moja masina, za do 14-15 000 ne mogu da kupim nista bolje.

Inace 78xx su odlicne karte za povelik novac.

Pa neces moci bar jos 1 godinu. Meni ne pada na pamet da prsnem 230e za 40,50% bolju graficku 🙂 A i realno, sve igram na max na ovom monitoru, taman da izadje 8xxx serija pa da vidim sta cu, ili 7870 min kada padnu cene ili 8850, ne isplati se uopste, pre bih kupio za 100e jos jednu 5850 a cf makar i na ovoj ploci ali to trazi jace napajanje.

Meni ne pada na pamet da prsnem 230e za 40,50% bolju graficku

Ako si mislio na 7850 nije ona jaca od 5850 toliko... ovde su izracunali 20% u tvojoj rezi:

perfrel_1680.gif

Poslednja izmena:
ako 7870 treba da bude ono sto je bio 5870, onda je cena ok (aka kod nas 300-350 eur)

mislim cena za tu klasu, e sad perfomasne kakve ce biti i da li ce biti isplativo to cemo tek da vidim

Tesko da gube, ja sam testirao licno HD 7950 i HD 6950 (jos otkljucanu) na istom sistemu, u Crysis 2 DX11 i HD 7950 je drasticno brza... Nesto nije u redu sa rezultatima ocigledno.

Skontao sam da nesto nije ok, mislio sam da su mozda driveri u pitanju. Bas na 7950 i ciljam u skorije vrijeme🙂

Matematika iz osnovne skole:

30%, a ne 20%. Ne dobijas rezultat tako sto oduzmes 66 od 86 🙂

Vaistinu 😀 Ali ok, kada padnu cene na 200e za model sa 2Gb vRam i ako je hladjenje odlicno razlika moze da se poveca za jos bar 30% ako se ludacki ocuje.. pa mozda i razmislim o kupovini. U sustini me ne zanima nijedna iz 7xxx serije, samo 7850 i zbog finansijskih razloga a i zbog prostora u kucistu, ova msi 5850 je stala i mozda ima jos 2-3 cm prostora ali su problem oni konektori kod amd koji su pojeli jos tih 2-3 cm. A znam da necu menjati kuciste, nema sanse, kriza :d

Performanse novih grafa su odlične, rekao bih čak isuviše blizu 7950 a daleko od 7700. Rupu izmedju 7850 i 7700 će morati da popuni neka veoma uštrojena verzija Pitcairna.
Najbolja stvar kod novih kartica je to što će realno moći da se prodaju po ceni 68xx kartica ako ih konkurencija natera.

Po ovom VR Zone testu HD 7870 na 1280MHz, daje rezutlate blizu HD 7970 koja je 500+ evra, ako HD 7870 bude oko 300 evra pa i nesto preko toga bice ok kupovina.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno