Šta je novo?

Tesko pali....

Boqy

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2003
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 + LC-CC-120 RGB
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
2x16GB Kingston 3600c16
GPU
Powercolor 6600 XT Red Devil
Storage
Kinston A2000 1TB + MX500 2TB
Zvuk
Realtek
PSU
Corsair HX650
Kućište
Antec P182
Monitor
Gigabyte G27Q - Lenovo T24i
Laptop
Lenovo L14 G5
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
ploca: DFI NF4x Infinity, napajanje je LC-Power 420W 20pinsko.

Komp je radio normalno nekih godinu dana i sad je poceo da zeza pri paljenju.
Pri startovanju on samo zavrti fanove i tu je kraj, ali oce da upali on iz jedno 20 pokusaja.
Primetio sam da kad iskljucim napajanje i ponovo ga ukljucim zasvetli samo led sa system stanby, ali ne i za dram. Kada led za dram ne svetli u opste onda nece ni da zavrti fanove. Vremenom dioda svetli sve jace i kada dodje do odredjenog stadiuma onda oce da zavrti fanove i moguce je upaliti komp iz nekoliko pokusaja (20-30 :<). Kada masina radi Dram dioda svetli dosta jace.
Nazalost sada nemam drugo napajanje da probam, al reko aj da vidim ovde sta imaju iskisniji clanovi da kazu.
Poz.

Nećeš ni znati dok ne probaš drugo napajanje. Ovo puno liči na napajanje ali i na matičnu ploču.

Meni se isto desavalo (na starijem kompu), i bila je ploca u pitanju, konkretnije kondenzatori na istoj.:type:

meni se desava nesto slicno ali mislim da je napajanje,ma probaj da zamenis napajanje pa vidi

ako nesto chachnes javi!

Kada uspeš da upališ kompjuter :) probaj da postaviš šifru za bios. Sledeći put kada upališ kompjuter, pusti ga par minuta da stoji, na mestu gde pita za šifru za bios. Onda probaj. Ako onda radi, verovatno su kondenzatori na ploči. Ovako si im dao malo vremena da se zagreju.

Ovo iz iskustva, bio je sličan problem, napajanje zamenjeno, a problem ostao. :(

Proveri kondenzatore na osnovnoj ploci i u napajanju , takodje i napone koje daje ( u bios-u)
zatim posudi od nekog napajanje pa probaj sa tim .

Poslednja izmena od urednika:
Na zalost jos nisam uspeo da nabavim neko drugo napajanje za probu. :<
Inace kad ga upalim naponi koje ocitava bios su ok i masina radi bez ikakvih problema cak i O/C-ovana. Kondenzatore mogu da ispitam samo vizuelno i cini mi se da nisu ni malo nabubreli.
Jedno pitanje, da li napajanje salje samo 5v kad je komp ugasen, posto meni stand by dioda svetli ok a dram ne, tako da ako obe dobijaju napon iz istog izvora onda je definitivno ploca otisla. Naime dram diodi treba vremena da se zacrveni od momenta kad se ukljuci napajanje a standby zasvetli odma.
Poz.

Stand by napon napajanje daje i kad je racunar iskljucen , i to mozes proveriti tako sto ces izvuci utikac iz napajanja kad se gase sve LED . Tako da po tome to nije znak da je ploca u pitanju

Poslednja izmena od urednika:
Kondenzator u napajanju 99%. Par puta sam imai isti slucaj (poslednji pre nedelju dana). Otvori napajanje i pogledaj, neki mora da je procureo ili nabubreo.

Što više slušaš manje znaš...
Ili će padati kiša ili neće... ili je ploča ili napajanje... najbolje je da to sam ispitaš...

Moj drug je imao problem sa paljenjem kompa...upali svaki 20-30 put i posle toga sljaka kao i tvoj.A kad nece da upali daje neki cudan zvuk,pucka i muci se kao da hoce da se pokrene,ali ne moze.U pitanju je bila ram memorija.
Ali ja se ne razumem toliko u tu elektroniku,kao ovi momci,pa pokusaj prvo sto ti oni kazu.,)

Problem je bio u napajanju.

Vrh Dno