Šta je novo?

Temperatura vaseg procesora

Uključio...
Untitledn.png

Od procesora je taj u sredini :)
Duva na dole u grafiku, ali nema šanse da stoji drugačije...

Mislio sam da stavim još jedan vent gore, ali ploča podržava samo 2,pa bi onda taj treći morao stavljati na napajanje na onaj molex pa sam odustao od toga...

Razmišljam i da promenim kućište jer je ovo jako malo, pa ne znam šta ću sa silnim kablovima... Ne znam više ni sam šta da radim. :-D

Valjda ti vent od CPU-a ne duva na dole prema grafickoj..??
Ako je tako okreni vent da duva prema gore, onaj gornji vent na kucistu isto okreni da izduvava vazduh napolje (nikako kontra) pa ce i on da izvlaci vruc vazduh.
Ne moras da okreces kuler (212 evo) ka zadnjoj starni jer ce i ovaj raspored ventilatora da radi isto.
Vent na zadnjoj strani isto postavi da izduvava napolje.
Imas li na prednjoj strani vent koji ubacuje vazduh?? Ako nemas stavi jedan i to ce dodatno da smanji temp.
Naravno potrebno je da si dobro-pravilno naneo pastu na kuler.
Ako ne klokujes CPU ukljuci Cool'n'Quiet u bios-u (cini mi se da neke ploce gase tu opciju kad se klokuje,..). Smanjice ti frekvence i napon za CPU kad nije zauzet...
Mozes i da instaliras Phenom MsrTweaker i sa njim i za klokovan CPU da podesis frekvence i napone..(vidi sliku)
I podhitno kupi jedan srafciger, krstasti..:p

Prilozi

• sshot-4.jpg
    sshot-4.jpg
    310.5 KB · Pregleda: 50
Hehe baš duva na grafiku, znači da gore stavim ventilator.

Klokovan je, na 3.72, a NB i HT link rade na 2.2. U linx-u CPU napon ide od 1.408 do 1.424
CnQ je bio ugašen pa sam malopre upalio, znači da opet ugasim?

E i ti šrafcigeri, samo teško da ću moći pre četvrtka, na faksu pon utorak i sreda jezivi, nemam vremena ni da jedem...
A za pastu nemam pojma jel dobro naneta, nisam ni stavljao, ćale mi nije dao - odneo u servis...
Tako da bi možda trebao to sve da promenim...

A kako da skinem kuler sa procesora kada je zalepljena pasta?
Da ugrejem nečim?

Ne moras da skidas kuler samo okreni ventilator, da duva u kuler (kroz njega) i tako da ga hladi. Za sada cemo da pretpostavimo da su ti u servisu stavili pastu kako treba.
(Samo kao info: ukljucis komp na 10-ak min i kad se CPU zagreje onda ugasis i skidas kuler (tada se i pasta zagreje i lakse se skida. I ne vuces kuler na gore vec levo-desno dok se ne odlepi od procesora)
CnQ nek bude ukljucen, ali koliko vidim sa slike kao i da nije. Kazem, cini mi se da neke ploce automatski gase CnQ kad kookujes CPU.
Ako ne spusta frekvencu i napon na CPU kad je u idle onda ne radi kako treba.

Poslednja izmena:
Ne znam koji je đavo onom CnQ, neće da radi pa to ti je...
Zato sam isključio :D
Mislim da ću morati da skidam ceo kuler, jer nemam mesta gore, neću moći da stavim ventilator...

Ne znam koji je đavo onom CnQ, neće da radi pa to ti je...
Zato sam isključio :D
Mislim da ću morati da skidam ceo kuler, jer nemam mesta gore, neću moći da stavim ventilator...

Izgleda da me ne razumes...
Skini ventilator sa kulera i okreni ga kontra, da ne duva u graficku vec ka kuleru, kroz njega.
Znaci ostaje gde je i sad samo si promenio smer duvanja vazduha.

sshot-5.jpg

Sto se tice CnQ instaliraj onaj programcic sto sam ti pomenuo, odlican je.

A od cega ti je ovaj kablic, sto ide ispod ventilatora??

img2.jpg

Poslednja izmena:
Aaaaaaaaaaa tako, e to će moći :D
Hajde baš ću skinuti taj program sad.

Ne taj ovaj iznad njega..
sshot-6.jpg

Probaj da kabal venta sa kulera gurnes ispod, da ne prelazi preko(iza) kulera.
Em je lepse, em ne smeta strujanju vazduha.

Edit: sad sam video da je to ustvari kabal za napajanje CPU-a. Ali vazi isto, sakri ga ispod kulera.
Ovaj koji ti pominjes je audio (F_AUDIO), za front panel.

Poslednja izmena:
Nema šanse...
A onim programom kao pravim neke power profile...
Mrzi me da menjam, neka radi uvek na max :D

Edit:
Oooooo kako ovo smanji temperaturu *** :D
Ipak ću koristiti programčić, temp 35 stepeni :p

Poslednja izmena:
E, a ako bi sad stavio još jedan ventilator gore na kućište, kako taj molex da ubacim gde to ide?
Pošto nikakav dodatak nisam dobio sa ovim ventilatorom? To se kupuje posebno ili...

Može tu?
A u čemu je razlika između toga pwr i onog system fan 'ulaza"?

3/4/5) CPU_FAN/SYS_FAN1/SYS_FAN2/PWR_FAN (Fan Headers)
The motherboard has a 4-pin CPU fan header (CPU_FAN), a 3-pin (SYS_FAN2) and a 4-pin
(SYS_FAN1) system fan headers, and a 3-pin power fan header (PWR_FAN). Most fan headers
possess a foolproof insertion design. When connecting a fan cable, be sure to connect it in the
correct orientation (the black connector wire is the ground wire). The motherboard supports CPU
fan speed control, which requires the use of a CPU fan with fan speed control design. For optimum
heat dissipation, it is recommended that a system fan be installed inside the chassis

Srpski receno, mala razlika...:D
Bitno da mozes da ubodes. Radice.;)

Ne može drugačije...
Evo ni ovaj lik nije uspeo

Nemam pojma šta je taj lik radio, ali na AM3 podnožju možeš 212 EVO okretati kako hoćeš.

PWR_FAN konektori obično nemaju mogućnost kontrole obrtaja ventilatora, tako da će u tom slučaju vent uvek duvati na maksimumu. Drugo, ako nemaš ništa priključeno na CPU_FAN matična će se buniti da CPU kuler ne radi, onda moraš isključivati i opciju za nadzor.

Imas oznake na ploci za sta je koji Fan Header, gde pise FAN_CPU to je samo za kuler CPU-a.

@ GiBo2pac
Mora da nesto ne radis kako treba jer ta voltaza ne sme biti tolika u Idle modu.

Sad radi sa onim programom

koliko vidim kuler je pričvršćen žabicama,hladnjak je simetričan,tako da bi se prebacivanjem samo kulera,otkačinjanjem žabica bez diranja hladnjaka paste,problem bio rešen
-redosled
skini gornji kuler na kućištu
promeni položaj ventilatora na evo 212
proveri da ventilator na evo 212 vuče vazduh prema gore

Udeni ti njega u CPU_FAN i ukljuci u biosu smart CPU fan, nikako u drugi fan_1 ili slicno jer kad se temperatura povecava samo cpu_fan ubrzava vent, ostali stoje na istom...

editsshot-7.jpg Ovako montiraj, ne da izvlaci vazduh iz heat sinka nego da duva u njega... pwr fun je ovde zaokruzen, i tu ce ti ventilator valjda uvek duvati na 2000+obrtaja posto on nema regulator u biosu(bar ne u mom vec uvek daje najvecu voltazu)

Poslednja izmena:
koliko vidim kuler je pričvršćen žabicama,hladnjak je simetričan,tako da bi se prebacivanjem samo kulera,otkačinjanjem žabica bez diranja hladnjaka paste,problem bio rešen
-redosled
skini gornji kuler na kućištu
promeni položaj ventilatora na evo 212
proveri da ventilator na evo 212 vuče vazduh prema gore

Cek cek, to je nepravilno, ne treba da izvlaci vazduh iz heat sinka nego da duva u njega, totalno je nepravilno to sto mu objasnjavas...

ne zbunjuj čoveka,to je pravilno,i ne može drugačije žabice su samo na jednoj strani,pogledaj malo bolje http://www.youtube.com/watch?v=3TA3T_LRtX8

edit
Ajd molim te pogledaj sad klip koji si mi poslao i pogledaj na koju stranu ventilator duva...imam 2 takve venta i nemoguce je da izvlace vazduh iz heat sinka vec samo da duvaju, upravo su tako zabice i postavljene... vent.jpg
edit: u klipu je on nesto izokretao da vent gura u rikverc, al ne kapiraram cemu, nemoguce da tako ima bolje temperature...

Poslednja izmena:
ima tu nekih nelogičnosti,ali cirkulacija na klipu je besprekorna,da li se te žabice mogu skinutu,odnosno ta plastična pločica okrenuti na drugu stranu,ne mogu da znam
da može namestiti kao na klipu,a mislim da može,bilo bi najbolje
no nebitno,ajde da budemo praktični,i ekonomični...bitan je smer vazduha
pošto @GiBo2pac iz njegove priče ima nameštenen ventilator tako da izvlači topli vazduh iz heatsinka nek ga samo stavi gore i slobodno izbaci gornji kuler pa nek vidi temperature

Čekaj i šta sad da radim? :d

edit:
A šta mislite da stavim još jedan ventilator na kuler, pa da jedan ubacuje, a drugi izbacuje vazduh? :eyebrows:

Poslednja izmena:
Pa 2 venta ili te push/pull je najbolje resenje, ali opet probaj onako kako sam ti na slici demonstrirao i izmeri temperature... Ja sad pogledao na mojom 412-tici, ventovi mogu da se okrecu, imam i dodatne plasticice za jos jedan vent, ali po fabrickom upustvu treba da duva u hs... Je l si dobio te plasticice uz tu 212-ticu?

prvo probaš najjednostavnija i najjeftinija rešenja
najednostavnije i najeftinije ti je da promeniš mesto kulera na heatsinku,umesto da bude dole da ga staviš gore
jesi siguran da taj kuler izvlači vazduh iz heatsinka i duva na grafičku?,ako je tako slobodno ga stavi gore on će i onda izvlačiti topli vazduh iz heatsinka,ali prema gore što je prirodan tok vazduha ,a odozdo će dolaziti hladniji vazduh
pošto kažeš da u tom slučaju nema mesta za gornji kuler na kućištu,praktično on ti i ne treba jer je kuler na heatsinku toliko blizu stranice kućišta da praktično kao da je na stranici i direktno izbacuje topli vazduh napolje
ajd uradi to da vidimo temperature,košta samo malo vremena;)

edit ili nek ostane dole,a ti da promeniš smer da duva u heatsink i da topli vazduh ide prema gore,koji će gornji vent pokupiti i zbaciti napolje,mada mislim da je ovo prvo bolje rešenje da ne obrazlažem zašto

Poslednja izmena:
Da imam te žabice, znači samo povučem vent i skinem ga, nisam ni skontao da nema šrafove

Edit, nemam vremena, na fakultet sam imam neku pauzu pa sam zato na forumu...

Poslednja izmena:
Vrh Dno