Šta je novo?

Temperatura mosfet-ova

genuine

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
350
Imam A8N nforce 3 plocu pa me zanima do koje temperature mogu da izdrzavaju power mosfet-ovi za regulaciju napona?

80-90?

Bez problema rade na 130C. Crkavaju na 150 do 175C u zavisnosti od proizvođača.

Naravno njima tolika temperatura ne smeta. Mogu jedino da stradaju komponente oko njih. Iz tog razloga njihova temperatura u toku rada na matičnim pločama nebi trebalo da ide preko 90C.

Ok hvala.. toliko ne bi trebalo da predje.. cim mogu da ga drzim pod prstom par sekundi ok je .. samo sto je elektrolitski kondenzator odma do njega...
svaka cast ko je pravio plocu...to cak i ja znam da ne treba tako da se radi...

Pa i kondenzatori mogu da izdrže dosta visoke temperature. To im naravno skraćuje vek, ali to i nije toliko bitno jer dok dodje do defekta kondenzatora zbog visoke temperature tada ćeš već menjati ploču.

A s obzirom da je abit naučio lekciju (sada stavljaju samo kvalitetne Rubycon elektrolite) sve to nebi trebalo uopšte da te zabrinjava.

dvoumio sam se da li da kupim neki hladnjak za mosfet-ove ali mislim da je cisto bacanje para.. u ostalom da treba oni bi ga stavili....

pozdrav

Ja sam jos odavno video kod illidana, svidelo mi se pa sam i ja polepio one coolermaster hladnjake za memoriju po njima (doduse imam IC-7 plocu). E sad kod njega je dobro sto ima zalman 7700 pa ujedno i njih lepo ohladi, tako da mu je ploca hladna ;o)

Kod mene na IC7 MOSFET tranzistori za napajanje CPU'a se i ne greju nesto, ali zato su dva tranzistora ispod AGP slota i desno od prvog PCI slota toliko vrela da mi je lim kucista ispod njih pozuteo... Slao sam mail ABIT'u i rekli su mi da je sve OK... Ali temperatura tih tranzistora je preko 100 stepeni :crash:
Inace tranzistorima i ostalim poluprovodnickim komponentama ne smeta visoka temperatura ali vrlo je gadno kad se u njihovoj blizini nalaze elektroliti (kao sto je u ovom slucaju kod IC7)...

Poslednja izmena:
isto i kod mene.. skroz.. stim sto sada kada sam ga malo kloknuo i nforce3 250 cip se greje ko lud... program mi kaze oko 35 a ruka mi kaze joj ( bar 55 ) al sta
se tu moze... sve ispod 90 je ok.. a za te kondenzatore nisam u toku. stvarno mi ne ide u glavu sta su ih priljubili uz mosfetove....

Sylvester je napisao(la):
Kod mene na IC7 MOSFET tranzistori za napajanje CPU'a se i ne greju nesto, ali zato su dva tranzistora ispod AGP slota i desno od prvog PCI slota toliko vrela da mi je lim kucista ispod njih pozuteo... Slao sam mail ABIT'u i rekli su mi da je sve OK... Ali temperatura tih tranzistora je preko 100 stepeni :crash:
Inace tranzistorima i ostalim poluprovodnickim komponentama ne smeta visoka temperatura ali vrlo je gadno kad se u njihovoj blizini nalaze elektroliti (kao sto je u ovom slucaju kod IC7)...
pa stavi hladnjake na njih 🙂

btw na 120 C pocinje plastika da se topi pa moze da se deformise pci slot u bizini 😀

Ja to kod mene nisam ni meri😵bzirom da plocu menjam na 3 meseca u proseku-nishta mi ne znachi.Neznam kod p5wd2 ni kakvi su mosfetovi.Uskoro treba da idem na Asus-ovo predavanje u Bg.pa cu malo detaljnije poprichati o tim plochama i perspektivama...postovacu ovde ako budem iskopao neshto zanimljivo,,,

Sad se setih one albatronove ploche za koju daju navodno dozivotnu garanciju.Kazu da su stavili strava mosfetove i kondenzatore.Albatron je bio u recesiji dugo pa sad zeli da cepi conroe ready,kvalitetnu plochu kao come back...moze biti zanimljiva ako se pojavi kod nas..
Lifetime warranty products require nothing but the most reliable, durable components. First, the PX975X uses high quality Sanyo OS-Con capacitors throughout the entire board. These capacitors are rated as server-class componentry and are considered the most durable capacitors for circuit boards.
Trebalo bi da temperaturu i izdrzljivost daje kvalitet komponenti.E sad,dali neko od nas ima na plochi sanyo kondenzatore 😀,neznam ali mislim da ce ova plocha biti skupa.

Poslednja izmena od urednika:
One last thing about the board's design is that it only uses Rubycon capacitors. These are some of the highest quality capacitors available and the whole board only uses them. Every single capacitor is a Rubycon. Again, we expect some nice overclocking with good quality components like these.

Abit IC7 😉

Ta prica oko "server graded" je novinarska budalastina. Nekada se koristio termin "computer graded" za elektrolite, i to velike i snazne, posto je napajanje bilo "linearno", tj, ka u pojacalima, grec, i gomila elektrolita za filtraciju. To su bili elkici reda 30000 do 70000uF, desetak do 20V, vestacki "ostareni" da ne bi za vreme radnog veka znacajno menjali karakteristike.
Sada su se "izdvojili" Rybicon, i slicni (Sanyo), ali i dalje su u "klasi" za "po kuci".
Dovoljno je sto su za 105C temperature. Posto nam stancuju ploce na dalekom istoku, tesko da ce mo "sresti" Siemens, Sprague, Mallory, Sangamo...
Drzanje prsta, kratkotrajno, znaci da je temperatura oko 70C. Mozda par stepeni vise, zavisno da li je prst mesao malter ili kucao po tastaturi🙂 . Oko 80C je jako neprijatno, a preko toga proizvodi plikove.

sad neshto chitam na netu i razmisljam...pa koja plocha je zapravo kvalitetno "gradjena",odnosno koja firma pravi solidne ploche sa komponentama prve klase i sl.?Nekada sam jako verovao foxconn-u dok radio za intel.Chim vidish plochu,lak,komponente odmah ti je bivalo jasno da je plocha dobra a da nije neki tiganj.Ovo danas,sve kratkotrajna komercijala....pihhh...chak i foxconn ode u pm. sa kvalitetom.Sve ploche liche jedna na drugu.Samo su boje razlichite.Mozda intel josh odskache malo...

DARK SIDE je napisao(la):
Sad se setih one albatronove ploche za koju daju navodno dozivotnu garanciju.Kazu da su stavili strava mosfetove i kondenzatore.Albatron je bio u recesiji dugo pa sad zeli da cepi conroe ready,kvalitetnu plochu kao come back...moze biti zanimljiva ako se pojavi kod nas..
Lifetime warranty products require nothing but the most reliable, durable components. First, the PX975X uses high quality Sanyo OS-Con capacitors throughout the entire board. These capacitors are rated as server-class componentry and are considered the most durable capacitors for circuit boards.
Trebalo bi da temperaturu i izdrzljivost daje kvalitet komponenti.E sad,dali neko od nas ima na plochi sanyo kondenzatore 😀,neznam ali mislim da ce ova plocha biti skupa.

Sanyo elektrolite sam vidjao na starim jeftinim plocama i po jeftinim napajanjima i grafickim karticama. Taj sanyo je podjednako kvalitetan kao i GSC.

Proguglaj malo na netu i videces da su najbolji elektroliti, ne samo za maticne ploce, nego i uopste japanski Rubycon elektroliti odmah iza rubycon-a je siemens.

Sylvester je napisao(la):
ali zato su dva tranzistora ispod AGP slota i desno od prvog PCI slota toliko vrela da mi je lim kucista ispod njih pozuteo...
kada sam ovo procitao resio sam da pipnem :d
prs` kaze da je topao pre bih reko mlak, da ubije studen 🙂 ali posto je zalman vf700cu na grafiskoj ne brinem se
inace nije lim pozuteo

P.S.
moderatori i administratori bravo za edit, konacno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno