Šta je novo?

Temperatura i pregrijavanje

Slaven

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Imam HP Compaq presario cq61 godinu dana, i ono sto mi smeta je prilicno visoka temperatura, bar se meni cini. Idle je oko 77-78c, a evo u attachmenti ide do 97 stepeni, i to samo za 2 minuta pokrenute igre (pes2010). Dok sam igrao dotu, za jednu partiju, ruka gdje su tipke wasd mi utrne do lakta od vrucine, taj dio bude skoro vreo. Laptop je uglavnom drzan na tvroj podlozi, uz izbjegavanje drzanja na krilu, krevetu, i slicnim stvarima koje ometaju protok vazduha. I uz normalan rad, kad je na 'balanced', gdje surfam netom, ili koristim office, tad tastatura bude znacajno topla, dok je numericki dio i strelice hlada.
Uzeo sam ventilator koji ide ispod njega, ali on hladi centralni dio, pa efektni i nisu neki, ali jeste bolje.

Da li mu je doslo vrijeme za ciscenje, ili sta vec? Koliko me pamcenje sluzi, ovoliko se u pocetku nije grijao.

ps
u attachmentu je model procesora, turion x2.

Prilozi

• cq61.jpg
    cq61.jpg
    56.9 KB · Pregleda: 89
Imam HP Compaq presario cq61 godinu dana, i ono sto mi smeta je prilicno visoka temperatura, bar se meni cini. Idle je oko 77-78c, a evo u attachmenti ide do 97 stepeni, i to samo za 2 minuta pokrenute igre (pes2010). Dok sam igrao dotu, za jednu partiju, ruka gdje su tipke wasd mi utrne do lakta od vrucine, taj dio bude skoro vreo. Laptop je uglavnom drzan na tvroj podlozi, uz izbjegavanje drzanja na krilu, krevetu, i slicnim stvarima koje ometaju protok vazduha. I uz normalan rad, kad je na 'balanced', gdje surfam netom, ili koristim office, tad tastatura bude znacajno topla, dok je numericki dio i strelice hlada.
Uzeo sam ventilator koji ide ispod njega, ali on hladi centralni dio, pa efektni i nisu neki, ali jeste bolje.

Da li mu je doslo vrijeme za ciscenje, ili sta vec? Koliko me pamcenje sluzi, ovoliko se u pocetku nije grijao.

ps
u attachmentu je model procesora, turion x2.

otvori ga i ocisti ..... pogledaj gde prolazi vazduh i verovatno ces naci na "tepih" od prasine koj treba ukloniti ;)

Tjmax je 115C, sto je jos uvek 18c daleko od postignutih 97C. U svakom slucaju temperatura jeste previsoka, pa ga otvori i ocisti...

Ako je u garanciji i zaštićen nalepnicama odnesi ga u servis da to urade...

Stara boljka svih laptopova. Ja radim na poslu na laptopu i situacija je bila ista kao kod tebe dok ga nismo ocistili. I sada se greje ali znacajno manje, tako da je podnosljivo. Nije dobro za ruku i za zglobove da ti se tako greju jer mozes imati velikih problema ako duze radis (starije kolege imaju iskustva sa tim). Obavezno ocisti i imaj u vidu ono sto M_M rece, ako je u garanciji, nemoj sam da cackas da ne bi ponistio istu.

Poz

Garancije istekla prije par dana, al' vidjecu negdje da ga odnesem. Hvala na odgovorima.

ps
Nije li tesko da sam ocistim to? Sa rastavljanjem i sastavljanjem deskopa od dijela imam iskustva, medjutim laptop nisam nikad rastavljao, pa da nema nesto sto bi se lako moglo zeznuti?

Mozes da probas ali pazljivo. Desava se da je neki kablic spojen sa nekim poklopcem ili sl. pa nemoj da vuces. I obavezno zapamti gde je sta bilo povezano i pazi da ne izgubis sitne srafcice. Nisam se licno zezao sa rastavljanjem laptopova ali sam gledao kolegu nekoliko puta kako popravlja i, koliko sam ukapirao, sve zavisi od modela do modela kako je povezano, pa ako ne znas i vuces, mozes da zeznes. Mada, posto ga ne rastavljas celog nego bi samo ocistio ventilator, logicno bi bilo da je ventilator lako dostupan bas zbog ciscenja ali ko ce ga znati.

Idle mu sad na 96-98 stepeni. Ostavim laptop ukljucen, odem, vratim se, on vrti na 96 stepeni, nista mu nisam zadao da radi. A da je vruc, suvisno je reci. Gledao sam s zadnje strane da skinem one sarafice, da dodjem do kulera, ali se skida kompletan zadnji dio u komadu. Koliko mogu vidjet kroz resetke, znaci veoma slabo, nema puno prasine, ali vjerovatno dobro ne vidim.
Uglavnom, 96 stepeni, drzim ga na 'balanced', je way to high :S:

Zreo je za servis

97 stepeni je i vise nego alarmantno stanje.Znam da se AMD procesori za lap vise greju od intela medjutim 97 stepeni je bas jako puno.Iskreno ne znam kako se ne gasi.Odnesi ti to hitno na ciscenje.Ako nije ciscenje onda je mozda kuler zaglavio ili mozda pasta je problem.Ako je samo ciscenje nije to neki problem sam odraditi.Treba da otvoris onaj deo gde mu je resetka za vazduh.Onda uzmes spajalicu i gurnes u kuler da blokiras propeler.Zatim uzmes kompresor ili mozes i usisivac stari samo gurni cev tamo gde izduvava vazduh.I zatim izduvaj prasinu.Ovde sam procitao na jednoj temi da mozes i bez otvaranja da gurnes spajalicu u kuler i da zatim stavis cev od usisavaca tu i usisas prasinu.Uglavnom moj topli savet ti je da pod hitno resis taj problem jer ova temperatura pod kojom radi laptop je jako visoka i moze se desiti da ti nesto rikne.Moguce i da je kuler zaglavio ili pasta je problem ali za to savetujem da odes u servis neki.To je jeftin servis medjutim ako budes cekao bice skuplja dara nego mara.......

Danas sam, nakon mjesec i po od otvaranja teme, otvrio, i ocistio laptop. Nije mi jasno, kako se na resetki kud prolazi vazduh uhvatilo toliko prasine. Buklavno, mali tepih debljine 2-3mm, a laptop sam 99% vremena drzao na stolu i star je godinu dana. Nakon toga sastavio sve, usput promijenio pastu, temperatura sa 77-80 u idle, pala na 38-51 u idle, sto je ok. U igrama, prije bilo oko 100 sad oko 70 stepeni. Uglavnom, 30 stepeni spusteno.

Pa sve zavisi negde ima vise negde manje prasine naprimer kod druga u kuci za 2meseca se uvati prasina jedno 2milimetra a kod mene se ne uvati toliko ni za godinu dana:d

***a, cisto je kuci :) Uglanvom, problem rijeesen, moze lock.

Ja moj kad ne koristim stavim u kesu koju sam dobio uz njega.Cim ga koristim normalno izvadim iz kese i posle kad ga ugasim vratim ga.Btw nije to toliko sa higijenom.Nego jednostavno prasina je cudo.Ja ako 14 dana ne brisem prasinu izgleda kao da nisam brisao 3 meseca....Dobro ja imam pticu pa kontam da i to doprinosi prasini jer oko kaveza je sve belo od paperija :) Nije to neki problem samo treba odrzavati laptop.Treba pratiti temp i kad vidis da se zagreva vise od normalnog onda odneses i ocistis.Imao si srece a inace ko dugo drzi pod visokim temp obavezno mu nesto rikne. :)

Da blago hijackujem temu.

Imam Toshiba laptop, 650l valjda, turion dual core procesore, u igrama mi je temp sledeca CPU 70c , CPU1 77c, CPU2 77c. GPU mi je oko 70, uglavnom 68-69.

Da se zabrinem ili je ovo normalna temp?

Dobra je.U gamingu je dobra.Za idle bi bila malo visoka a za gaming je OK.Skini program core temp pa vidi koliko ti je max temp.Za lapove ide i to 100 stepeni max.Tako da je 70 stepeni u gamingu sasvim OK.Samo nemoj da preterujes.Laptop bas nije za gaming...

Da ne otvaram novi topic bzvz. Kada prikljucim lap na pucnjac, dole desno ikonica u taskbaru se promenila kao sto treba i dobila utikac, i kaze charging, ali se ne puni "baterija" u ikonici, nego stoji otprilike na 1/6 i stoji tako, kada predjem preko, pise plugedd in, charging. Tacnije, puni se, ali prvih 15-20 sekundi i onda stane. Napuni se baterija, ali mi se cini za doooooooosta duze vremena nego inace.

Nazad
Vrh Dno