Šta je novo?

Temperatura Hard Diska ?

grozda

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
620
Kolika je temperatura Hard Diska kada radi ?

Nedavno sam kupio WD Caviar EIDE 80 GB Hard Drives ( WD800BB )
i primetim da je disk prilicno vruc ... instaliram http://www.hdtune.com/ i pokaze temperaturu od 50 stepeni C. Deluje mi vrelo ... kolika je normalna temperatura tj. koliko su uobicajeno topli diskovi?

Cime merite temperaturu?

Pa... nije da je malo... !
Obavezno svaki 7200rpm HD treba da se hladi nekom osmicom.

grozda je napisao(la):
Cime merite temperaturu?

SpeedFan. Trenutno pokazuje 28 stepeni (Maxtor 120 GB).

grozda je napisao(la):

i primetim da je disk prilicno vruc ... instaliram http://www.hdtune.com/ i pokaze temperaturu od 50 stepeni C. Deluje mi vrelo ... kolika je normalna temperatura tj. koliko su uobicajeno topli diskovi?

Cime merite temperaturu?

To je uobicajeno, al` nisam siguran da bih rekao da je normalno.
Rekoh vec u nekom postu da mi se maxtorova 120ica ucinila previse vrucom, pustim speedfan i ocitam da je temperatura hd-a 55C, u kucistu koje nema ni jedan dodatni ventilator. To me i ne bi toliko brinulo da u maxtorovom dokumentu ne stoji da je "operating temperature" 4C-55C. Onda sam dodao jednu osmicu (2700rpm) da izduvava iz kucista (dakle nista dodatno ne duva u sam hd) i temp je opala za 5-8C C, a maksimalna je (pri velikim vrucinama, klimu nemam) 50C.
Tako radi oko 2 meseca (sada je 44), a na 50-55C (pre stavaljanja dodatnog fana) je radio vise od 15ak dana, bez problema i bez iskljucivanja. Videcemo dal ce da dozivi npr. godinu dana. (Btw, odma` sam mu iskljucio acoustic management, koji je po default-u izgleda ukljucen, prema detekciji od strane SSandre 2004.)

Pa pretpostavljam da je slicna situacija i sa wd-om, ako ne prelazi tih 50C ja ne bih brinuo, u suprotnom ne gine neki dodatni fan.

Poslednja izmena:
grozda je napisao(la):

Cime merite temperaturu?

Kao sto ti vec rekose ljudi,nebi ti bilo lose da stavis jednu osmicu direktno ispod harda da ga hladi,posto temperatura od 50C i nije tako mala.Na taj nacin ces i sigurno produziti zivot hard disku,posto oni koji se nehlade traju krace od onih koji se hladi,a ivesticija ti je samo 150+ dinara.

Ili samo 100 dinara, koliko sam danas platio jednu osmicu u Perun Kompjuteri u gavrila principa (kod samsungovog servisa) u beogradu. !50d kostaju sa plavom providnom plastikom, a 100d obicni crni. Kace se na molex, nemaju monitoring rpm.

Ja sam se svojevremeno takodje brinuo za zdravlje hd-a (2 Maxtora, SATA Raid0). Probleme povisene temp. resio postavljanjem 2 osmice u za to predvidjena mesta na Chieftec kucistu. Najsigurnije resenje.

grozda je napisao(la):

Cime merite temperaturu?

Da ne otvaram novi thread. Dakle, imam isti hard WD800BB i nijedan od ovih programa(hdtune, speedfan, hdd thermometer) ne moze da ocita temperaturu?

Pozdrav!

Marti Misterija je napisao(la):
ukljuci SMART opcuju u biosu ploce i moi ce!

Nisam nasao na nf7-s, pretpostavljam da se drugacije zove.

Dekara je napisao(la):
Nisam nasao na nf7-s, pretpostavljam da se drugacije zove.

Ne,ta opcija enable s.m.a.r.t. se isto tako zove kao sto ti ljudi rekose i na nf7-s.Probaj da ucitas default vrednosti u biosu.Meni je na taj nacin proradilo.

Hvala na savetima. Moracu malo da reorganizujem kuciste i pomerim HDD da se bolje hladi. 8-ica je predpostavljam neki ventilator :) jos kad bih imao mesta u ovom mom skucenom kucistu. More turicu ovaj hard u serpu sa vodom pa nek se ladi :)

Ja sam ladan ko spricer. Maxtor 80GB temp. sada kada ovo pisem 21 stepen.

grozda je napisao(la):
Hvala na savetima. Moracu malo da reorganizujem kuciste i pomerim HDD da se bolje hladi. 8-ica je predpostavljam neki ventilator :) jos kad bih imao mesta u ovom mom skucenom kucistu. More turicu ovaj hard u serpu sa vodom pa nek se ladi :)

Da osmica je ventilator od 80mm,a ako ti je skuceno kuciste,mogao bi da ga pricvrstis uz hard pomocu neke zice ili slicne improvizacije.Ta kombinacija koju preporucujem ti sigurno nece uzeti puno mesta u kucistu.

Poslednja izmena:
Optimus Prime je napisao(la):
Ne,ta opcija enable s.m.a.r.t. se isto tako zove kao sto ti ljudi rekose i na nf7-s.Probaj da ucitas default vrednosti u biosu.Meni je na taj nacin proradilo.

Nesto se ovde zbiva sto se nikako ne slaze :smash: , ali ja tu opciju ne mogu da nadjem u biosu. Ni vracanje na default vrednosti u biosu nije pomoglo, a evo i sta kaze hdtune.

Prilozi

• Snap1.jpg
    Snap1.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 210
vidard je napisao(la):
Ja sam se svojevremeno takodje brinuo za zdravlje hd-a (2 Maxtora, SATA Raid0). Probleme povisene temp. resio postavljanjem 2 osmice u za to predvidjena mesta na Chieftec kucistu. Najsigurnije resenje.

Kojim programom si merio temp. u RAID-u ?

ja sam od starog napajanja izvadio osmicu napravio neko bez veze postoje kabl stavio u napajanje od flopy-a i maxtor dm9+ 80gb 7200rmp neprelazi 32c

@Ognjen,
to sto ni sa jednimprogramom nisam uspeo da merim temp. hd-ova (ni do dan danas) me je i brinulo. Metodom "pipanja" sam utvrdio da su suvise topli pa sam resio da svakako stavim "osmice" sto je urodilo plodom, tj. znatno nizom temp. (utvrdjeno takodje gore spomenutom "metodom").
Pozdrav!

Dekara je napisao(la):
Da ne otvaram novi thread. Dakle, imam isti hard WD800BB i nijedan od ovih programa(hdtune, speedfan, hdd thermometer) ne moze da ocita temperaturu?

Pozdrav!
Da nisi mozda zakacio HDD preko Serillel-a na SATA kontroler?

@grozda: Ne znam koji si ti hard dobio, ali moj WD800JD je trenutno na 32stepena :banana:
P.S. na hard nisam stavljao nikakav vent ili nesto slicno tome :)

Crni je napisao(la):
Da nisi mozda zakacio HDD preko Serillel-a na SATA kontroler?

Ne, vezan je direktno na plocu ata kablom.

HDD temp

Dekara je napisao(la):
Ne, vezan je direktno na plocu ata kablom.

Pozdrav Svima
I ja imam slican problem.i mislim da nije do vezivanja.u pitanju je Maxtor od 120 GB i lepo je ocitavao temp.pre formatiranja.i sada imam isti XP a SP1 i vise manje sve iste programe kao i pre formatiranja ali vise nema sanse da izmerim temperaturu HDD-a.kuciste nisam ni otvarao.BIOS nisam cackao.o cemu se radi?
Hvala unapred
Pozdrav
Bongi

Problem resen promenom drajvera za ide controler. Temp ide do 30C a hladim ga sa jednom osmicom.

Kod mene interesantna situacija!
Imam 2 masine koje su vrlo slicne (ista i kucista Chieftec + 4 fana) i 2x Maxtor 120Gb, jedan sa 2, a drugi 8Mb cache-a. E sad ovaj sa 8Mb pokazuje da mu je tempa oko 19-20C, a ovaj drugi 24-25C. Temperatura u sobi je priblizno ista.

Izgleda da si se bas potrudio da dodatnim ventilatorima ohladis hd-ove. Kod mene verovatno slicna temperatura u sobi, kuciste trenutno otvoreno, u hd ove nista ne bije od ventilatora i temperatura za 120icu sa 2MB kesa je (prema speedfan) 41C. Napajanje je shlj, "400W".

Poslednja izmena:
Hardovi su u "kavezima" sa montiranom 8-icom u njima.
Na dodir su hladni, k'o kuciste.
Bez fana im tempa ide i do 50C!

Probaj sa Coolermaster 3 kutijom za hdd.Imas ih u "Imtel"-u.

Sa donje strane je uobicajeno. :)

Mada, jedna stvar mi nije bas najjasnija, a to je da li temperatura smeta elektronici (cisto sumnjam) ili mehanici (za sta opet cisto sumnjam :)). U prevodu, mislim da se tripujemo...

Vrh Dno