Šta je novo?

Telenor - K800i vs. N73

stari korisnici

Zna li neko da li moze da se zadrzi stari post paid broj pri potpisivanju novog ugovora.
Naravno, stara ugovorna obaveza je istekla.

Naravno, samo ti taj post-paid broj prebace na drugu tarifu i daju ti telefon.Broj, naravno, ostaje isti ;)

Hvala, jednom prlikom ranije (jos je Mobtel bio) to nisu hteli, pa zato pitam. Ni prica aj' raskinemo ovaj i odmah potpisujemo novi nije pomagala.

Koristeci ovaj moj N73, primetio sam da telefon sam automatski dodaje glasovne komande za kontakte.Glas koji izgovori upisano ime npr. Nikola Nikolić podseca na onaj robotski glas iz Windowse aplikacije "Narrator".Medjutim, isti je veoma precizan!Isprobah par imena koja se zavrsavaju sa tipicnim srpskim slovima poput š, ć, č, đ itd. i svaki put je bez ikakve greske pronasao taj kontakt i zapoceo pozivanje.Cak sam pozivao preko mikrofona na sluskama koji se nalazi malo dalje od mojih usta i bez problema je pronasao kontakt i zapoceo pozivanje.Svaka im cast, zaista.

Koristeci ovaj moj N73, primetio sam da telefon sam automatski dodaje glasovne komande za kontakte.Glas koji izgovori upisano ime npr. Nikola Nikolić podseca na onaj robotski glas iz Windowse aplikacije "Narrator".Medjutim, isti je veoma precizan!Isprobah par imena koja se zavrsavaju sa tipicnim srpskim slovima poput š, ć, č, đ itd. i svaki put je bez ikakve greske pronasao taj kontakt i zapoceo pozivanje.Cak sam pozivao preko mikrofona na sluskama koji se nalazi malo dalje od mojih usta i bez problema je pronasao kontakt i zapoceo pozivanje.Svaka im cast, zaista.

super je opcija, bash sam se igrao da vidim shta ce da prepozna, a shta ne.

jesu ti kontakti upisani sa č ć ili c !?

Da, jesu.Imas opciju u samom telefonu da odaberes jezik upisivanja (koji moze biti srpski, hrvatski, engleski, francuski, nemacki itd.), pa tako kada pises poruke, beleske, ubacujes kontakte, mozes da pises sa svim standardnim srpskim slovima i znakovima.Takodje, postoji i, kako to ovde pise, intuitivni unos teksta (a.k.a. T9) i za srpski jezik (odabiranjem opcije za jezik pisanja srpski, automatski se namesta i da T9 koristi srpski)!I sto je jos bolje, radi veoma dobro, uglavnom sve sto sam mu ubacio, prepoznao je.Istina, desi se da ne ubaci reci koja se trazi, ali se ona bez problema menja.Prijatno sam se iznenadio.

Poslednja izmena:
Hehe ... budi legalan ... ovo ono ... reci, koliko lepih stvari kriju telefoni, a mi to nismo ni znali do skora, jer smo koristili Bog-te-pita-šta ...

Ali dobro, sve ce to da se promeni ... nadam se :trust:

Elem, ima li neko ideju kako da ocistim RAM memoriju telefona kada se napuni?Evo sta mi se desilo veceras, gledam slike i krenem da zumiram i on mi izbaci informaciju da je memorija puna i da iskljucim neke programe (?).Ja pogledam da mi mozda nesto ne radi u pozadini, medjutim nista.Na kraju skontam da se RAM memorija popunila pa sam iskljucio i ukljucio mobilni.Nakon toga je nastavilo dalje normalno.E sad, zanima me, ima li nacin da se to uradi bez iskljucivanja?Znam da sam negde video da ima onih kodova za hard-reset i soft-reset, hoce li to uraditi trik?Ako hoce, koji su to kodovi molim vas :D ?

Huh, ovu Nokiu definitivno valja imati.Upravo iskoristih programcic koji se zove Smart Movie (Symbian).Jedan njegov deo se instalira na komp, a drugi u fon.Onaj deo programa koji se instalira na kompjuter je zapravo konverter video fajlova koji se koristi da se filmovi, serije ili sta vec smanji na velicinu rezolucije telefona (u ovom slucaju 240x320), i smanji kvalitet samog snimka kako bi se dobio sto manji fajl.Nakon toga se to lepo prebaci u mob i iz drugog dela programa se pusti kao DivX film (*.avi).Prebacio sam jednu epizodu Simpsonovih na mobilni i bio sam odusevljen!Kvalitet snimka je neznatno losiji, a epizodu od 175 MB sam pretvorio u 39,9 MB i bez problema ga pustio na N73 u fullscreen modu.Bez ikakvih kocenja, cimanja, njakanja i ostalog sto bi moglo da zasmeta gledanju.Da stvar bude jos bolja, potpuno podrzava i TITLOVE!

Covece, da mi je neko pre 6 godina rekao da cu na mobilnom telefonu da gledam film i to sa titlovima, mislim da bih ga poslao u pi*du materinu da prostite na izrazu... :S:

Poslednja izmena:
E druze pa mogao si to da gledas jos pre par godina samo da si poslusao i ranije pazario symbian. Pa od 6630, mozda i ranije, smart movie radi u 25 frejmova bez problema :D

Poslednja izmena:
Pa ne moze da mi bude preko 1400 din. + PDV ako mesecno koristim manje od onih 400 besplatnih minuta i 400 besplatnih poruka :trust:

MobiMax je napisao(la):
Pretplata 1.400 dinara i uključuje

Besplatnih 200 minuta, i to:

• 160 minuta ka 062 i 063 mreži
• 40 minuta ka ostalim nacionalnim mrežama

Slanje 120 besplatnih SMS poruka mesečno

Cena minuta razgovora 0-24
U okviru 062 i 063 mreže 5.0 din/min*
Ostali nacionalni pozivi 9.0 din/min**
SMS 1.70 din/poruka (nakon poslatih 120 besplatnih SMS-a)
MMS 10.00 din/poruka

Pro400 je napisao(la):
Pretplata 1.400 dinara i uključuje

Besplatnih 400 minuta, i to:

• 320 minuta ka 062 i 063 mreži
• 80 minuta ka ostalim nacionalnim mrežama

Slanje 400 besplatnih SMS poruka mesečno

Cena minuta razgovora 0-24
U okviru 062 i 063 mreže 4.0 din/min*
Ostali nacionalni pozivi 9.0 din/min**
SMS 1.70 din/poruka (nakon poslatih 400 besplatnih SMS-a)
MMS 10.00 din/poruka

A kanda bi ti mogao da se presaltas na Pro400, mislim da bi ti se vise isplatilo ,) Mislim, kad vec imas racun koji nije manji od 3000 dinara :).

@Proday, pa verovatno jesam, al' nije se imalo para za takve egzibicije, kod mene u porodici je bilo u fazonu "Je l' rade pozivi?Je l' rade poruke?Odlicno, to ti je dovoljno" :d

Nego, kako idu oni kodovi za hard i soft reset telefona, moze li mi to pomoci da ocistim RAM memoriju kada se napuni? :trust:

Covece, da mi je neko pre 6 godina rekao da cu na mobilnom telefonu da gledam film i to sa titlovima, mislim da bih ga poslao u pi*du materinu da prostite na izrazu... :S:
pa to i ranije pominjano zumiranje slika ce ti biti zanimljivo par dana a posle ces vec skapirati da su to sve gluposti koje ces i koristiti samo prvih par dana.
mislim,titlovi na ekranu mob. telefona?!o boze

Huh, ovu Nokiu definitivno valja imati.Upravo iskoristih programcic koji se zove Smart Movie (Symbian).Jedan njegov deo se instalira na komp, a drugi u fon.Onaj deo programa koji se instalira na kompjuter je zapravo konverter video fajlova koji se koristi da se filmovi, serije ili sta vec smanji na velicinu rezolucije telefona (u ovom slucaju 240x320), i smanji kvalitet samog snimka kako bi se dobio sto manji fajl.Nakon toga se to lepo prebaci u mob i iz drugog dela programa se pusti kao DivX film (*.avi).Prebacio sam jednu epizodu Simpsonovih na mobilni i bio sam odusevljen!Kvalitet snimka je neznatno losiji, a epizodu od 175 MB sam pretvorio u 39,9 MB i bez problema ga pustio na N73 u fullscreen modu.Bez ikakvih kocenja, cimanja, njakanja i ostalog sto bi moglo da zasmeta gledanju.Da stvar bude jos bolja, potpuno podrzava i TITLOVE!

Takodje vazi i ovo, ako neko se zagrejao za SE:
M3 Program + K800i = filmovi sa titlom ;)

Ne vidim zasto bi to prestalo da mi bude zanimljivo posle par dana.Zapravo, ja cesto putujem jer studiram u NS, a inace sam iz SM, pa mi je onda zaista dobra opcija da mogu da pustim sebi neki filmic na mobu dok putujem (bolje bi bilo da imam laptop, ali u nedostatku istog, i ovo ce da posluzi ;) ).To je, eto, samo jedna opcija, a ima ih dosta :).

jedno glupo pitanje za vlasnike N73

kako da stavim wallpaper da bude preko celog ekrana?

kako da stavim sliku od 240x320 da mi bude wallpaper preko celog ekrana? da preformulisem pitanje :D

Htedoh reci da proba da nadje neki program koji ce to da omoguci!

Nema shanse...barem meni to nije poslo za rukom...jedini nachin je da promijenish temu...Ili imash par siteova koji nude kreiranje svoje teme sa svojim wallpaperom...

Ni ja nisam uspeo da stavim wallpaper preko celog ekrana dok sam imao N70, takodje mislim da nije izvodljivo osim ako ne napravis svoju temu sa tim wall-om.....sto me strasno nerviralo...

jos jedan problemcic sa n73 :)

stavim neku .mid melodiju sa racunara i zelim da je posaljem MMS-om javi mi Unable to send protected objects
dok .mp3 melodiju zakaci u poruku bez problema

sta ciniti?

Poslednja izmena:
Ja mislim da to nije moguce.Barem ne tako lako.Fazon je sto je to copyright i onda ti ne da da saljes melodiju ni MMS-om, ni preko IR i BT.Malo glupo, al' ajd... Mada, ako neko zna nacin, i ja bih voleo da znam :).

Btw, zna li neko kako da ispraznim RAM memoriju telefona kada se napuni, bez da moram da ga gasim?

EDIT: Izasao je kompletan test N73 telefona.Posebno ga uporedjuju sa K800i jer su u istoj/slicnoj klasi :).

http://www.mobilnisvet.com/mobilni-test/1084/Nokia/N73

Pa koga zanima.... :)

Poslednja izmena:
Za slanje"protected objects-a"je kod starijih Symbiana dovoljno koristiti FExlorer 1.16 Beta recimo ili da se ekstenzija fajla preimenije (recimo iz XXXXXX.sis u XXXXXX.si) pa nakon prenosa ponovo preimenuje nazad,a posto za 3rd Edition jos nema FExplorer-a,potrazite neki drugi fajl menadzer koji to moze ili preimenujte fajl pre slanja!! ;)
Pozdrav ,)

Ja sam prelomio i uzeo N73... i veoma sam zadovoljan... mogu samo reći: kvalitet, kvalitet, kvalitet.. oduševljen sam.

Nego... sad imam problema sa programima za 3rd edition...

Gde naći na primer:

- ProfiExplorer (imam ProfiMail 3rd Ed. i ProfiExplorer integrisan u njega, ali ja bih želeo da imam posebnu ikonicu za ProfiExplorer - kao na Nokiji 6600 - postojale su dve ikonice)... ako ne može predložite mi neki dobar fajl menadžer

- LCG Jukebox ili neki drugi dobar MP3 player

Nazad
Vrh Dno