Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Malo preko 100m udaljenost od centrale, traži 100 mbps trebalo bi da može......ali sa telekomom se nikad ne zna.

Skoro sigurno da možeš 100/10Mbps + 2 HD Iris prijemnika.

Postoji li nacin da se namesti dobra slika na ove vdsl recimo rts je kao da gledam u 480, pre mi nije smetalo jer ne gledam tv nesto posebno ali mi sad treba zbog utakmica, ili je resenje da vratim sobnu antenu? I mogu li ja da menjam sam sifru wifi ili to moraju ovi iz telekoma?

Pa i gledaš 576i kad ti je Telekom uvalio SD verziju TV paketa, što rare svim DSL korisnicima.
I to je to, ti kao krajnji korisnik nemaš šta da podešavaš. Jedino što možeš da probaš je da ih ganjaš da te promene paket / da puste HD imao si na VDSL... ali verovatno dok to iskomunicirate i "utvrde tehničke mogućnosti" ima prođe evropsko.

Ma to sam uzeo najvise zbog neta a ulazilo je u cenu pretplate za fiksni tel tako da me bukvalno dzabe izaslo, bila neka promocija, ali reko da vidim dal moze neka bolja slika bar za rts 😀

Antenu vraćaj i tamo gledaj utakmicu na RTS ili ako imaš SmartTV ili Android box uporedi kvalitet na Iris Smart ili RTS Planeta ili ako imaš Eon / Supernova / Orion TV...

Antena / DVB-T2 kvalitet bi svakako trebalo da bude najbolji...

Ma to sam uzeo najvise zbog neta a ulazilo je u cenu pretplate za fiksni tel tako da me bukvalno dzabe izaslo, bila neka promocija, ali reko da vidim dal moze neka bolja slika bar za rts 😀
Mislim da u opciji Box po ceni fiksnog daju samo SD televiziju.

Imam 2 Boksa, na standardnom ide HD dok na ovom po ceni fiksnog ide SD. Oba VDSL, ista brzina,isti paketi.

Pa realno on plaća TV paket bez obzira na pogodnosti.
Verovatno mu ugovoru piše SD paket kao i svima koji su potpisivali za TV paket preko VDSL.
Ali ako ima tehničkih mogućnosti za HD paket, niko ga ne sprečava da zove korisnički i zahteva da mu se uključi HD paket. Ništa ne košta i zavisi samo od VDSL linije.

Tako da zovi i zahtevaj HD paket. Verovatno će morati neki aneks ugovora (da si prebačen na HD, bar je kod mene tako bilo) koji nije uticao na pogodnosti promocije. Ne garantujem ništa ali bezveze je da ne zahtevaš. Meni su pri svakoj obnovi skidali sa HD na SD, pa zahtev, pa vrate na HD i negde pred kraj su dostavljali taj aneks gde je pisalo da je TV paket prebačen na HD.
EDIT: Ima neka godina da sam na optici, pa nemam svežija iskustva.

Pišem sopstveno iskustvo. Nema pravila da li će biti SD ili HD.

Na prvom Boksu HD paket nisam morao tražiti posebno, dobio bez pisanja, molbi i zahteva.

Na drugom ("679 RSD") Boksu SD paket išao po defaultu. Istine radi, nisam pokušao da im pišem i tražim HD.

Oba Boksa su 50/8. Linije skoro pa iste.

Ranije, pre mnogo godina, su puštali i HD naveliko.
Onda se to jednom promenilo i krenulo je da piše i po ugovorima SD i uvek je uvođen SD na VDSL.
Tako da si morao da tražiš HD paket ako imaš tehničke mogućnosti. Nebitno je koja je brzina, moraš da imaš nekih 10-20-30 Mb/s rezerve na liniji za HD, u zavisnosti od broja STB uređaja.

Da li kod mene ima mogućnosti za 50/8 internet paket? Box 2 je u pitanju fiksni + net bez iris tv. I ako ima koliko bi to bilo stabilno?

Prilozi

• IMG_20240618_143339.jpg
    IMG_20240618_143339.jpg
    122.3 KB · Pregleda: 149
Da , u ugovoru pise SD PLUS. Ali sto neko gore rece dok ja to izahtevam i dok oni utvrde prodje evropsko. Mada raspitacu se ne kosta nista.
Antenu vraćaj i tamo gledaj utakmicu na RTS ili ako imaš SmartTV ili Android box uporedi kvalitet na Iris Smart ili RTS Planeta ili ako imaš Eon / Supernova / Orion TV...

Antena / DVB-T2 kvalitet bi svakako trebalo da bude najbolji...
Da smart je tv, ovo treba da skinem neku od tih aplikacija pa preko njih da koristim programe ili?

Da , u ugovoru pise SD PLUS. Ali sto neko gore rece dok ja to izahtevam i dok oni utvrde prodje evropsko. Mada raspitacu se ne kosta nista.

Da smart je tv, ovo treba da skinem neku od tih aplikacija pa preko njih da koristim programe ili?
Dok ne probaš ne možeš da znaš. Mene su tada skoro mesec dana zezali za HD. Možda sada neko to odmah odradi.
Ako imaš Iris TV onda imaš i Iris Smart ili Iris go. Iris Smart ti treba za TV. Iris go na telefon itd...
Besplatna je za TV korisnike.
Moraš prvo da aktiviraš ili kroz moj MTS ili preko korisničkog.
Nađi temu za Iris go.

Pozdrav svima. Pre 3, 4 godine sam probao da predjem na 100mbps ali su mi rekli da mogu maksimalno 50mpbs, i sad me zovu pre neki dan da mi ponude da predjem na 100. Ja ih pitam jel su sigurni da moze i kazem im da prosli put kad sam pitao nije moglo, oni kazu da sad moze. Koliko se ja razumem sa 82k attainable rate ne bi moglo 100mbps nikako, jel ima neko ideju kako oni ovo planiraju da izvedu?

TCmKn5B.png

Планирају да изведу техником "ако прође, прође ....."
50/8 је, као што колега написа, максимум да ради стабилно на тој линији.....

Ne može ni megabit više, naročito što vidim da imaš i Iris TV.

Jel postoji sansa da zapravo postoji mogucnost za brzi net ali je usko grlo instalacija u kuci koja je stara jedno 50 godina?

@poglavicas Da, kablovi koji idu od bandere do potkrovlja kuce i sa potkrovlja do rutera. To nije nikad menjano od kad je prvi put uveden fiksni telefon.

Pozdrav svima. Pre 3, 4 godine sam probao da predjem na 100mbps ali su mi rekli da mogu maksimalno 50mpbs, i sad me zovu pre neki dan da mi ponude da predjem na 100. Ja ih pitam jel su sigurni da moze i kazem im da prosli put kad sam pitao nije moglo, oni kazu da sad moze. Koliko se ja razumem sa 82k attainable rate ne bi moglo 100mbps nikako, jel ima neko ideju kako oni ovo planiraju da izvedu?

TCmKn5B.png
I meni su nudili 100/10 sa ovim stanjem. A još uvek mi nisu odgovorili da li može 50/8 paket :)))))

Prilozi

• IMG_20240619_225808.jpg
    IMG_20240619_225808.jpg
    99.2 KB · Pregleda: 105
@sensation

Ја сам мењао комплетну инсталацију у кући у нади да ћу извући 100/10, истурени степен близу, али ипак није могло преко 50/8 плус ХД Ирис. Додуше, ради одлично.

У стану, у згради која је 350 метара од централе такође није могао 100/10, само 50/8 и обични SD Ирис.

Једино да покушаш са инсталацијом у кући ,неће да шкоди, а није нека сума....

Cao svima,

korisnik sam dva meseca telekom vdsl neta 20/4 ,u pocetku je sve bilo ok ali poslednjih par dana primecujem da brzina u nekom delu dana padne na pola 10mb i to bude konstantno.Menjao restartom IP adresu ali se nista ne desava.

Da li uopste ima smisla da im se zalim ili je mreza jednostavno stara i ovu su normalne pojave.

U okviru paketa Imam samo jedan tv sa iris box hd max paket.

hvala

Prilozi

• Capture vdsl.PNG
    Capture vdsl.PNG
    21 KB · Pregleda: 84
Parametri su ti ok, imaš Iris TV i oni rade softversko ograničenje neta. To možda baguje. Cimaj ih.

Može li neko da mi objasni zašto mi attainable rate (up) varira od 6400-8200 u zavisnosti od doba dana? Plaši me da zbog toga neću dobiti 50/8 paket... Ne razumem se baš najbolje u ovo. Attainable rate (down) ide i do 100 000 ... Hvala unapred na odgovoru.
Može li neko da mi objasni zašto mi attainable rate (up) varira od 6400-8200 u zavisnosti od doba dana? Plaši me da zbog toga neću dobiti 50/8 paket... Ne razumem se baš najbolje u ovo. Attainable rate (down) ide i do 100 000 ... Hvala unapred na odgovoru.
Evo slike

Prilozi

• IMG_20240621_002237.jpg
    IMG_20240621_002237.jpg
    146.9 KB · Pregleda: 62
Proveri celokupnu telefonsku instalaciju u kući. Sve. Kablove, priključke, spojeve na tavanu itd itd itd.

Nazad
Vrh Dno