Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Proveri i svoj komp, mozda je on slab za youtube. Parametri linije su ti skoro pa idealni.

Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz 45 °C
Wolfdale 45nm Technology
RAM
6.00GB Dual-Channel DDR3 @ 533MHz (7-7-7-20)
Motherboard
FUJITSU D3011-A1 (CPU)
Graphics
HP L1950 (1280x1024@60Hz)
AAA (1280x1024@60Hz)
1024MB ATI Radeon HD 4650 (Microsoft Corporation WDDM 1.1) (ATI)
Storage
931GB Western Digital WDC WD10PURZ-85U8XY0 ATA Device (SATA ) 26 °C
232GB Hitachi HDS721025CLA382 ATA Device (SATA ) 25 °C
232GB Hitachi HP SSD S700 250GB ATA Device (SATA (SSD)) 23 °C
Optical Drives
Optiarc DVD RW AD-7250H ATA Device
Audio
High Definition Audio Device

ako sam dobro shvatio , problem je slaba masina , ali i internet ne funkcionise bas najbolje
sada merio
1674134436066.png

@tibord Instaliraj x264ify browser extenziju pa onda probaj YouTube kako radi. Ako je Chrome u pitanju vidi i da li je aktiviran hardverski video decode tako što otvoriš chrome://gpu, ako nije u chrome://flags traži "Override software rendering list" i uključi to. Posle restarta browser-a ponovo proveri šta piše za hardware decoding.

Pa onda ponovo testiraj YouTube.

Taj hardver bi trebalo da može da dekodira x264 kodek sa tom GPU. Ćale u firmi ima relativno sličan i još veći krš : Intel E5400 i neku slično bezveznu ATI/AMD GPU... Sećam se da sam zbog Eon sajta koji koristi morao da čačkam taj override da bih uključio GPU decode jer CPU je preslab da softverski dekodira 1080p h264 stream.

Takođe gledaj da skineš najnovije GPU drajvere za tu tvoju grafičku.

Poslednja izmena:
Ljudi vrlo cesto zaboravljaju da web aplikacije zahtevaju procesorsku snagu. Ako je vas procesor spor, sama web aplikacija se gusi (i youtube i speedtest), pa ne dobijate dobre rezultate.

Nazalost, 15 godina star procesor se tesko "bori" sa novim web aplikacijama.

Parametri VDSL veze kazu da je sve uredu, ogromna vecina problema koje imas, uzrokovana je starim / slabim procesorom.

Ma garant je problem kad YouTube mu uvali VP9 da dekodira CPU, softverski jer GPU naravno ne podržava taj kodek kad je fosilan hardverski. A browser-u GPU & drajver su iz nekog glupavog razloga na blacklist za GPU decode...

p. s. Moj komentar se ne bavi speedtest rezultatom i činjenicama kako radi speedtest sajt.

Nadogradi procesor na Q6600 (samo proveri da li BIOS maticne podrzava, ali trebalo bi), resice ti 99% problema sa YT i ostalim sajtovima.

Dole imaš pokrenuto skoro sve, i viber i kameru i šta još ... A traži ti update i ne radi antivirus, makar i taj ugrađen od Windowsa.
Proveri prvo PC na viruse, malware... Pogasi u startup-u šta ne koristiš pa probaj opet.
Ko zna šta ti sve vuče Net i opterećuje PC.

Windows Update service može slobodno da deaktivira jer update-ove dobijati više neće a definitivno zna da bespotrebno njaka po procesoru.

Mada u bliskoj budućnosti čak i ti browseri neće raditi na Windows 7 tako da taj komp ima ide ili u muzej ili eventualno na neki Linux distro, pošto će Windows 10 na tome da se raspada.

Moze neki manje vise lightweight linux distro, moze i windows 10 (vidi se da ima SSD u kompu), naravno pod uslovom da win 10 instalira na SSD. Ipak ima 6GB RAM-a.

Od linux distribucija rekao bih da proba Zorin OS 16.1 Lite. Kao windows korisniku, mozda mu odgovara.

Može ali mora onda da ubaci zadnji service pack i miran je. Zaštitu takođe mora da koristi, takvo je vreme 🙂
Rade kod mene neke sedmice sasvim ok. Moraju jer ne postoje drajveri za neke mašine. Ništa posebno bolji hardver.
Takođe mora da se pogasi sve što ne treba pri podizanju sistema jer su browser-i postali preterano zahtevni.
Ništa ga ne košta da malo optimizuje sistem i koristi šta mu treba. Nije neka nauka da to uradi.
Bar Malwarebytes nije problem da propusti...
Sve simptome je demonstrirao kada je rekao sve gore i gore...
Edit: mislio na shamanov post.

Zahvalan sam na predlozima sta i kako, vecinu predlozenoga koristim od prije . Ucestali problemi sa zaglavljivanjem i ponekad sporosti otvaranja stranica /ne you tube./retko koristim/ poticu negde od decembra 2022 /cini mi se /.Morao bih ukratko napisati : instalisan win7 ultimate ,/na ssd/ sp1 verzija -decembar 2022/ sa sajta getin..., , iskljucen update windows,
instalirani programi koji se koriste ,:eek:pet ofice,m.ofice 2010 programi za web kamere i vms , viber ,skajp, crome ,celik ,i programi koji se ponekada koriste..
Svaku zoru oko 03.30 /tu tako zvanu manipulaciju radi el.distribucija daljinski u celoj okolini/, na nekoliko trenutaka odlazi napon i posle dolazi ponovo i masina se ukljucuje i podize /ukljucuje / programe za video nadzor i .. /migranti ,divlje svinje, i tako to da bude i zvucno odbojno/. ,i neke sopstvene windovs stvari. taj deo radi sada , To sve radi tako od 2015 g. telekom*a problem neki put nastaje zapinjanje i sporost pregledanja stranica npr, mediji, vremenska prog, otvaranje gmaila, za sta je potreban internet i onda se izmeri brzina interneta i snimi , i rezultati su losi ... osim brzine koja se snimi * download latency** ide neki put i do 2500 onda upload ni nema ili je nikakav i merenje brzine pocne i nagura ga do verovatno najveceg moguceg .i to je onda rezultat merenja tada. i posle opet radi kako treba dok ne poludi i opet. da napomenem da su se kada su merene i brzine radilo sve /kamere / tako da je to pod *opterecenjem pa je brzina bila od 50/8 negde 47/7 , sto nije pravilo problem i ponekad i skayp radi bez stucanja, To sto je moj pc stariji a za sada jos radi , ali i komsija ispred *kaze da mu zaglavljulje slika i sat na smart tv neki put a sve cesce
problem je pored starosti , cudan deo ugovora MAX 50/8 , a moze da bude npr i 1/1 /i onda ima interneta . samo kakav je kvalitet signala pitanje,
to bi se zvalo *zagusenje saobracaja ili daleko ste od centrale ...
Anti virus nemam , ali Malwarebytes free ,ccleaner , deframenter koristim ..
hvala i izvinjavam se na duzini .

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 28
  • 2.jpg
    2.jpg
    33.5 KB · Pregleda: 29
  • 3.jpg
    3.jpg
    100.3 KB · Pregleda: 41
Mnogo si omanuo temu 🙂
Imaš više problem sa kompjuterom nego sa VDSL.
Napravi negde temu oko hardvera, više će ljudi koji se time bave da vidi i da ti odgovor šta je najbolje i najjeftinije da uradiš.
Inače meni radi ok stari Samsung laptop sa Windows 7, nema ssd ali ima 12 gb ram memorije. Isto neki stari b Intel. Imaš mogućnost na tim starijim modelima da lako dodaš još memorije i biće sigurno bolje.
Za struju ne znam kako da pomognem sem da staviš ups.

Potrebna mi je pomoc oko situacije u kojoj se nalazim.

Imam Box 2 paket: telefon/internet 100/10 (koristim sva 4 porta za lokalnu mrezu, koja sam otkljucao)
Modem koji imam je ZXHN H168N V3.1

Brzina koju dobijam u realnom vremenu je 65/10 (i u praksi u na speedtestovima)
Vredi li mi ista raditi kako bi dosegao vecu brzinu...

Isto tako, primetio sam i da mi je lokalna brzina (kada prebacujem podatke sa jednog racunara na drugi u istoj mrezi ) ne prelazi 70 Mbps

Mts internet.PNG

Potrebna mi je pomoc oko situacije u kojoj se nalazim.

Imam Box 2 paket: telefon/internet 100/10 (koristim sva 4 porta za lokalnu mrezu, koja sam otkljucao)
Modem koji imam je ZXHN H168N V3.1

Brzina koju dobijam u realnom vremenu je 65/10 (i u praksi u na speedtestovima)
Vredi li mi ista raditi kako bi dosegao vecu brzinu...

Isto tako, primetio sam i da mi je lokalna brzina (kada prebacujem podatke sa jednog racunara na drugi u istoj mrezi ) ne prelazi 70 Mbps

Pogledajte prilog 373866
Ne bi mogao dobiti brzinu vecu od one koje ti je sad, a da je stabilno.

Predpostavio sam.
Videcu da trazim od mts-a 1 Gbps ruter...

Da li neko od vas ima preporuku za neki dobar 1 Gbps ruter koji bi mogao da koristim umesto njihovog a da je dostupan da se kupi kod nas ili bar na KP?

A sto ne uzmes 1Gbps switch (5 ili 8 portova), u njega ukljucis sve svoje racunare, a jednim kablom ga povezes na telekomov ruter.

Za xDSL ne daju bilo koji ruter koji ima 1Gbps portove. Na VDSL-u je i onako maksimalni paket 100/10Mbps, pa im ruteri sa 100Mbps LAN portovima zavrsavaju posao.

Brzina interneta ce ti biti ta koja je, ali komunikacija izmedju racunara u lokalnoj mrezi ce biti oko 940Mbps (ako imaju gigabitne portove racunari).

Pozdrav, interesuje me da li je neko uspeo da na ZXHN H168N V3.5 V3.5.0C3_SRB bridžuje konekciju na spoljni svič-ruter. Nekada je to moglo na starijim verzijama firmvera, međutim sa ovom verzijom mi izgleda kao nemoguća misija. Imam sve parametre ali ne znam na koji način bih mogao da ponovim.

Može, ja sam bridžovao kod druga pre mesec dana. Na telekom profilu su diseblovane opcije za bridge i ja sam ih otključao pomoću inspect element-a promenio na bridge ali nije hteo da mi sačuva bridge mode na telekomovom profilu.

Na kraju sam obrisao telekomov profil i napravio novi samo sa bridge podešavanjima.

na ruteru ZXHN H367N sam ukljucio USB flash u USB port, ali ne uspevam da mu pristupim iz mreze. moze li neko kratko uputstvo kako da pristupim fajlovima sa flesa iz LAN mreze..?

Trebalo bi u opciji USB ili FTP da ima opcija enable SAMBA server, davno sam imao H367N.

@pajica123 Heh, pa nije to "plug & play" da nabodeš i radi automatski :D

Nemam pojma da li taj model tj Telekomov firmware na njemu uopšte ima dostupnu tu opciju ili je Telekom sakrio.
Sećam se da je moj nekadašnji Telekom primerak ZTE H168N v2.1 (napominjem hardversku reviziju pošto većina Telekom korisnika je imala v3.1 koji ima različit firmare) je imao dostupno sva 3 tipa servera koje nudi stock firmware: samba, FTP i "Media Server" / DLNA server. I da su na njemu sakrili deo koji se bavi podešavanja za 3G USB modemčić.

A v3.1 je imao kod Telekoma dostupni to za 3G modem a falilo je nešto drugo (možda baš samba server? ) ili nije u startu falilo a posle firmware update je nestalo.

Uglavom, loguj se kao admin (dakle ne sa telekom/telekom) na taj tvoj ZTE primerak i vidi šta imaš od opcija pod "Local Network" sekcijom:

IMG_20230212_131915.jpg

DMS je koliki se sećam DLNA server.

Ili okači ovde screenshot te sekcije da vidim(o) šta ima.

Nazad
Vrh Dno