Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pa kad su mi tek uveli net izvlačio sam oko 8mbps za download mislim da je tad bio podešen fast/Interleaved profil skoro nikad mi nije dobacilo do 10mbps, zvao ih pitao jel mogu da izvuku bar još malo pa vidim da su me prebacili na Interleaved/Interleaved tad mi se brzina smanlija na 7mpbs sa nekim izletima na 10 u određeno doba dana. Večeras sam im poslao mail sa zahtevom da li mogu da mi daju novi ruter misleci da je nešto do njega il da oni nešo reše... I evo rešili su, al na gore.

Jel postoji neko podešavanje u ruteru koje ograničava koliko bandwitha ide na iptv ako je to uopšte moguće, pošto kad je upaljen tv brzina ume da padne i na 3mbps. Inače moram da ih pohvalim brzo su mi sredili dowload tako da sad ide 10mbps max al samo kad su tv-i isključeni...

tv svakako ima prioritet. ako bi mu stavio jos neko ogranicenje (sto nije ni moguce,) onda bi seckao i ne bi radio kako treba. ugasi stb koji ne gledas pa ces imati vise mb za net

moze li ovde da se nasteluje 50 mb

Prilozi

• telekom.jpg
    telekom.jpg
    122 KB · Pregleda: 205
Ne, na limitu si...

zasto mi varira brzina sta rade ovi u centrali. Kome da se zalim?

Prilozi

• telekom.jpg
    telekom.jpg
    99.1 KB · Pregleda: 118
  • telekom03012022.jpg
    telekom03012022.jpg
    86.8 KB · Pregleda: 83
  • telekom11062021.jpg
    telekom11062021.jpg
    116.9 KB · Pregleda: 78
  • telekom14102022.jpg
    telekom14102022.jpg
    122 KB · Pregleda: 106
Varira ti brzina na koju je sinhronizovan zato što varira količina šuma na "parici" a DSLAM se trudi da nekako održi SNR (signal to noise ratio) marginu da bude makar 6db, jer kad padne ispod te vrednosti kreće pucanje konekcije.

Ako se stvarno budeš žalio veće šanse imaš da ti "reše problem" tako što će da fixiraju brzinu na neku nižu tipa 30-40 Mbps nego da nešto konkretno urade da redukuju količinu šuma. Jer to je prvi i univerzalni odgovor Telekom podrške: smanjiš brzinu > poraste SNR > manje često puca kad budu "naleti šuma" > nema problema doviđenja molim lepo.

hvala na odgovoru.
Mogu li oni da podignu taj SNR
sta znaci ovaj data path sad mi je fast/fast a bio je nekad interleaved/interleaved
imas li neki link koji objasnjava ove parametre.
Unapred Hvala!

SNR je odnos šuma i jačine signala... max "output power" (= jači signala) jer definisana specifikacijama tih DSL profila koje koriste i tebi su već zveknuli tih 14 dbm što je koliko se sećam tu negde oko maximalne granice (14,5 dbm beše?) definisane za 17a profil. Nema tu više lufta da se "na dugme" pojačava i tako pokuša rešiti problem... morali bi da se kontrolišu kablovi i spojevi i da se juri izvor šuma. A teško će da se cimaju toliko... tj pitanje je i koji deo putanje od tebe do centrale ide podzemno a koji nadzemno. Kopati neće sigurno ni za vas 200 da se žali a ne ti jedan samo.

Odgovorio ti je kolega već, da bi SNR bio veći oni ti smanje brzinu, neće da se cimaju da srede liniju ako postoji bilo kakva šansa.
Ovako im je lakše, iz foteljice smanji protok poveća SNR i što se njih tiče super.

Mogu li sa ovim parametrima da se izvuku dva STB-a sa HD kanalima, bez interneta? Trenutno imam dva STB-a, oba su SD i rade bez problema. Ako ne oba, postoji li mogućnost da jedan STB bude sa hd paketom?
Screenshot_1.jpg

Ako bi hteli da te migriraju na VDSL moglo bi tu do 20Mbps da se izvuče, a to bi trebalo da bude dovoljno za 2 HD IPTV-a.

Kako da saznam password za telkomov open webmail?
Taj password nije isti kao onaj koji koristim za Moj Mts.
Prilikom logovanja na webmail ima opcija - zaboravljena lozinka i tu može da se uz pomoć jmbg i šifre korisnika promeni lozinka.
To i uradim, međutim opet mi promeni lozinku za pristupanje na Moj mts, a ne i za webmail.

To sam prvo i uradio.
Međutim oni mi daju uputstvo kako da promenim password na Moj Mts portalu uz pomoć jmbg i šifre korisnika.
Ali kao što napisah lozinka od maila i lozinka od moj mts meni nije ista.

Ne prebacuju automatski... Prebacice te ako imas problema a ima slobodnih portova ili ako se menja ploca itd... Tako da podnesi zahtev pa ako ima prebacice te...

Moze.

Nisam uspeo da osposobim. Promenio sam IP adresu D-link rutera i isključio DHCP. Međutim ruter ne uspeva da se poveže na mrežu...

Da li si povezao VDSL ruter na WAN ili LAN port tog tvog rutera kog koridtiš kao AP?

U ovom slučaju trebaš ga povezati na LAN port.

Naravno, na VDSL ruteru treba koristiti LAN1 ili LAN4.

Nisam uspeo da osposobim. Promenio sam IP adresu D-link rutera i isključio DHCP. Međutim ruter ne uspeva da se poveže na mrežu...
Imaš varijantu da ZTE H168N staviš u bridge mod, onda sa LAN 1 ili LAN 4 ideš u WAN/INTERNET priključak na D-LINK.
Na D-LINK-u odabereš opciju PPPoE, uneseš svoj PPPoE user/pass i čekiraš VLAN ID 300

Druga opcija da na ZTE ništa ne diraš, samo sa LAN 1 ili LAN 4 priključiš u WAN/INTERNET priključak a u D-LINK-u staviš u podešavanju Automatic DHCP.

Na kraju sam uspeo da sve namestim
Povezao sam lan port D-link ruter-a preko powerline adaptera na lan 4 od ZTE. Sada mi d-link daje internet za tv i dva stb-a (eon box i još jedan box) i naravno mnogo bolju pokrivenost wi-fi u drugom delu kuće u odnosu na ZTE.

Hvala na pomoći 👍🏻

Drugari, znači li ovo da linija može da mi izgura 50+Mb?

Prilozi

• Screenshot_20221102_122509.png
    Screenshot_20221102_122509.png
    39.6 KB · Pregleda: 103
Sad bio u poslovnici, kažu da se nije rodio taj ko na bakru ima 100Mb/s. Na trideset metara sam od centrale. Ima li ko iskustva sa protokom preko 50Mb na bakru?

Ima takvih iako jesu mali procenat od ukupnog broja DSL korisnika. E sad, i brzinu 100 Mbps i 2-3 TV STB-a istovremeno u Box paketu a preko VDSL to već da se dobije malo teže a da kad su uključeni STB-ovi internet speedtest meri 100 Mbps.

Ja lično nisam koristio 100 Mbps VDSL paket, koristio sam 5 godina (od 2015. do juna 2020.) 50 Mbps. Kad sam 2020. podneo zahtev za raskid ugovora jer sam rešio da pređem na optiku kod ZLOrion-a onda su me iz Telekomove "službe za brigu o korisnicima" zvali i nudili mi 100 Mbps VDSL paket iako na mojoj "parici" ne bi moglo ni preko 72 Mbps da radi. Što sam naravno "objasnio" devojčici koja me zvala sa ponudom 100 Mbps paketa.

Nije nista cudno 100 na bakru... Naravno, zbog starosti zica je mali procenat ali daleko do toga da se nije rodio takav...

Nazad
Vrh Dno