Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

WiFi SSID i LAN1 sam ostavio na HSI, a LAN4 na bridge.

Ne mogu da se vraćam u nazad i da čitam predhodne postove, jesi na ASUS-u podesio VLAN ID 300...................ako si odradio dobro bridge HSI VDSL konekciju na telekom kršu, ne vidim razlog da bilo šta podešavaš oko LAN-ova.......na ASUS ruteru imaš samo da uneseš tvoj PPPoE i staviš VLAN ID 300.

Poslednja izmena:
Ne možeš da imaš istovrmeno i HSI konekciju i "brige" konekciju i da obe "gađaju" isti VLAN ID 300. Zato ti ne radi... Pretpostavljam (nisam stručnjak za networking tematiku) da se prvo autorizuje jedna od njih (verovatno HSI) i za drugu dobiješ šipak autorizacija kad već ima aktivan session. I zato ti Asus tvrdi "pogrešni parametri" jer nije prošla autorizacija.

Znači ili postojeću HSI konekciju prebacuješ u bridge mope , ili je brišeš i praviš novu... Ali samo 1 od WAN konekcija koje su definisane može da se kači na VLAN 300 koji služi za internet konekciju. Čim si bio prstao da komplikuješ i improvizuješ odmah si bio namestio da radi... sad šta hoćeš pojma nemam.

Napiši lepo jasno srpski šta si zamislio i šta pokušavaš i ZAŠTO ti to nešto kao treba.. pa će naleteti valjda neko stručniji da ti razjasni da li može i zašto ne može ako ne može, ili čak i zašto uopšte nema smisla tvoja zamisao.

Poenta bridge mode je svakako da Telekom uređaj obavlja samo posao modema a ruter koji si prikačio na njega je onaj na koji kačiš žično i bežično uređaje i on rutira saobraćaj.

Trenutna postavka je sledeća:

Prva prostorija: 1 komp, mts STB i EON Box, tu je postavljen ZTE ruter. Na ZTE su povezani taj komp i mts-ov STB, EON Box preko switcha.

Druga prostorija: dva kompa vezana za ASUS - koji je sada preko svog WAN porta ukačen u LAN4 od ZTE-a.

Treća prostorija: Xiaomi Mi Box 3 koji hvata WiFi od ZTE jer je bolje pozicioniran od mog ASUS rutera.

Kada bridžujem ZTE ostaje da mi "visi" taj jedan komp koji je vezan LAN-om na ZTE, zato pitam da li je moguće samo LAN4 prebaciti na bridge. Ako ne, onda bi morao da razvlačim još jedan kabl do ASUS-a ili da dokupim WiFi adapter za taj komp.

Nisam proveravao da li će raditi mts IPTV ako bridžujem ZTE HSI, pretpostavljam da radi jer je to druga WAN konekcija.

Mislim (kao što rekoh ja sam daleko od stručnjaka za networking tematiku) da ćeš morati sve uređaje kojima treba net da kačiš na Asus. ZTE ostaje samo za IPTV STB.

Kada ti je telekom uređaj u bridžu, na LAN 2 i 3 ti normalno radi IPTV usluga jer su to zasebne bridž PVC konekcije.
Ne znam na koju foru misliš da imaš internet na ZTE kada si mu HSI VDSL konekciju stavio u bridž?

Uz napomenu da nije bitno da li se WAN definicija zove "HSI" ili "bridge" ili "Jovanka" već je bitno da je VLAN ID 300 konekcija.

Trenutna postavka je sledeća:

Prva prostorija: 1 komp, mts STB i EON Box, tu je postavljen ZTE ruter. Na ZTE su povezani taj komp i mts-ov STB, EON Box preko switcha.

Druga prostorija: dva kompa vezana za ASUS - koji je sada preko svog WAN porta ukačen u LAN4 od ZTE-a.

Treća prostorija: Xiaomi Mi Box 3 koji hvata WiFi od ZTE jer je bolje pozicioniran od mog ASUS rutera.

Kada bridžujem ZTE ostaje da mi "visi" taj jedan komp koji je vezan LAN-om na ZTE, zato pitam da li je moguće samo LAN4 prebaciti na bridge. Ako ne, onda bi morao da razvlačim još jedan kabl do ASUS-a ili da dokupim WiFi adapter za taj komp.

Nisam proveravao da li će raditi mts IPTV ako bridžujem ZTE HSI, pretpostavljam da radi jer je to druga WAN konekcija.
Mi smo svi pretpostavili da hoćeš da izbaciš telekomov ruter iz igre i da hoćeš da prebaciš sve na Asus (zato se i stavlja u bridge telekom). Ne možeš imati dva aktivna rutera sa istim korisnikom na jednoj liniji (ADSL, vdsl, optika)

Rešenje za tebe je da Asus prebaciš na 192.168.1.2 , iz Zte lan 4 u LAN port od Asus (nikako u wan). Dhcp server uključen na ZTE ili Asus (izaberi koji ti najviše odgovara).

Drugo rešenje je kao i što si rekao i sam, razvlačiti kablove iz Asus ili wifi.

Sent from my ONEPLUS 5T using Tapatalk

To se podrazumeva, čim je napravio bridž konekciju automatski mu se gasi internet lampica na ZTE i nema šta da traži više preko ZTE što se tiče internet konekcije (ako ima npr. BBTF tel. priključak ili IPTV to mu sve i dalje normalno funkcioniše na ZTE)!

Za to mu dalje služi ASUS koji na WAN-u sa telekom uređaja dobija internet, u ASUS-u unese PPPoE user/pass i stavi VLAN ID 300 i ostaju 4 LAN-a na kojima ima internet!

Moj ti je savet da uradiš reset ZTE na fabrička podešavanja, napraviš bridž na svojoj HSI konekciji za VDSL i nečačkaš ništa na ZTE po pitanju LAN-ova

Mi smo svi pretpostavili da hoćeš da izbaciš telekomov ruter iz igre i da hoćeš da prebaciš sve na Asus (zato se i stavlja u bridge telekom). Ne možeš imati dva aktivna rutera sa istim korisnikom na jednoj liniji (ADSL, vdsl, optika)

Rešenje za tebe je da Asus prebaciš na 192.168.1.2 , iz Zte lan 4 u LAN port od Asus (nikako u wan). Dhcp server uključen na ZTE ili Asus (izaberi koji ti najviše odgovara).

Drugo rešenje je kao i što si rekao i sam, razvlačiti kablove iz Asus ili wifi.

U kojoj varijanti povezivanja ASUS-a na ZTE zadržavam QoS na ASUS-u? Pored toga hoću da sklonim dupli NAT koji je trenutno i da svi kompovi budu u istoj mreži.

U kojoj varijanti povezivanja ASUS-a na ZTE zadržavam QoS na ASUS-u? Pored toga hoću da sklonim dupli NAT koji je trenutno i da svi kompovi budu u istoj mreži.
QoS na Asus-u zadržavaš u varijanti kada ZTE staviš u bridge i sve radiš sa Asus-a. Onda su ti svi uređaji na istom opsegu (mreži).
Ispravka, da imaš dupli NAT. Sada sam pročitao uputstvo za Asus (drugačije je na tp-linku koji sam koristio), pa mi je sada jasno šta si hteo da uradiš.

Poslednja izmena:
QoS na Asus-u zadržavaš u varijanti kada ZTE staviš u bridge i sve radiš sa Asus-a. Onda su ti svi uređaji na istom opsegu (mreži).
Ispravka, da imaš dupli NAT. Sada sam pročitao uputstvo za Asus (drugačije je na tp-linku koji sam koristio), pa mi je sada jasno šta si hteo da uradiš.

Da bih zadržao QoS na Asus-u neophodna je veza preko WAN porta? Ne bih ovoliko komplikovao da je ZTE ruter iole pristojan. QoS na njemu je blagi horor za namestiti.

Poslednja izmena:
Da bih zadržao QoS na Asus-u neophodna je veza preko WAN porta? Ne bih ovoliko komplikovao da je ZTE ruter iole pristojan. QoS na njemu je blagi horor za namestiti.
Da, vezu ostvaruješ preko WAN porta. Ja sam isto ZTE prebacio u bridge iz istog razloga.

ZTE namestiš u bridge, na Asus-u namestiš ppoe, internet saobraćaj ti ide preko Asus-a i sve računare i uređaje kačiš na njega. Na ZTE samo kačiš stb.

Da, vezu ostvaruješ preko WAN porta. Ja sam isto ZTE prebacio u bridge iz istog razloga.

ZTE namestiš u bridge, na Asus-u namestiš ppoe, internet saobraćaj ti ide preko Asus-a i sve računare i uređaje kačiš na njega. Na ZTE samo kačiš stb.

Koji ruter koristiš? Ovaj moj Asus slabo dobacuje WiFi do treće prostorije? Kontam da bi mi trebao neki jači ruter ili WiFi repeater.

Koji ruter koristiš? Ovaj moj Asus slabo dobacuje WiFi do treće prostorije? Kontam da bi mi trebao neki jači ruter ili WiFi repeater.
Koristim Mikrotik ruter sa UniFi AC Pro za wifi.
Ako ne možeš da prebaciš Asus da ti bude negde kod ZTE, onda je rešenje repeater.

Koristim Mikrotik ruter sa UniFi AC Pro za wifi.
Ako ne možeš da prebaciš Asus da ti bude negde kod ZTE, onda je rešenje repeater.

Imaš li preporuku za repeater ili ruter? Našao sam ovaj Xiaomi https://www.kupujemprodajem.com/kom...ruter-novo/oglas/38455430?filter_id=654203666

Šta misliš o ovom TP-Link ruteru? https://www.kupujemprodajem.com/kom...bit-router/oglas/90983546?filter_id=110419535

Mislim da izlazimo malo iz teme Lelekom VDSL...
Taj repeater bi ti možda odradio posao, nisam 100% siguran.
A predloženi ruter mislim da bi ti bio isti kao i Asus što se tiče jačine signala, samo što bio imao još 5GHz mrežu.

Ako baš moram da predložim rekao bih tp-link Archer c2300

Uveo sam vdsl pre neki mesec, dobio novi ruter ali telefon ne radi. Zvao sam tehničku, zvali su me nazad gde su prvo proverili da je sve ispravno povezano (ruter ne zahteva spliter, već je u njemu), pokušali su da podese u centrali. Neće. Rekli mi da hard-resetujem ruter što sam i učinio. Opet neće. Kažu mi zameni ruter sam jer oni ne mogu da dođu zbog korone. Ruter je nov, ne vidim svrhu njegove zamene. Pitanje, da li postoji mogućnost da iz podešavanja rutera nekako vidim podešavanja za telefon s obzirom da tehnička ne može da mi pomogne?

Proveri da su obe parice do rutera dobro povezane. Jer ako je samo jedna povezana, radi internet i net, a fiksni ne. Imao sam sličan problem

@trajkovic: Parica = par žica = 2 žice.
Tako da me vrlo zanima šta je to "obe parice" tj gde se to koristi posebna parica za fixni a posebna za internet (= 4 žice) ?

@Blatex: Da li ti imaš klasičnu telefonsku liniju (POTS) ili BBTF gde "fixni" radi kroz ruter (= IP telefonija)?

@shamanNS

Klasična telefonska linija je u pitanju

IMG_20200427_131437.jpg

Ovaj kraj ubacujem u ruter. Na tavanu mi je povezano dalje na liniju. Radio sam zamenu prethodnog kabla skorije, zamenjen je sa ovim.

EDIT: Fiksni isključivo sada može da radi preko rutera, nema drugog načina da mi telefon radi. Ovaj kabl je sproveden sada od tavana ka ruteru.

Poslednja izmena:
Znači umesto da kabl sa tavana ide do telefonske utičnice tebi se taj kanal završava ovako terminisan sa "žabicom" (RJ-11 konektor ili koji je već od 10,11 ili 12)?
Gde i kako ti je fixni aparat povezan? :D
I da li ti radi fixni ako u aparat ubodeš taj kabl sa slike (koji si sad ubo u ruter?)? (znači isključi ga iz rutera i poveži direktno fixni aparat na kabl koji dolazi sa tavana).

Ajd ti lepo navedi kompletnu informaciju? Dakle koji model rutera imaš? Da li taj ruter ima izlaz za telefon (dakle ne samo "ulaz"/ input za signal za internet konekciju, već dodatnih 1 ili 2 telefonska porta verovatno negde u blizini 4 LAN porta)?
Kako izgleda spoj na tavanu između kabla sa bandere i tog tvoj koji si ubacio nov?

Da li imaš telefonsku utičnicu koja ima 2 porta ("žabice")?

Poslednja izmena:
@shamanNS

Model rutera je Innbox v45 (HGW VDSL2 over POTS)
2.jpg

Kabl sa bandere dolazi do kutije na tavanu, iz te kutije silazi kabl sa žabicom (sa slike iz prethodnog posta) i njega sam ubacio u DSL rupu sa rutera. Nažalost nisam trenutno u prilici da slikam kako to izgleda na tavanu.

Telefon je povezan koliko vidim istom vrstom kabla u TEL1 liniju:
1.jpg

EDIT: Telefon ima signal ali konstantno daje zauzeto.

Jesi li testirao ono što sam rekao? Kabl sa tavana direktno u fixni aparat?

@shamanNS

Izvini što kasno odgovaram i malopre sam odgovarao na tvoju needitovanu poruku.

Kada onaj sivi kabl ubacim direktno u telefon, ne dešava se ništa, nema nikakvog signala. Telefonsku utičnicu više nemam. Ranije je kabl išao iz kutije na tavanu do te utičnice, pa iz utičnice drugi kabl (iste vrste) u DSL rupu. Sada kabl ide bez telefonske utičnice, direktno iz kutije sa tavana u dsl rupu. Sam nisam to radio jer nisam dovoljno upućen pa ne znam da li je to u redu. Ja sam samo zamenio kabl za noviji jer mi je rečeno da stavim novi.

Ako nemaš nikakav signal na telefonu kad ne direktno na tom kablu sa tavana onda tu nešto ne štima. Ili više nisi na POTS nego (te prebacuju) na BBTF koji nisu dobro podesili (= ne sija ti "Tel 1" lampica na ruteru), ili je neka zbrka na tavanu (da je spliter stavljen gore na tavanu i taj kabl sa prve slike (sivi, ne-pljosnati) donosi već filtriran signal) ?

Svakako treba zvati Telekom podršku u dobiti informaciju kako ti sad ti fixnog (klasičan / POTS ili "broadband"/BBTF / koji radi preko rutera), pa ako je BBTF da tražiš da oni "remote" provere i podese parametre za BBTF.

Proveri šta ti piše u ugovoru, trebalo bi da ima nazvačeno to kako se fixni realizuje.

Kako ti izgleda ta "kutija" na tavanu koju spominješ?
Da li je to ustvari spliter koji na jednom kraju ima 1 port (u njega idu žice da crnog kabla koji dolazi sa bandere ili odakle već) a na drugom kraju ima 2 porta (gde 1 služi za ruter, a 2 za POTS fixni).
Pa da tebi taj sivi kabl ne-pljosnati ide iz porta namenjenog za ruter / porta do kod stiže filtrirani signal.

Jer u tom slučaju fixni aparat neće raditi na istom kablu na kom radi internet. Zbog filtriranja određenih frkevencija.

Poslednja izmena:
Na tavanu nema splitera koliko se sećam, žice su direktno izvedene i spojene. Hvala na odgovorima shamanNS, pomogao si mi više nego bilo ko iz tehničke podrške ikad :D
Pozvaću ih kada sve ovo prođe da mi regulišu ovo...

Ok, samo i njima da daš kompletnu informaciju odjednom, jer ti oni neće kao ja kleštima čupati odgovor po odgovor :D Tj verovatno ti je najbolje da im pišeš mail i tu navedeš lepo detaljno sve podatke. Koji uređaj imaš, kako je povezano gde šta, šta se dešava kad povežeš fixni aparat na kabl sa tavana što je spušten, šta kad povežeš na port na ruteru. Ako uspeš samostalno da utvrdiš šta sad imaš (POTS ili BBTF) i taj podatak.
I da to sve završiš u maniru "pošaljite ekipu na teren, ja se ne razumem a čačkao sam" :D :D

U međuvremenu niko ti ne brani kad budeš imao vremena da se popneš na tavan i vidiš (i slikaš) kako je tamo šta povezano.

Na tavanu nema splitera koliko se sećam, žice su direktno izvedene i spojene. Hvala na odgovorima shamanNS, pomogao si mi više nego bilo ko iz tehničke podrške ikad :D
Pozvaću ih kada sve ovo prođe da mi regulišu ovo...

Ako ti je fiksni broj od ranije onda moraš koristiti spliter, procedura za povezivanje je sledeća:

1. Telefonski kabl sa konektorom koji ti ide sa tavana ubodi u spliter (koji si dobio u pakovanju) na dolaznu liniju (obeležen konektor sa Line)
2. Sa druge strane splitera imaš 2 konektora, u konektor Phone ubodeš kabl iz fiksnog telefona
3. U drugi konektor (piše Modem) ubodeš tel. kablić a drugi kraj u Iskrin modem na konektor sive boje DSL

Kada imaš BBTF telefonski priključak preko broadband pristupa (VoIP) onda kabl iz telefona ide direktno u TEL1 na modemu, što kod tebe verovatno nije slučaj a dolazna linija u DSL konektor na modemu!

Poslednja izmena:
@topten

Ja dok sam bio na adsl-u još, dobio sam novi broj. Tu su bile komplikacije i komplikacije dok su oni to aktivirali. I radilo je, telefon sam uredno priključivao na TEL1 rupicu na ruteru bez ikakvih splitera. Prošlo je neko vreme, odlučio sam da pređem na novi paket, kažu da je to VDSL sad, dobih novi ruter ali TEL1 lampica više ne sija. Zvao sam tehničku, oni kao podešavaše i ne može. Rekli mi da zamenim ruter za novi, a ovaj koji imam je već novi. Ne mogu da dođu kod mene zbog korone. Tako da sačekaću da sve ovo prođe, da mogu lepo da dođu kod mene pa ću ih pozvati.

Dok si bio na ADSL-u jel ti kabl od telefona išao direkto u ADSL modem?

Nazad
Vrh Dno