Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Moze li da se promeni DNS kod telekomovog ZTE H168N? Nesto mi u zadnje vreme surf i nije tako brz, rekoh da vidim da li sa promenom DNS-a moze nesto da se popravi?

Ulazio sam u podesavanja rutera, ali ne vidim da ima tih podesavanja za DNS.

Može naravno, ali tek kad se loguješ kao admin. Sa "telekom / telekom" kombinacijom je to sakriveno.

Screenshot_2020-04-18-16-58-12-997_com.android.chrome.jpg

Dakle: Local Network > LAN > DHCP server.

• Like
Reagovanja: M J
Mozes li mi reci kako da se ulogujem kao admin? Probao sam admin/admin ali nece?

• Like
Reagovanja: M J
Pozdrav svima.

Pratio sam uputstvo na netu za prebacivanje Telekom Srbija vDSL modema Huawei HG655b u bridge mode i uspeo da izvucem PPPoE parametre za svoj ZXHN H168N v3.1 ruter.

Kada unosim parametre u svoj ruter, izbacuje mi poruku da user ill pass za PPPoE nisu tacni, iako sam ih u medjuvremenu dobio i od telekoma (podudaraju se sa izvucenim podacima). Prethodno sam prebacio Telekomov ruter u bridge.

Mozete li mi pomoci da razresim gde gresim?

Nisi linkovao to upustvo koje si pratio... A procedura za Huawei i procedura za ZTE imaju zajedničko jedino to da se koristi Telnet? :D (= drugačije su totalno shell/terminal komande za "vađenje" PPPoE podataka).

Uradi po upustvo iz prvog komentara ove teme: https://forum.benchmark.rs/showthre...(FAQ-1-post)&p=3039663&viewfull=1#post3039663

Pa onda testiraj ponovo te login podatke. Koliko se sećam na ZTE modelima ne može da se tako lako (može ako čačkaš po HTML-u stanice da reaktiviraš disabled dropdown meni) edit-uje postojeća WAN konekcija (HSI / HSI_VD / Hight Speed Internet... kako na kom modelu već piše).. ali može da se izbriše ta WAN konkekcija i da se pravi nova i izabere onda bridge mode. Ključna stvar naravno je da "VLAN switch" opciju uključiš i da koristiš VLAN ID 300.

A moguće je da i kod tebe brljavi malo DSLAM kao na mojoj centrali što se "zaglupi" oko PPPoE autorizacije pri iznenadnom prekidu pa mu treba X minuta da ukapira da je session terminisan i dozvoli novi session sa istim PPPoE podacima.

Prvo sam naleteo na ovo uputstvo http://www.umrezen.in.rs/tutorijali...bija-vdsl-modema-huawei-hg655b-u-bridge-mode/

Ispratio sam početne korake prema tom uputstvu i kada sam došao do komandi za terminal tu sam zapeo naravno. Guglao sam dalje i našao na komande iz https://forum.benchmark.rs/showthre...(FAQ-1-post)&p=3039663&viewfull=1#post3039663

Uspešno sam izvadio PPPoE parametre nakon toga. Danas me zove lik iz Telekoma i izdiktirao mi je isto parametre i poklapaju se sa ovim koje sam izvadio.

Napravio sam Bridge konekciju sa ukljucenom VLAN opcijom i VLAN ID 300, ali moj ASUS RT-N12D1 ruter javlja da user ili pass za PPPoE nisu tačni.

Da li sam dobro odradio port binding?

shot.jpg

Obriši skroz "HSI" definiciju. Port binding je OK, ako ti trebaju LAN 2 i LAN 3 za njihove PTV risivere.

Probaj za svaki slučaj da na kompu kreiraš PPPoE konekciju da eliminiše Asus i neka podešavanja na njemu kao uzrok problema.

Kod mene su radili izvučeni PPPoE podaci kad sam ih testirao pre par godina u ovoj varijanti da Windows komp kreira PPPoE konekciju (pošto ja ne posedujem svoj ruter).

Obriši skroz "HSI" definiciju. Port binding je OK, ako ti trebaju LAN 2 i LAN 3 za njihove PTV risivere.

Probaj za svaki slučaj da na kompu kreiraš PPPoE konekciju da eliminiše Asus i neka podešavanja na njemu kao uzrok problema.

Kod mene su radili izvučeni PPPoE podaci kad sam ih testirao pre par godina u ovoj varijanti da Windows komp kreira PPPoE konekciju (pošto ja ne posedujem svoj ruter).

Da, trebaju mi LAN2 i LAN3 za IPTV za sad. U suštini želim da uklonim dupli NAT jer mi je ASUS vezan za ZTE preko WAN porta. Probaću to sa kreiranjem konekcije, samo ne vidim šta bi moglo da pravi problem u podešavanjima ASUS-a.

Da li treba da ručno ugasim DHCP na ZTE ruteru?

Ovo su dostupna podešavanja za PPPoE u ASUS ruteru:

asus wan.jpg
asus wan 2.jpg

Ako je prvi u Bridge nema sta onda da cackas, Asus je na 192.168.0.1? a ZTE ostaje na 192.168.1.1 i na njega(ZTE)se kopcas samo ako si direkt kabelom uboden,tako je bar kod mene...

Može tako sa čačkanjem "disabled" atributa po HTML kodi da izmeni postojeću "HSI" konekciju a može i nju skroz da obriše i da kreira novu u brigde mode varijanti.
Kod njega je verovatno problem što postojeću nije obrisao niti izmenio, a kreirao je drugu koja gađa isti VLAN. I ruter je onda već konektovan na taj VLAN i onda ne može i sekundarna konekcija sa istim PPPoE podacima??

@markhizio: Da li tebi sad posle tih izmena na ZTE ruteru i dalje sija zelenom bojom "internet" lampica? :D

Poslednja izmena:
Može tako sa čačkanjem "disabled" atributa po HTML kodi da izmeni postojeću "HSI" konekciju a može i nju skroz da obriše i da kreira novu u brigde mode varijanti.
Kod njega je verovatno problem što postojeću nije obrisao niti izmenio, a kreirao je drugu koja gađa isti VLAN. I ruter je onda već konektovan na taj VLAN i onda ne može i sekundarna konekcija sa istim PPPoE podacima??

@markhizio: Da li tebi sad posle tih izmena na ZTE ruteru i dalje sija zelenom bojom "internet" lampica? :D

Nije sijala kad sam stavio bridge. Trenutno sam vratio sve na staro jer mi treba net. Sutra ću opet da probam, odnosno kasnije danas :). Probavao sam i čačkanjem HTML-a, to nije problem.

Znači brišem ove HSI i HSI AD konekcije i samo ostavim svoju kreiranu bridge konekciju?

Ako ne menjaš (= čačkaš po HTML pa promeniš u Bridge) postojeću "HSI" onda je briši. "HSI AD" je nebitna jer to je za ADSL signal a ti si na VDSL?

Na VDSL-u sam. Probaću pa javljam. Ne vidim šta sam mogao da zaboravim, nije komplikovan postupak. Hvala

Uspeo sam ovom metodom brisanja HSI konekcije i pravljenja nove bridge. Pitanje, da li mogu da bridzujem samo npr LAN 4 port a da WIFI i LAN1 ostavim na ZTE?

Nisam uopšte razumeo šta si pitao :D Bridžuješ WAN konekcija a ne LAN portove. LAN portovi (i WLAN SSID-ovi) se bind-uju na neku od WAN konekciju.

Za šta mislim da koristiš LAN1 port (ako si na LAN4 povezao Asus WAN port)? Istog za IPTV kao LAN2 i LAN3, ili?

Nisam uopšte razumeo šta si pitao :D Bridžuješ WAN konekcija a ne LAN portove. LAN portovi (i WLAN SSID-ovi) se bind-uju na neku od WAN konekciju.

Za šta mislim da koristiš LAN1 port (ako si na LAN4 povezao Asus WAN port)? Istog za IPTV kao LAN2 i LAN3, ili?

Pogrešno sam se izrazio :p Uprovao to, da li mogu da bindujem samo LAN 4 na bridge?

Ne radi kad se binduje samo LAN4, ASUS opet izbacuje poruku da nisu uredu user i pass za PPPoE.

Ne gledam ti ja iznad ramena pa da vidiš šta si uradio. A kompletu informaciju ovde nisi izneo : Na šta si bind-ovao LAN1 port, šta si radio sa WiFi SSID? Screenshot sa definisanim WAN konekcijama posle tvojih izmena?

Kako god, drži se najprostijeg pristupa i bind-uj preostali LAN port ili na tu bridge konekciju ili na IPTV WAN konekcija i disable-uj WiFi na ZTE i sve uređaje kači na Asus i kraj priče.

Izvinjavam se što upadam ovako, ali mi treba info od korisnika optike. Gledam Box 4 Plavi paket, najbolju ponudu definitivno ima telekom, neću govoriti o ostalim stvarima...
Koji ruter se dobija, kakav je, da li WiFi i 5GHz dobro radi, može li izvući brzine? Optika je pretpostavljam ok?
Kakav je STB uređaj i slika generalno? Znam da je teško nadmašiti SBB u slici, ali da li je barem približno?
Nisam lenj, gledam zadnjih 20 strana foruma, ali nisam pronašao ništa. Hvala

Ne gledam ti ja iznad ramena pa da vidiš šta si uradio. A kompletu informaciju ovde nisi izneo : Na šta si bind-ovao LAN1 port, šta si radio sa WiFi SSID? Screenshot sa definisanim WAN konekcijama posle tvojih izmena?

Kako god, drži se najprostijeg pristupa i bind-uj preostali LAN port ili na tu bridge konekciju ili na IPTV WAN konekcija i disable-uj WiFi na ZTE i sve uređaje kači na Asus i kraj priče.

WiFi SSID i LAN1 sam ostavio na HSI, a LAN4 na bridge.

Ne možeš da imaš istovrmeno i HSI konekciju i "brige" konekciju i da obe "gađaju" isti VLAN ID 300. Zato ti ne radi... Pretpostavljam (nisam stručnjak za networking tematiku) da se prvo autorizuje jedna od njih (verovatno HSI) i za drugu dobiješ šipak autorizacija kad već ima aktivan session. I zato ti Asus tvrdi "pogrešni parametri" jer nije prošla autorizacija.

Znači ili postojeću HSI konekciju prebacuješ u bridge mope , ili je brišeš i praviš novu... Ali samo 1 od WAN konekcija koje su definisane može da se kači na VLAN 300 koji služi za internet konekciju. Čim si bio prstao da komplikuješ i improvizuješ odmah si bio namestio da radi... sad šta hoćeš pojma nemam.

Napiši lepo jasno srpski šta si zamislio i šta pokušavaš i ZAŠTO ti to nešto kao treba.. pa će naleteti valjda neko stručniji da ti razjasni da li može i zašto ne može ako ne može, ili čak i zašto uopšte nema smisla tvoja zamisao.

Poenta bridge mode je svakako da Telekom uređaj obavlja samo posao modema a ruter koji si prikačio na njega je onaj na koji kačiš žično i bežično uređaje i on rutira saobraćaj.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se što upadam ovako, ali mi treba info od korisnika optike. Gledam Box 4 Plavi paket, najbolju ponudu definitivno ima telekom, neću govoriti o ostalim stvarima...
Koji ruter se dobija, kakav je, da li WiFi i 5GHz dobro radi, može li izvući brzine? Optika je pretpostavljam ok?
Kakav je STB uređaj i slika generalno? Znam da je teško nadmašiti SBB u slici, ali da li je barem približno?
Nisam lenj, gledam zadnjih 20 strana foruma, ali nisam pronašao ništa. Hvala
Imaš temu za ovo. Optika je najbolje na tržištu i verovatno će biti tako još neko vreme.

Slika je bolja od SBB.

Mogućnosti STB uređaja su nikakve osim gledanja televizije i video kluba.

Sbb ima bolje iskustvo menija i aplikacija, ali kvalitet slike im nije bolji.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno