Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ma verovatno, pre potpisivanja ugovora sam im slao e mailove, imao sam nekoliko nedoumica u vezi nekih tehnickih pitanja. Danas mi je je neka njohovabradnica poslala e mail dobrodoslice, kao proverila.je i videla da sam potpisao ugovor. Sada sam joj napisao poveliki rezime te njihove usluge za ova dva dana. Ajde desava se, nije problem sto nema neta, ali sinoc.mi je operater rekao da ce me neko pozvati danas i da ce pokusati da otklone kvar. Pa moze li neko da me okrene i obavesti da je opste nesto pokusano. Napisao sam joj da ako u ponedeljak ne budem imao net, ima da im vratim opremu momentalno i raskinem ugovor pa neka oni cekaju slobodno da prodje vikend.

Sent from my Cool S1 using Tapatalk

sacekaj koji dan, resice problem.. ako fiksni nije koristen par godina, mozda je negde u prekidu, moraju izaci na teren da vide gde je problem.. ne placaju ih dovoljno da rade nedeljom u toku noci.. ..mada su kod mene bili jednom u nedelju da poprave adsl.

nisi imao par godina uslugu, i juce si se prijavio a hteo bi od prekljuce da pocbes da koristis? pa ne ide to tako..

Sent from Galaxy S8

Attainable rate svega 3% iznad current rate za upload - prilicno lose, verovatno zbog toga i puca.

nije ni kod mene puno bolje pa ne puca nikad..

42682d161971f8565cdc756346f82554.jpg

Sent from Galaxy S8

@pajica123: Pa kad su ti raspalili 14 dbm output power za upstream + stavili i interleaved.

I kod mene radi bez ikakvih prekida, jedino kad nestane struje........ + 2 stb a

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8190/40958 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 8901/56752 kbps
Noise Margin(Up/Down) 6.6/6.8 dB
Line Attenuation(Up/Down) 3.6/13.2 dB
Output Power(Up/Down) 7/13.6 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 71/512
Interleave Delay(Up/Down) 2/7 ms
INP(Up/Down) 1/2.6 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 122/9403
FEC Errors(Up/Down) 941/49258
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 256 h 6 min 19 s

sacekaj koji dan, resice problem.. ako fiksni nije koristen par godina, mozda je negde u prekidu, moraju izaci na teren da vide gde je problem.. ne placaju ih dovoljno da rade nedeljom u toku noci.. ..mada su kod mene bili jednom u nedelju da poprave adsl.

nisi imao par godina uslugu, i juce si se prijavio a hteo bi od prekljuce da pocbes da koristis? pa ne ide to tako..

Sent from Galaxy S8
Taj fiksni mi je ukljucen dva dana pre potpisivanja ugovora. Lepo sam pitao je li sve u redu, rekao sam da je bio duze vreme neaktivan, dobio sam odgovor da je sve ok. Izvini molim te, stvarno bi treba da se strpim jedno 5-6 dana da gospoda malo odmore vikendom, a to sto mi naplacuju ugovor od prvog a potpisao 3... recimo...

Ne cekam ja nista, ili ce u ponedeljak da osposobe net ili im vracam opremu, nije moj posao da proverim liniju, ako su znali, a sigurno jesu da moze biti problema posle toliko vremena trebali su da provere. A pre toga cu da im posaljem nekoliko e mail-ova i da ih dobro iskritikujem, ako je za njih komplikovano da osposobe obicnu liniju, sta da ocekujem posle, i proslo put sam ih besan zbog ovakvih stvari ostavio, izgleda ds im se smesi opet isti scenario.

• Like
Reagovanja: M J
Telefon brzo resavaju (ako znaju da ima problem).

Za net... moze da potraje tokom odmora, ali ako ima porta za 7 dana ti resavaju.
Za dva-tri dana ne ocekuj, ako ne znas Culibrka licno.

Moderator nece da mi odobri poruke pa kasnim sa vestima :(
Juce je nastavio da nestaje isto sve standardno jedno 15 puta...
Popodne sam ga stavila na profil 12a i ovo je rekord koliko radi, nije prekidao, evo je slika.
Hvala svima sto ste mi pomagali ;)
2b7169c233c330b9986dbbcf4cbb2db8.jpg

Sent from my 6037Y using Tapatalk

Za net uglavnom i zna da zatreba par radnih dana da se to na na svim potrebnim relacijama ispodešava, pogotovo ako je i iptv u kompletu.

Naravno uvek je moguće tražiti umanjenje računa za te dane kada linija nije bila u funkciji.

Danas su mi zamenili modem (posto je prethodni prestao da radi), ali brzina interneta je skoro duplo manja. Inace imam paket 10/1 i pre ove promene dobijao sam gotovo uvek tu brzinu (i za download i za upload).

Sada kada sam na speed testu proverio brzinu, download je dosta manji, skoro duplo, dok je upload tu negde oko granice, nije puno manji.

Korisnicli centar Telekoma ne radi danas, tako da ne mogu da ih trenutno pozovem. Postoji li mogucnost da su oni smanjili brzinu, mozda kada je njihova tehnicka podrska proveravala ispravnost linije i modema (par puta su me zvali da provere da li sada modem radi nakon nekih njihovih podesavanja...na kraju je ustanovljeno da je modem neispravan i zamenuli su ga)?

Tip modema je ZTE H168N V3.1

U prilogu je i slika informacija koje dobijam sa modema. Ako dobro tumacim ovo sto pise, trenutna brzina up/dow je oko 1/6 (a trebalo bi da je 1/10), a najveca moguca brizina na ovom mom portu je 1/15? Od centrale sam udalje nesto vise od 1 km, tako da bih brzinu od 10/1 mora da imam, jer sam je i do pre promene modema imao.

Svaki savet i predlog su dobro dosli. Hvala :)

Super,hvala
Ovako ti je smanjen Down,vidi pod actual rate

Poslednja izmena:
A ja rekoh do mene je sto lose vidim :)

Kako sami menjate profil?

Home-WAN-DSL-pa dole DSL Modulation Parameters
Dosta je pao actual rate sa 78000 na 56000

Poslednja izmena:
Nema uopste Home kod mene :)
Status->WAN->DSL je samo info deo.
Basic->DSL ima samo ove opcije:
G.Dmt
ADSL2
ADSL2+
T1.413
VDSL2
ALL
AnnexM
DSL Capability:
Bitswap Enable
SRA Enable

HG630b. I meni se cini da sam ranije video negde, mozda na HG655b...

@alfaunits: Deaktiviraju na ruteru podršku za 17a profil. Isto kao kad što su nekad ljudi na ADSL ruterima menjali line mode i annex podešavanja radi dobijanja na stabilnosti.

Jesam, inace nema Basic->DSL opcije.

@Shaman, ne vidim da igde moze bilo sta da se menja. Necu ni probati, nego me zanima gde je ;)

Da li ima negsw spisak ili mapa gradova gde je moguće uzeti vdsl?

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

U svim gradovima postoje poneka centrala gde moze VDSL, ali to sto ima VDSL centrala ti nista ne znaci :( Moze se desiti da je VDSL centrala, ali da nema slobodnih portova, sto je u BGu postao cest slucaj.

Ako nemas nekog u centrali da radi, nista ti ne znaci :(

Da, 5 Mb slabiji download, ali zato nema pucanja konekcije (pre je bilo 47 Mb) Sad sa ovim profilom evo 20+ sati i radi sve perfektno. Pa poludela sam kad je prekidao na svakih 20 minuta.
db9936fc9445a24fa4c12d6e9a4a421a.jpg

Sent from my 6037Y using Tapatalk

Za net uglavnom i zna da zatreba par radnih dana da se to na na svim potrebnim relacijama ispodešava, pogotovo ako je i iptv u kompletu.

Naravno uvek je moguće tražiti umanjenje računa za te dane kada linija nije bila u funkciji.
Jos danas imaju rok sto se mene tice, ne dobijem li net ili ne posalju li ekipu da vidi sta je, sto se mene tice mogu oni posle da resavaju do kada gid hoce. Oprema ce.im biti vracena. Ne mogu da nadjem fiksni aparat ds vidim ima li uooste signala. Bio sam pozajmio od druga na kratko, uooste nije imalo signala u subotu. Ako nadjem u toku dana, zvacu ih i obavesticu ih o tome da im skrstim dijagnostiku problema, ako dodju dodju, ako ne raskid im ne gine.

Danas sam imao cirkus sa telekomom. Poslali su lika da utvrdi sta je problem, covek dosao i utvrdio ono sto sam i ja njima nekoliko puta rekao,da nema uopste signala, mrtva linija.
Onako kroz pricu mi je potvrdio da je javasluk bas prisutan i da ni on ne razume kako su ovo uspeli, da mi daju opremu a da je linija mrtva. Nisam dobro razumeo ali je rekao da treba da izvrse rekonstrukciju moje linije ma sta to znacilo. Koliko sam ja shvatio iz njegove price oni su meni uvalili opremu, niti sta proveravali niti su sta podesavali, kaze ujutru ce doci neko da radi. Ja ti latim opremu i u telekom, tamo naletim na ovu devojku koja mi je sredjivala ugovor, ona poce da se izvinjava, kaze da su prebukirani da su imaju posla preko glave jer su usled nevremena ljudima masovno pocrkali modemi. Rekoh sve je to ok ali mene niko nece zavlaciti ovo sto sam ja video je javasluk. Ona ne odustaje, kaze sefovi im skacu na glavu a nemaju ljudstva za ovoliko posla, mora.da napise zbog cega raskidam odmah ugovor pa ce mozda nekoga da kazne....
Tu se prikljuci jos neki lik, ladno mi ljudi ne dadose da vratim opremu, hahah, o *mjau**mjau**mjau**mjau*m ti telekom i kada sam se opet upustio sa njima u neku saradnju.

Baš čudno, jer kad se prijaviš to su trajala testiranja danima.

I na kraju oprema kod tebe ostala?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Ostala kod mene. Toliko su bili dosadni da sam na kraju odustao od vracanja jos sutra. Ova devojka je zvala seficu, u izvestaju prijave kvara stavila urgentno, posle je zvala nekog inzinjera njihovog. Posto se potrudila rekoh ajde da ne ispadnem nefer, sacekacu sutra tog njihovog majstora da vidim sta ce reci. Uopste mi nije jasno kako je moguce da nemam signala uopste. Ja jednostavno mislim da su zeznuli neki cvor ili u zgradi ili ispred zgrade jer kada pozovem fiksni telefon, on zvoni sto valjda znaci da je sa centralom sve u redu. Ili su me jednostavno fizicki iskljucili sa mreze pa je neko zaboravio da to proveri pre nego sto mi ukljuci telefon.

Sve u svemu ovaj telekom je stvarno smesna firma, narocito je to izgleda izrazeno u unutrasnjosti. Ovo sto sam ja doziveo je tragikomicno. Nije toliko ni stvar u tome sto se desila greska, ajde desava se, ali nacin njihovog delovanja i resavanja je tragikomedija. Ja drvim operaterima dva dana da nemam signal uopste, oni poslali coveka koje to isto utvrdio na licu mesta...

Nazad
Vrh Dno