Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ako imas 50/8 na 24 meseca sa prvih 5meseci za 1din, i hoćeš da raskines ugovor nakon npr 12 meseci, moras da platis i punu cenu tih prvih 5 meseci.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Pozzz, recite mi kako stoje stvari sto se tice CG-NAT-a kod telekoma? Planiram da uzmem ovaj paket 50/8 zato sto mi treba samo net a sbb mi ne dsje bukvalno nista van paketa sto se tice brzine neta, a televiziju cu da uzmem iptv. Dosta sam blizu centrale pa nema problema sa brzinom, ali ne znam ds me ne natuju kao novog korisnika.

Sent from my Cool S1 using Tapatalk

@veljkoka
Mene su stavili iza cg nat kada sam uzeo vdsl u maju ove godine kada sam ga uzeo paket je tada bio 50/2.
Najverovatnije da će tebe natovati, ali moraš biti uporan i tražiti da ti skinu cgnat, slati mailove, zvati 0800,
ako ti skinu uspeo si, druge ti nema.

Ma ja jos nisam ni uzeo paket, moracu da ih uslovljavam potpisivanjem ugovora. Recite mi sa tehnicke strane moze li NAT da mi smeta za torrentovanje i IPTV, ali ne ovaj telekomov? Ja online retko igram igrice osim ponekad kanter. Koji su to najcesci servisi koji mi mogu praviti problem?

Za seedovanje ce ti biti problem, za kameru ako zelis da imas, ostalo sve manje bitno, ja licno kada placam ne volim da mi iko ista ogranicava, tako da ne bih cgnat prihvatio a i skidaju lako/ na zahtev, bar ranije sad ne znam, zapreti raskidom i kazi da ti je bitna javna IP zbog kamere ili im reci koje portove hoces da ti otvore, to ce ti odmah uraditi tome se ne protive nimalo, a za torrentovanje ti dovoljan jedan port fiksni i vOzi, i za kameru ako ti treba, ma reci im 5 nekih portova da ti otvore i gotovo.

Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk

Ma probacu sigurno, ne zelim da mi uvale CG NAT i da cutim. Koji je najbolji nacin da ih kontaktiram?

Gledanjem u pasulj i korelacijom sa ostalim ADSL screenshotovima izgleda da ti je downstream line attenuation 11.6 :d
Ako je tacan taj podatak, blize si od kilometra do centrale i VDSL2 bi ti radio besprekorno na 20/4...

Zna li neko da li ima nekih troskova prilikom zakljucenja ugovora za internet? Znam da naplacuju 6000 za ove bez ugovorne obaveze, ali me zanima da li naplacuju nesto za ukljucenje fiksnog telefona? Ja sam imao fiksni pa sam ga odjavio.

Ima, ako je bez ugovorne obaveze.

Tacno, malopre sam bio. Nema dodatnih troskova. Jos mi ne odgovaraju za CG NAT, videcemo sta ce biti. Radnica kaze ako bude problemanda prijavimo kao kvar pa ce se potruditi ds skinu...

Konjat (CgNat) ne garantuju da ce ti ukinuti, ali za sada su izlazili u susret, barem da ti otvore portove na zahtev (kazes ip kamera, cctv...).

Poznajem jednog inzinjera u telekomu, imam vezu, pa cemo da vidimo, trebalo bi da cu nesto srediti ako me stave iza CG NAT-a. Cekam optiku, radnica mi rece da mogu da predjem na nov paket i ds to nije problem.

Miljakovac 1 prekid vdsl-a u trajanju od 14 minuta, modem je sve vreme bio sinhronizovan, ali bez pristupa internetu. Moguće da je vezano za požar u Zemunu kod Pupinovog mosta. Screenshot_20180801-000725_Samsung Internet.jpg

Ne znam zasto ne mogu da posaljem poruku ovde
Zdravo svima
Ako moze pomoc, uzela sam vdsl 50/8 pre 10 dana, prekidi su odmah krenuli na po 2 sata, juce zamenjen ruter jedva, natezanje sa tehnicarima, promenjena cela kucna instalacija, ali prekidi i dalje nastavljaju nekad na pola sata, nekad na 2 sata, ne znam sta da radim vise, treba mi stabilan internet zbog posla.Udaljena sam od centrale 300 metara
DSL Link Information
Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8063/51199 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 8203/78888 kbps
Noise Margin(Up/Down) 7.2/10.9 dB
Line Attenuation(Up/Down) 2.1/9.9 dB
Output Power(Up/Down) -8.2/13.8 dBm
Data Path(Up/Down) Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) 1/1
Interleave Delay(Up/Down) 0/0 ms
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 3/2306
FEC Errors(Up/Down) 8/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 1 h 17 min 51 s

Parametri su dobri i problem verovatno lezi u nekoj razvodnoj kutiji koja se nalazi izmedju centrale i tebe...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

pozz maky i dobro dosla na forum.
Po ovim parametrima parica je duga preko 500 metara.
Koju si brzinu imala pre povecanja?
Noise margin parametar ti je dosta slab za ovu brzinu (pogotovo za upload).
Ako ti se ne popravi do ponedeljka net, pusti im u ponedeljak ujutru mail da ti smanje brzinu na npr 40/4.
Kad ti odrade stavi ovde parametre linije. Ako se stabilizuje internet bez pucanja neka nista ne diraju i koristi tako.
Verovatno ti je bitnija stabilnost nego full 50/8.

Hvala za dobrodoslicu :)
Pre sam imala 20/1 kod Sbb-a
Taj 1mb je bilo 600kb.
Oni kazu da mi je razdaljina 330 metara, zar je moguce da imaju 150 metara viska kabla? :)
Upload mi je najbitniji zbog posla.
Razmisljala sam i o tome da mi spuste, samo zbog stabilnosti, ali evo danas izgleda da su sredili nesto, nemam pojma sta evo 6 sati bez prekida :D

Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8192/51199 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 8951/77564 kbps
Noise Margin(Up/Down) 7.2/10.5 dB
Line Attenuation(Up/Down) 2.1/9.9 dB
Output Power(Up/Down) -9/13.7 dBm
Data Path(Up/Down) Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) 1/1
Interleave Delay(Up/Down) 0/0 ms
INP(Up/Down) 0/0 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 62/1227
FEC Errors(Up/Down) 802/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 6 h 10 min 42 s

Ja juce uzeo telekom net, pokusao da instaliram opremu odmah problem, uopste nema signala. Doduse telefon mi je bio iskljucen 6-7 godina ali mi je receno da sve u redu i ds su pustili fiksni. Kada zovem, zvoni u centrali, ali kod mene kuci ne, niti ikoga mogu da pozovem.
Katastrofa su, vec osecam da ce mi presesti ova promena, pogotovo jer sam uzeo net 50, a njima je svaka veca brzina problematicna izgleda hahahaa. Daj boze da ce sve to raditi stabilno.

pozz maky i dobro dosla na forum.
Po ovim parametrima parica je duga preko 500 metara.
Koju si brzinu imala pre povecanja?
Noise margin parametar ti je dosta slab za ovu brzinu (pogotovo za upload).
Ako ti se ne popravi do ponedeljka net, pusti im u ponedeljak ujutru mail da ti smanje brzinu na npr 40/4.
Kad ti odrade stavi ovde parametre linije. Ako se stabilizuje internet bez pucanja neka nista ne diraju i koristi tako.
Verovatno ti je bitnija stabilnost nego full 50/8.
Nešto drugo pravi problem, kapacitet koji poseduje linija je dobar....

To su čuveni "naleti šuma" koji prekidaju konekciju. I kod mene je nakon povećanja upload-a na 8 Mbps upstream SNR margin jadnih 7db (ali zato što pametnice nisu pojačale output power kad su dizali brzinu , i dalje je -16.2 dbm) pa konekcija ne puca po 400+ sati... kod mene je očigledno nivo šuma konstantniji.

Nešto drugo pravi problem, kapacitet koji poseduje linija je dobar....
Attainable rate svega 3% iznad current rate za upload - prilicno lose, verovatno zbog toga i puca.

Ja juce uzeo telekom net, pokusao da instaliram opremu odmah problem, uopste nema signala. Doduse telefon mi je bio iskljucen 6-7 godina ali mi je receno da sve u redu i ds su pustili fiksni. Kada zovem, zvoni u centrali, ali kod mene kuci ne, niti ikoga mogu da pozovem.
Katastrofa su, vec osecam da ce mi presesti ova promena, pogotovo jer sam uzeo net 50, a njima je svaka veca brzina problematicna izgleda hahahaa. Daj boze da ce sve to raditi stabilno.
Ovo kao da im je neka fora sada? I moji su selili fixni i VDSL, i isto tako, prikacen telefon na novu adresu, moze on da zove, ali ne mogu da ga zovu ("birate nepostojeci broj" ili tako nesto). Resili za jedan dan nakon sto je poslata reklamacija (za fixni stvarno resavaju expresno, do sada smo 3-4 mozda reklamacija imali ukupno, nikada ni 24h do resenja!)

Ako nisi reklamirao, zovi! Vrlo verovatno uopste ne mogu ni da povezu port dok se to ne sredi!

Ja kada zovem taj moj fiksni broj on zvoni u centrali, aparat kod mene u stanu ne. Kada podignem slusalicu ne uspostavlja vezu uopste, ne cuje se signal. Ocito je nesto izmedju centrale i mene. Meni je taj broj broj neaktivan nekoliko godina, nista drugo nije dirano. Prijavio sam sinoc kvar, rekao je opereter da ce.u toku danasnjeg dana neko najverivatnije daljinskim putem pokusati da otkloni kvar, ali naravno niti me je nekk zvao niti je otklonio kvar. Sutra je nedelja, verovatno nece ni sutraa, tako da jedva cekam ponedeljak, svasta cu da kazem operateru, ima da posaljem poruke na sve te njihove e mail adrese.Bas cu da ih nahvalim...

Poslednja izmena:
Alfa, tek sam naknadno video da je upload taj koji pravi problem.
Veljko, ladno ti je kabal fizički presečen, prijavi problem i smaraj ih svaki dan dok to ne nameste...

Nazad
Vrh Dno