Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Imam problema sa port forwardingom na ZTE ruteru. Pisao sam vec jedno 3 mejla na [email protected] sa requestovima da se otvori taj i taj port ali bezuspesno. Odrade to Telekomovci ali i dalje stoje CLOSED kad gadjam adresu spolja? Javna mi pocinje 93 nesto..
Probao sam i sa DMZ-om ali ni to ne pomaze. Kada sam ih pitao da li sam iza CG-Nata,kazu niste sve bi trebalo da radi. Takodje neka njihova tehnicka podrska za opremu govori da je sve ok sa njihove strane ali i dalje ne shljaka. Ruter je ZTE.

Uporedi je sa tvojom javnom IP adresom. Ako je ista, sve je u redu.

Cudno mi da 2xx blok dobija vdsl, obicno je rezervisana za mobilnu mrezu, restartuj modem pa vidi koju daje adresu.

Sent from my Note 8

Imao sam ja 2xx IP na DSLu cesto.

Na oko 2km si od centrale ili isturenog stepena po ovim parametrima. To sto imas je neki plafon trenutno, ali deluje da je ok ako nemas nekih pucanja konekcije.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Jedno pitanje, ako neko zna odgovor znacilo bi
Koliko traje dugo prebacivanje sa ISDN na POTS- u centrali u pitanju je centar Beograda?
Jer da skratim pricu ukratko , drugar je prijavio firmu za MTS ADSL paket pa su mu rekli da mu je broj firmin na staroj centrali i da mora zahtev za prelazak na POTS i onda ce mu montirati 50mb zeljenu brzinu

Nije mi bas to jasno dal to zaista mora tako ali dobro

Jedno pitanje, ako neko zna odgovor znacilo bi
Koliko traje dugo prebacivanje sa ISDN na POTS- u centrali u pitanju je centar Beograda?
Jer da skratim pricu ukratko , drugar je prijavio firmu za MTS ADSL paket pa su mu rekli da mu je broj firmin na staroj centrali i da mora zahtev za prelazak na POTS i onda ce mu montirati 50mb zeljenu brzinu

Nije mi bas to jasno dal to zaista mora tako ali dobro

Ja sam u okolini Sombora. imao sam istu situaciju kad sam uvodio ADSL, celo dešavanje doduše je bilo negde 2011-e. Pošto su svi DSL portovi što su tada stavljani u centralu bili za POTS, a ja sam imao ISDN, jedina opcija mi je bila da se telefonska linija prebaci.

Ono što tebe zanima - podneo sam zahtev (pismeni, kod Telekoma u poslovnici u Somboru) i sutradan pre podne su mi monteri došli i odradili.

Dobio sam ZTE H168N V3.1 pa me interesuje kako da ga stavim u Bridge mode,gde se nalazi ta opcija?

Ja sam u okolini Sombora. imao sam istu situaciju kad sam uvodio ADSL, celo dešavanje doduše je bilo negde 2011-e. Pošto su svi DSL portovi što su tada stavljani u centralu bili za POTS, a ja sam imao ISDN, jedina opcija mi je bila da se telefonska linija prebaci.

Ono što tebe zanima - podneo sam zahtev (pismeni, kod Telekoma u poslovnici u Somboru) i sutradan pre podne su mi monteri došli i odradili.

Hvala ti na brzom odgovoru
On mi rece kod njega to traje vec 10-ak dana, nikako da ga prebace na POTS na centrali...
Ne razumem zasto to toliko traje dugo

@topten ništa bez tebe i hvala na brzom odgovoru :)

Ne mora da se pravi nova VDSL ili ADSL konekcija da bi stavili ruter u Bridge mod.

Bridge mod procedura:
-(ako već ne koristite) skinite Mozilla Firefox sa Firebug
-ulogujte se u modem sa admin:tzlkisonpk ili ztonpk (zavisi koji modem/ruter imate)
-kliknete na stavku "basic" pa u pod meniju na "WAN" ili Internet pa WAN
-kliknete na drugi red u tabeli (onaj dropbox gde piše PPPoE je blokiran)
-sada pritisnite taster F12 na tastaturi (da se otvori Firebug)
-pri vrhu Firebug prozora ima ikonica sa plavom strelicom, kliknite na nju i kliknite na onaj tekst levo od onog blokiranog PPPoE "Connection type"
-sada se u Firebugu promenilo ono što se prikazuje i selektovano je ovako nesto
Code:
+ <td width="241" align="right>
a vi treba da kliknete na plusić koji je ispod ovog reda o onda kliknete na to što je unutra
Code:
<select id="IdConnType" name="IdConnType" disabled="">

-kliknite sada jednom na onu reč "disabled" i onda ce vam Firebug dati mogućnost da to editujete, sada samo obrisite tu ključnu reč i pritisnite Enter
-sada vam je na stranici otključan dropbox i možete da izaberete koju god opciju hoćete
Ne pronalazim boldovano :D

Nisam jer se nisam bakćao al sad krećem opet u napad :D
-kliknite sada jednom na onu reč "disabled" i onda ce vam Firebug dati mogućnost da to editujete, sada samo obrisite tu ključnu reč i pritisnite Enter
Kada kliknem na disabled ne dobijam opciju za edit. Ako te ne mrzi pojasni malo vise sta kako jer mogu npr 2x klik na disabled pa da brisem tu reč....
EDIT: uspeo sam :D

Poslednja izmena:
Radilo sve ok do malo pre jer sam bio na ADSL centrali do jutros. Sad sam prebacen na VDSL i nece mi radi internet kad prebacim u Bridge... zna li neko kakvo resenje? Probao sam reset na default pa 2-3x isto podesavao ali ne prolazi internet kad je u Bridge. Jedino da mi nisu ostavili istu staticku i podatke...
Edit: prilikom resetovanja rutera menja mi se ip adresa na what is my ip kao i na ruteru. Znaci da mi nisu pustili staticku?

Poslednja izmena:
Statička se plaća 590 din. mesečno

Screenshot.png

normalno kad je u bridge nemaš na tom ruteru net jer ga samo propušta do drugog rutera, vrati ruter na fabrička podešavanja....ti si verovatno išao samo na opciju reboot.

Screenshot_1.png

Poslednja izmena:
Nismo se nista razumeli al ajd iz pocetka do sada sam imao staticku 2 godine i adsl i koristio sam bridge na starom modemu za adsl,presao sam na VDSL i nastaju problemi jer nisu pustili staticku ip...

verovatno ti je statička bila vezana za ADSL, sad si na VDSL-u........nazovi teh. podršku i traži info....

Radilo sve ok do malo pre jer sam bio na ADSL centrali do jutros. Sad sam prebacen na VDSL i nece mi radi internet kad prebacim u Bridge... zna li neko kakvo resenje? Probao sam reset na default pa 2-3x isto podesavao ali ne prolazi internet kad je u Bridge. Jedino da mi nisu ostavili istu staticku i podatke...
Edit: prilikom resetovanja rutera menja mi se ip adresa na what is my ip kao i na ruteru. Znaci da mi nisu pustili staticku?

Trebalo bi da si dobio posebne PPPoE podatke za statičku IP adresu (na mail).

Treba da ih ubaciš u ruter (njihov ili svoj), a da na njihovom ruteru podesiš konekciju za internet (imaš odvojeno za VDSL i za ADSL i na Huawei i na ZTE ruterima).

Sve imam sve je podeseno ali kod njih nije. Pustena mi je dinamička zvao sam ....

Trebalo bi da si dobio posebne PPPoE podatke za statičku IP adresu (na mail).

Treba da ih ubaciš u ruter (njihov ili svoj), a da na njihovom ruteru podesiš konekciju za internet (imaš odvojeno za VDSL i za ADSL i na Huawei i na ZTE ruterima).

Sa statičkom ima pravo i na PPPoE, dobija ga na e-mail ili na kućnu adresu u pisanoj formi......ne treba ništa da unosi u telekomov modem jer je modem već podešen odnosno ima taj PPPoE!
PPPoE mu je isključivo potreban ukoliko želi da koristi modem/ruter koji nije iz Telekom ponude!!!

Sa statičkom ima pravo i na PPPoE, dobija ga na e-mail ili na kućnu adresu u pisanoj formi......ne treba ništa da unosi u telekomov modem jer je modem već podešen odnosno ima taj PPPoE!
PPPoE mu je isključivo potreban ukoliko želi da koristi modem/ruter koji nije iz Telekom ponude!!!

Ovo apsolutno nije tačno. U ruter koji ti daju iz poslovnice je upisan standardan PPPoE za dinamičku IP adresu. Sve i da platiš statičku, istu nećeš dobiti dok ne upišeš PPPoE podatke koje si dobio na mail (bilo u njihov ili svoj ruter - a da njihov prebaciš u bridge mode).

Telekom tehnička može da bilo koji PPPoE set asocira sa statičkom IP adresom...

Od podrske nista ceo dan a treba mi za posao,prodimio sam danas.... I VDSL su pustili a da me nisu zvali iako je lepo 5x naglaseno i napismeno sta sve treba da urade. Oprema je stigla i nisu trebali pustati VDSL dok me ne obaveste plus je trebala ostati Staticka koju sam imao na ADSL. Svi samo prosledjuju jedni na druge i bicete pozvani.
*SLA (Service Level Agreement) je ugovorni sporazum o nivou kvaliteta usluge između Telekoma Srbija i korisnika. SLA Internet Max garantuje kontinuitet prilikom korišćenja servisa. Garantovano vreme za otklanjanje smetnji (Restore time) je ≤ 24 časova.
Pusta obecanja

Poslednja izmena:
Vrh Dno