Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ti to bacio Cold Snap, pa ga ubrzao? :D

2ms :D Ovi bas poboljsavaju net. Kod mene je ping sada 3ms ka MTSu.
Bilo je kod mene i 0ms, 1ms, 2ms, 3ms, sad je 4ms na kablu na wifi-ju 5ms.
0,1,2ms su mi bile pre godinu dana tad sam imao 50/2 sad imam 50/8(77/10Mbit) sad mi je 3-4ms ping ka Vip serveru i mts.
Ako treba da postavim te SS postavljam.
Ne znam zasto se cudite pa vdsl im je oduvek bio odlican ako vam se sve u redu sa paricom i ako ste relativno blizu centrale/IS-a.
0428ed9cd7c1acd3cd09887a497a8863.jpg

Evo kako to sad radi.

Poslednja izmena:
Meni je na ADSLu bio nizak ping, 5-7ms ako se dobro secam, ali na VDSLu nikada nije isao ispod 12ms. Mada nisam mesecima probao, moguce da je opao kada su poceli ove radove, a ti primetio ranije. Ka Telekom Srbija serveru, mada ni ka drugim u Srbiji se nije bitno razlikovao.

Mislim da ti sa 0-1ms, dok nije cista optika su neki bug sa speedtestom. Mislim being the key word, though.

Imam nalog na speedtest.net pa pogledam u history i vidim kad sam imao najmanj/najveci ping sa sve SS i datumom kada je napravljen spped test.
E sad ako ti kazes da je bug sa st-om, okay, ja ne mislim ali to je moje misljenje kao sto je i ono tvoje, postujem.
A brzina tada kada je bilo 0ms tacna 50/2 valjda bi bagovalo sve onda ne samo ping, valjda.

Evo kako je to bilo pre godinu dana.
e1a178977115a402d0666ef3ad898fe1.jpg

Imam nalog na speedtest.net pa pogledam u history i vidim kad sam imao najmanj/najveci ping sa sve SS i datumom kada je napravljen spped test.
E sad ako ti kazes da je bug sa st-om, okay, ja ne mislim ali to je moje misljenje kao sto je i ono tvoje, postujem.
A brzina tada kada je bilo 0ms tacna 50/2 valjda bi bagovalo sve onda ne samo ping, valjda.
Zbog cega? Da sve baguje, dobio be sasavu sliku, a ne nesto off :)

Evo kako je to bilo pre godinu dana.
e1a178977115a402d0666ef3ad898fe1.jpg
Mislis da je realno da, bez optike od a do sh, imas 0ms ping od tebe, preko Telekoma do VIP-a? Jel' ti se to ponavlja stalno ili ?

Ping od 0ms je nemoguc i onaj ko misli da stvarno ima te vrednosti nema bas dodirnih tačaka sa telekomunikacijama

Sent from my Note 8

Zbog cega? Da sve baguje, dobio be sasavu sliku, a ne nesto off :)

Mislis da je realno da, bez optike od a do sh, imas 0ms ping od tebe, preko Telekoma do VIP-a? Jel' ti se to ponavlja stalno ili ?
Nije realno naravno.
Ne ponavlja se to je bilo za 3 merenja prosle godine, od tada 2-3-4ms mi je ping do Vip servera.

Mene kao da neko namerno zeza iz telekoma, opet mi digli link na 66mb i naravno interleaved..... :mad

Sent from my Note 8

Sa ovim vrucinama smanjio mi se upload na 2,6

Dok je bila "hladovina" drzao se okruglo na 4

Pojma nemam sta da radim,ako zovem ove telekonje mozda mi smanje brzinu
Zanimljivo da cim zahladi malo-pocne kisa upload rate se poveca

Capture.PNG

Problem sa paricom i nažalost tu nista ne moze da se uradi...

Sent from my Note 8

Imam jedno pitanje da li moze neko da mi objasni
Isteko mi internet box 2 u krajem aprila zvali me da produzim nisam potpisao nisam produzio ali imam internet
Da li mogu da raskinem ugovor sa njima telekom
Posto uzimam sbb dolazi kroz moje selo

Ako ti je istekao ugovor onda mozes u bilo kom trenutku da vratis opremu...

Sent from my Note 8

Fora je da kada stigne SBB kod tebe, verovatno ce i VDSL i optika stici...
Telekom kao da namerno ostavlja SBBu da pokupi po malo pre nego sto on udje :(

Udeli u tržištu širokopojasnog neta:

1. kvartal 2017:
Telekom Srbija 46%
SBB 26%
Ikom 4%

1. kvartal 2018:
Telekom Srbija 44%
SBB (nakon pripajanja Ikoma) 33%

Trend: Telekom Srbija opada, SBB raste

Udeli u tržištu distribucije kanala:

1. kvartal 2017:
SBB 48%
Ikom 4%
Telekom Srbija 25%

1. kvartal 2018:
SBB (nakon pripajanja Ikoma) 54%
Telekom Srbija 25%

Trend: SBB raste, Telekom stagnira

Izvor: kvartalni izveštaji RATEL-a za 1. kvartal 2017. i 2018. dostupni ovde

Sa ovim vrucinama smanjio mi se upload na 2,6

Dok je bila "hladovina" drzao se okruglo na 4

Pojma nemam sta da radim,ako zovem ove telekonje mozda mi smanje brzinu
Zanimljivo da cim zahladi malo-pocne kisa upload rate se poveca

Pogledajte prilog 252619

Na kolikoj si udaljenosti od isturenog stepena ili centrale ako imas taj podatak?

Jel imao neko situaciju da mu nisu dozvolili veci paket (npr. NET 20) uz IPTV, ali da je bez IPTV uspeo da dobije? Planiram da prelazim na Total TV pa nešto kalkulišem..

Noćas se desila jedna zanimljiva stvar na Miljakovcu 1. Naime vdsl konekcija je bila normalno uspostavljena ali pristupa netu nije bilo. Jutros sve radi ok, konekcija se nije prekidala a problem je izgleda bio malo veći. U tom trenutku je bilo samo 2G signala mts-a na mobilnom, 3G i 4G nisu imali signal. Ovo je prvi put da vidim ovako nešto da ima konekcije ali ne i pristupa netu :D
Screenshot_20180612-014444_Samsung Internet.jpg Screenshot_20180612-020953_Settings.jpg

Na kolikoj si udaljenosti od isturenog stepena ili centrale ako imas taj podatak?

Jel imao neko situaciju da mu nisu dozvolili veci paket (npr. NET 20) uz IPTV, ali da je bez IPTV uspeo da dobije? Planiram da prelazim na Total TV pa nešto kalkulišem..

Oko 1200 metara

Instalacija u kuci je perfektna,ipak sam elektricar

Sa ulice je doveden nadzemni kabli na vecu kucu pa je tu napravljen razdelnik,jedan kabli ostaje tu a drugi ide ka objektu gde koristim net

Jedino je ostalo da probam da razbucam taj spoj ,ponovo ga vezem i mozda zalemim taj spoj

Ipak je cudno da samo kad su velike vrucine pada snr i upload rate

Noćas se desila jedna zanimljiva stvar na Miljakovcu 1. Naime vdsl konekcija je bila normalno uspostavljena ali pristupa netu nije bilo. Jutros sve radi ok, konekcija se nije prekidala a problem je izgleda bio malo veći. U tom trenutku je bilo samo 2G signala mts-a na mobilnom, 3G i 4G nisu imali signal. Ovo je prvi put da vidim ovako nešto da ima konekcije ali ne i pristupa netu :D
Pogledajte prilog 252643 Pogledajte prilog 252644
I kod mene na Dorcolu, ista situacija za VDSL. Nisam gledao koja mreza ima kakav signal, jer sam vec pogasio SIMove.

Zasto ti pise Telenor SRB mreza, emergency calls only, ako je MTS kartica?

I kod mene na Dorcolu, ista situacija za VDSL. Nisam gledao koja mreza ima kakav signal, jer sam vec pogasio SIMove.

Zasto ti pise Telenor SRB mreza, emergency calls only, ako je MTS kartica?

Dual sim fon, pa sam u drugi slot stavio telenor karticu za net, a prva je mts. Zato piše emergency calls only|Telenor SRB. Mts je imao samo 2g signal, a telenor normalno. Vip tada nisam probao-nije bio kod mene. Telenor HOME držim kao backup za vdsl-nestanak struje. A i verovatno su pozivi u hitnim slučajevima išli tj išli bi preko telenor mreže. Više mi liči na neki nestanak struje negde, pa je hvatao udaljenu 2G baznu stanicu. Znači da je problem bio malo širi, a ne samo kod mene.

To se dešava i kod mene u kancelariji povremeno, kad negde na nekom čvorištu lokalnom nema struje na putu ka telekom centru u gradu, onda VDSL istureni stepen ostane aktivan (modem sinhronizovan) ali nema veze dalje - samim tim nema ni PPPoE servera dostupnih, odnosno nema interneta.

Da kažem samo da dosta češće dolazi do toga da sam istureni stepen ne radi (zbog prestanka napajanja) nego što se ovo dešava.

To je najveci problem istirenog stepena i njihovog funkcionisanja, ako jedan nema struju ostali u mrezi ne rade.
Evo dokaz koliko je opterecena mreza kod mene u komsiluku :D
39d034013c9afb88d343948bb90980d8.jpg

Sent from my Note 8

Ovo je prvi takav pad neta od kad imamo DSL. Do sada sam imao jedan samo jos kvar, kod mene, bio je globalniji kvar od MTSa samo.
A i ovo ocigledno nije bilo do DSLa, cim ni MTS 3G/4G nisu radili.

Stuca li jos nekome veceras VDSL?

Evo opet je istureni stepen bez napajanja, i ovo se dešava sa fiksnim. Srećom imam i wifi internet kod exeneta ovde, pa on radi :)

Screenshot_Phone_20180614-185802.png

To znači da kad nema struje niko ne može da me pozove na fiksni niti ja mogu da pozovem. Jednostavno ništa nije povezano na telekomov SIP server (iz isturenog stepena ide POTS linija).

Vrh Dno