Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@markontije Jeste losa linija. Za tu atenuaciju i za brzinu koju imas margina ti je slaba.

Da li neka privatna firma koja se bavi telekomunikacijama može da izvrši merenje maksimalnog protoka na mojim paricama ili to može samo Telekom?

Imao ADSL 10/1 sa ovim parametrima.
ADSL.jpg
Sada sam na VDSL 20/2, u oba slucaja plus IPTV.
vdsl.jpg

Je li ovo sada ok, ako neko moze da pogleda parametre. Novi Sad je u pitanju.

Odlicno, sluzice te kako treba.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Da li je telekom dužan da napravi zapisnik o izvršenom merenju ako se merenje vrši na zahtev korisnika i da li je u obavezi da ga dostavi korisniku?
Na koji način RATEL dolazi do informacije o maksimalno mogućem protoku za odredjenog korisnika?

Ako se radi po PSu oni vrse merenje na osnovu nekog naloga za merenje i u isti taj bi trebalo da upisu i rezultate merenja.
E sad da li ce korisniku dati kopiju, mozes da trazis ali cisto sumnjam, verovatno se vodi kao dokument za internu upotrebu.
A ovo pitanje za RATEL mogu isto samo cisto teorijski posto odgovor znaju ljudi iz ratela i par njih iz telekoma koji su veza sa ratelom.
Verovatno RATEL daje nalog za merenje linije i po istom tom nalogu mu posle vracaju rezultate/parametre na osnovu kojih oni dalje donose odluke/resenja.

Imam uslove za VDSL kod mene u kraju, pa me zanima koju brzinu bih mogao da ocekujem sa ovim parametrima.

Screenshot (3).png

Ako se radi po PSu oni vrse merenje na osnovu nekog naloga za merenje i u isti taj bi trebalo da upisu i rezultate merenja.
E sad da li ce korisniku dati kopiju, mozes da trazis ali cisto sumnjam, verovatno se vodi kao dokument za internu upotrebu.
A ovo pitanje za RATEL mogu isto samo cisto teorijski posto odgovor znaju ljudi iz ratela i par njih iz telekoma koji su veza sa ratelom.
Verovatno RATEL daje nalog za merenje linije i po istom tom nalogu mu posle vracaju rezultate/parametre na osnovu kojih oni dalje donose odluke/resenja.

Da li to znači da telekom može da lažira rezultate merenja i RATELU pošalje nešto što nije tačno....logično bi bilo da telekom vrši merenje u prisustvu korisnika usluga...i da korisnik svojim potpisom potvrdi izmerenu vrednost.

Jel daju uz obnovu ugovora za NET 50 5 meseci za 1 din.?

@Undenis
sa velikom verovatnocom mozes 20/2 i ne mozes 50/2....

@milee09
nemaju potrebe da laziraju a pogotovo sto neko i potpisom overava da je uradio merenje.
Iz njihove perspektive, uradice koliko moraju, a mogu i da kazu "to je sve sto mozemo da uradimo za Vas" a ako ti ne odgovara kao krajnje resenje ponude raskid ugovora i byebye....

Ja sam mislio da su isti podaci :D
Pisao sam Mtel-u zahtev , ali nista nisu odgovorili vec treci dan.

@Undenis
sa velikom verovatnocom mozes 20/2 i ne mozes 50/2....

@milee09
nemaju potrebe da laziraju a pogotovo sto neko i potpisom overava da je uradio merenje.
Iz njihove perspektive, uradice koliko moraju, a mogu i da kazu "to je sve sto mozemo da uradimo za Vas" a ako ti ne odgovara kao krajnje resenje ponude raskid ugovora i byebye....

To i meni nije jasno zašto lažiraju rezultat merenja...došao lik (nadrndan, neljubazan, nestručan...) iz pošte da izmeri maksimalni protok i to na telekomovom ormariću (koji se nalazi 16 metara od priključka na kući)...ko zna čiju paricu meri...bez poziva onoga ko je tražio merenje, mene, i pored toga što uvek ostavim kontakt broj telefona, slučajno ga vidim izadjem sačekam da izvrši merenje izmeri nešto više od 64 Mb/s a zatim izvesti šefa da je manje od 50 Mb/s te me na osnovu toga obaveste kako nema tehničkih mogućnosti za 50 Mb/s.....ništa mi nije jasno.

...neznam da li su svesni da svojim ponašanjem direktno utiču na prihod i punjenje budžeta Republike Srbije....a da mnoge ostavljaju bez bolje usluge....

...neznam da li su svesni da svojim ponašanjem direktno utiču na prihod i punjenje budžeta Republike Srbije....a da mnoge ostavljaju bez bolje usluge....

E tu su se žestoko potresli :beat:

• Like
Reagovanja: M J
Koliko vremena treba ovima iz Telekoma da mi podignu brzinu neta? U subotu sam išao u poslovnicu i podneo zahtev za 50/2, tada mi je rečeno da je zahtev prosleđen i da će kolege proveriti da li je moguće povećati brzinu, evo ponedeljak je net nije ubrzan? Koliko ja mogu da vidim, stoji mi da je Attainable Rate(Up/Down) 29152/69804 kbps

Zvao ih i kažu da je u toku provera mogućnosti i da se trude da završe sve zahteve u kratkom roku, bla, bla, bla...

Koju brzinu imaš sad ?

@Markic, podneo zahtev u neki petak, subotu. Zvali me negde u utorak ili sredu da je zahtev odobren, postoje uslovi itd... Podignuta brzina u sledeća 24h.

Sad sam skontao da ja imam ADSL 2+, a koliko sam istražio na netu maksimalna brzina je oko 20Mb/s. E sad me samo zanima kada bi modernizovali centralu i pustili VDSL jel bi onda imao 30-40Mb?

Po parametrima koje si stavio pre dve strane, 20Mb bi trebao da imas na VDSL.
Zovi i pitaj koliko ti je dugacka parica ako zelis vise da znas.
Sto se tice modernizacije centrale na VDSL sansa za to je ispod 1%, veca je sansa da ce vas staviti na optiku.
Mozda ako im se prelaskom puno ljudi na optiku oslobode VDSL ploce pa vas prebace, ali mislim da im nije ni u planu modernizacija vec samo prelazak na optiku.

Ok. Hvala ti na pojašnjenju LostInTime.:) Nadam se da će ove godine stići optika u Zr i okolna manja mesta (Aradac). Mada znajući brzinu izvođenja radova, a posebno za tako mala mesta ( do 3500 stanovnika) veliko je pitanje kada će nas prikačiti na optiku. Mada je kabl od Novog Sada do Zrenjanina postavljen još letos, a od datle postoje bandere za osvetljenje koje bi mogle da nose te optičke kablove.:)

@Markic, podneo zahtev u neki petak, subotu. Zvali me negde u utorak ili sredu da je zahtev odobren, postoje uslovi itd... Podignuta brzina u sledeća 24h.

Danas poslali poruku da je zahtev odobren, malopre otišao da potpišem saglasnost za povećanje brzine, i evo brzina puštena odmah.

Juce sam obnovio ugovor za 20/2(istice u martu), posto optike nema ni na vidiku i dobio sam na 2g za 1300din mesecno. Ja se cudio otkud sad to, a radnica u mts mi rece, da kao stari dugogodisnji korisnik imam tu pogodnost. Inace, dobio sam krajem decembra pismo od mts sa ponudom 4 meseca za 1din. Na ugovoru pise: usluga-Net retention. Nisam pratio temu, pa ne znam da li je jos neko imao slican slucaj.

Ja sam dobio to al za net 50

To je ista cena,samo bez promo po dinar

Novi korisnik Net 20 ima 2 probno +4 po dinar
20x1700 =34000

34000/26=1307 din.

Dobijes 7 dinara popusta

Nazad
Vrh Dno