Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Idu na optiku, vdsl nece vise investirati.

Optika je, pretpostabljam bolje resenje? (jos mi onaj klipan kaze 'radi se nova centrala, evo krenuli su da postavljaju optiku na Altini', a ja se mislim 'braaaaaate da li si ti svestan gde je Altina' :D )

Pre dosta godina dosli elektricari i pentrali se na dalekovod ovde u blizini (udaljen nekin... 400ak metara). Pitao ih komsija sta rade i rekli mu 'evo postavjamo opticki kabl'. Naravno dalekovod samo vodi kablove dalje od mog sela, a nigde nema dodirne tacke sa selom. Tako blizu a tako daleko. :)

btw. Zar se optika ne postavlja pod zemljom ili kod nas moze kako 'oces 'razvlaci kako stignes'?

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Nazalost, vdsl sa sve "polupanim" plocama ide na periferiju pa ce njima biti slicnih problema... Kod ADSL-a je bolja situacija jer iz nekog razloga je veza stabilnija od VDSL-a tako da nije za porediti, kod moje bake kad su stavljali ADSL radi provere, inace protiv zakonito jer najvise sto mogu da vas "spuste" je 20% od ugovorne brzine, nije dolazilo do blokade porta, cim se prebaci na VDSL, samo je pitanje trenutka kada ce se zablokirati... Jedini lek je promena ploce... Nju se selili ali u okviru iste ploce i problem je isti, twistera su sigurno prebacili na drugu plocu i to je resilo problem...

Kod Telekoma racunajte -30% od attainable rate osim ako se stavi interleaved profil onda moze ~20... ali mora veliki interleave sto znaci ogroman ping...

Moze opitka i nadzemno i podzemno, bice hibridna mreza... al da ne sirimo temu ovde...

Ploce su im u katastrofalnom stanju, masovna je pojava da odlaze u vecna lovista svuda po Srbiji, dok ti samo puca veza a rikonektuje se sam ti si na konju, sledeci korak, koji ces nadam se preskociti, je da posle odredjenog broja diskonektovanja se port zaglupi... i onda nema linka ka portu, moras da zoves tehnicku i da cekas da restartuju port... pakao...

Upravo sam ja tako prosao kroz goru varijantu, oprema kod njih zabode, pukne konekcija i NISTA ne moze da se uradi remote, vec ako sam dobro razumeo licno neki reset u centrali....
7 (i slovima SEDAM) meseci im je trebalo da rese problem, posle ni sam ne znam koliko prijava gde su izlazili i nista nisu resili.
Plus, kad je zabolo u cetvrtak uvece u petak im se bas i ne radi pa ostave za subotu, subota i nedelja vikend nema nikoga i tako tek sledece nedelje se smiluju da resetuju i puste net (desilo mi se bas ovakav slucaj par puta tako da nije "rekla kazala").
A ako je istina da nista vise nece ulagati u VDSL opremu onda je barem milion korisnika "ugasilo" sto se tice nekog OK neta po pristojnoj ceni sledecih par godina :(

Ma to sto izadje tehnicar to je smesno, nista on tu ne moze da uradi, niti gomila njih ima pojma sta radi, cast izuzecima koji su stvarno korektni i zele da se iscimaju... Reset porta rade genijalci u DSLAM-u, radi se remote ali tehnicar mora da zove njih i to nalozi, gde je sedeo strucnjak koji je na zahtev tehnicara da se prebaci port sa ADSL na VDSL rekao na moje usi da to ne zna... Onda je sledeci genijalac pogresno konfigurisao port pa je podesio za biznis korisnike i modem nije mogao da prodje autentifikaciju, siroti tehnicar na terenu je promenio 4 modema, sve varijante dok se nije javio neki "stariji" kolega koji je odmah rekonfigurisao port... sledeci genijalac je podesio interleaved path na 1 sekundu, sto u prevodu znac da kliknes na link, odes skuvas kafu, vratis se i tek onda mozda otvori i potpuno promasio profil... ma pakao sa njima...

Imao si srece da se nasao port na uredjaju koji radi... inace nikada ne bi resaio problem... Inace, cim vam ponude da raskinete ugovor bez placanja penala znaci da je problem koji ne mogu da rese :d

Inace, za one kojim se to desava da se port zaglupi, kada prijavljujete problem call centru, obavezno naglasite da treba da se resetuje port, time cete znacajno ubrzati sam proces, da vam se ne bi desavalo kao LostInTime da cekate ceo vikend... :)

Poslednja izmena:
Danima mi vdsl 50/2 ne radi kako treba. Primetio sam, da sporije sve otvara, speedtest, 13, 15, 20.... Neće više.
Radilo skoro godinu dana, bez greške, ali sutra moram da ih zovem.
I meni, nekoliko dana, podosta sajtova mnogo sporije otvara. Brzina je odlicna, torrenti full, upload isto, ali sajtovi...
Google DNS je kod mene, a kod tebe? Znas li koja je tvoja centrala trenutno? Ne verujem da si cak na Gundulicev kao ja, ali ne znam gde vasa za "Alonso"?

EDIT:
Koliko uspeh da procitam, moj SNR od 9dB je sr4nje. Ne razumem kako ima toliko 'suma' (buke) kada je ovo miran kraj. Skoro pa se nista ne cuje...

Hahaha bas me nasmeja :)
Ako si stvarno ovo mislio (nisi se zezao), evo malo pojasnjenje:
SNR ti je odnos signal/sum ali posto je signal u ovom slucaju elektromagnetne prirode i sum koji se javlja u "kanalu koji se koristi za prenos" je iste EM prirode. Sto je duzi kabel smanjuje se "cistoca" signala i akumulira se vise "buke". Ali duzina kabela nije jedino merodavno, mozes imati kabel npr od jednog metra ali ako se nalazi pored njega dovoljno jak izvor suma nema sanse da uspostavis konekciju.
E sad zato je fiber tj optika "mama" svih telekomunikacija danas, podaci se prenose putem svetlosti u optickom kabelu koji je tako zatvoren/isprojektovan da ne moze da dobija sum od okolnih izvora svetlosti i na koji ne uticu razne EM smetnje...
Podseti me ovo na drugara iz srednje koji je na pitanje da li je tranzistor ispravan ili nije, uzeo doticni i samo pogledom (ceo je nista mu ne fali) bez instrumenta, rekao ISPRAVAN JE i popio keca kao kuca :D

Da li neko ima problem na modemu HG630 da wifi prestane da radi na dva/tri minuta, nekad i duze, a iptv normalno radi.
Zvao sam ih u call centar i vec par dana pokusavaju bezuspesno da rese problem. Restartovao sam ruter x puta i nije resilo problem...

@LostInTime:
Priznajem da sam laik (to sam i napisao). I, nazalost, stvarno sam mislio, nisam se salio. Verovatno nisam dobro obratio paznju na ono sto sam procitao ovde:

https://www.giantstride.gr/snr-margin-adsl/

Ali evo:

6glEJYd.png

^ zato sam napisao to sto te je nasmejalo. Razmislio sam 'kako to moze da ima veze' a onda zakljucih 'ocigledno ja ne znam dovoljno u vezi toga... 'moguce' da stvarno ima veze'. Znaci pokusavam da shvatim ali ima mnogo stvari koje u ovoj Srbiji moras da 'doktoriras' da te ne bi zjbali, ako hoces da dobijes to sto ti kao nude, pa ne stizem bas svuda. :)

Poslednja izmena:
SNR treba da bude sto veci and Attenuation sto manji...
Kod mene je:
Kod:
Link Status .................... Connect
Modulation Type ................ VDSL2
Actual Rate(Up/Down) ........... 2047/51200 kbps
Attainable Rate(Up/Down) ....... 34229/106754 kbps
Noise Margin(Up/Down) .......... 31/23.1 dB
Line Attenuation(Up/Down) ...... 0/7.7 dB
Output Power(Up/Down) .......... 14.2/-14.1 dBm
Data Path(Up/Down) ............. Fast/Fast
Interleave Depth(Up/Down) ...... 1/1
Interleave Delay(Up/Down) ...... 0/0
INP(Up/Down) ................... 0/0
Profile ........................ 17a
LinkEncap ...................... G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) ............ 72/0
FEC Errors(Up/Down) ............ 1895/17
HEC Errors(Up/Down) ............ 0/0

@yooyo: Znaci... (ako pogledas screenshot iz mog rutera)... kod mene ne valja? :)

btw. Bas cimnuo komsiju da ga pitam sta je uradio. Kaze nije odneo, sutra ce. Sve spakovao pa ce im vratiti. Ja rekoh daj udji na ruter iscitaj brojke, a komsija onako skroz smoren kaze 'evo dacu ti pa ti iscitavaj kolko oces. :D

Evo sta je dobio:

24WRta8.jpg

Znaci IPTV Linux STB (Set Top Box), model: Huawei EC2108V5

Samo to je dobio. Sad ja ne znam ali... zar nije trebao dobiti VDSL modem (ruter)? Kaze 'lik dosao i samo ovo doneo'. Ja mislim da su komsiju pokusali da 'preveslaju' sa idejom da mu samo uvale IPTV a da ostane na ADSL-u, posto ovaj STB box vuce net/vezu sa komsijinog ADSL2+ rutera. Nema ovde nikakve veze sa VDSL-om.

yooyo, kako je kod tebe? Pretpostavljam imas VDSL ruter? Koji model?

Poslednja izmena:
I meni, nekoliko dana, podosta sajtova mnogo sporije otvara. Brzina je odlicna, torrenti full, upload isto, ali sajtovi...
Google DNS je kod mene, a kod tebe? Znas li koja je tvoja centrala trenutno? Ne verujem da si cak na Gundulicev kao ja, ali ne znam gde vasa za "Alonso"?

Prijavio sam, videćemo. Centrala je u Jovanovoj.

btw. @Joker: Ne zanosim se, ali da pitam... koliki upload moram da imam da bi se strimovala neka igra npr. na twitch-u ili youtube-u? Verujem da ja ni u teoriji ne mogu (0.85mbps), ali... kako stoje stvari kod tebe sa tih 1.9mbps za upload? (tih 9ms za ping je bas lepa brojka, moram priznati da sam ljubomoran. :) )

Ne znam.

Da uzeo sam samo VDSL paket 20/2 i godinu dana je sve funkcionisalo odlično, od juna su počeli problemi, tj. svakodnevni prekidi neta.

Ok, hvala. Koji VDSL ruter imas? Model/oznaka?

btw. jesam li ja to dobro shvatio da prelaskom na vdsl nema port forwardovanja? (torenti ne rade ili...) ..posto je sve iza NAT-a, pa treba da se 'skidas' sa NAT-a, nekako. (verovatno i ovde prilicno lupam :) )

@alfaunits:
Spomenuo si DNS-ove. Ja koristim OpenDNS, ali to podeseno u okviru 'Local Area Connection' na TCP/IPV4'. Da li si na to mislio kada si rekao da koristis google-ove DNS-ove, ili si cackao na ruteru? Da'l smem to da menjam a da mi ovi iz telekoma ne k3njaju? Posto su tamo upisani neki drugi DNS-ovi, verovatno telekomovi? Ovo sam sebi pod 'local area connection' promenio jos davno kada sam bio na wirelessu jer je otvaranje bilo koje stranice trajalo citavu vecnost. Presao na ADSL a ono opet isto, pa sam ponovo na TCP/IPv4 od 'local area connection' promenio na OpenDNS. Mada mi i dalje nekako sa zadrskom otvara stranice. Gde si ti promenio, u okviru podesavanja na samom ruteru (pretpostavljam sa admin loginom)?

Poslednja izmena:
@twister
i ja sam dva puta morao da procitam da bih shvatio sta su zeleli da kazu, u zagradi sam ocekivao da ce navesti primer EM suma, a oni su naveli sta je ekvivalentno EM sumu za onaj primer sto su naveli kada dvoje razgovaraju na npr 100 metara.
Nista lose nisam mislio sa time, tu smo da pomognemo jedan drugom, neko vise zna iz jedne oblasti neko iz druge.
Sad videh pitanje pa da dopunim,
rade torrenti i kad si iza CG NAT i kad imas javnu IP adresu....

Poslednja izmena:
@twister:
Komsiji su doneli samo iptv box.. nista vise.
Moj vDSL modem je ZXHN H367N http://wwwen.zte.com.cn/en/products/access/cpe/201405/t20140522_424162.html

Tvoja linija moze da izdrzi max 15/1 (pise ti na vrhu max rate).. Tako je bar modem izracunao.

U svakom slucaju, sve dok u okolini do 400-500m Telekom ne napravi istureni stepen ili dovuku optiku, za tebe nema sansi da dobijes bilo sta brze od toga sto vec imas. Teoretski vdsl bi na 1km trebao da omoguci 50mbit link.
Obzirom da niko nije mogao da ti garantuje bilo sta, verovatno su mislili da kada potpises ugovor da probaju vdsl na tvojoj liniju pa ako-prodje-prodje.. Meni se cini da Telekom nem anameru da u skorijoj buducnosti bilo sta rade kod vas.

Da li imate neku konkurenciju (SBB npr)? Ja sam iz razgovora sa montazerima saznao da su besni na SBB zato sto im je ispred nosa uzeo 80.000 korisnika sa sve telefonskim brojevima, pa su brze-bolje resili da unaprede mrezu i sprece dalji odliv. Prica donekle ima smisla, jer kada se u mojoj zgradi pojavio lik iz SBB koji je ponudio besplatnu instalaciju opreme u zgradi, 7 dana kasnije se pojavio i lik iz Telekoma koji je pitao da postave opticku instalaciju u zgradi... naravno i SBB i Telekom su dobili saglasnost stanara. Za sada SBB je pustio signal i mislim da ima 1 korisnik u zgradi (od 15 stanova). Telekom je postavio opticku instalaciju ali zgradu jos uvek nije povezao na mrezu.

Naravno, uz sve to idu i price o teorijama zavere, pokvarenom Sorosu, CIA i spijuniranje, otimanje novca iz Telekomove kase od strane drzave te hronicnom nedostatku novca za dalje sirenje mreze, pa o super izboru kanala na IPTV...

Ja sam iz razgovora sa montazerima saznao da su besni na SBB zato sto im je ispred nosa uzeo 80.000 korisnika sa sve telefonskim brojevima, pa su brze-bolje resili da unaprede mrezu i sprece dalji odliv.

U ovome je poenta cele price o konkurenciji, dok je nema, monopolista nece nista ulagati vec ce samo skidati kajmak. Konkurencija ih je dobrano prodrmala ali su jos uvek tromi, tako da bi SBB sa trenutnom ponudom da ima mogucnosti (infrastrukturu) "oteo" jos 800.000 korisnika.
Pogledaj npr Intel, kad im je Ryzen dobrano prodrmao kavez, odma su ubacili dodatna jezgra u svoju i3, i5 i7 ponudu a dosad su dodavali 10 do 15% performansi u svakoj generaciji i to papreno naplacivali....

Konkurencija je opijum za narod.

@yooyo, samo IPTV box, direktno na fixnu liniju??

Konkurencija je opijum za narod.

@yooyo, samo IPTV box, direktno na fixnu liniju??

Ako mislis na twisterovog komsiju.. koliko sam razumeo, covek je ranije imao ADSL, a ovi mu doneli IPTV box. Naravno da je nemoguce povezati IPTV box direktno na telefonsku liniju.

To, malo se zbunih. Sry za upad.

@LostInTime:
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti bilo sta zamerim. Opusteno. Kao sto si rekao, ne mozemo svi sve znati.

@yooyo:
Nazalost i ja imam isto misljenje. Tj. tesko ce biti bilo sta bolje ovde gde sam. Razmisljao sam mozda moze bar 20mbps (bez IPTV-a) na VDSL-u. Mozda i (otkud znam) moja 'tel instalacija' ima neke sumove, ili mozda nesto nije povezano bas po PS-u. Mozda bi 'bolje povezivanje' i sprovodjenje do rutera popravilo (povecalo) potencijalnu mogucu brzinu. Sta znam...

Sto se konkurencije tice... nema je. Ovde je kablovski TV operater 'Masko'. Jedini su, drze monopol, kvalitet slike sr4nje i z4bole ih. Davno, kod drugara u Pancevu, bio neki kablovski operater (neki lokalni), dosao SBB i otkupio im celu mrezu, tako da su sada pod SBB-om. Ja se nadao desice se slicno i ovde kod mene, ali nista. Ovima iz Maska je moje selo 'zlatna koka'. Nista ne rade i ne popravljaju, a svakog meseca 1235 dinara 'kaplje' od svake kuce. Net OFCORSE nisu ni nudili, a mogu misliti na sta bi to i licilo kad nisu u stanju obicne tv kanale da obezbede u dobrom kvalitetu.

Od wireless opreme i dalje imam 32dB perforiranu antenu za 5GHZ (ona sto se montira na bazne stanice) + mikrotik masinu sa Wistron CM9 karticom za 2/5 GHz. To mi je ostalo od stare opreme. Medjutim, pobegao sam sa wireless-a jer je ping bio uzasan. Dobra veza bila za download, ali za igre katastrofa. (u to vreme sam pikao Diablo 3). Jesam sa ADSL-om progledao ali gledajuci kuda sve ide u drugim krajevima, ne mogu reci da sam odusevljen sto ovde nista ne mrda i sto ce tako biti ne samo u skorijoj nego i moguce u daljoj buducnosti. (kaze lik 'gradi se nova centrala', a ja znam gde je 'stara' i da nema nigde mesta za novu, pa ga pitam 'jel ti znas gde je centrala' a on me gleda pa kao 'da, naravno' :D

Ja sam, ocigledno dobro pretpostavio, SBB je i naterao telekom da se pokrene, kao nekada VERAT net sa wirelessom, ko se seca, seca se da su se iz telekoma bunili, kao 'nezakonito uvoze internet' :D

Medjutim u mestima poput mog, gde nema konkurencije, monopoliste z4bole da bilo sta menjaju i unapredjuju.

EDIT:

@alfaunits:
Da, komsiji doneli samo IPTV box. Nista vise. Ja sam mislio 'to je to'. (to je VDSL ruter). Pa iz tog 'rutera' komsija povezao na racunar a drugi priljucak za TV. Kad ono, komsija doneo i kaze 'ovo su mi samo dali, znaci ovo g0vno povezes na postojeci ADSL2+ ruter i tako dobija sliku a internet i dalje ide preko starog ADSL2+ rutera'. Koji prevaranti, strasno. "da ali 'stvaraju se mogucnosti'" (moral = NULA)

Poslednja izmena:
@alfaunits
imam neku internu informaciju da je TS pustio ceo moj kraj "niz vodu" tj da se nece apsolutno NISTA ulagati u neko dogledno vreme (npr 5 godina).
E sad, ja mogu da bajam svaki dan da im ponovo ne rikne VDSL ploca u centrali inace byebye internet i da cekam konkurenciju da se neko pojavi ko ce pruziti bolju uslugu i uloziti nesto....

Nemas ST Cable ili kako se zvase onaj vas tamo kod Subotice?

Kopaju okolo ali kroz moj deo ulice nisu jos prosli, do kraja godine sigurno znam da li cu moci da se prebacim kod njih...
Porazno je saznanje da korisnik koji odvaja 40 do 50 eura mesecno na njihove usluge fiksne, internet, mobilni, nece moci da se nada nicemu boljem sto se tice interneta i televizije sledecih 5 godina...
Ako se nakacim na ST Cable, sve usluge TS odjavljujem.

Jel ima još neko problem sa nalogom moj mts?
U opciji fiksna linija-prikaz logova poziva lista je prazna za dolazne-odlazne i propuštene pozive!
Screenshot_1.png

Kod mene, ovaj prozor malo drugačije izgleda i radi...

Ali kad smo kod moj mts, iskupovao sam gomilu paketa za tv, niti ih ima u moj mts, niti ih ovi vide u sistemu :D šta će biti kad stigne račun videćemo...

Inače net koji nije hteo da prodje 20, sad radi sve ok.

Nazad
Vrh Dno