Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

MTS optika je trenutno samo najava, da ne kazem maketa :D , niko ne zna kakvi ce biti paketi i kolika ce biti cena.
Kad nakace na sajt pakete sa cenovnikom, predlazem da se otvori nova tema da se prate prikljucenja korisnika po gradovima i speed testovi tj iskustva, ali jos uvek je to samo "paper launch".

Ima tema, ali je trenutno zaključana, dok ne krene optika.

Kad krene bice otkljucana

Boli vas "uvo" iz vecih gradova kada imate kablovski net.
I niko nema odgovor u vezi prosirivanja VDSL portova
i osposobljavanja centrale za vece brzine na minimum 20/2 i 50/2
A svi dobro znamo da preko 50% stanovnistva to nema
Nešto se izgleda ipak radi.
Ja pre dva dana slučajno pogledao parametre na ADSL Gatewayu jer se net prekinuo, kad ono Line attenuation doživeo masakr - sa 42db na 8.5db. Sad sledi cimanje provajdera da podignu limit na portu (zbog stabilnosti bio postavljen na 10Mbit-a) jer je po ugovoru do 20Mbit-a (TotalMix).

Meni ugovor istice oko nove godine i definitivno prelazim na SBB. 2017. godina, ja imam 10mbita net, televiziju bez ijednog takoreci HD kanala, gde svako malo ukinu neki kanal. Ne, hvala.

Tv im je ******, nemaju FOX i menjanje kanala im je mnogo sporo, brze mi radi kodi na Rpi3 nego njihov 3 puta veci uredjaj

Drugari slabo pratim forum,jel ima nekih naznaka o povecanju uploada za vdsl?Trenutno sam na 50mbps imam mogucnost i za 100mbps,ali ovaj upload od 2mbps je no coment... :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Tesko. I ja sam u istoj situaciji kao ti. Kad dodje optika onda moze da bude veci upload.

Koliko se secam, treba IE.

Kakva je slika sada? Pre je očajna bila.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Može i preko FF ako se instalira Microsoft WMP firefox plugin. Naravno ako si na starijoj verziji ili ESR.

Pozdrav ljudi, imam telekomov box4 + ili kako vec.. .brzina je 50/2. Nemam primedbe na brzinu, ono sto me muci jeste ping. 20 prema Srbiji (ka Telekomovom serveru na speed testu, 45-50 ka Telenorovom)
6651392956.png
ovo su mi podesavanja na ruteru
Capture.PNG
Ranije sam imao 7-10 maksimalno, sada je otislo u nebesa.. Ima li mu pomoci?
Hvala unapred na odgovoru...

Da si ranije dok je bio manji ping isto imao Box i tu brzinu od 50/2, ili si imao samo net pa kasnije prešao na Box?

Stavili su ti interleaving, delay 7 ms.

Jedina opcija ako ti je ping bitniji od pune brzine od 50 Mbps je da cimaš tehničku službu Telekoma (za to je možda bolje da pišeš mail nego da zoveš Call Centar) i da tražiš da ti rekonfigurišu port tj da te prebace na "Fast path"... ali pošto oni tvrde da na DSLAM-u nemaju Fast profile sa brzinama preko 50 Mbps ostaje samo varijanta da ti spuste brzinu sa 54 Mbps (gde je 4 Mbps rezervisano za IPTV) na 50 Mbps (= na profil koji dobijaju oni koji koriste samo 50/2 net, bez IPTV-a) . Ali u tom slučaju će IPTV da ti "troši" / "jede" deo regularnog internet protoka.

@masne
Ja sam na VDSL 20/2, ping ka TS serveru je 8 ms a prema Telenoru 47ms. Ili je Telenorov speedtest server negde bas daleko ili im je rutiranje zeznuto interno u Srbiji. Ping ka npr Bijeljini mi je 9ms, KBC Bg 8ms, Vip Bg 7ms.
A ako smem da pitam koliko ce ti znaciti i da ti smanje sa 20ms na 10ms, a sto je najbolje za 20 ms kazes da ti je "otislo u nebesa" kao da je npr 200ms :d
Ti k'o da zivis u centrali takvi su ti parametri ili ti je istureni stepen u zgradi?

Zaboravih, da li se po isteku ugovorne obaveze 50/2 naplaćuje 100 din skuplje mesečno, ili se naplaćuje po ovom cenovniku (1999 din) koji važi u slučaju kad se u startu uzme bez UO (što je 200 din više) ? Verovatno je ovo drugo (1999 din). Ističe mi ugovor krajem novembra, za sad ne planiram da produžujem ugovor na još 2 godine (jer postoji mogućnost/nada da ću se u bližoj budućnosti seliti u grad), iako su mi već ovi iz Telekoma slali pisamce sa ponudom (opet 5 meseci po 1 dinar) i danas me i zvali na mobilni. Ako se odselim matorcima definitivno ne treba net i generalno a naročito ne 50 Mbps :D

A ne bih da se uzdam u "pa možeš da preseliš port"... sve se mislim da u gradu ima slobodnih VDSL portova i da ću još da ubodem lokaciju gde je moguće 50/2.

Drugi put me gospoda iz telekoma NAT-uju, poslao sam im ponovo zahtev pa da vidimo kakav će ishod biti!
Screenshot.jpg

Poslednja izmena:
@shamanNS
Ako ces po preseljenju gasiti net na ovoj adresi na kojoj si trenutno, je**s par stotina dinara vise pretplate za mogucu problematiku oko preseljenja porta i kidanja zivaca sa "strucnjacima" u korisnickom centru. Kad dignes sidro odjavis net bez ugovorne obaveze i cao zdravo....

Pa tako i razmišljam, iako mi nude opet 5 meseci po 1 din ako produži ugovor, tako da je to i -200 din mesečno i pride 5 meseci za dž. Ali neka hvala, bolje da koristim 3-4 meseca bez UO pa ako se ispostavi da ipak nema ništa od posla (a time ni selidbe) lako ću ja da produžim ugovor radi uštede od 200 din mesečno...

Pozdrav svima ,
Imam net 50 . Posle nestanka struje duzine 5 sati modem se konektuje na 35 mb/s , margina je nesto preko 7 .

a pre je bilo ovako

-Imao sam i pre oscilacije u protoku (posle nestanka struje), ali je kacene uvek bilo 51mb/s
Da li neko zna u cemu je problem ? Sta je ovaj nestanak struje mogao da uzrokuje da imam toliko sporiji net ?

probao sam nekoliko puta , skocio je protok na 40 mb/s i dalje nece . Verovatno sto je losa margina . A zasto je odjednom tako losa neam pojma. A i ovo me zbunjuje -- Upstream output power (dBmV) -5.7 -- nekada je bilo u plusu 4 . Da li to ima neke veze ?

Margina koju pominješ, ne odnosi se (toliko) na udaljenost, ako si to mislio.

SNR je Signal to Noise Ratio (broj treba da je što veći), što znači da imaš smetnje na liniji, ako je manji, recimo.

Mislim da je granica 6-7 dB, ako padne ispod te vrednosti, prekida se veza i slično.

Ta margina kad god mi je mala (oko 7 ) moj je protok losiji . Vecinom margina je bila oko 9 . Za sad neam pucanje linka . Jedino je losiji net za download i igranje na netu . Jer su mi 2 kompa prikljucena na net .
Videcu kako se net ponasa . Mozda budem zvao ove iz mts-a . Nikako mi ne ide u glavu sta se odjednom desilo . Bas sad kad treba da obnovim ugovor net se s*ebe .

Poslednja izmena:
Telekom default modem hoce da laze,prikazuje mnogo uvecane,lazne margine
Pusteno mi 16,4/2 vdsl,Telekomov neki 160 modem mi pokazivao "kao da moze" 35/7 na 1200 metara od centrale
Koristim Fritzbox 7362 koji daje tacne podatke,maximum 18/3 a oni mi pustili 16/2

Ta margina kad god mi je mala (oko 7 ) moj je protok losiji . Vecinom margina je bila oko 9 . Za sad neam pucanje linka . Jedino je losiji net za download i igranje na netu . Jer su mi 2 kompa prikljucena na net .
Videcu kako se net ponasa . Mozda budem zvao ove iz mts-a . Nikako mi ne ide u glavu sta se odjednom desilo . Bas sad kad treba da obnovim ugovor net se s*ebe .

Može biti da je u tvojoj kući, recimo. Ali i ne mora. :D

Konkretno imaš primer u ovoj temi, kako neko ima problem sa smetnjama koje mogu uticati na VDSL. Čitati odavde:

https://forum.benchmark.rs/showthre...(FAQ-1-post)&p=5073807&viewfull=1#post5073807

I ne, ovo ne znači da je isto kod tebe, već samo da uvidiš da nešto može smetati i uzrokovati pad SNR-a.

Posebno bitno za one, koji su već na granici sa SNR-om.

Telekom default modem hoce da laze,prikazuje mnogo uvecane,lazne margine

Da su uvećane i lažne, one koje su već nisko na granici, sasvim sigurno bi imao non-stop prekid veze.

Pusteno mi 16,4/2 vdsl,Telekomov neki 160 modem mi pokazivao "kao da moze" 35/7 na 1200 metara od centrale

Kod mene 1600 metara, "procena" je na 30/5, paket 20/2 radi odlično, bez sniženja brzine i slično.

Ja sam sam od centrale 600 metara . Dok kabli ide preko 720 do mog modema ...
Nego resetovao sam ruter posle par sati i vratila se podesavanja na 50mb/s . Bilo je pre i bolje al ovo je super .. Verovatno je bio problem do Mts -a

edit:

posle ponovnog resetovanja podesavanja su jos bolja max download 56 , margina 9 ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno