Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

13.000 cela opstina Bela Crkva Banat. Ima 4g Vip i Telenor u gradu a po selima ne.Mozda poneko.
Nece ljudi Net sa ogranicenjem 100gb nikako. Osim matorci.
Kablovske ima, ali je skupa sa ocajnom brzinom od 4 i 8mb napisao opet samo grad.
Kako nema SBB i ostalih jacih kablovskih operatera, osudjeni smo na milost MTSa od 10mb.
Medjutim, verujem da je tako u velikoj vecini varosica po Srbiji i Vojvodini.

Poslednja izmena:
Subotica, drugi grad u Vojvodini, do skoro je imao izbor izmedju Telekomovog ADSL/VDSL (velika vecina domacinstava sa max brzinom negde izmedju 10 i 20Mbita) i katastrofalnog PTT neta sto se tice izlaza na net preko kabla.... Videcemo sta ce doneti novi provajderi u gradu (SBB i STcable) ali zasad to ide jako sporo.
Telekom je stavljao neke isturene stepene po gradu, ali koliko ja znam jos nikome nisu skratili paricu na predvidjenih max 300 metara. Ako ima neko da mu je odradjeno skracenje parice preko isturenog stepena u Su, ajd neka se javi, da bar vidimo da se radi nesto....

Nisu. Ruter procenjuje max na ispod 45 što će reći da je realan max još niže od toga.

Zesca glupost je sto su ukinuli paket od 30Mbita....
Mogli su da ostave taj od 30 i ubace jos jedan od 40 bas za ovakve slucajeve. Jeste da je to neki vid krpljenja i snalazenja ali posto su toliko spori sa poboljsanjem svoje mreze i to je nesto.
Brzine od 50 i 100 Mbita su jos uvek misaona imenica za preko 95% korisnika.

Evo i screen shot moje konekcije, ista prica kao kod ironmanbg,
scshot.jpg

Pa u nepostojanju tih paketa je i caka. 90% ljudi gurnuti ispod 20mbit, a naplacivati paket samo 100din manje od 50mbit. Sto bi se zezali sa gomilom potencijalnih problema sa korisnicima kojima su teh mogucnosti izmedju 20 i 50mbit.

Bajmok kod Subotice su raskopali jos 2006. godine i obećavali optiku tada. Cevi ostale prazne, uvukli Telekomovu liniju, digitalizovali centralu i osudili nas na xDSL, Wifi (kasnije 5Ghz) ili mobilni net. Optički vod prolazi kroz Bajmok (Tippnet wifi provajder - sada kupljen od strane Astra telekoma), je vezan na tu optiku. Takođe su sproveli optiku za potrebe graničnog prelaza u rekonstrukciji, 8km od centra naselja. Možda 20% stanovnika ima stabilnih 20 ili više Mbps kod Telekoma, ostalo je sve tuga i jad. Nemaju ljudi ni 10 a da nemaju problema...

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Sad ću da lupim nešto.

Primećujem /var/passwd kod HG630.

Možda se tu nalazi loznika za PPPoE?

@fija56
Ako moze pitanje, kako imas 30/2 paket? To ti je nesto ostalo od starih paketa ili si na nekom box-u?

Izvinjavam se bio sam malo odsutan.Imam box 3 ,20 -2 .Rekli su mi monteri da tu ima parica za 50 ali nisu mi odobrili.

Kako saznati kada ce grad ili opstina dobiti slobodne VDSL portove ? Ko je tu prioritet ?
Odavno nema pomaka kod Telekoma u manjim sredinama.
Ili je to neko zabranio , da ne bi korisnici svi prelazili sa bednih 10mb
na 20 ili 50mb

Ja ne vidim neki pomak sa 10/1 na 20/2

Sent from my x600 using Tapatalk

Pa ne valja to ako nije pomak.
Neka daju 10/1 dzabe ako zelimo da ostanemo gde jesmo.
Ili dok ne omoguce ono sto prodaju.

Boli vas "uvo" iz vecih gradova kada imate kablovski net.
I niko nema odgovor u vezi prosirivanja VDSL portova
i osposobljavanja centrale za vece brzine na minimum 20/2 i 50/2
A svi dobro znamo da preko 50% stanovnistva to nema

Ja eto imam sreće da u selendri imam 50/2. Bar neka kompenzacija u domenu sreće za to što živim "u centru" i 30+ godina me terorišu obližnji kafići i proslave svega i svačega.

@zexoni70: Vremena se menjaju pa čak i "matori" i "IT nepismeni" stiču neke nove prohteve i dodatno opterećuju taj deljeni resurs (internet tj "protok") . *** sad ne mogu da zamislim kako bi bilo sa originalnih 4 Mbps koliko smo delili brat i ja kad je konačno stigao ADSL ovde u proleće 2010. Sa 4 Mbps sam prešao na 20 Mbps... do tad em su svi u kući počeli da jaše po Youtube-u dok istovremeno "vrte" i par streamova kojekakvih utakmica... em sam uzeo D3i risiver i navikao matorce na "fensi TV kanale". Tako da ovih dana i 50 Mbps koliko sam imamo da podelimo nas trojica + D3i risiver bi bilo premalo da ja nisam lepo na bratov i ćaletov komp instalirao NetLimiter i zveknuo im limit. I malo sam dresirao matorce da uveče kad idu na spavanje "ugase" D3i risiver.

Ma i ja isto jer sam na 30m od centrale i uzeo kada se moglo.
Sada to ne daju nikome. Velika vecina i po vecim gradovima ne moze bar 20mb sebi priustiti.
Totalov Adsl u kombinaciji sa Total TV je opet odlicna ponuda, a masa to ne zna,
SBB3.jpg

Ja sam tad pre 2 godine kao razmatrao da uzmem samo "Total Net" (ako uopšte i može tako, bez satellitske TV / da se ne uzima Mix; već sam imao D3i i nisam želeo da menjam to sa buđavom satelitskom) u slučaju da mi Telekonj ne da VDSL (tj nisu mi dali, pa sam cimao Ratel i dobio 50/2 ;) ) ali samo zbog IP adrese tj toga da bih mogao ko čovek da gledam SportKlub kanale preko D3Go na kompu.

Boli vas "uvo" iz vecih gradova kada imate kablovski net.
I niko nema odgovor u vezi prosirivanja VDSL portova
i osposobljavanja centrale za vece brzine na minimum 20/2 i 50/2
A svi dobro znamo da preko 50% stanovnistva to nema

Ma ja bas nisam u gradu, mesto mi je udaljeno 15 km od BG-a.
Od operatera imam Telekomov ADSL gde sam od centrale udaljen 1,5 km i mogao sam najvise da izvucem 16 Mb/s koje nisu hteli da mi puste.
Drugi operater mi je Kopernikus i cim su pustili digitalnu TV i Net a i poboljsali mrezu koja je inace bila stara 15-ak godina, odmah sam uzeo paket od 60 Mb/s sa digitalnom televizijom koji placam 3.300,00 mesecno!
Koliko vidim od Telekoma nema vajde, posto ni ne pominju da ulazu u infrastrukturu i postavljaju IPAN-e.
Realno sa Kopernikusom nemam nikakvih problema sem na pocetku (par dana) dok mi nisu zamenili ostecen kabl od pojacivaca do kuce.
Pusta mi je i neostvarena zelja Telekomov FTTH, ali verovatno cu se nacekati jos dobrih par godina ako i pomisle da u moje mesto dodju sa FTTH-om. :) Pozdrav!

Prilozi

• 6615788411.png
    6615788411.png
    30.8 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Kao sto je rekao shaman, nova vremena i prohtevi se menjaju...
Sve se manje koristi TV preko klasicnih izvora (etar, kablovska, satelitska je vec skoro i izumrla), a sve vise internet.
Neki minimum po ukucaninu bi bio 10/2, tako da bi neki paket za domacinstvo za pocetak trebao da bude 50/10 da ne bi bilo frke kad se svi nakace plus jos neko pusti download filma...
E sad sto su brzine od 50/10 pa nagore, misaona imenica za 95% korisnika, to znate kome treba zahvaliti....
@zexoni70
mnogo veca sansa je da ti trenutni operater polako podize brzine, a ako si u manjem mestu Telekomov ftth ces mozda docekati za 10+ godina... Pa pogledaj trenutno stanje, cak i onima koji imaju Telekom ftth, mozda par hiljada konekcija u celoj Srbiji, mislim da pustaju VDSL pakete (sa katastrofalnim odnosom DL/UL) i sa tim cenama; a cenovnik za normalne ftth brzine ili jos nisu ni formirali ili ga kriju k'o zmija noge.

Sto je najgore obmanjuju namerno. U prijavi prvo kazu preko telefona
da na vasem broju moze se ostvariti 20/2, zatim dugo cekas, i 2 meseca,
ponude ti 2 meseca besplatno Net na 10/1 a zatim tako i ostane i ne puste ti 20/2
iako se dobije Zte ruter za VDSL.
I sta ce naivan korisnik, ucenjen ostaje na 10/1 za 20/2 moze da se nada kada se steknu uslovi,
a moze i ako je bas toliko uvredjen da vrati opremu.
Medjutim sada i daju Tablete na Box 2 tako da nam ne gine 10/1 vecini

Tako je!
U ovo vreme pomak je jedino 50/2 Mb/s, a sve ispod toga je mlacenje prazne slame!
A zamisli tek priču ovu:Juče kod mene došao neki agent prodaje Telekoma nudi mi kao neku povoljnost.Da mi ubaci u paket mob tarifu xl,smanji net sa 50 na 20 ali da mi uz to ugura njihovu tv,znači rekao sam:"Nema šanse lutko". Kao ova brzina ce vam samo malo biti smanjena ali zato uz nasu tv dobijate i Arene,ma daj bre i ti vase Arene su mi sele na ...Samo je pokupila papirice i odšetala :d.Sad ces ti meni da smanjujes net,ccc...

U Subotici se ST cable širi, raskopali solidan broj ulica i dovlače optiku do kuće. Nude neke of the table pakete, telefon, televizija, internet i alarm. Mislim da tu telekom može da kupi prnje jer su ponude jako dobre. A ja opet živim u SELENDRI i mogu da sanjaaam veće brzine (eventualno 5Ghz wifi)...

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Vis i ti i svi da nije do njih vec do vas gde zivite.
Niko nece da ulaze tamo gde nema zaradu koja opravdava ulozeni novac.
Ja pokusavam to da objasnim svima ne vredi, nazalost je tako.
Da imamo nekog nacionalnog operatera koji je u drzavnom vlasnistvu i koji se nikada nebi prodavao, tada bi po meni bio u "obavezi" da ulaze i u male sredine sa malim brojem ljudi jer ipak bi koristio drzavni novac i svako gradjanin bi trebao biti isti, vako kad su svi na ljutom trzistu(a mts ce se danas/sutra prodati) svako gleda zaradu, tj da dobije sto vise pretplatnika/zaradu da bi se sto bolje prodali(mts).
Nazalost tako je.

Sent from Tapatalk
Pa ne opali blic u mraku, ako ga iskljucis i slikas.

Nazad
Vrh Dno