Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Razvlači kabl kad već živiš u kući. Naročito kad je u pitanju lokacija za TV koja se u principu i ne menja. Odradiš to lepo preko tavana i miran si sad odmah i za budućenost ... kad u Srbiju 2055 stigne 4K verzija RTS :D :D

Ja sam iskoristio priliku da to odradim kad sam počeo da koristim SBB-ov D3i. Godinu i nešto kasnije sam prešao i na VDSL i dobio ovu malu igračkicu od rutera :D (ZTE H168N, ali v2.1 koju maltene niko ovde nema, svi imaju v3.1).

Sva igrarija sa WiFi-em je uvek samo kratkoročno rešenje... čak i da sad si spreman da uložiš pare u solidan 5GHz ruter za X godina će ceo komšiluk da truje etar i na toj frekvenciji.

Ono, svakako sad za početak ne bi bilo loše da se igraš sa WiFi Analyzer aplikacijom i utvrdiš koji je channel najmanje opterećen pa da prebaciš ruter da emituje signal na toj frekvenciji. Pored realne mogućnosti da je novi ruter koji si dobio toliko primetno lošiji po pitanju jačine WiFi signala postoji i mogućnost da je primarno razlika u tome koji WiFi channel je koristio stari ADSL ruter a koju sad koristi taj novi VDSL (= da novi ruter koristi opterećeniji channel). U svakom slučaju od tih rutera koje deli telekom baš i ne možeš realno da očekuješ da brzina "dobaci" preko 30 Mbps :D

Hvala, videću šta mogu da uradim.

Problem je bio u tome što mi je kabal koji povezuje modem i dodatni stb na spratu bio na lan3 portu, pa je i wifi veza bila očajna. Kad sam ga stavio na lan1 slika na youtubu leti :) Hvala još jednom svima na predlozima.

Edit: sad nemam iptv. Ipak moram da vratim na lan3.

Poslednja izmena od urednika:
Ako dobro razumem, imaš IPTV. Samim tim, taj kabl treba da bude (i ostane) na LAN2 ili LAN3. Ne može na LAN1 ili LAN4.

Poslednja izmena:
ne znam tacno mrzi me da citam do detalja ali na ruteru mozes da promenis koji LAN port ti je za sta, ja recimo sam prikacio 3 normalna LAN uredjaja i 1 IPTV jer sam jedan port za IPTV prebacio na normalan LAN

Cek "ne kapiram" kakve veze ima WiFi pristup sa LAN portom, bilo kojim?! IPTV isto tako ide preko LAN porta, kao i kucni racunar. A na WiFi mozes da nakacis 100 uredjja (ako bi ta igracka izdrzala to..), i to nema veze sa LAN portovima, vec samim ruterom?

Potreban mi je internet sa vecim uploadom.Nemam mogucnosti za veci vdsl od 5o-2.Da li je resenje VIP kucni net putem 4g mreze?Koliko je stabilan net?Prvo bih ispitao jacinu prijema signala 4G u kuci pa tek tada potpisao ugovor i kupio ruter.Brine me stabilnost takvog neta,da li ce pucati veza i sl?Da li neko koristi Vip 4G net?

Meni bi više brinula činjenica da imaš samo 100 GB mesečno (koje dele i download i upload) a ljudi kojima obično treba veći upload su oni koji imaju potrebu za solidnom količinom upload-a na mesečnom nivou.

Plus imaj na umu da će sam VIP da ti prekida "sesiju" svakih 12 sati (i to je relativno skoro povećano, originalno je bilo svakih 5 sati prekid) pa ako baš ubodeš da u tom momentu uploaduješ baš glomazan fajl.

Ne znam koliko bi ti se finansijski isplatilo da umesto "kućni internet" koristiš VIP-ov "vikend net"?
U zavisnosti koliko (ne)redovno imaš potrebu za bržim upload-om možda bi mogao da prođeš sa periodičnim uplatama za 1/2/7 dana.

Taj Vikend net je kao neograničen...

Potreban mi je internet sa vecim uploadom.Nemam mogucnosti za veci vdsl od 5o-2.Da li je resenje VIP kucni net putem 4g mreze?Koliko je stabilan net?Prvo bih ispitao jacinu prijema signala 4G u kuci pa tek tada potpisao ugovor i kupio ruter.Brine me stabilnost takvog neta,da li ce pucati veza i sl?Da li neko koristi Vip 4G net?

Jesi li se raspitao da li neko nudi optiku u tvom kraju? Naravno i cenu :) Inace licno ne bih nikada isao na 4G za ozbiljan posao. VDSL2+ je majka stabilnosti. E sad, zavisi koliki veliki upload ti treba....

Sto rece Shaman, ako ti nije stalno potreban upload, vec mozes dnevnim tiketima, VIP Vikend Net na dan, ili ako nije VIP signal dobar, mozes i MTSov Tourist SIM (samo njega, nijedan drugi prepaid, I NE SUPERTOURIST SIM). Isto ima dnevni tiket za neograniceno neta, ali je kod MTSa ogranicena brzina na 10ak Mbps za UL.

Zahvaljujem se na odgovorima.
Kod Vipa je vikend net neogranicen(nema famoznih 100 gb pa sitnim slovima umanjenje na 2 i ostale gluposti i imao bih za dane koje platim preko 10 mb upload(trebalo bi mi min 6).Placa se samo vreme provedeno na netu,nema ugovora ni drugih obaveza/( https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/vikend_net )Cena 3500 din mesecno,probam isplativost ali glavno je da prijem bude stabilan,sto moram proveriti. .Mts nema signal 4G.Mogao bih da saznam dokle je dosao opticki kabal pa da sam investiram ugradnju od centrale do kuce(nekih 300 metara) ako to dozvoli Mts,obzirom da ima teh mogucnosti jer je postavljeno crevo kroz zemlju u koje se uvlaci optika.Ali,opet ostaje pitanje,i da imam optiku,koji paket bi dobio?( 100/2 koji mi nista ne znaci).Ako nista ne budem uspeo,ne preostaje mi nista nego da se selim u N.Beograd gde je net 50/50 i gde se moze ziveti od rada na racunaru.

Ko daje 50/50 na Nbg? Ako mislis na Targo, oni valjda ne primaju nove korisnike?

Potpuna preporuka za Beogird, ko moze da uzme tj. ako ste u zoni pokrivenosti njihove mreze. Nazalost to su samo blokovi.

Zamenio danas modeme (ADSL za VDSL-H168N) , odobrili mi 20mb.
Imam problem da računar konektujem na mrežu (mobilni se konektovao, doduše malo sporije nego pre)

Kako vam izgleda linija?
Kod:
Link Status Up
Modulation Type ADSL_2plus
Actual Rate(Up/Down) 1014/10239 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 1059/20112 kbps
Noise Margin(Up/Down) 9.5/19.3 dB
Line Attenuation(Up/Down) 8/18.8 dB
Output Power(Up/Down) 11.3/17.1 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 4/128
Interleave Delay(Up/Down) 4/8 ms
INP(Up/Down) 0.7/1.1 symbols
Profile N/A
LinkEncap G.992.3_Annex_K_ATM
CRC Errors(Up/Down) 0/0
FEC Errors(Up/Down) 0/0
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 0 h 6 min 8 s
Brzina je još uvek stara
http://www.speedtest.net/my-result/6590801325

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    95.7 KB · Pregleda: 109
Skini drajver, za mrežnu karticu.

Podaci će verovatno da se promene, kad podignu brzinu.

Poslednja izmena:
A nemoj se čuditi i ako ti nije kompatibilan ruter sa mrežnom karticom.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

Proradilo!

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Posle par sati wifi se izgubio, morao sam preko kabla da se povežem i
Sva podešavanja su nestala!

Kako podesiti?

Prilozi

• wifi1.jpg
    wifi1.jpg
    63.6 KB · Pregleda: 101
  • wifi2.jpg
    wifi2.jpg
    100.4 KB · Pregleda: 101
Da li svetli lampica wlan ? Imaš sa strane dugme ako ne svetli, da li si dobio uputstvo u kutiji sa modemom ?

Zasto Telekom ne postavi mrezu pokrivenosti za VDSL 20mb I 50mb.
Jasu sve samo da ne daju preko bednih 10mb

Zdravo ljudi dobro volje,

evo me trenutno u macvi u jednom vecem selu Badovinci. Da li je mozda ovde moguce dici liniju na 20mbit/s? Ili mozda cak ova centrala to uopste nema? Na neka 2km smo od centrale ovde.

ae794fa0d97d59c771307c8aa64ac76d.jpg

Pozdrav i hvala

Ti parametri nisu relevantni,kad puste vdsl bice drugi parametri

Meni na 1km pustili 16/2 tako da na 2km teska rabota

Podneses zahtev,izmerice liniju

Smesno koliko je MTS neodgovoran za VDSL u manjim sredinama.
Prodaju 10, 20, 50 i 100mb a kako korisnik da zna moze ili ne ?
Primer, komsija podneo zahtev za 20mb na BOX2 dobio opremu za VDSL neki ZTE tuter.
Pusteno mu je svega 10mb obecava se da moze 20mb a naknadno tek info da nema slobodnih VDSL portova.
Retko ko moze 20mb dobiti, 50 je misaona imenica.
Umesto da napisu po gradovima, gde se moze.
Smesno i jadno.

Poslednja izmena:
Primer, komsija podneo zahtev za 20mb na BOX2 dobio opremu za VDSL neki ZTE tuter.
Pusteno mu je svega 10mb obecava se da moze 20mb a naknadno tek info da nema slobodnih VDSL portova.
Smesno i jadno.

Upravo tako, kod nas u manjim mestima 50 Mb/s moze da dobije samo onaj ko je tik uz centralu zbog trase kabla koji je iz ko zna kojih razloga isao svuda samo ne najkracim putem!
A za 20 Mb/s su privilegovani oni od 500 metara do 800 metara od centrale, a njih je procentualno 20-ak %, dok ima ljudi koji su i do 3km od centrale i cemu oni da se nadaju i kada!:trust:

Poslednja izmena:
Tako je,ja sam bas na 1000 metara i pustili 16/2 vdsl
Trazio da kompenzuju sa 3mb uploada zbog manjeg downloada i naravno ne moze-nema tog paketa

Ti na 3km nemaju cemu da se nadaju

Prosle godine MTS raskopali 20 % grada, gde nije bilo cak nikakve telefonske infrastrukture.
Ocekivali mestani, super, odlicno... Bice sklapanja novih ugovora na 20 i 50mb, kada ono samo 10mb.
Obmanjuju svoj narod, navlace a daju malu brzinu. Komsija je na 400m i ne daju.
A ostavljaju prostor lokalnim divljim kablovskim TV i internet operaterima da rade. U ovom slucaju SNS
pusta svojim pilicarima bogatstvo na brzinama 4mb za 1000 din i 8mb za 1600 din. + Analogno-digitalna kablovska za 1000 din.

Umesto da napisu po gradovima, gde se moze.
Smesno i jadno.

Ne znam koliko je manje mesto.Ali vip u manjim mestima (do 1500 stanovnika) daje box2 za 1399 dinara. Skoro 800 dinara jeftinije nego mts. :)
Nema kablova i maltretiranja od strane telekoma.

Poslednja izmena:
Koliko tako malih mesta pokriva VIP 4G mreža? ;) Pošto im je 3G užas.

Nazad
Vrh Dno