Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Kad god restartujes ruter menja se IP adresa.

Sent from my Ericsson 628 using Tapatalk

Ako imas nekog, moze i odmah, ako odes do 16h. Ako ne, par dana

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nemam nikog u MTS-u. Ici cu prepodne u poslovnicu i ponecu ponudu sto su poslali. :D

Pokusavam online, ali im je aplilacija ravna NULI. Puna gresaka.

Evo sta mi izbacuje kad god pokusam:

mts.JPG

Poslednja izmena:
Сви воле бенефите али без обавезе. Ако се склопи нека УО, онда се добијају разни попусти и онда је нормално да мора да се отплати све до краја. Мислим, неко сада узме VDSL уз првих 5-6 месеци по динар и онда кроз 5 месеци каже ... нећу више, ајде да раскинемо УО али да не плаћам ништа. СББ је имао (или и даље има) други облик, када неко хоће да раскида, може и да плати све коришћене услуга али по фул цени појединачно ... што често испадне више него плаћање до краја УО.

Ја немам осећај да сам било чији дужник, шта сам потписао ћу да одрадим после настављам или одусттајем. Овакви текстови су намењени за рају ... и влају и гају. ;)

To i ja razmisljam, ali 10Mb/s mi je stvarno malo na nas cetvoro ukucana koji delimo tih 10Mb/s! :p
A da izbacis net iz Boxa, pa da uzmes VDSL zasebno? Ili nemas ni IPTV ni mobilni u MTSu da zamenis?

Hvala. A koliko dana prodje obicno od podnosenja zahteva do podizanja opreme?
Kako kada, jednom mi je trebalo 2 dana bukvalno, jednom sa cekao 4. Moze i vise da potraje, zavisi od lokacije izgleda, koliko je zauzeta centrala sa zahtevima tada.
Meni duze traje seoba i gasenje :D

Sto bi rekao alfa to zavisi iskljucivo od centrale na koju si prilacen.
Ja kad sam prelazio na net 50, bukvalno mi dali isti dan opremu.
Otisao podneo zahtev za proveru, kaze ona pa ti si segmentiran i dala mi opremu istog trenutka. 20 min nakon potpisivanja ugovora pustili su mi VDSL i to je bilo to.

Niko ovde ne koristi MTS, apsolutno. Svi su na SBB-u, a optika ja skoro zavrsena. Tako da sigurno ima portova. :) Brine me samo da ne zagazim prvi...

Sto se tice cantrale, u pitanju je Ericson IMT IP centrala. Jel zna neko koliko ima VDSL portova na istoj? To me je oduvek zanimalo. :)

Poslednja izmena:
Nije samo da li ima portova, to je stvarno retkost u BGu da nema (centrale su planirane preko realnih potreba negde).
Pitanje je koliko je zauzeta centrala, u smislu zahteva uopste, bilo kog tipa. Jer ima redosled po kome ide prioritet, novi korisnici nisu medju prioritetnim izgleda :)

A da izbacis net iz Boxa, pa da uzmes VDSL zasebno? Ili nemas ni IPTV ni mobilni u MTSu da zamenis?
Na jednom broju imam stari BOX 2 10Mb/s (net +fixni) ali problem je sto sam 1700m od centrale i mislim da vise od ovoga nece da mi daju, dok na drugom broju imam IPTV sa dva STB-a bez ugovorne obaveze (osi).

Na jednom broju imam stari BOX 2 10Mb/s (net +fixni) ali problem je sto sam 1700m od centrale i mislim da vise od ovoga nece da mi daju, dok na drugom broju imam IPTV sa dva STB-a bez ugovorne obaveze (osi).
Pa ne vidim onda sto bi menjao ako uopste i ne mozes vise od 10 verovatno?

Doduse, zaboravio sam da ne mozes menjati sada Box pakete vadjenjem i vracanjem usluga :( To ce te automatski prebaciti na novi Box!

Jel bolje uzeti telefonski kabl na metar u nekoj iole krstenoj radnji ili kupiti neki gotov? Citao sam ovde da je neko pre 2 godine imao problem zbog tog pravljenog kabla sto se prodaje na matar, s njim je uvek izvlacio manju brzinu. Kod mene je duzina kabla 15m od uticnice do mesta gde ce biti ruter.

Koje dranje sa cenom kabla:

tel_kabl.JPG

Ja sam placao 20 din. /m u jednoj radnji blizu Cvetkove pijace.

Poslednja izmena:
Imam ja jedan kabl od 20 m koji ne koristim vise.
Sad cu bas da probam da ga nadjem pa da pogledam dal stvarno ima kakve razlike...

EDIT

Prva fotka je sa standardnim kablom koji ide uz ruter, mislim da je 1.5
kabl 1.5.JPG

Druga fotka je sa kablom koji sam uzeo na metar na pijaci pre nekoliko godina, ima 12 metara duzine
kabl duzi.JPG

Poslednja izmena:
Ako vec moras da kupujes kabl te duzine uzmi na metar, a za razliku koja ti ostane popij pivo i uzivaj...

Moram, i to 15m. Neralno mi je da 15m Haminog telefonskog kabla naplacuju 1090 din. Zapitao sam se da li je kabl sto se prodaje na matar toliko losiji od Haming kabla...

Ma gde losiji, sve ti je to isto...
Poslao bih ti ja ovaj moj, ali ti dok platis postarinu ti si kupio drugi kabl.
I uzmi slobodno metar dva duze nego sto si racunao da ti treba, kud bi da ti zafali za 20-30 cm.

3db veća downstream atenuacija... kako nije neka razlika? Pogotovo što znam dosta ljudi koji imaju telefonski kabl kroz 3 prostorije da ide, i naravno da se gazi i da je savijan na 5 mesta... Bolje kupi 15m UTP CAT5/CAT6 kabla i staviti od rutera do kompa (ili zbog čega god si hteo da ti ruter stoji 15m dalje od utičnice) a da između utičnice i rutera bude maximalno kratak telefonski kabl. Mnogo su veći gubici na telefonskom kablu u odnosu na mrežni kabl.
Pogoto što imaš FFTB i eventualno u budućnosti ćeš brzo na brzine preko 100 Mbps.

Hvala ti. :) Reci mi samo ovo, trebacu da povezem 2 telefona na spliter, da li je ok stavljati razdelnik za 2 telefona na PHONE izlaz splitera? Ako nije pametno to raditi, odreci cu se rado jednog telefonskog aparata.

Kod mene su dva telefona posle splitera. Sve radi normalno.

Samo je bitno da telefon bude posle splitera i nemas problem nikakav....

Kad neko sedi na centrali kao Drakenzen onda dužina tel. kabla nije bitna:)

Pre pola sata sam podneo zahtev za NET 50 u poslovnici. Kazu da sam "segmentiran" za NET 50 i akciju 5 mesec za 1 din. ma sta im to znacilo. :) Uglavnom, rekli su za dan-dva cu po opremu, javice mi.

Kad neko sedi na centrali kao Drakenzen onda dužina tel. kabla nije bitna:)
Pocecu da zavidim ovima sto su do 300 metara udaljeni od centrale/IPANA!;)
Sa mojih 1700m mogu samo da sanjam i mastam o celih 20Mb/s!:mad:

Pa i @Drakenzen je nekad bio slično daleko od centrale pa su roknuli istureni stepen baš kod njega. Barem si u gradu (još i BG) pa imaš povoda tako nečemu da se nadaš da bi moglo da se desi.

Pa i @Drakenzen je nekad bio slično daleko od centrale pa su roknuli istureni stepen baš kod njega. Barem si u gradu (još i BG) pa imaš povoda tako nečemu da se nadaš da bi moglo da se desi.
Pa nisam bas u BG, 10-ak kilometara sam udaljen.
Kako stvari stoje šanse za istureni stepen skoro da su nikakve, tako da ostaje samo da čekamo i nadamo se za nekih 3-4 godine da će se Telekom namoliti ili smilovati!:(

Nastavak sage o Orionu i Telekomu...

...nakom mnostva poziva call centra Telekoma i poseta salteru dosao je i 28. Novembar, ispostavilo se da ukoliko HITNO ne vratim opremu Orionu da cu dobiti penale i prinudnu naplatu od preko 20.000din. Zapravo, penale sam vec dobila jer je rok za vracanje (kako pise u njihovom dokumentu za raskid) 7 dana, prosle su 2 nedelje od tak. Kad to isto kazem Telekomu, oni mi kazu da je Orion duzan da mi omoguci internet SVE DOK NE PREDJEM na Telekom. Ali kad tu informaciju prenesem Orionu oni kazu da ja NISAM VISE NJIHOV KORISNIK i da u skladu s njihovim pravilima o raskidu oni ne mogu da mi produze koriscenje opreme niti da se smiluju na tih ekstra xy dana. Cak se bezmalo i cude kako to da uopste imam internet, recima ''curi vam malo'', na sta sam rekla ''ne znam kako moze da curi malo kad imam punu brzinu i normalan saobracaj''.

Razlog odugovlacenja Telekoma u nedogled se ne zna. Call centar je beskorista, sluzbenice u poslovnici i dalje (kao i prosli put) ne mogu da mi daju opremu jer kad ocita barkod, ne dobije autorizaciju za izdavanje opreme. Kad ih pitam, kome da se zalim, niko ne zna da mi kaze, tako da od sutra ostajem bez interneta do u nedogled... ili cu cekati da prodje pravoslavni bozic, pa pravoslavna nova godina, pa mozda Sveti Sava?

Nazad
Vrh Dno