Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Postoji jedna stvar koja mi nije najjasnija, pa bih molio za objašnjenje, ako je moguće. Na koji način proveravate da li imate tehničke mogućnosti za VDSL, mislim da skrinšotove postavljene ovde ili u drugim temama koje su vezane za Telekom?

Unapred hvala. :)

Nikako, po SS moze samo otprilike blizina parice da se vidi. A da li je VDSL centrala ili ne samo moze TS da ti kaze :(

Dovukli pre mesec dana opticki kabl do PTT table u podrumu i tu stanu! Mesec dana nisu u stanju nisu u stanju da donesu novu opremu i da povezu postojece parice od stanova korisnika na istu!!! Zar je moguce da su toliko SPORI??!!!

Na Vidikovcu ima jedna zgrada u kojoj je sve dovuceno do ormara, cak je i i ormar povezan sa optikom, ali sami korisnici nisu skinuti sa bakra vec evo pune 3 godine ! Moja zgrada je imala srecu i pusten je istureni stepen u pogon odmah po montazi.

Da li mozes da mi objasnis kako si uspeo iz ZTE-a da izvuces username i password? Kada otvorim config dobijam skroz neke hjeroglife?

Koliko se secam mislim da sam koristio RouterPassView da procitam config file.

Na Vidikovcu ima jedna zgrada u kojoj je sve dovuceno do ormara, cak je i i ormar povezan sa optikom, ali sami korisnici nisu skinuti sa bakra vec evo pune 3 godine ! Moja zgrada je imala srecu i pusten je istureni stepen u pogon odmah po montazi.

Katastrofa! Imaju dozvolu skupstine stanara, zaista ne znam sta cekaju... Kod mene je optika dovucena do postojeceg ormara...Novi ormar nisu ni doneli, ko zna kad ce. Mozda ih koci to sto prvo moraju da obaveste korisnike da im se menja broj telefona, umesto sa 2, pocinjace sa 6. 4 zgrade su zavrsili pre 2 godine, u sve 4 ide optika do ormara, a preostale 4 u nizu (ukljucujuci i moju) odlucili su da odrade ove godine.

Sve u svemu, uzasno su spori, a meni SBB radi sve gore i gore, pa je to ujedno idealna prilika da se otarasim SBB-a.

Zašto menjaju broj telefona kad postave novi orman? To mi zvuči totalno bezveze.

Zašto menjaju broj telefona kad postave novi orman? To mi zvuči totalno bezveze.

Prikljucuju na neku Ericsson IMT IP centralu... U sve 4 zgrade gde je odradjena optika do zgrade je tako, umesto sa 2 brojevi pocinju sa 6.

Evo primer broja sto pocinje sa 6 (susedna zgrada gde je odradjena optika do zgrade pre 2 godine): Priključak se nalazi na centrali tipa Ericson IMT, koja je ip.
Moj broj sto pocinje sa 2: Priključak se nalazi na centrali tipa Alcatel 1000 E10, koja je digitalna.

Poslednja izmena:
Pa utoliko im je lakše da je programiraju kako hoće i da ljudima ne menjaju brojeve. Ovako se dolazi u situaciju da svaki put kad kupe novu centralu da menjaju brojeve ljudima. Šta se dešava ako neko ne prihvata da mu eto tek tako promene broj?

Poslednja izmena:
Nista. Niko te nista ne pita... tako je u sve 4 zgrade gde je odradjena optika do istih... Ne znam samo sta se desava sa korisnicima ADSL usluge ostalih provajdera u tom slucaju. Npr. neko koristi Beotel ili PTT ADSL, a Telekom ga odjednom prikljuci na drugu centralu...

Tako sam i pomislio. Baš ih briga. Bahatosti nikad kraja...

Ta Ericson IMT IP centrala se sigurno nalazi u drugom ulazu od mog... Iz te zgrade koja je zavrsena jos pre 2 godine ide opticki kabl do moje. Samo ne znam sta se desava kad nestane struje, da li radi tad fiksni ili ne. :D

Ma to danas i nije neki problem. Svako ima mobilni, a i struja ne nestaje svaki dan.
Izmena broja telefona može da bude problem.

I u Stepi su iste centrale u pitanju, i tamo picinju brojevi sa 6... Mozda se drze "pravila" da svi brojevi na tim centralama moraju pocinjati sa 6. :D

Uvek tako rade prenumeraciju. Pre dve godine kada su instalirali istureni stepen u zgradi sa 7 ulaza (Bulevar Nikole Tesle), izvršili su promenu početnih brojeva sa 26xxxxx na 66xxxxx. Od tada je svima dostupan VDSL, a stalno zovu i nude SuperBox.

Uvek tako rade prenumeraciju. Pre dve godine kada su instalirali istureni stepen u zgradi sa 7 ulaza (Bulevar Nikole Tesle), izvršili su promenu početnih brojeva sa 26xxxxx na 66xxxxx. Od tada je svima dostupan VDSL, a stalno zovu i nude SuperBox.

Proveri ovde: https://racun.telekom.rs/BillCheckPhone.aspx da li su brojevi u toj zgradi isto na Ericsson IMT IP centrali. :)

Inace, jel si zadovoljan kvalitetom usluge s obzirom da je u pitanju FTTB?

Proverio, kaže da ne može da mi da listing pošto sam na Eriksonovoj IP centrali.

Sada mi je sve jasno, zašto sam tako brzo dobio Superbox, i zašto nema nikakvih problema sa (u proseku) 60Mb/s konekcijom.

Pre par godina mi je promenjen broj da počinje sa 6, ali ja nisam mnogo mislio o razlozima. Ako ovo znači da su mi uveli FTTB, onda super, jedva čekam da Telekom krene i sa fiber ponudom... mada ni ovo sada nije uopšte loše.

Poslednja izmena:
Nisam u Beogradu, ali proverih za svoj broj. Kaže da mi je centrala analogna?
Priključak se nalazi na centrali tipa Alcatel 1000 E10, koja je analogna.
Za uneti priključak postoji listing odlaznih razgovora.

To je digitalna centrala, koliko je meni poznato. Na takvoj centrali je moj broj i može da se uzme vdsl.
Screenshot_2016-04-01-16-07-00.png

Edit:
Kako to da ne mogu da daju listing na toj novoj Ericsson centrali?

Poslednja izmena:
Nisam u Beogradu, ali proverih za svoj broj. Kaže da mi je centrala analogna?
Priključak se nalazi na centrali tipa Alcatel 1000 E10, koja je analogna.
Za uneti priključak postoji listing odlaznih razgovora.
Alcatel 1000 E10 je digitalna centrala i moguc je vdsl ukoliko ima ploce i ukoliko si blizu i parica ok.

Pa kad su nesposobni... nemam drugi komentar.

Ta Ericson IMT IP centrala se sigurno nalazi u drugom ulazu od mog... Iz te zgrade koja je zavrsena jos pre 2 godine ide opticki kabl do moje. Samo ne znam sta se desava kad nestane struje, da li radi tad fiksni ili ne. :D
Prebacuju vas na Ericsson IMT IP centralu i to je ustvari BBTF telefonija(IP telefonija ili ti VOIP) i nema neko svoje mesto tipa dva tri kilometra ili bloka od vas,vec je jedinstvena za celo podrucje 011!
To je digitalna centrala, koliko je meni poznato. Na takvoj centrali je moj broj i može da se uzme vdsl.
Pogledajte prilog 196900

Edit:
Kako to da ne mogu da daju listing na toj novoj Ericsson centrali?
Itekako da na Ericsson IMT IP centrali postoji listing a ima i mnogo vise funkcija koje vi kao korisnik mozete da kontrolisete preko sajta moj r@cun!
Tako da ne brinete sto se tice brojeva koji pocinju sa 6 i oko Ericsson IMT IP "centrale" jer je svakako modernija i novija od tog Alcatel 1000 E10 koji jeste digitalna centrala, ali pomalo vec postaje neisplativ i da kazemo spada u zastarelu tehnologiju! :)

A kakva je DKTS centrala? Pise da je digitalna,ali me zanima da li je moguc vdsl na njoj...

A kakva je DKTS centrala? Pise da je digitalna,ali me zanima da li je moguc vdsl na njoj...
DKTS 30 je centrala zadnje generacije koju je Pupin izbacio i ima Caller ID, dok je DKTS 20 malo starije generacije i siromasnija je za neke dodatne usluge,ali sve jedno sve su to POTS centrale i vise nisu rentabilne i skupe su za odrzavanje!
Trend Telekoma je da polako migrira i prelazi na DSLAM tehnologiju i BBTF telefoniju, jer su daleko isplativiji i pouzdaniji od obicnih POTS centrala a i daleko manje mesta zauzimaju u objektima i cvoristima.
Jedna i jedina "mana" BBTF telefonije je ta sto vam telefon ne radi kada nema struje!:)
Na svakoj pa i na najstarijoj analognoj centrali je moguc VDSL,jer to uopste ne zavisi od centrale vec od posebnog uredjaja DSLAM-a koji se postavi u centrali pa vam je preko njega omogucena usluga VDSL-a!

Poslednja izmena:
Hvala na objasnjenju.

Da li neko od insajdera ima informaciju o tome da li se ocekuje neko povećanje brzina kod MTS VDSL? Trenutno sam na paketu 50/2 a malo veći upload bi mi dobro dosao u nekim trenucima.

Proveri ovde: https://racun.telekom.rs/BillCheckPhone.aspx da li su brojevi u toj zgradi isto na Ericsson IMT IP centrali. :)

Inace, jel si zadovoljan kvalitetom usluge s obzirom da je u pitanju FTTB?

Ja znam samo da smo krajem devedesetih, među prvima u Srbiji dobili digitalnu centralu, zahvaljujući Gorici Gajević, i to izgleda baš ovu :) - "Priključak se nalazi na centrali tipa Siemens EWSD, koja je digitalna.
Za uneti priključak postoji listing odlaznih razgovora."

Ja znam samo da smo krajem devedesetih, među prvima u Srbiji dobili digitalnu centralu, zahvaljujući Gorici Gajević, i to izgleda baš ovu :) - "Priključak se nalazi na centrali tipa Siemens EWSD, koja je digitalna.
Za uneti priključak postoji listing odlaznih razgovora."

Siemens EWSD je ista klasa centrale kao i Alcatel Alcatel 1000 E10 i opet kazem polako ih gazi vreme!
Kada su proizvedene i ugradjivane imale sve sto je tada jednom korisniku fixne telefonije bilo potrebno (ISDN ploce,CLIP,COLP,MCID,CALL FORWARD itd...),ali jednostavno sada i u buducnosti kada fixna telefonija polako posustaje spadaju u glomazne i trome sisteme koji sami sebe ne isplacuju i njihovo odrzavanje postaje veoma skupo!

Vrh Dno