Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Prilozi

• ZTE.jpg
    ZTE.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 204
Poslednja izmena:
Ovaj downstream max rate, odnosno maksimalna brzina sa parice, u mom slučaju 23076 kbit/s jel ona promenljiva u smislu da može biti veća, ali nije zbog toga što sam na boxu sa netom od 10 Mbs i dva stb, pa nema potrebe da bude veća od line rate 12999 kbit/s (a može) ili ne može, jer je to maksimalna brzina koju parica može da gura? Ako je promenljiva i zavisi od već pomenutih snr margina i ostalog koliko ova moja može da gura više od ovoga?

Prilozi

• Screenshot_2016-03-23-22-21-32.png
    Screenshot_2016-03-23-22-21-32.png
    192.8 KB · Pregleda: 197
Poslednja izmena:
@banexbanex: 24 Mbps downstream je neki teorijski maximum za ADSL2+ standard i opremu ( a tebi ruter procenjuje da linija može da izgura 22.5). A za 2 STB + 10 Mbps net trebalo je da ti konfigurišu port na bar 14 ili 16 Mbps a ne na 12, to je za 1 STB i to za SD kanale samo. Traži da ti podignu brzinu. Očigledno si blizu centrale i parica nije loša (nemaš toliko puno grešaka). Verovatno si naknadno uzeo dodatni STB? Pa su "zaboravili" da ti rekonfigurišu port...

Poslednja izmena:
@banexbanex: 24 Mbps downstream je neki teorijski maximum za ADSL2+ standard i opremu ( a tebi ruter procenjuje da linija može da izgura 22.5). A za 2 STB + 10 Mbps net trebalo je da ti konfigurišu port na bar 14 ili 16 Mbps a ne na 12, to je za 1 STB i to za SD kanale samo. Traži da ti podignu brzinu. Očigledno si blizu centrale i parica nije loša (nemaš toliko puno grešaka). Verovatno si naknadno uzeo dodatni STB? Pa su "zaboravili" da ti rekonfigurišu port...
Hvala, pa da, uzeo sam naknadni stb kod stare platforme dok su bile u ponudi, verovatno kad bi tražio HD kanale da bi morali da dignu protok. A da li će doći do promene parametara ukoliko budu nešto radili na većem protoku, postavljanju isturenih stepena? Da ih ne cimam stalno sa pitanjem da li imam uslove za super box ili ne, već da ulaskom u ruter vidim da li ima promena?

Pa gde ćeš bliže nego što si sad :D Atenuacija ti je 4, znači da si verovatno do nekih 300m od centrale ILI isturenog stepena... Ako te zanima SuperBox lepo ih pitaj jel ispunjavaš uslove. Tehnički bi to (brzinu od 66 Mbps na VDSL opremi) parica gotovo sigurno izgurala jedini problem može biti da si preko 250m udaljen i da ti zato ne daju Superbox... (ili da u centrali još uvek nemaju VDSL ploče).

Optika obično dolazi do isturenog stepena?

Ako je istureni stepen u zgradi preko puta, da li oni mogu da prebace mogu zgradu na taj isturen stepen i koliko je to velika procedura?

Pa gde ćeš bliže nego što si sad :D Atenuacija ti je 4, znači da si verovatno do nekih 300m od centrale ILI isturenog stepena... Ako te zanima SuperBox lepo ih pitaj jel ispunjavaš uslove. Tehnički bi to (brzinu od 66 Mbps na VDSL opremi) parica gotovo sigurno izgurala jedini problem može biti da si preko 250m udaljen i da ti zato ne daju Superbox... (ili da u centrali još uvek nemaju VDSL ploče).
Pa na 430m sam od centrale :) Još uvek daleko. Pitao sam ih u nekoliko navrata i ništa. Nadam se nekom isturenom stepenu, ali me u principu zanimalo da li mi parica tehnički može izgurati 66Mbps. Još jednom hvala.

Ja sam malo bliže (375m) od tebe a slabljenje signala mi je duplo veće :D 8.6 sad na VDSL signalu (50/2) je 8.6 a dok sam bio na ADSL-u (20/1) downloadstream atenuacija je bila 7. Ruter mi procenuje max brzinu na nekih 112 Mbps.

juce sam video radnike iz telekoma da se kace po banderama... i danas pogledam parametre na ruteru, vidim da se malo poboljsala linija. mozda bi moglo i 100mbps. evo sa leve strane stari rezultat a sa desne strane novi.. sada bih mogao traziti i da mi povecaju malo brzinu, obzirom da imam super box sa dva HD IPTVa, trebali bi da stave na 66mbps.. videcu ovih dana. odoh sada da zamenim ovaj hg630 za hg655 pa cu videti da li ima neke promene u parametrima...

Pogledajte prilog 196030

evo da citiram sam sebe.. sad gledam parametre po ovom zte zxhn h367n ruteru koji sam dobio od telekoma...
ove vrednosti su katastrofa u odnosu na ono sto sam imao ranije. a tam sam hteo da ih cimam da mi povecaju na 66mbps. sa ovim parametrima, samo da i ovo ostane.. kakva su vasa iskustva sa ovim ruterom, da li je moguce da je ovolika razlika u odnosu na hg630..?

2016-03-26.png

Vidiš da je 12a profil (za koji je max 68 Mbps)... Probaj da ugasiš/upališ ruter i vidi da li će taj put da bude na 17a profilu.

sad je malo bolje ali i dalje losije od starog rutera..
17c7d9e17bfdd1992ac9dd0b8fb6f2e5.png

Jel ima neko iz Indjije vdsl moj prijatelj isao do poslovnice telekoma i rekose mu da to nema uopste u indjiji samo adsl i retko ko moze i 20 mbit

@cole85: Ja sam iz Putinaca i imam VDSL :D (a koliko sam informisan jedini razlog zašto kod nas uopšte postoji ADSL je zato što optika ide iz Rume za Inđiju i Pazovu). Pre toga sam imao 20 Mbps ADSL...

Ali ako su u poslovnici "informisane" babe kao u Rumi uopšte me ne čudi takav odgovor tvom prijatelju. Nek zove Call centar pa tako podnese zahtev ili pita za udaljenost i ostalo. Ja sam morao da pišem primedbu Ratel-u da bi dobio uopšte odgovor na moj zahtev.

hmmm... u rumi u poslovnici su se krstili kada sam rekao da u neradinu hocu megabox. ali kada su pogledali u sistemu da mi je to vec odobreno i da samo trebda mi izdaju opremu, onda su popustili. ne vredi se sa njima mnogo objasnjavati oko toga sta je vdsl/adsl... samo treba pozvati call centar i traziti zeljeni paket, pa ce oni proveriti sve. nije mi logicno da indjija nema vdsl i da im je adsl los, ali ajde neka napise neko iz indjije kakvo je tako stanje.

Uzeo je prijatelj vektor na kraju nije mu se dalo vise da se cima sa telekomom isao je 2 puta i odustao :) valjda nece imati prekide kod rv.

Ja jesam , zamenio sam onaj Huawei prvo sa ZTE (kupljen preko oglasa) a onda i sa sadasnjim Fritzbox 7412 (kupljen isto preko oglasa; morao sam malo da se igram sa firmware-om da bih promenio Annex standard na A sa B). ZTE mi je dobro dosao posto sam mogao iz config fajla da procitam user i pass koji sam iskoristio za Fritzbox kasnije.

Da li mozes da mi objasnis kako si uspeo iz ZTE-a da izvuces username i password? Kada otvorim config dobijam skroz neke hjeroglife?

Kratko pitanje - da li na liniju koja podržava 10Mbit max mogu da uzmem paket 20/2 pa da imam 10/2? Bitan mi je upload...

Ako u centrali nije montirana VDSL oprema ne možeš uzeti nijedan paket sa 2Mb uploada.Mada bih i ja pristao da plaćam 20/2 a da imam 10/2 paket.

Kod mene u mestu je montirana VDSL oprema ali ja sam od centrale udaljen 1700 metara,tražio sam 20/2 paket i rekao da se neću žaliti bez obzira koliki down bude(imam trenutno paket 10/1) odbili su me i rekli da nema tehničkih mogućnosti.Najgore od svega što mi je jedina ocija Kopernikus kablovski net a tamo mi se ne prelazi nikako.

Probao preko MTS Miks paketa (4G) da igram, i def. bolji odziv nego na VDSLu :(
Iako je ping zvanicno veci.

Jel imate problema sa rutiranjem ovih dana (od juce prakticno)? Domaci sajtovi i sadrzaji lete brzo (normalno), dok vecina stranih se vuce kao mrtav konj. Evo primer: https://sourceforge.net/projects/nas4free/files/
Vrti ga u nedogled i jedva otvori. Download sa nekog dalekog servera (Kina, USA...) se vuce 200 KB/s.

Ono sto me 'brine' jeste sto je i na poslu ista situacija - ali tamo je SBB a ne Telekom. Izgleda cela zemlja ima problema sa Peering-om ka spolja?!

Jel imate problema sa rutiranjem ovih dana (od juce prakticno)? Domaci sajtovi i sadrzaji lete brzo (normalno), dok vecina stranih se vuce kao mrtav konj. Evo primer: https://sourceforge.net/projects/nas4free/files/
Vrti ga u nedogled i jedva otvori. Download sa nekog dalekog servera (Kina, USA...) se vuce 200 KB/s.

Ono sto me 'brine' jeste sto je i na poslu ista situacija - ali tamo je SBB a ne Telekom. Izgleda cela zemlja ima problema sa Peering-om ka spolja?!

otvara momentalno a skida posle 3 sek.

Da se nadovezem na pricu od pre nekako, ipak su mi ukinuli Upload Booster posle isteka ugovora. Nazvacu korisnicku sluzbu da proverim za svaki slucaj. Izgleda da cu se morati vracati na SBB u najgorem slucaju.

Ne mogu da editujem prethodnu poruku, samo da dodam:

Kontaktirao korisnicku sluzbu i posle zongliranja od 32 minute izmedju tehnicke podrske i dodatnih usluga za internet, ispadne da mi je Upload Booster jos uvek aktiviran i posle isteka ugovora, pa su prosledili tehnicarima zalbu za smanjeni upload.

Nazad
Vrh Dno