Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Samo da napisem da su me prebacili CG NAT na obican. Poslao sam mail na [email protected] sa sledecom sadrzinom:

Postovani,

da li mozete da me prebacite sa carrier-grade NAT na obican NAT posto sa ovim ne mogu da koristim odredjene web servise jer je potreban port-forwarding? Ne odgovara mi da mi samo forwardujete odredjene portove posto mi zbog posla stalno trebaju drugi.

Koristim VDSL, paket 50/2 na linije 018/*******.

Hvala unapred.

Da li se taj CG NAT koristi samo na VDSL? Imam ADSL i nikako ne mogu da forwardujem port. Kako proveravate da li ste na CG NAT, može li se to utvrditi?

Par pitanja tehničke prirode.

Interesuje me koliku je brzinu moguće postići sa VDSL-om sa protokom od 50 mb/s. Od centrale sam udaljen oko 80 metara, koliki bi gubitak bio, odnosno, kolika je maksimalna brzina koju bih mogao postići?

Takođe, zanima me da li, pošto sam korisnik mts tv-a, bi ostvaren protok uticao na smanjenje brzine VDSL-a iz prvog pitanja?

Trebalo bi da ti bude po teoriji 6.25 MB/s u principu i toliko je meni i vise malo.
Posto si na istoj udaljenosti kao ja 80m nece ti uticati na smanjenje brzine ali zahtevaj da ti stave na 66 to im je sledeci profil posle 54Mbit a trazi taj zbog HD kanala koji koriste 8-10Mbit za protok.

Hvala na odgovoru, što znači da bi sa paketom od 50 Mb/s i mts tv-om sa HD kanalima imao protok od 40 mb/s, ako sam te dobro razumeo? :)

Čekaj, ide 54mbit, pa 66, pa kako onda dalje?
100-ka bi trebala nisam se za to raspitivao.
Hvala na odgovoru, što znači da bi sa paketom od 50 Mb/s i mts tv-om sa HD kanalima imao protok od 40 mb/s, ako sam te dobro razumeo? :)
Da ako ti stave 54 sto sam ti rekao da ima kazes da ti stave 66 da ne bi imao gubitak samog neta jer si jako blizu kao i ja.
Ako im kazes da ti stave 66 zbog HD da nebi gubio od neta oni ce to i uraditi.
Samo ti uradi tako kako ti kazem i imaces full 50Mbit i 16Mbit za HDvi SD kanale sto ti i vise nego dovoljno da gledas u isto vreme na jednom tv SD kanal a na drugom HD kanal pod uslovom da imas dva stb-a.

Enraged, hvala na savetu, dobro će i meni doći pošto uskoro dobijam famozni VDSL.... [emoji4]

Nema na cemu, zato forumi i sluze :)

Da li je neko ko ima UB dobio račun po isteku UO?

Ja sam plaćao 1899 + 600, ali mi je poslednji došao na 2400 ukupno.

UO mi je istekla 31.12. UB ostao pa za sada ne bih ništa da menjam ali me interesuje koliki račun da očekujem za januar. Pretpostavljam sadašanja cena od 1799 + 600 za UB.

Sadasnja cena, bez UO, plus UB.

I čekaj oni koji su imali UB će ga i dalje imati?

Da ako ti stave 54 sto sam ti rekao da ima kazes da ti stave 66 da ne bi imao gubitak samog neta jer si jako blizu kao i ja.
Ako im kazes da ti stave 66 zbog HD da nebi gubio od neta oni ce to i uraditi.
Samo ti uradi tako kako ti kazem i imaces full 50Mbit i 16Mbit za HDvi SD kanale sto ti i vise nego dovoljno da gledas u isto vreme na jednom tv SD kanal a na drugom HD kanal pod uslovom da imas dva stb-a.[/QUOTE]

Kako sam te razumeo, na oba tv-a nije moguće gledati u isto vreme HD kanale ako hoćeš da imaš full brzinu neta?

Poslednja izmena:
Telekom Srbija VDSL

Ako ti stave 66k onda je linije Interleaved sto znaci da ce ping biti bar 3x veci nego kad je linija na Fast profilu. Sad moras da izaberes dal oces full brzinu dok gledas IPTV ili nesto manje brzinu tipa 40-44mb al zato je ping znatno bolji. Fast profile imaju samo za 51k i 101k.

Posto imam Net100, channel type je None, da li ista moze da se uradi po pitanju pinga?
Mislio sam da je do misa (bezicni, pa mu smeta 10+ UniFi wifi-a ovde), ali vidim da mi i sa zicanim misem igre slabije reaguju nego ranije (dok sam imao ADSL, na istoj lokaciji, pre 3 godine otprilike).

Jedno pitanjce, ako ima dve telefonske linije u stanu, da li je moguce uvesti dve nezavisne adsl konekcije? Linije nisu dvojnici niti bilo sta slicno.

Jedno pitanjce, ako ima dve telefonske linije u stanu, da li je moguce uvesti dve nezavisne adsl konekcije? Linije nisu dvojnici niti bilo sta slicno.
Naravno da je moguće ali ne vidim isplativost,uvek je jeftinije uzeti brži paket pa podeliti net.

Ako mozes postavi mi screenshot podatke o liniji iz rutera.

Upstream max rate (kbit/s) 15498
Downstream max rate (kbit/s) 127620
Upstream line rate (kbit/s) 2047
Downstream line rate (kbit/s) 100000
Line standard VDSL2

Channel type
None
Upstream SNR (dB) 20.8
Downstream SNR (dB) 14.6
Upstream line attenuation (dB) 3.1
Downstream line attenuation (dB) 6.1
Upstream output power (dBmV) -25.7
Downstream output power (dBmV) 14.5
Upstream HEC 0
Downstream HEC 7275
Upstream CRC 0
Downstream CRC 0
Upstream FEC 1490
Downstream FEC 6159

Kod tebe moze bez problema Fast profil na liniji od 101k. Zovi ih i reci im da zelis da ti prebace liniju na Fast (kazi im kao razlog da ti je zbog posla vrlo bitan sto manji ping :) )

Uradice to? Super ako je tako lako, mislio sam da cu morati da se cimam kako je ranije moglo za igranje :)

Upstream max rate (kbit/s) 15498
Downstream max rate (kbit/s) 127620
Upstream line rate (kbit/s) 2047
Downstream line rate (kbit/s) 100000
A jel' ima neki poseban razlog zasto je down lockovan na 100000? Trebalo bi 102400. Uvek su bite normalno racunali.

Kakav je kvalitet ove linije, imam povremeno prekide na 1-2 sec jednom dnevno?

Line.jpg

Imas puno gresaka pa bi trebao pregledati instalaciju.

Download ti je ok al sto se tice uploada zato imas prekide...

Nazad
Vrh Dno