Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ja pitam jel' moze ovako:

Spliter povezivanje.jpg

Posto po onoj prvoj semi sto je stavio IkaDaka moram da spliter stavljam na tavan i da krimpujem kabal koji nije predvidjen za to.

Poslednja izmena:
Ljudi jel stvarno ima veze koliko sam udaljen od centrale, vezano za brzinu interneta, ili to oni malo palamude. Molim da se jave oni sa iskustvom, a ne oni koji rade u Telekomu pa pricaju istu pricu. Po meni nekom logikom nema preterane veze, jer su kablovi u pitanju ali dobro....
I ako ima veze udaljenost, koja udaljenost je potrebna za 20Mb ili 50Mb...

Ne znam za udaljenost, definitivno utiče i kvalitet parice i daljina. Meni su odbili zahtev za Net50 na jednom telefonskom broju, a na drugom, u istom stanu su mi odobrili.
Nisam imao vezu, niti sam urgirao, mislio sam da će me i ovde odbiti, ali su odobrili u roku od 24 sata od podnošenja zahteva. Znači da se dve parice u istom stanu razlikuju, doduše i brojevi su na istoj lokaciji sa različitim numeracijama (NBG, odbili su Net 50 na broju koji počinje sa 2, a odobrili na liniji koja ima početni broj 3). Koliko mi je poznato, nema isturenog stepena u blizini...
Udaljenost od centrale vazdušnom linijom oko 700 metara, a kablovima još više. Preuzeo HG630 pre 2 dana, Net50, na 24 meseca ugovor, sa kampanjom 5 meseci po 1 dinar.
Linija je osrednjeg kvaliteta, ali je udaljena od centrale:
Downstream line attenuation (dB) 17.1
Downstream line rate (kbit/s) 51179
Upstream line rate (kbit/s) 2047
Downstream max rate (kbit/s) 55696
Upstream max rate (kbit/s) 18718

Pratiću, kako se ponaša, da li puca veza, zbog ovakvih parametara linije.
Inače na ovom ruteru su otvoreni svi portovi koje sam poželeo da otvorim, a kako će biti dalje... videće se...

Da ne otvaram novu temu, a vezana je za telekomov vdsl modem. :)

Da li neko ima problem sa zaglupiljivanjem modema HG630? Desava mi se da se modem sam od sebe zaglupi, nemam net i onda treba da ga restartujem. To mi se desava samo na wi-fi da nestane odjednom i da ne mogu se konektujem, preko kabla nisam probao jer su mi svi uredjaji povezani na wi-fi. E sad sta to moze da bude, da li je do neispravnog modema pa da se zalim da mi daju drugi ili?

Generalno pre toga sam bio na ADSL-u i imao modem HG520c i nisam imao nekih problema. Onda su me pre mesec, dva zvali da treba da zamenim modem za vdsl-ov i da ce mi pustiti brzinu 20/2 i ako sam potpisao ugovor jos pre na 20/1 koji nije istekao. I od tad mi se desava da posle nekog vremena samo mi nestane net i da treba da resetujem modem i onda proradi.

Poslednja izmena:
kraljevi mi otvorili portove, ali duplo smanjili brzinu.
imao sam 50/2 odnosno malo manje kako to vec treba, a sad kao da su mi ukljucili 25/1 tj. malo manje od toga.

Moze kako hoces jer u sustini za modem ti ne treba spliter,dok pre telefonskog aparata obavezno stavljas spliter!
Hvala! Upravo to sam i pitao nekoliko puta ali dok ne nacrtam niko me ne razume.

Ne znam za udaljenost, definitivno utiče i kvalitet parice i daljina. Meni su odbili zahtev za Net50 na jednom telefonskom broju, a na drugom, u istom stanu su mi odobrili.
Nisam imao vezu, niti sam urgirao, mislio sam da će me i ovde odbiti, ali su odobrili u roku od 24 sata od podnošenja zahteva. Znači da se dve parice u istom stanu razlikuju, doduše i brojevi su na istoj lokaciji sa različitim numeracijama (NBG, odbili su Net 50 na broju koji počinje sa 2, a odobrili na liniji koja ima početni broj 3). Koliko mi je poznato, nema isturenog stepena u blizini...
Udaljenost od centrale vazdušnom linijom oko 700 metara, a kablovima još više. Preuzeo HG630 pre 2 dana, Net50, na 24 meseca ugovor, sa kampanjom 5 meseci po 1 dinar.

Pratiću, kako se ponaša, da li puca veza, zbog ovakvih parametara linije.
Inače na ovom ruteru su otvoreni svi portovi koje sam poželeo da otvorim, a kako će biti dalje... videće se...

Vidis ja sam udaljen 1053m kablovima, i rekli su mi da mozda ne mogu ni 20Mb. Juce bio covek i merio vezu, rekao je da sa 2 televizije cu imati 18Mb interneta, sto znaci 20 i par bez televizije. Samo mi moras reci sta su parice, posto vidim da ih spominjete, a ja pojma nemam sta je to. Jel mogu ja to da proverim. Covek je nesto gledao neka podesavanja na ruteru i rekao je da imam savrsene parametre, ali ne znam sta je to.

Evo spojio sam sve ali internet led na modemu ne sija. Ali mogu da se ulogujem i vidim podesavanja:

c5175df9325654385fc20c4b40261036.jpg

Moracu da zovem podršku...

I vidim da su parametri na granici, valjda neće pucati net...

@13umble13ee
Parica ti je žičana veza kojom ti dolazi telefonski (i DSL signal), na kraju ga čini bakarni par kablova, obično izolovanih tako da je izolacija jedne žice bela, a druga plava. Od ovog par, ima naziv i parica. Ali bitan je kvalitet i dužina skroz od centrale, do utičnice u zidu, dakle celog bakarnog dela instalacije (parice).
Ti sam ne možeš tu ništa da izmeriš, ali mogu iz Telekoma.

Ali da li zele da menjaju to zbog mene....da li ja to mogu da zatrazim od njih ako je to lose? Lik iz telekoma, tehnicar, mi je rekao da su neki kablovi u prekidu....i da je nama zato losija veza.

@13umble13ee
To je njihov deo inftastrukture, od centrale do razvodnog sanduka u zgradi, ili do priključne kutije, ako je individualna kuća u pitanju. Oni treba da je drže u ispravnom stanju.
Ako imaš vezu, moguće je da ti zamene i paricu za drugu, koja je u boljem stanju, kod komšije, koji ne koristi liniju za net, nego samo za telefon, ali za to ti treba debela podrška nekoga iz Telekoma.

@Pablo
A jel ti stoji neka IP adresa u ruteru pod
Status > WAN > Network
IPv4 Information
INTERNET_R_VID_300

Proradilo je samo od sebe. Otisao sam da rucam i kad sam se vratio internet lampica blika :)

IP adresu sam dobio iz opsega 109.xx

Ovo skoro identicno kao Pablovi parameteri za rate/max rate :D Interesantno je da su vama dali, ovo je garantovano daleko od centrale, mnogo vise od 300m (ili je nesto lose u vezi izmedju).
Ili su promenili sada pricu, nakon sto nema prodaje? (ono, dok se ne proda, daj da smanjimo cenu, ne damo svima :D)

Proradilo je samo od sebe. Otisao sam da rucam i kad sam se vratio internet lampica blika :)
Internet lampica blinka kada pokusas da pristupis netu, do tada nece blinkati :) Ja skoro podesio net kod druga, vidim ne radi internet lampica, zovem podrsku.. kaze povezite se.. ok... odmah blinka.. wtf? Pa ne blinka dok ne koristite net :D
(i ne blinka ako ne radi net, naravno, nego cisto da dodam)

Ovo skoro identicno kao Pablovi parameteri za rate/max rate :D Interesantno je da su vama dali, ovo je garantovano daleko od centrale, mnogo vise od 300m (ili je nesto lose u vezi izmedju).
Ili su promenili sada pricu, nakon sto nema prodaje? (ono, dok se ne proda, daj da smanjimo cenu, ne damo svima :D)

Pa to je meni interesantno...pricaju o 250m udaljenosti, kako je to maximum za 50Mb, a evo coven ima vise od 700 i ima 50Mb...ko je ovde lud sada....

Ne, 250m nije uopste stvarni limit za 50/2, vec je Telekom uveo limite da ne bi bilo ko u poslovnici davao bilo kome 50/2, pa da se posle oni zale sto im ne radi full speed i slicno (a jesu se zalili ljudi, stvarno, i za 1Mb, bio sam u redu za ugovore za mobilni i slusao ispred mene ljude da se zale na to. Jos gube vreme ostalima u poslovnici umesto da zovu CC).

Po parametrima koje su pustili ovoj dvojici, ja bi rekao da su sada otvorili na mnogo vece razdaljine da moze, jer max. rate je katastrofalan ako je ispod 300m, koliko su ranije dozvoljavali samo.

Inace, moguce je i da svako za sebe odlucuje u svakoj centrali posebno... jer za moje je proverena osoba rekla da moze VDSL, cak i 50/2 bez problema. Ode cale posle da potpise, "ne moze", odem ja "ne moze"... na kraju ode cale kod druge proverene osobe, i naravno moze istog casa, samo je morao modem da menja.
Nego se nekima ne radi uopste, pa cim imaju nacina da otkace, otkace :D

Pa to je meni interesantno...pricaju o 250m udaljenosti, kako je to maximum za 50Mb, a evo coven ima vise od 700 i ima 50Mb...ko je ovde lud sada....
Ma ti ne kapiras neke stvari, tih 250m spominju jer oni ne mogu da stampaju ugovor jer je aplikacija tako odradjena i ne dozvoljava naprosto radniku da to odradi.
E sad ono sto ti mozes je da pises molbu da ti puste ako si na vecoj udaljenosti od te a opet mozes da izvuces 50 sto oni u centrali tehnicari treba da provere.
Ukoliko provere i utvrde da je moguce da dobijes tu brzinu oni ce reci da je moguce i onda ce te zvati iz mts da ti kazu da je odobreno j da dodjes da potpises ugovor. E sad ono sto tebe najvise zanima je na kojoj razdaljini moze 50.
E to zavisi od razdaljine kablovima od dslama, kvaliteta parice, znanja zaposlene u poslovnici...

Ovo su parametri linije kad sam uveo ADSL Novembra 2010 god:

201210.jpg

A ovo je Novembra 2012:

201011.jpg

U pitanju je selo i po kalkulatoru sam na oko 700m. Videcu kako ce se ponasati u narednim danima da li ce pucati konekcija. Za sad radi i torrent javlja da su portovi otvoreni.

Internet lampica blinka kada pokusas da pristupis netu, do tada nece blinkati :) Ja skoro podesio net kod druga, vidim ne radi internet lampica, zovem podrsku.. kaze povezite se.. ok... odmah blinka.. wtf? Pa ne blinka dok ne koristite net :D
(i ne blinka ako ne radi net, naravno, nego cisto da dodam)

Ma pokusao sam da pristupim netu naravno. Otvorao sam google i u pozadini dropbox je trazio konekciju. :)

To All: Gde ima upustvo za otvaranje LAN2 i LAN3 za internet ?
I imam TP-Link router 843ND koji zelim da stavim na drugu stranu kucu da pojacam wi-fi signal. Do tamo imam provucen LAN kabal. Kako treba da ga podesim i gde da ubodem LAN kabal - u WAN port ili u neki od LAN portova ? I onda router prebacim u repeater mode ?

Poslednja izmena:
Ma ti ne kapiras neke stvari, tih 250m spominju jer oni ne mogu da stampaju ugovor jer je aplikacija tako odradjena i ne dozvoljava naprosto radniku da to odradi.
E sad ono sto ti mozes je da pises molbu da ti puste ako si na vecoj udaljenosti od te a opet mozes da izvuces 50 sto oni u centrali tehnicari treba da provere.
Ukoliko provere i utvrde da je moguce da dobijes tu brzinu oni ce reci da je moguce i onda ce te zvati iz mts da ti kazu da je odobreno j da dodjes da potpises ugovor. E sad ono sto tebe najvise zanima je na kojoj razdaljini moze 50.
E to zavisi od razdaljine kablovima od dslama, kvaliteta parice, znanja zaposlene u poslovnici...
Nije ni cudo da ne kapira kad je to ludacko ponasanje! Valjda aplikacija treba da (ne)dozvoljava na osnovu merenja a ne da ona nedozvoljava i da se meri na osnovu molbi!

Taj kalkulator sam ja ignorisao, cim sam video da sam po njemu prilicno daleko, i da je 70Mbps max. VDSL speed, a ja sam ispod 200m, i imam 90Mbps u praksi (100 je net).
Parametri novi su ti inace strava za ADSL bili :)

Javi kako se bude ponasao u praksi, obojica u stvari, nakon nekoliko dana.
Niste pisali molbe da puste, ili jeste?

@Pablo: kakav bre repeater mode kad si povezao 2 uređaja LAN kablom, to je kad bi TP-Link se kačio na WiFi signal Telekomovog i takođe emitovao WiFi signal.
WAN ili LAN port zavisi od toga da li možeš i želiš da prebaciš Telekom uređaj u Bridge mode (za to ti trebaju PPPoE username i password), ili to ne možeš (onda moraš LAN<>LAN). Pošto su ti verovatno konfiguracione stranice oba uređaja na istoj 192.168.1.1 adresi treba prvo da promeniš TP-Link da bude na drugoj adresi.

Ja sam AP uređaj (znači ima samo 1 Ethernet port + WiFi da šljaka ili kao client ili kao AP ili kao repeater) povezao na Telekonj ruter mrežnim kablom tako što sam na Telekomovom namestio da DHCP dodeljuje IP adrese počevši od 192.168.1.25 (umesto default 192.168.1.2), promenio adresu konfiguracione stranice AP uređaja na 192.168.1.2 i isključio DCHP ma njemu. Znači uređaji koji se kače na WiFi signal sa AP (koji ima drugačiji SSID u odnosu na Telelomov WiFi signal) dobijaju IP adresu od Telekomog rutera. Tako da mogu sa bilo kod uređaja u mojoj mreži da pristupam konfiguraciji oba uređaja (Telekom modem/ruter + TP-Link AP).

Za LAN2 i LAN3 otvaranje napiši koji ruter imaš, i ostavi ovde screenshot kako izgleda konfiguraciona stranica nakon što si se logovao sa admin nalogom (a ne sa telekom/telekom).

EDIT: Verovatno je nešto na sličan fazon kao kod ADSL Huawei rutera sa tim "crvenim interfejsom". Znači prvo u Bind list sekciji deselektuješ LAN2i LAN3 sa jedne od definisanih WAN konekcija koja se koristi za IPTV (na ADSL-u je to bilo 8_37, na VDSL je valjda VLAN_200) klikneš Submit/Save/šta god a zatim za internet WAN konekciju (na ADSL-u je bilo 8_35, na VDSL je VLAN_300) aktiviraš/štikliraš sva 4 LAN porta, Submit. I to je to.

Prilozi

• Telekom_1.png
    Telekom_1.png
    99.7 KB · Pregleda: 119
  • Telekom_2.png
    Telekom_2.png
    101.2 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Da li neko zna kako mogu i da li uopste mogu da vidim max attainable rate za down i up speed na Huawei HG630?Vidim da je nekoliko ljudi na poslednjih nekoliko stranica postavilo parametre sa HG630,i svuda postoje parametri za maksimalnu mogucu brzinu.Da li mozda oni imaju neki noviji firmware?Imam Net50,istice mi u maju 2016,pa hocu da probam Net100 kako ce raditi i da li ce uopste raditi jos 5 meseci,pa ako bude ok da produzim ugovornu obavezu.Nije mi tesko da u ponedeljak odem do poslovnice,ali ako postoji neki nacin da okvirno proverim preko rutera bilo bi odlicno :)
dsl.png
Ovo ja dobijem kad udjem kao admin

Javi kako se bude ponasao u praksi, obojica u stvari, nakon nekoliko dana.
Niste pisali molbe da puste, ili jeste?

Ja nisam pisao molbu, podneo zahtev samo. I nisam očekivao da će odobriti, jer mi je zahtev za Net50 na drugom broju u istom stanu, pre toga odbijen.

Nisam ni ja nista pisao. Samo sam podneo zahtev online preko moj mts site-a. Alfa mozda se secas i kad - tad kad sam pisao da ne mogu da se ulogujem na moj mts. Mislim da je to bilo negde u novembru.

....Da li mozda oni imaju neki noviji firmware?...
Pretpostavljam da je noviji firmware u HG630 daje i ove podatke što su kod tebe označeni sa N/A.
Kod mene je HG630:
Status > Device Information
Hardware version AM1HG630M01VER.B
Software version HG630V100R001C90B019

Kod ovog mog HG630 na dnu strane stoji:
Copyright © Huawei Technologies Co., Ltd. 2014-2015.
a kod tebe
Copyright © Huawei Technologies Co., Ltd. 2012-2012.

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako mogu i da li uopste mogu da vidim max attainable rate za down i up speed na Huawei HG630?Vidim da je nekoliko ljudi na poslednjih nekoliko stranica postavilo parametre sa HG630,i svuda postoje parametri za maksimalnu mogucu brzinu.Da li mozda oni imaju neki noviji firmware?Imam Net50,istice mi u maju 2016,pa hocu da probam Net100 kako ce raditi i da li ce uopste raditi jos 5 meseci,pa ako bude ok da produzim ugovornu obavezu.Nije mi tesko da u ponedeljak odem do poslovnice,ali ako postoji neki nacin da okvirno proverim preko rutera bilo bi odlicno :)
Pogledajte prilog 187593
Ovo ja dobijem kad udjem kao admin
Jesi kucao
admin
tzlkisonpk

@igorko bice da je to,noviji firmware verovatno treba :(
Kod mene je:
Hardware version AM1HG630M01VER.B
Software version V100R001C90B016

@Apple
Jesam,ta slika i jeste kao admin kad se ulogujem.Na telekom/telekom je potpuno isto naravno.
Nista,ne gine mi onda setnja do poslovnice od nedelje :)

Nazad
Vrh Dno