Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Tačno tako,i ja ih mrzim.
Medju prvim korisnicima sam po pitanju adsl-a i mts-a.SBB mi je daleko na svim lokacijama.
Posle moje gore poruke izasao je intervju sa direktorom telekoma na b92.Covek kaze da im je 40% prihoda od fiksne telefonije.Zločinačka pretplata čini svoje.
Pa sto ne rece onda celu vest vec samo ono sto se tebi ne svidja dobro znam da ti se ni ostatak ne svidja ali toj je tvoj i problem SjBBa.
Dakle covek lepo rece i da je mts povecao broj iptv korisnika za 25% da ce godinu zavrsiti sa 400.000 iptv priklkjucaka, broj korisnika xDSL-a su podigli za 5%, broj pretplatnika mobilne telefonije je veci za 100.000 a na post paid je preslo 150.000 ljudi i imaju novih 200.000 pretplatnika sa box paketima a i zavrsili su veliki data centar itd...
E tako se dobronamerno prenosi ves, a ne kao ti prenosis.

Pa neće valja i da sam ručno forwarduje uTorrent port i da uključi UPnP opciju u uTorrentu?
Kod mene je uTorrent setovan na 1 port bez random-izacije pri svakom pokretanju, isključe su obe NAT opcije samo je ostavljeno da doda šta treba u Windows Firewall i tako radi super.

Uključen UPnP na ruteru je (potencijalna) sigurnosna rupa...

Inace, neki modemi su zaboravljali forwarding portova cim se resetuju, ne znam koji modem to bese :( Cisto da znate.

Neki modeli u mom slučaju nisu zaboravljali forwardovane portove u smislu da obrišu podešavanje, ali jesu rekao bih totalno random znali da pozatvaraju sve te portove i nekog razloga, i da onda pomaže samo restart rutera. Oba Huawei što sam imao (HG520c i HG530) su tako brljavila :-D
I HG530 je znao jednom u 2 meseca da se sam od sebe vrati na fabrička podešavanja, što sam primećivao kad vidim nema mog WiFi signala.

HG530 je takođe znao da zaboravi da ima WiFi xD Samo se ugasi WiFi lampica na njemu i u tom momentu lad se ode na 192.168.1.1 u meniju fali WLAN opcija.
Kršina :D

Zato HG532e je bombonica, ni zaboravlja, ni resetuje... podesih ga jednom, osim sto sam ga ugasio kada sam otisao na nedelju dana van, nije nijednom bio resetovan godinu i nesto :) Jadnicko! :)

Sad citam na forumu da je telekom pozatvarao svima portove, tako da ovo gore nema smisla.

torrent stream controller ne radi sa zatvorenim portovima, tako da nije radio dok nisam otvorio port na novom ruteru. sad radi, sto znaci da prica o telekomu koji je zatvorio portove ne stoji.

postoji ipak neki problem oko otvaranja portova :trust: odmah po prebacivanju na VDSL modem ZTE H-168N na test porta koji je kao otvoren nije odgovarao. Potom sam podesio DMZ opciju i onda je bilo sve ok neko vreme da bi sad ponovo nastao problem i svi portovi su blokirani bez obzira na uredna podešavanja.
dali neko ima sličan problem sa ovim uređajem?

ja sam poslao formalnu reklamaciju na uslugu.
ako ne reše problem redosled je: udruženje za zaštitu potrošača, inspekcija, medijacija, sud.
sudjenje se realno isplati samo ako tuži više nas.
čekam odgovor na reklamaciju.

verujem da će oni naći obrazloženje zbog čega to rade, a u stvari ovim paketima dobijamo veću brzinu uz ograničenja :S:

ja sam poslao formalnu reklamaciju na uslugu.
ako ne reše problem redosled je: udruženje za zaštitu potrošača, inspekcija, medijacija, sud.
sudjenje se realno isplati samo ako tuži više nas.
čekam odgovor na reklamaciju.
Takođe sam im poslao prigovor 26.11. na zatvorene portove na HG 630 i tada su formalno odgovorili:
Zahvaljujemo se na obraćanju i ukazanom problemu.

Obaveštavamo Vas da smo Vaše obraćanje prosledili našoj tehničkoj podršci koja će pristupiti rešavanju problema. Ljubazno molimo za malo strpljenje, svakako ćete po rešavanju biti obavešteni.

Za sve dodatne informacije u vezi sa našim uslugama, kao i za sugestije i primedbe, stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,
Telekom Srbija
Do danas nema odgovora od Telekoma po ovom pitanju.

ja cu da sacekam zakonskih 8 dana pa cu da posaljem CC pismo telekomu, ratelu i nekom udruzenju.
ne nadam se previse, ali me nista ni ne kosta.

edit: u krajnjem slucaju, probacu da raskinem ugovor jer me nervira ovakav bezobrazluk.

Poslednja izmena:
postoji ipak neki problem oko otvaranja portova :trust: odmah po prebacivanju na VDSL modem ZTE H-168N na test porta koji je kao otvoren nije odgovarao. Potom sam podesio DMZ opciju i onda je bilo sve ok neko vreme da bi sad ponovo nastao problem i svi portovi su blokirani bez obzira na uredna podešavanja.
dali neko ima sličan problem sa ovim uređajem?

Isti slucaj sa zte.Do skoro je bilo ok od pre par nedelja svi portovi prijavljuju da su zatvoreni.Ne pomaze upnp i port forward i sl.

Uvek mozes da probas ali na sta bi se konkretno pozvao, sta to iz ugovora nisu ispostovali?

Konkretno u ugovoru između TS i korisnika o korišćenju xDSL-a nema stavki na koje bi se moglo pozvati, ali po Zakonu o zaštiti potrošača bi trebalo dokazati da je pružalac usluge, u toku trajanja ugovora, jednostrano, sprovođenjem tehničko-tehnoloških rešenja, oštetio drugu ugovornu stranu - potpisnika ugovora (korisnika), tako što je onemogućio korišćenje određenih servisa koja idu kroz konkretnu infrastukturu.
Činjenica je da je tokom novembra 2015, počelo selektivno zatvaranje portova od strane mts (ex TS), tako da je u toku trajanja ugovora, korisnicima onemogućeno korišćenje brojnih servisa koje su ranije koristili (npr. video-nadzor, on-line igre, spoljni pristup multimedijalnim uređajima i sl...).
Dobar pravnik bi ovo lepo složio u priču, koja može imati pozitivan efekat po korisnike, koji su, de fakto, oštećeni, tj. nešto što je do juče radilo, sada više ne radi, i to jednostranom voljom Telekoma Srbija.

nisam pravnik tako da ovo sto cu da napisem nema tezinu...
na prvu loptu, recimo:

"Propuštanje kojim se obmanjuju potrošači
Član 20
Obmanjujuća poslovna praksa postoji kada trgovac propuštanjem određene radnje, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, prostorna i vremenska ograničenja upotrebljenog sredstva komunikacije i dopunske mere koje je preduzeo u cilju obaveštavanja potrošača:
1) uskrati bitna obaveštenja koja su prosečnom potrošaču potrebna za odgovarajući nivo obaveštenosti kod odlučivanja, čime navodi ili preti da ga navede da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo; "

ili mozda
"Odgovornost za nesaobraznost
Član 51"

imao sam adsl sa otvorenim portovima. presao sam na vdsl gde su mi portove zatvorili. nisu me obavestili o tome. ili otvorite portove ili raskinite ugovor.

nisam pravnik. kad budem imao vremena procitacu ceo zakon.

Danas su me zvali iz telekoma i pitali da li sam ja podneo zahtev za 50 mbps. Trazili su broj LK da provere identitet i tehničke mogućnosti kao javice mi.
Dobio sam poziv od govornog automata koji kaze da je moj zahtev za VDSL 50mbps realizov pozitivno, da dodjem u najbližu poslovnicu da preuzmem opremu.

Sad sam u dilemi da li da potpisujem ugovor zbog ovih zatvaranja portova pošto mi je torrent bitan a i ponekad odigram koju igricu online?

Pa sto ne rece onda celu vest vec samo ono sto se tebi ne svidja dobro znam da ti se ni ostatak ne svidja ali toj je tvoj i problem SjBBa.
Dakle covek lepo rece i da je mts povecao broj iptv korisnika za 25% da ce godinu zavrsiti sa 400.000 iptv priklkjucaka, broj korisnika xDSL-a su podigli za 5%, broj pretplatnika mobilne telefonije je veci za 100.000 a na post paid je preslo 150.000 ljudi i imaju novih 200.000 pretplatnika sa box paketima a i zavrsili su veliki data centar itd...
E tako se dobronamerno prenosi ves, a ne kao ti prenosis.
Stavio sam na vreme originalni link,baš zbog tebe.
To sto su povecali broj korisnika je samo problem za nas,jer toliki broj zaposlenih pojede sva neophadna ulaganja za normalan razvoj starih i novih korisnika.
Broj mobilnih pretplatnika je veštački uvećan jer su besplatno delili post pripejd kartice.
Za razliku od tebe ja sam pročitao sve kometare na sajtu i video sam samo dva pozitivna dok su svi ostali bili totalno negativni.
Sustina svih komentara je dajte aman zaman kabl ili optiku do svakog korisnika,zatim traze ludaka koji je napravio da ne mozes sam da napravis tvoju iptv listu,pa onda da nema podatka za dvojnike.
Tu je jos i cuveno šnajderisanje i uzimanje mere ko je koliko udaljen,pa zaokruživanje impulsa u mobilnoj i tako redom 99% nezadovoljnih korisnika koji nisu čuli za enraged spasitelja -čudotvorca.

Poslednja izmena:
Ovo ono kavez, drma i to,a?

Da li je sada 100% tačno da su svima zatvorili portove ili je to samo sporadičan problem?

Kako oni mogu da zatvore portove na ruteru,jel ga flesuju novim softverom?

@Punkass Ma da baš će u poslovnici prvo da ga razumeju šta ih pita, drugo da njihov odgovor svakako predstavlja neku kao garanciju po tom pitanju.

Koje IP adrese imate vi kojima je radilo a sad ne radi forwardovanje?

Ja imam ZTE (ZXHN H168N) i 50/2 net, javna IP je trenutno 93.86.x.x. (koristim DDNS) i još uvek mi radi forwardovan port 22, sad sam testirao SSH konekciju na OpenELEC box koji radi 24/7 pošto nisam kući pa da upalim komp i torrent da proverim i tako neki od nerezervisanih portova. Firewall sam stavio na "Low".

@antena: Jok samo ti dodele IP adresu (obično 100.x.x.x) koja je iza CG-NAT i to je to. Blokiranje je na njohobom kraju ruter ne moraju da modifikuju.

Poslednja izmena:
Vrh Dno