Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Evo npr ja podneo zahtev 50 po ceni 10 preko portala moj mts i niko se ne javlja, nema nema maila itd. Stigao je onaj genericki mail odmah cim sam podneo zahtev i to je to.
Ali mislim da ne mogu da dobijem pošto imam 6 cifarni broj telefona i stara centrala je. U susednom selu su menjali centralu i oni imaju 7 - cifarni broj.
To sto ti je stara centrala nema veze sa mogucnoscu da dobijes brzinu od 50 Mb/s!Bitna ti je samo razdaljina tj. koliko si udaljen od centrale!

Samo dvesta dinara razlika izmedju dvogodisnjeg ugovora i cene bez ugovora za NET 100 paket ? Razmisljam se da po isteku sadanjeg ugovora (NET 50 po ceni NET 10) predjem na ovaj paket, jer ipak se lakse dise bez ugovorne obaveze. Jedino sto tom paketu fali je veci upload, 2 Mb/s je smesno malo za danasnje standarde, cak i ako se ne bavimo radom preko interneta.

Razmišljam da iskoristim ponudu za NET 20/2 (VDSL, pretpostavljam).

Trenutni parametri ADSL-a su sledeći:

dlgy0h.png

ff5wtj.png

Na granici je, ali ipak šta mislite?

Mislim da ti nece raditi 20/2. Kod mene dok je bio Adsl imao sam Att 18 a na vdsl je 22.6. Btw prebacili me sa 20/1 na 20/2 besplatno...

Sada postoji naknada za ugovor bez ugovorne obaveze od 1000 dinara

Ja sam stalno bez UO na najmanjem paketu i cim ponude nesto povoljnije ja raskinem ugovor i ponovo potpisem :)
sad sam video da su spustili cenu sa 1999 na 1749 za moj paket

Mislim da ti nece raditi 20/2. Kod mene dok je bio Adsl imao sam Att 18 a na vdsl je 22.6. Btw prebacili me sa 20/1 na 20/2 besplatno...

Ako će recimo raditi, lupam 17/1.8, bio bih zadovoljan. Jer bi plaćao samo 150 RSD više, za gotovo duplo više, nego sada. Kakav ti je upload?

Sadašnja situacija sa mojim ADSL-om na 1,5 km (što je i otprilike stvarna razdaljina) je zaista sjajna. Možda ne ping, i onako ne koristim stvari koje dosta zavise od njega. Za ovih 5 godina, mislim da sam imao jednocifren broj prekida.

4885296855.png

Plus sam dobio ovih dana zvanično pismom ponudu za 20/2, pored ove već trenutne koju koristim (10/1). I nijednu više, naravno.

Ovo ne pišem u stilu, vidi se da si se odlučio, što pitaš za mišljenje? U totalnoj sam dilemi, na prvom mestu, da ne s*ebem ovo što trenutno radi besprekorno. Ali dobro bi mi došao duplo veći upload za neke situacije.

Ako neko ima VDSL na 1,3-1,5 km i radi super, sasvim sigurno idem na 20/2 (makar da probam).

Sada postoji naknada za ugovor bez ugovorne obaveze od 1000 dinara

Koliko je to sigurno?

Našao.

hrmrfb.png

Sad, da li je to za one sa UO ili za nove i/ili postojeće korisnike bez UO?

Hvala. (odnosi se na sledeća dva posta od ovog, da ne pišem bezveze novi post)

Poslednja izmena:
Nove, koji nemaju Net uopste trenutno tj.

To ti je samo za nove korisnike bez ugovorne obaveze,kada potpisujes ugovor pise ti da placas 1000din za prikljucnu taksu i to ti kasnije stize sa racunom za net.
Pozdrav!

Da li moze VDSL na 580m ?
Naravno da moze i do 1500m,ali se preko 1200m gubi smisao VDSL-a i daje skoro iste rezultate kao ADSL2!
Ti ces na 580m ako ti je parica OK imati sigurno nekih 40Mb/s,ako ne i vise.:)

Meni je na 1370m kačenje sa VDSL-om 28/4 speedtest mi pokazuje 19.85/1.95 ping je 34ms, dok sam sa ADSL-om imao max. kačenje 16/1 a speedtest je davao 9,75/0.95 i ping 25ms. Meni je ovo super a pored svega radi stabilnije i modem se brže povezuje.
Pozdrav!

@Sam633 kacim veceras rezove .

Prebacio se na ipan, razvukao kabl i uzeo 50, za 6 meseci mi istice ugovor pa se nadam 100 da zabodem :)

MEkTTTB.jpg

Eto vidis kao sto sam ti i rekao moci ces i 100-ku i sad sam znas da li je bilo opravdano da se prikacis na ipan i da platis da ti razvuku kabl od ipana do tebe.
Uzivaj sad u netu.

Ali stotka je bas besmislena u trenutnom odnosu down/up. Mislim, jeste cena jako primamljiva i uzecu je sigurno, ali je upload smesan, najblaze receno.

@Sam633 evo slika kako je radio ADSL 20/1 i kako sad radi VDSL 20/2

WwedtSs.jpg

PmqnNKm.jpg

WWDkBcK.jpg

Au, VDSL2 a samo ~20 moze max. linija da izdrzi :(

Malo ce je verovatno stelovati za 50, ali moci ce. za SuperBox se nece truditi da ti ostavi dodatni protok za IPTV, ako na to mislis.

stigao mi je vdsl, bolje da nije. brzina ispod 10mb, a treba da bude 50

Prilozi

• jkzlfu.JPG
    jkzlfu.JPG
    68.8 KB · Pregleda: 174
Poslednja izmena:
Nije stigao, jos uvek ti nije aktiviran VDSL, vidis da pise ADSL na tipu?

pa zar vdsl ide peske? koliko li mu treba da stigne ccc. rekli su mi za sat vremena pre 4h

Probaj da resetujes modem, ali gledaj sta pise u Line type, dok je ADSL2+, nije VDSL :)

Ako ti ne proradi sutra, zovi i zali se, i meni se desilo (doduse prvi sam u kraju uveo VDSL, kada ga jos niko nije imao, pa su jos bili zeleni..) da uvodjenje VDSLa nije radilo kako treba, jer je neko zaboravio da flipuje bit u centrali! I nije bio na VDSL nego na ADSL i zato su bile slabije brzine. Trebalo je <2 minuta od kako me je neko sa malkice iskustva pozvao da sredi to (zvao, pitao, kroz 2 minuta preslo na VDSL, zajedno sa resetom modema!)

Koliko im treba vremena da puste VDSL? Proslog petka mi je dolazio lik iz telekoma da nudi 20/2, tad mi rece da ce to biti pusteno za 7-10 dana max. Danas mi je net poludeo. Pucao non-stop, imao sam manji protok, u jednom trenutku je radio samo preko WiFi-ja. Router je HG532e. Da li on uopste podrzava VDSL ili cu morati da idem kod njih po drugi?

Ja se nadam da će da ih prodaju i da taj novi kupac neće da se odriče para i usluga kao što su ovi zamislili.Takođe se nadam da će prestati dranje malih i srednjih preduzeća sa cenom od 1400 eura mesečno za 100/100 paket.To je ta domaća firma koja služi interesima domaće privrede,kako da ne.

Heh, kinda. Ali bojim se da ni novi kupac nece mariti za upload. Jednostavno tako je. Evo SBB je kupio ultra-giga veliki strani konzorcijum, pa nude 6 Mbit/s max upload brzinu uz 120 Mbit/s down pakete, sto je smesno koliko su te cifre daleko.
A sto se tice optike potpuno si u pravu, bili smo SOKIRANI u firmi kada smo dobili njihovu ponudu.... cak i 20/20 je dranje gole koze. Ne razumem kakva je to politika, ali ajde.

Ziveo VDSL :)

Kad smo kod teme, meni ovako pise:

Line standard VDSL2
Channel type
None
Downstream line rate (kbit/s) 20480
Upstream line rate (kbit/s) 2047
Downstream SNR (dB) 28.9
Upstream SNR (dB) 19.1
Downstream line attenuation (dB) N/A
Upstream line attenuation (dB) N/A
Downstream output power (dBmV) 13.3
Upstream output power (dBmV) -0.5
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 0
Upstream FEC 0

Ne ocitava mi line attenuation? Kako da znam koliko sam udaljen od isturenog stepena, posto su me sigurno prebacili na njega kad sam prelazio na VDSL (20/2 paketic).

Heh, kinda. Ali bojim se da ni novi kupac nece mariti za upload. Jednostavno tako je. Evo SBB je kupio ultra-giga veliki strani konzorcijum, pa nude 6 Mbit/s max upload brzinu uz 120 Mbit/s down pakete, sto je smesno koliko su te cifre daleko.
A sto se tice optike potpuno si u pravu, bili smo SOKIRANI u firmi kada smo dobili njihovu ponudu.... cak i 20/20 je dranje gole koze. Ne razumem kakva je to politika, ali ajde.

Ziveo VDSL :)

Kad smo kod teme, meni ovako pise:

Line standard VDSL2
Channel type
None
Downstream line rate (kbit/s)20480
Upstream line rate (kbit/s)2047
Downstream SNR (dB) 28.9
Upstream SNR (dB) 19.1
Downstream line attenuation (dB) N/A
Upstream line attenuation (dB) N/A
Downstream output power (dBmV) 13.3
Upstream output power (dBmV) -0.5
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 0
Upstream FEC 0

Ne ocitava mi line attenuation? Kako da znam koliko sam udaljen od isturenog stepena, posto su me sigurno prebacili na njega kad sam prelazio na VDSL (20/2 paketic).
Beogrid je sbb-ov pa imaju dosta dobre pakete. Up/download odnos 1/1. Najbolji net koji sam koristio.

Vrh Dno