Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Imam 50/2 paket i zeleo bih nesto bolji upload, npr 4-5 mbit/s. Da li postoji neki paket tj kombinacija kojom se to moze dobiti?

Hoce li biti skoro kakve akcijske promo cene za brzinu 100 Mb/s ? Ima li ko kakav info ? I zanima me sta e desava po pitanju vektoringa i onog drigog nacina drasticnijeg povecanja brzina koje bi se isporucivale preko parice.

Prilozi

• Screenshot_2015-11-28-11-01-46.png
    Screenshot_2015-11-28-11-01-46.png
    78.8 KB · Pregleda: 234
Hoce li biti skoro kakve akcijske promo cene za brzinu 100 Mb/s ? Ima li ko kakav info ? I zanima me sta e desava po pitanju vektoringa i onog drigog nacina drasticnijeg povecanja brzina koje bi se isporucivale preko parice.
Nece skoro.
Ne desava se nista pisao sam ja o tome vectoring i bonding je u pitanju.
Nazalost od toga za sada nema nista ceka se da se vidi sta ce biti sa prodajom mtsa i onda ako bude neko kupio vedecemo da li ce da ukalkulisu i te dve tehnike u planove i dalje razvoje mts.
Mts to u svojim planovima nije ima pa nije ni realizovao.

Stigao i meni VDSL:

Prilozi

• vdsl.png
    vdsl.png
    30.3 KB · Pregleda: 237
Poslednja izmena:
Da budem iskren, zapanjio sam se kad sam video da parica može da izgura 120/36. Isturen stepen je 100m od zgrade, a do njega je polozena optika.
Uglavnom, imao sam 20/1, a sada 50/2. Za dve godine, ako još budem bio u Srbiji, biće valjda 100+/xx.
Proverio sam i port forward i to radi. Ip adresa je 9x.xx.xx.xx.
Sinoc sam otkljucao lan2 i lan3 dok sam jos uvek imao adsl2. Jutros se modem resetovao (stigao vdsl) i opet je prebacio lan2 i lan3 na iptv, pa sam opet morao da ih otkljucavam. Nadam se da nece posle svakog reseta da vraca lan2 i lan3 na iptv.

Reset se desava jednom u godinu i nesto... ja nemam ispod 3 meseca uptime na modemu :) jednom sam imao godinu skoro. A ako ga sam resetujes ne zeza portova, valjda, vec samo ako ga oni skroz resetuju remotely.

Inace, sve tri parice (1 gde sam, 1 gde sam bio do skora i jedna kod mojih) podrzavaju 100 bez problema. Ova je najgora:
Upstream max rate (kbit/s) 14472
Downstream max rate (kbit/s) 127016
:)
Na prosloj lokaciji je bilo moguce nesto tipa 130/40 max rate.

Hteo sam da probam 100/2, cisto da vidim kako to izgleda, ali iskreno... posto WiFI to ne moze da podrzi, sta ce mi :)

Poslednja izmena:
Nadam se da nece posle svakog reseta da vraca lan2 i lan3 na iptv.
Можда би могао да урадиш неки бекап подешавања па да лакше вратиш? Ја сам то радио на сваком рутеру док сам имао интернет. ;)

Hteo sam da probam 100/2, cisto da vidim kako to izgleda, ali iskreno... posto WiFI to ne moze da podrzi, sta ce mi :)
Купиш неки бољи рутер који може да подржи. Ја сам једно време имао 80/4 а лаптоп је бежично гурао до ~75/4 без икаквих проблема.

Ne moze nijedan ovde da gura toliko, preveliko je zagusenje, a pogotovu sada od kad je SBB uveo UniFi, imam ih 12 u WiFi analyzer-u :(

Ljudi hvala vam puno na pomoći. Gledao sam na netu, ali nigde nema dobro objašnjeno, a nije uopšte komplikovano.

Dobrodosao u klub 50+ :)
Za sad smo dvojica koji mozemo 100-ku nadam se da ce nas uskoro biti vise pa mozda budu dali neku akciju za 100-ku...

E sad ga pretera, pa ima dosta ljudi koji imaju vdsl i mogu da dobiju 100. Ali to se ovde ne primecuje, jer logicno se najvise javljaju ljudi koji su malo vise udaljeni(pa imaju problem da uopste dobiju vdsl) i naravno zbog cinjenice da je 50 po dobroj ceni, dok 100 jos nije pristupacno pa ljudi i ne uzimaju u obzir tu brzinu.

Dobio sam danas pismo od Telekoma za "povoljan brz internet" i ponudu net paketa od 10mbps za 1549din do 50/2 za 1799 din (5 meseci po 1 din).
Ono što me zanima je, da li oni ovo šalju svakome ili samo onima koji bi mogli da imaju 50/2 vdsl brzinu?

Imamo ugovor sa SBB još 6 meseci a nisam siguran ni da li bih menjao ali želim da znam koja mi je alternativa osim IKOM kablovske (koja isto ima u zgradi). Inače, pre malo manje od dve godine sam se bio prijavio za vdsl (ona akcija 50mbps po ceni 10) ali su me tad oladili i rekli mi da sam na, recimo 579m od centrale i ponudili mi 20/1.

Da li bi mogao da se prijavim, da vidim šta će da ponude ovaj put (ako su možda dovukli neki istureni stepen u blizini) pa da imam tu info za ubuduće a ne da bude, "evo mi realizovali priključak, dođite po opremu".

Problem je sto sada na toj promo ponudi imaju istaknute sve 3 brzine (10,20,50), dok je pre 2 godine stizalo samo za 50 i oni koji su dobili odmah su znali da mogu da uzmu vdsl(naravno pricamo o promo akcijama koje nisu stigle zajedno sa racunom, jer na racunu idu genericke ponude). Ja sam dobio i tu pre 2 godine, a i sada mi je stigla ta nova ponuda sa svim brzinama. U sustini najbolje ti je da odes do poslovnice i da njih to pitas, tj. da im kazes da ti za nekoliko meseci istice ugovor na sbb-u i da li mogu samo da ti provere da li na tvom broju postoji mogucnost za vdsl(i koliko si udaljen od centrale), jer bi mozda hteo da predjes kod njih.

Poslednja izmena:
Heh, eno sad i meni ruter prikazuje za max preko 110 Mbps za max... Razlika koju primetim da za "Profile" sad stoji 17a kao kod @yooyo a ranije je stojalo 12a. Pukla veza pre 3 sata :D Secnula struja...

E sad ga pretera, pa ima dosta ljudi koji imaju vdsl i mogu da dobiju 100. Ali to se ovde ne primecuje, jer logicno se najvise javljaju ljudi koji su malo vise udaljeni(pa imaju problem da uopste dobiju vdsl) i naravno zbog cinjenice da je 50 po dobroj ceni, dok 100 jos nije pristupacno pa ljudi i ne uzimaju u obzir tu brzinu.
Sto ga pretera?
Ko to jos moze 100 a da je javio da moze, evo shaman do juce nije imao ni 50 sad javlja da moze i 100 a vidim i alfa kaze da moze i ko jos(pricao sam samo za forum znam i sam da ima puno ljudi koji sad mogu i imaju vdsl2) dakle hajde reci ko jos moze 100 na forumu ako kazes da preterujem, mozda si u pravu eto.

Sto ga pretera?
Ko to jos moze 100 a da je javio da moze, evo shaman do juce nije imao ni 50 sad javlja da moze i 100 a vidim i alfa kaze da moze i ko jos(pricao sam samo za forum znam i sam da ima puno ljudi koji sad mogu i imaju vdsl2) dakle hajde reci ko jos moze 100 na forumu ako kazes da preterujem, mozda si u pravu eto.

To je moja poenta, to sto ljudi ne govore ne znaci da ne mogu da imaju 100. Koja je poenta doci i reci ja mogu da imam 100, pa dobro ako mozes uzmi. Logicno je da svi koji su blizi centrali mogu da imaju 100, zasto bi uopste neko to morao da naglsava ovde, pogotovo u ovom slucaju kada je 100 sve samo ne pristupacno u odnosu na 50(govorimo o ceni, tj u ovom trenutku 1430:4000). Da je razlika u ceni izmedju 50 i 100 kao za 20 i 50, e onda bi sigurno bilo dosta ljudi koji bi se javili ovde da mogu i da su uzeli.

Poslednja izmena:
Ne nisi razumeo nisam ja mislio da neko treba da dodje i kaze e ja mogu 100 vec 99% ljudi se javlja i prica da ne moze ni 50 a sad ima sve vise ljudi koji mogu 100 zato sto se prikljucuju na IS.
Kako god malo ljudi ima mogucnost, naravno niko nece jer je skuplje od 50 cini mi se da je 4000 rsd a 50 moze da se uzme za 1400 kad se uracuna akcija od 5 meseci.

posto imam komp koji je povezan sa zicom na net, a zena ima jos, laptop i telefon koji su povezani preko wifi, da li mogu da ogranicim sebi brzinu neta preko lana, da bude 70% od max brzine, da bi ona mogla da koristi net?

@suboticanin: Osim ako nemaš svoj neki ruter koji podržava takve stvari rešenje ti je da na svoj komp instaliraš NetLimiter i sa njim limitiraš komp na koliko hoćeš Mbps.

Potrebno mi je da neko detaljno objasni kako se otključavaju LAN portovi 2 i 3 koji su predviđeni za IPTV, a pošto ja nemam IPTV meni to ne treba, na VDSL modemu ZTE ZXHN H168N!!! Unapred hvala!!!.

4874935880.png

Cisto da se vidi kako radi Net 100 kod Telekoma. Mislim da je do kabla sto ne moze punih 100 da izvuce, modem je podesen na 100000/2047

Javljam kakav je responsiveness kada malo duze isprobam, primetio sam da ovaj forum dosta brze otvara.

Pozdrav narode,
evo skoro 2 godine koristim telekomov 50/2 vadsl paket za 1899 din, naravno produžujem ugovor. Novi Beograd je u pitanju. Nejasno mi je zašto ih na svakom koraku pljuju, ali zaista meni za ove 2 godine nije radio ukupno 2 sata, ukupno 2 ili 3 kratka prekida.

63d254d70a17eaa3e176324d955828f6.png
40mbps / 1.9 - 2.0, nikad preko 42mbps nije išao, a ni ispod 38. To je moje iskustvo. Na poslu imam radijus optiku 100/100 i odličan je net, ali brži je odziv na telekomu, testirano, jeste da su milisekunde u pitanju, ali sve u svemu brži je. 2mbps jeste mali upload, ali za 1799 din mislim da bolje ponude nema u Srbiji.

Na TSu problem imaju oni koji su daleko od centrale, i oni koji su osteceni zbog *****a, koji se zale na svakakve gluposti ("imam Net20, a radi mi samo 19.5!" - da, stvarno se neki *****i i na ovako nesto zale), pa zbog takvih su odlucili da VDSL 50 recimo mogu samo oni ispod 450m, pa 400m, pa 300m i sada 250m da imaju (jer oni sigurno mogu full speed).

Inace... u vecem gradu su stvarni problemi efektivno nula.

Znači to su uveli neke novine ? Ja sam udaljen 377m od centrale (Downstream Attenuation 5.2) u ovom trenutku ne bih mogao da potpišem ugovor na 50/2 ?

Vrh Dno