Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Treba mi necije misljenje (iskustvo) naime,isao sam danas do telekoma i hteo da uzmem VDSL do 50/2 ali mi covek koji radi u poslovnici (Beograd) nije hteo da mi odma da VDSL nego mi je dao ADSL do 10 Mb bez UO uz pricu, kako mora nekoliko dana da prodje kako bi se izmerila neka parica i videlo da li moze VDSL. Razdaljina je koliko se secam 208 metara. I javice mi za 2-3 dana kako bi eventualno vratio ADSL opremu i uzeo VDSL opremu. Jel se ovo ljudi jos nekome desavalo kada ste prvi put podnosili zahtev za VDSL ?

Da li jos neko mozda ima problema sa ucitavanjem MTS veb stranice?

Treba mi necije misljenje (iskustvo) naime,isao sam danas do telekoma i hteo da uzmem VDSL do 50/2 ali mi covek koji radi u poslovnici (Beograd) nije hteo da mi odma da VDSL nego mi je dao ADSL do 10 Mb bez UO uz pricu, kako mora nekoliko dana da prodje kako bi se izmerila neka parica i videlo da li moze VDSL. Razdaljina je koliko se secam 208 metara. I javice mi za 2-3 dana kako bi eventualno vratio ADSL opremu i uzeo VDSL opremu. Jel se ovo ljudi jos nekome desavalo kada ste prvi put podnosili zahtev za VDSL ?
Ja sam od centrale udaljen između 900 i 1050 metara, manje više, pa tako da čisto sumnjam da ću dobiti brzinu 50/2, ali su mi isto tako rekli da dođem da napravim bez ugovorne obaveze pristup net-u, na par dana da bi se izvršilo neko merenje!!! E sad mene zanima pre nego što uradim to da li neko zna da li barem mogu na toj udaljenosti da dobijem makar i 20/2 VDSL!!! Kada sam zvao u zgradu Telekoma tamo su mi monteri rekli da imam negde oko 900 metara od centrale, dok mi je šalterska službenica u poslovnici Telekoma kada je pogledala na monitor rekla da imam 1050 metara, e sad ne znam šta je šta?

Ja sam od centrale udaljen između 900 i 1050 metara, manje više, pa tako da čisto sumnjam da ću dobiti brzinu 50/2, ali su mi isto tako rekli da dođem da napravim bez ugovorne obaveze pristup net-u, na par dana da bi se izvršilo neko merenje!!! E sad mene zanima pre nego što uradim to da li neko zna da li barem mogu na toj udaljenosti da dobijem makar i 20/2 VDSL!!! Kada sam zvao u zgradu Telekoma tamo su mi monteri rekli da imam negde oko 900 metara od centrale, dok mi je šalterska službenica u poslovnici Telekoma kada je pogledala na monitor rekla da imam 1050 metara, e sad ne znam šta je šta?

Zaboravio sam da napomenem da trenutno imam Total net ADSL sa brzinom 20/1, iako nikada ili retko kada prelazi 15 mbps!!! naravno koristi se Telekomov port za pristup net-u!!!.

@vendigo022
Ja sam se skoro prebacio na 20/2 paket, udaljenost od centrale je oko 1.2km...
Primetio sam da je veza mnogo stabilnija na VDSL-u nego na ADSL 10/1, a ping mi je opao sa oko 35ms na 8 do 10ms...
Koliko sam video sada imas promociju 4 meseca za jedan dinar ako potpises na dve godine,
tako da ti je to jos jedan bonus!
Javi da li su ti pustili full VDSL i kakvo ti je iskustvo,
Pozdrav

Hvala ti na obaveštenju u svakom slučaju!!! Kod mene je najveći problem što ja dobijam signal od zfrade Telekoma koja je na nekih 900 metara od mene, a mini centrala ili kako već neko kaže na forumu "Mini IPAN" mi je na nekih 60 metara od kuće, ali moja ulica nije nakačena na njega nego ulica i naselje koje se ukršta sa mojom pa mi je prosto došlo da se zadavim od muke!!! Ako ništa drugo barem neka mi daju i taj 20/2 jer na ovom SBB-ovom ADSL-u mi se mnoge stvari ne dopadaju, a pogotovo što mi je brzina uglavnom negde oko 12-13 mbps, i kao što sam rekao retko kada ili gotovo nikada ne dohvati 15 mbps!!! Ako ništa drugo bitnno mi je i da dobijem i taj net VDSL od 20/2 jer mislim da će mi biti tu negde oko 20 mbps!!! U mom slučaju pokušavaju da me prebace na ovu manju centralu koja mi je baš blizu pa da mogu da dobijem VDSL od 50/2, ali to je sad sve njihova milostinja!!! Kolika je tebi brzina na 20/2?!!.

Evo ga rezultat:
http://www.speedtest.net/my-result/4809813274
5% je manja brzina jer je u centrali pustena brzina 20/2, a efektivno ide ovoliko koliko je na testu (ostalo ode na overhead tj tebi nekoristan deo informacija, bez kojih ne bi ni mogao da radi internet).
E sad sa VDSL-om bi ladno mogli da puste na centrali npr 22/2,5Mbita/s tako da bi onda korisnici efektivno dobijali 20/2 ali ih bas zabole to da rade iako bi bio bas dobar marketing, a nista ih ne kosta...

Nesto nisi dobro uradio.
Za server odaberi Beograd-Telekom Srbija, pa kad ti odradi test, kliknes na Share this result, pa Copy, pa onda ovde kliknes na link ikonicu u poruci i samo paste i ok

Evo ga rezultat:
http://www.speedtest.net/my-result/4809813274
5% je manja brzina jer je u centrali pustena brzina 20/2, a efektivno ide ovoliko koliko je na testu (ostalo ode na overhead tj tebi nekoristan deo informacija, bez kojih ne bi ni mogao da radi internet).
E sad sa VDSL-om bi ladno mogli da puste na centrali npr 22/2,5Mbita/s tako da bi onda korisnici efektivno dobijali 20/2 ali ih bas zabole to da rade iako bi bio bas dobar marketing, a nista ih ne kosta...

Evo ga moj rezultat na ovom glupavom Total net ADSL-u od navodnih 20/1 mbps?!!.
http://www.speedtest.net/my-result/4809859484

Pogledaj ti parametre u ruteru. Pre svega Max downstream. Stavi ovde screenshot.

@vendigo022
Verovatno ti je parica problem za vece brzine ADSL-a. Mogu oni da nameste 20/1 ali da ti veza postane nestabilna i krene stalno da puca (postane totalno neupotrebljiva).
U svakom slucaju bi trebalo da te prebace na VDSL. Sa aktuelnim cenama i promo ponudom trenutno nema boljih od TSa.
Po nekoj mojoj logici na istureni stepen bi trebalo da prebace SVE korisnike koji su u radijusu barem 300 metara od njega (ako je projektant radio kako treba - glupo bi bilo da za vas prave jos jedan poseban u nekoj buducnosti posto vam je ovaj tako blizu). E sad kada su oni planirali i kada ce vam stvarno skratiti parice i da li ce praviti novi IS, to verovatno niko ne zna; moguce za par dana, a isto tako je moguce za par godina...

@vendigo022
Verovatno ti je parica problem za vece brzine ADSL-a. Mogu oni da nameste 20/1 ali da ti veza postane nestabilna i krene stalno da puca (postane totalno neupotrebljiva).
U svakom slucaju bi trebalo da te prebace na VDSL. Sa aktuelnim cenama i promo ponudom trenutno nema boljih od TSa.
Po nekoj mojoj logici na istureni stepen bi trebalo da prebace SVE korisnike koji su u radijusu barem 300 metara od njega (ako je projektant radio kako treba - glupo bi bilo da za vas prave jos jedan poseban u nekoj buducnosti posto vam je ovaj tako blizu). E sad kada su oni planirali i kada ce vam stvarno skratiti parice i da li ce praviti novi IS, to verovatno niko ne zna; moguce za par dana, a isto tako je moguce za par godina...

A koji ti je modem u upotrebi, mislim koji su ti dali? Ja sam nabavio na svoju ruku Huawei HG 655b koji je skinut sa Karatske mreže, jer čujem da je taj najbolje radio, i konfigurisao ga na Telekomovu mrežu, i adaptirao (Lan 2 i 3) za normalnu uoptrebu pošto nemam IPTV, kao i to da sam ga oslobodio za sve torente, pa sad čekam da mi ugovorna obaveza sa SBB-om (Total Net ADSL) istekne 16. novembra, da dobijem migracioni kod i da pređem u Telekom!!!.

Nesto mi kaze da pocetkom meseca zeza najvise ;)

Evo i ja da postavim screengrab mog rutera:
8CEYiQA.jpg

Ni meni nije jasno kako su mi dali VDSL2. Udaljenost od centrale je preko 2 kilometra :D. Jedan dan su me zvali iz mts-a, kazu dodji po opremu bice ti pusten 20/2 (ranije imao adsl2 20/1 ali zbog udaljenosti i sa mojom saglasnoscu ogranicen na 10/1 interleaved). Ja odem po ruter, dobijem HG630. Nista se nije menjalo prvih 4-5 dana. Zvao sam mts i pitao sta se desava sa tim VDSL nalogom. Valjda su ukapiriali do tada da se neko zeznuo jer nisam nikako ni trebao da dobijem VDSL, ali im je verovatno bilo glupo da me vracaju ponovo pa su eskalirali da mi se pusti VDSL signal. Posle 5. dana ja dobijem VDSL2. U pocetku sam imao problema sa vezom jer mi je pusteno 20Mbit/1225Kbit (upload je max sa tim SNR target-om od ~7-7.5).

Kada sam zvao da prijavim problem, lik iz centrale koji me je pozvao na mob je rekao : "Taj ko je tebi dao VDSL tog treba obesiti o ****" :D. Dogovorimo se mi da mi on ogranici link na ~16Mbit i da ako i daljem imam problem prijavim ponovo i da ce mi vratiti ADSL2 konekciju. Veza je manje pucala, obicno u vecernjim satima kada se RFI/EMI smetnje pojacaju, ja pretpostavljam u lokalu oko mene. Zamenim ja one obicne kablove sto dolaze uz ruter sa cat6 (RJ12 prikljucak) i jos napravim homemade LC filter uz pomoc 2 induktora (2.2 uH), 2 kondenzatora (12pf) i dva feritna jezgra (clamp on) - cilj je da low pass filter propusti samo do 30Mhz signal. Za sada radi kako treba, pukne po nekad veza u jutarnjim satima, ali to je 1-2 sync loss-a u 24h. Dok radi, sve funkcionise perfektno, ping ka euro serverima mi je 30-50ms max. Znaci moze da se dobije VDSL2 iako si udaljen preko 2km, mora samo neki neupucen da radi proveru linije :D.

Au legendo, svaka ti cast :Klanjanje

Ja evo na nekih 2.5km i sa 8/1 kuburim (radio normalno 2g i kad sam opet potpisao ono trokira):mad:. Spustili mi na 4/0.5 vec nekoliko dana, merili oko kuce i po kuci, kao sve ok i otisli do cvorista i ne javljaju se vise. Doduse meni je ovaj matori ADSL 10/1 sa HG 530:mad:

Poslednja izmena:
trenutno imam 20/2 i da li je ikako moguce povecati upload brzinu?

Koji se VDSL modem do sada najbolje pokazao i koji je najbolje tehničke mogućnosti imao?!!.

Jeste preko dve godine gura 66Mbit bez problema.

@vendigo022
Ja imam Huawei 630 i radi sasvim pristojno... Dok sam bio na ADSLu zezala me linija tako da su morali da stave velike vrednosti za up/down interleaving depth i neka max teoretska brzina je bila 10/1 sto sam i imao.
Sada sa VDSL, istom linijom i ovim modemom data path je fast (minimalna moguca vrednost za ping tj oko 8-10ms) i brzina koju imam 20/2 radi bez problema.
Domet i kvalitet WiFi mreze koju baca 630 nije bas neki iz mog dosadasnjeg iskustva, ali kome je potrebno to se lako resava dodavanjem nekog redovnog APa.

Au legendo, svaka ti cast :Klanjanje

Ja evo na nekih 2.5km i sa 8/1 kuburim (radio normalno 2g i kad sam opet potpisao ono trokira):mad:. Spustili mi na 4/0.5 vec nekoliko dana, merili oko kuce i po kuci, kao sve ok i otisli do cvorista i ne javljaju se vise. Doduse meni je ovaj matori ADSL 10/1 sa HG 530:mad:

Probaj ako je ikako moguce da te prebace na VDSL (pisi neku molbu, cimaj neku vezu ako imas ili idi do korisnickog centra).
Po ovom dijagramu
http://www.increasebroadbandspeed.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/speed-versus-distance-from-street-cabinet.png
VDSL2 bi trebao da omoguci da dobijes pribliznije brzine paketu koji imas tj 10/1 i da ti veza bude stabilnija nego sada...
E sad da li ce ti izaci u susret i dati ti VDSL za 10/1, to zavisi samo od njihove dobre volje da pokusaju da ti pomognu...
Pozdrav

Ljudi, šta može da bude kada ping iz dana u dan konstantno raste za po 1-2 ms? Još malo pa ima tek mesec dana kako sam uveo VDSL2, prvih nedelju dana sam stalno merio i uvek je ping bio 25-30 ms, a dl 19.2, ul 1.8 MB/s. Ima oko 10 dana kako sam primetio da ping skočio na 65 ms, a dl/ul jos uvek dobar i od tada ping stalno raste malo po malo. Pre 5 dana 75 ms, pre 3 dana 85 ms, juče 95 ms, jutros 101, sada 105, a download počeo da varira, sada teško da prelazi 18 MB/s i u nekim trenucima kada uzastopno merim, prvo merenje 18, drugo padne na samo 8, treće 8, četvrto 7, peto 17 MB/s. Molim za savet?

Liči na problem sa paricom ili instalacijom u kući/stanu.

^ Kako si nakacen na ruter i kako meris? Mozda je do wifi-a, pod pretpostavkom da se tako kacis.

Nazad
Vrh Dno