Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Udaljenost od centrale po Google Maps 440 metara.
Evo brzine koje je ostvarena VDSL-om, pre nego što su sasekli protok na 20/2:

4262190877.png

Šteta što ne može da se uzme paket sa većim uploadom.

moze li savet jesam li dobro podesio wifi, kad proveravam brzinu prreko moba na speedtestu nece da predje 35mb
Capture.JPG

Radost je bila kratkog daha. Sada ruter gubi dsl konekciju svakih 15 min. Mada se sinhronizuje na 45000. Ne znam zasto nisu spustili na 20000, mozda bi to pomoglo.
ADSL je radio ma 10/1 bez prekida i po nekoliko meseci.
Slaba vajda od tog VDSL-a :mad:

Odakle ti upload preko 2mbit ? :)

Pa test verovatno. Pusteno na kratko na zahtev tehnicara, da se testira parica.

Ovo je strašno, vdsl prekida i dalje, pa se sasvim isključi. Bio je tehničar, i on kaže da vdsl neće raditi jer ima preko 1 km kroz kablove da ide signal. Čudi se ko je odobrio vdsl?!
Sad ostaje da vidim šta će da urade u ponedeljak. Tražiću da vrate adsl.

Naravno to je neki strucnjak odobrio a pricali smo da vdsl na vecim udaljenostima nije to sto vi trebao da bude.
No dobro nadam se da ces dobiti neku dobru varijantu bar da ti povecaju UL posto vidim da mozes skoro do 8Mbit.
Bar 5 da ti daju a da bude stabilna kobekcija.

Ne daju nikome preko 2 Mb upload. Cak i da spavas na IPAN-u. :)

Pošto će "objektivno" nego da se nahost-uje žestoko posećenog sajta ako bude imao tih opakih 5 Mbps uploada. Smejurija...

Jedino sto mi pada na pamet je ogranicenje tehnologije koju koriste sluzbe u cilju kontrole internet saobracaja. Nisam strucnjak za online bezbednost, ali verujem da jako mali broj ljudi uploaduje generalno (seedovanje ne racunam) ka internetu, tako da su mozda i tako opremu konfigurisali, da se veca paznja posvecuje downloadu. Nisam ekspert, ali deluje logicno posto je sama infrastruktura sposobna za daleko vece upload brzine, uz finansijski momenat koji bi to ubrzanje ispratio.

Zato što debelo naplaćuju veći upload. Mi u firmi imamo 20/20, mesečno izađe 43k RSD.

Ne daju nikome preko 2 Mb upload. Cak i da spavas na IPAN-u. :)
Znam nego reko mozda coveka da obestete na neki nacin.
Bio je ranije UL booster tako da daju tacnije davali su ranije pre godinu dana, sada su to ugasili verovatno s razlogom nekim.
Nadam se da ce da ponovo uvedu, a ugasili su bas kad sam hteo da podignem ul na 10Mbit. ;)

Ne razumem zašto svi misle da je upload potreban samo za hostovanje sajtova ili fajlova.
Šta je sa slučajem, kada želim da se povežem Remote Desktopom na računar u firmi sa terena? :mad:

Evo kako izgledaju moji parametri VDSL konekcije na ruteru:

telekom1.png

Da li neko može da rastumači kvalitet linka? :d

Down SNR margina na ivici pucanja i za mnogo sporiji link. Kod mene oko 21, a par strana unazad ima screen za 50/2 gde mu je oko 33 čini mi se. Moj burazer ima problema sa pucanjem neta, na 20/1 radi na 13/1, obe SNR margine su mu oko 6, nešto. 100% loša parica, stara i manje kvalitetna žica, ili loš kontakt negde na spojevima, ako ne mogu da te prebace na neku drugu paricu, nema ti pomoći dok ne reše problem sa linijom, ili si jednostavno predaleko žičano da bi vdsl radio.

Poslednja izmena:
To sam i pretpostavljao. Jedino da vrate port na ADSL, pa da puste upload na 2, a download na 10.
Videćemo da li će to i uraditi.

Evo na moj zahtev pustili su i meni 50/2, al ne znam hoće li da poživi, pošto je Down SNR pao na oko 6.9-7.1.

50-sa-2.jpg
4269390849.png

Na 20/2 je bilo mnogo bolje

vdsl2podaci.jpg

Sad ću baš da gnjavim sa max. downloadom, da vidim hoće li da izdrži.

pa to mu je izgleda max sto moze da izvuce

Pobogu, pa vidim koliko je to, ali priča je počela da sam predaleko (790m žicama) i da je max 20/2, da ni na koji način to ne mogu da urade - što reče neko, ni aplikacija sa kojom rade u poslovnici im to ne dozvoljava ako je daljina veća od preporučene. Meni je istekao ugovor početkom februara, hteo sam kvalitetan tablet za dinar i ugovor od 36 meseci kao što je bilo letos, a pošto su ovi sada u ponudi smijurija po kvlitetu i cenama, odustao sam od uređaja sa netom na ugovor. U suštini, čekam već od 7 novembra (90 dana pre isteka ugovora), gde sam mogao da potpišem novi i dojadilo mi. Sad sam bez ugovora i plaćam 2399 rsd za 20/2. Nisam znao kakva mi je linija, ali očitavanja na 20/2 su bila jako dobra, pa sam zamolio ljude iz TS da izmere liniju i da puste 50/2, ako ikako može. I moram da ih pohvalim, uradili su tako što sam u poslovnici tražio promenu brzine (pošto kući nisam imao otvorenu opciju) i da stave na testiranje koliko god može da podnese linija. Znači ako prođe sve kako treba, uzimam na ugovor akciju 50/2 za cenu 20/2 po 1899 din (ta akcija ide bez poklon uređaja). Sve što dobijem preko 20 je za mene premija, tako da kakve veze što nije 50Mb.

ovo ti je extra za te pare, ja imam slicne paramentre kao ti, samo sto sa njima izvlacim 50 ali nema veze ocu da kazem da sa 6.9 - 7.1 trebalo bi da ti radi savrseno, ja imam iste paremetre veza je stabilna skroz

Uz kvalietetan ruter to ti nece pucati. Meni net radi bez prekida konekcije uz ponekad varijacije u brzini na down snr 5.9 pa vi vidite. Svi kablovi su novi, postavljena cak i optika u ulici, samo su me bacili na paricu koja ima problem pre vise od dve godine. Pre toga imao sam SAVRSEN net. Do centrale nema ni 400m ali po kalkulatoru ispade 700. Videcu uskoro da i ja trazim da promene, sigurno je vdsl parica u boljem stanju nego ova koji su mene nakacili na adslu.

Sad koliko je kvalitetan ovaj HG630, ne znam, kod mene je 2 meseca i za sada radi odlično.

Izgleda da ga je majstor popravio, više ne prekida VDSL.

telekom3.png

Valjda sada mogu da odahnem. :)

Primetno je poboljšanje kada se koristi remote desktop sa sadašnjim uploadom od 1.9 Mbs u odnosu na prethodnih 0.8 Mbs na ADSL.
Samo neka ostane ovako i biće super.

Primetio sam da ovaj modem ne prikazuje sve podatke, kao stari modem za ADSL.
Ne vidi se koliko dugo je PPP up, i ne vidi se max. download i upload bandwidth.
Ulogovao sam se kao admin user na ruter.

Poslednja izmena:
E, je...a. Otišao da sredim ugovor, ali izgleda da nešto baš nisam bio obavešten. Može li mi neko reći, ovih promo 50/2 po ceni 20/2, koja je tačno cena koju plaćaju na ugovor 24 mes.
Zar nije neko rekao da su dobili 50/2 po ceni od 1899.

Poslednja izmena:
Da. Ako nemas vec UO.

Inace ne daju da se prebaci vlasnistvo DSLa dok je pod UO.

Pa ja sam vec dva meseca bez ugovora i sad odem u poslovnicu i kaže mi da samo mogu za 2899 na 24 meseca. Kaže radnica TS da nema takvu opciju, kažite ako znate na koju foru to ide.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno