Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

jedno je sta bi moglo a drugo sta oni dozvoljavaju, koliko sam ja shvatio, adsl2+ se daje na preko 500m jer vdsl tu nema poentu jer se dobijaju iste brzine a skuplja je oprema za njega,
Upravo to ja pokusavam da objasnim coveku da vdsl ima smisla do 500m posle toga su iste brzine kao adsl2+ sto nema onda poentu.
Da megabox ima hd paket, ali ne znam ko je to pitao!?

Znaci ako si 700 metara udaljen vdsl nema smisla? A inace nisi samnom poceo raspravu sta ima smisla nego s nekim drugim. Mislio sam da si shvatio da se slazem sa tobom da nema smisla a sad tvrdim da ima smisla vdsl i na kilometar,jer na adsl-u neces izgurati 20 a na vdsl-u hoces,na 700 metara i vise od 20 pa s toga pada prica u vodu da nema smisla jedino sto ne daju.

Sad sam bio do poslovnice i kao moze net50 a 661m sam od centrale, videcemo kako ce da radi

Pa kako vdsl nema smisla preko 500m? Evo ja sam poslednjih 12 dana koristio vdsl 30/2 iako sam udaljen od centrale skoro 750m. Najveci problem ovde je sto su ukinuli paket NET30. Znaci ko je blizu centrale ili nekog isturenog stepena za njega moze 50mbit po ceni 20 a ostali ako nema neke alternative neka se slikaju :crash:

btw. Danas sam otisao u poslovnicu i potpisao ugovor za 20/2. A bas me intresuje racun za mart mesec zbog ove avanture sa 30/2 paketom.
:smash:

Sta predstavlja istureni stepen?
Ukratko, kada u nekom naselju postoji potreba za većim brojem telefonskih priključaka, Telekom pronađe pogodan prostor, koji ne mora biti veliki, i instalira centralu koja opslužuje nekoliko hiljada korisnika, a povezana je sa najbližom "velikom" centralom optičkim kablovima.

Ako je na ulici,siva metalna sklopocija,verovatno je ipan ili mini dslam. Istureni stepen je najverovatnije u nekom kontejneru,prostoru,gradjevini.

Pa kako vdsl nema smisla preko 500m? Evo ja sam poslednjih 12 dana koristio vdsl 30/2 iako sam udaljen od centrale skoro 750m. Najveci problem ovde je sto su ukinuli paket NET30. Znaci ko je blizu centrale ili nekog isturenog stepena za njega moze 50mbit po ceni 20 a ostali ako nema neke alternative neka se slikaju :crash:

btw. Danas sam otisao u poslovnicu i potpisao ugovor za 20/2. A bas me intresuje racun za mart mesec zbog ove avanture sa 30/2 paketom.
:smash:
Nema smisla u smislu velikih brzina 70,80,90.
30Mbit je jako smesno meni sa ove distance izgustirao sam i 50 pa mi sve ispod jako smesno i bzvz.
30 je jako blizu max. adsl2+ koji izvuce 24 pa iz tih razloga kazem da je na vecoj udaljenosti brzine kao adsl.
Kao odem kod mojih koji imaju 12Mbit i krenem da gledam nesto u HD i krenem da skidam nesto ma to je uzas to traji i traje i traje....
Joj videces ako nekad budes imao priliku pa se naciknes na recimo 50 sve ostalo ti oduzima dodatno vreme, recimo meni he link u 90% vremena free ali kad nesto skidam ili gledam neki hd ili sta god to traje kratko.

Poslednja izmena:
700 metara ako je nova pristupna mreza nije puno i radice i do 80 mb/s. Samo ako je nova mreza. Na starim paricama,da tako kazem,nece. A za adsl na 24 mb/s,pa mozem reci da ne moze ni u centrali jer sam dsl deo nema takav profil da ga mozes kreirati al mogu da probam nesto sutra pa da javim kolko je down na samoj regleti.

Niko ne objasni koliko je (u praksi ne u teoriji) max upload preko VDSL2 opreme na udaljenosti preko 500m pa do npr 900m. Ako je moguće 2-3 Mbps onda definitivno vredi pa čak i u kombinacija od "samo" 30 Mbps download.

Niko ne objasni koliko je (u praksi ne u teoriji) max upload preko VDSL2 opreme na udaljenosti preko 500m pa do npr 900m. Ako je moguće 2-3 Mbps onda definitivno vredi pa čak i u kombinacija od "samo" 30 Mbps download.
Evo moj slučaj. Fizički sam na oko 500m od centrale, oni mi rekoše po njihovim podacima 790m žice. Dve ili tri godine (ne sećam se) sam bio na 10/1 - hg530c ruter, realno sam imao oko 8.70/0.85. Istekao mi ugovor i rekoh da probam ovaj 20/2, bez ugovora, da vidim da li će to šljakati, pa ako je ok, mogu i na ugovor. Dobio hg630, montirao i evo imam 19.20 /1.90 već dva meseca bez ugovora. Otišao sam, čisto da proverim, ajde ako već ovo ovako lepo ide, nek mi puste 50/2 po ceni 20/2, pa ako izvuče bilo šta više 25,35,45, meni sve odgovara, naravno. No međutim, dobio sam odgovor da nemam tehničkih mogućnosti, jer sam predaleko i bla bla bla. Naravno da bih mogao dobiti više i bez problema, jer samim prelaskom sa 10 na 20 sam dobio više nego duplo, ne 13,14, nego skoro punih 20... Ako već plaćam 20 svaki megabit preko bi za mene bio dobitak, ali ako puste pa ne krene, pa moraju da smanjuju dok se ne stabilizuje, itd... Jeste *******cija, u teoriji, pošto nisu ni probali, ne znam... Eto, baš ću da vidim s prijateljem da mi izmeri liniju ovih dana da vidim max. Sve to mogu i oni da ispitaju, samo ih mrzi, jer mogu da si naprave dodatnog posla i problema.

Poslednja izmena:
Bez offtopica i vredjanja, zamolio bi.

Evo upravo to htedoh da napisem, mislim da na takve stvari sto si izneo ne trebam da odgovaram i necu.
Nebih isao offom, inace pogresno si sve shvatio, i vidim da si besan na Srbiju koja ti je valjda kriva sto nemas nista, ja pre mislim da je sve to do nas samih ne do Srbije, ali kao sto rekoh da ne idem u off.
A o tome mozemo pisati ili na drugom forumu ili preko PM ako te nesto van teme zanima.
Pozdrav

Nije tacno da ako si 700 metara na karti,kabla mora da bude duplo. Vijuganje se racuna max 5%,sa svim prelazima ulica i instalacijama ne moze preci 50%. Vrlo vrlo retko, a i sa 50% sam preterao. Najveci problem u tk mrezi su nastavci i prelazi sa jednog preseka zice na drugi. Tu su najveca slabljenja. Po ovoj izjavi ako je ulica 700 metara kabl je otisao na kraj pa se opet vratio. Svasta.

Poslednja izmena:
U praksi je očigledno moguće. Ili ja ne znam u stvari gde je centrala u selu...

Upravo to ja pokusavam da objasnim coveku da vdsl ima smisla do 500m posle toga su iste brzine kao adsl2+ sto nema onda poentu.
Da megabox ima hd paket, ali ne znam ko je to pitao!?

ja sam pitao koliko on vuce mbita?

700 metara ako je nova pristupna mreza nije puno i radice i do 80 mb/s. Samo ako je nova mreza. Na starim paricama,da tako kazem,nece. A za adsl na 24 mb/s,pa mozem reci da ne moze ni u centrali jer sam dsl deo nema takav profil da ga mozes kreirati al mogu da probam nesto sutra pa da javim kolko je down na samoj regleti.

a problem je u tome sto je u 90%+ slucajeva stara parica jer da je novija ne bi bilo toliko m = nema smisla

ja sam pitao koliko on vuce mbita?

Ma ne znam da si ti pitao, ali ne znam zasto sam ja to uopste napisao tada, verovatno sam jos nesto radio tj. pricao sa ukucanima i kucao i postavio njima neko tako pitanje"ali ne znam ko je to pitao" i pisao tebi...
Sorry, no hard feelings.

Gde živiš? Ako daš i adresu reću ti kolko si od centrale. Možeš i na PM.

Nije tacno da ako si 700 metara na karti,kabla mora da bude duplo. Vijuganje se racuna max 5%,sa svim prelazima ulica i instalacijama ne moze preci 50%. Vrlo vrlo retko, a i sa 50% sam preterao. Najveci problem u tk mrezi su nastavci i prelazi sa jednog preseka zice na drugi. Tu su najveca slabljenja. Po ovoj izjavi ako je ulica 700 metara kabl je otisao na kraj pa se opet vratio. Svasta.

E kada bi tako bilo ja bi se radovao :). 150m vazdusnom linijom od centrale, 250m plafon kada bi ja polagao kabel, u stvarnosti 400m kabla pre par godina izgleda kada je izvodjac radio mrezu bilo mu je u interesu da proda sto vise kabla :( tj. da fakturise sto vise radova pa su otisli do sredine ulice i vratili nazad od te kutije.
ADSL 20Mbita radi super, podneo sam zahtev za NET50 pa videcemo sta ce biti.

Nova promocija: MegaBox prva tri meseca po dinar. Zvanicna koliko i MegaBox inace. Sad se kopkam da li da uzmem MegaBox iskreno.

Još kada bi vratili Upload booster.

To je neko sigurno zloupotrebio do te mere da je smetalo zaradi Telekoma (najlogicnije za hosting, ali verovatno i za druge stvari). Nece to TS da radi ako 2-3 firme otkazu hosting ili skuplje pakete, vec ako se to masovno radi. Kao i sve kod TSa, dok se ne zloupotrebi masovno, sve je oK :)

Nesto sam racunao inace, i uopste mi se ne isplati ni ova MegaBox promocija, cak i sada kad mi treba bas takav mobilni paket (a uskoro mi istice MixNetM za 570, pa ce kostati 800 dinara, mozda i vise) :( I to je razlika 20.000 na ceo ugovorni period. Sto je mnogo, mnogo je :)

Imam jedno pitanje u vezi ove teme,pa ako je negde bilo ja se izvinjavam.Naime od kada imam ovaj vdsl 50/2 to sve radi extra itd,medjutim problem se javlja kada neko zove na fiksni ili kada ja nekoga zovem.Net pukne tada,i opet se poveze za minut.Povezano je sve kako treba,zamenjen spliter opet isto.Dok npr iskljucim fiksni iz spliterai zovem fiksni, net tada radi ali je i fiksni iskljucen.U TS kazu sve je ok,a inace ta baza je siemens i fiksni je star manje od 2 god tako da nemam ideju prosto...Evo slika iz HG hg630.png

Poslednja izmena:
evo pusten 50/2, 661m od centrale, za sada radi super
4254654528.pngCapture.JPG

Imam jedno pitanje u vezi ove teme,pa ako je negde bilo ja se izvinjavam.Naime od kada imam ovaj vdsl 50/2 to sve radi extra itd,medjutim problem se javlja kada neko zove na fiksni ili kada ja nekoga zovem.Net pukne tada,i opet se poveze za minut.Povezano je sve kako treba,zamenjen spliter opet isto.Dok npr iskljucim fiksni iz spliterai zovem fiksni, net tada radi ali je i fiksni iskljucen.U TS kazu sve je ok,a inace ta baza je siemens i fiksni je star manje od 2 god tako da nemam ideju prosto...Evo slika iz HG Pogledajte prilog 166537
Eventualno im napomeni da mozda nije problem i do splitera u centrali (razdelniku),neka ga promene jer zna i on da zakaze pa da pravi probleme!
http://www.passer.co.rs/proizvodi/xDSL.html

Evo moj slučaj. Fizički sam na oko 500m od centrale, oni mi rekoše po njihovim podacima 790m žice. Dve ili tri godine (ne sećam se) sam bio na 10/1 - hg530c ruter, realno sam imao oko 8.70/0.85. Istekao mi ugovor i rekoh da probam ovaj 20/2, bez ugovora, da vidim da li će to šljakati, pa ako je ok, mogu i na ugovor. Dobio hg630, montirao i evo imam 19.20 /1.90 već dva meseca bez ugovora. Otišao sam, čisto da proverim, ajde ako već ovo ovako lepo ide, nek mi puste 50/2 po ceni 20/2, pa ako izvuče bilo šta više 25,35,45, meni sve odgovara, naravno. No međutim, dobio sam odgovor da nemam tehničkih mogućnosti, jer sam predaleko i bla bla bla. Naravno da bih mogao dobiti više i bez problema, jer samim prelaskom sa 10 na 20 sam dobio više nego duplo, ne 13,14, nego skoro punih 20... Ako već plaćam 20 svaki megabit preko bi za mene bio dobitak, ali ako puste pa ne krene, pa moraju da smanjuju dok se ne stabilizuje, itd... Jeste *******cija, u teoriji, pošto nisu ni probali, ne znam... Eto, baš ću da vidim s prijateljem da mi izmeri liniju ovih dana da vidim max. Sve to mogu i oni da ispitaju, samo ih mrzi, jer mogu da si naprave dodatnog posla i problema.

Da sam sebe citiram i nadovežem se na priču. Gore sve piše koliko sam daleko fizički i žicama, rekoše mi da je 20/2 maksimum. Bio mi danas prijatelj iz TS i izmerio paricu (u razvodnoj kutiji u zgradi), u prizemlju sam pa imam još 10m žice do utičnice. Ne znam da li ima još nekih paketa kao recimo 50/2 za cenu 20/2 ili recimo 30/2, 30/5, paketima o kojima se ne piše, ali postoje ukoliko ima teh. mogućnosti, pošto su za 50/2 rekli nemam tehničkih mogućnosti. Ok razumem, ali ako je parica dobra, što da ne. Da li mogu po tom pitanju nešto da uradim, pojma nemam, jel uspeo neko tako da "istera pravdu", pošto još nisam potpisao novi ugovor (mesec i po dana bez ugovora), vijam neku ili akciju ili brži net.

Evo podataka iz rutera, ono na papiriću su očitavanja instrumentom.

vdsl2-podaci.jpg
sale.jpg

A, da nije sve tako sjajno i da može biti problema, kod burazera - paket 20/1, zgrada preko puta, 30m od mene, parica katastrofa.

igor.jpg

ljudi samo da proverim nesto, da li i vi na vasim hg630 od telekoma pod karticom basic imate samo wlan podesavanja i nista vise, dok sam vidjao na netu da ovaj ruter mora da ima dosta vise opcija za podesavanje? jel to nesto telekom limitirao ili o cemu se radi?

ulazim na http://192.168.1.1/ telekom telekom, postoji li neki drugi nacin, kazi molim te

edit: hvala

Poslednja izmena:
Vrh Dno