Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Koliko puta neko treba da napiše da akcije tipa mega boksa ili 50 po ceni 20 nisu baš istaknute da ih svako može videti jednim klikom miša ili jednim pogledom oka.
Ko ima mogućnost VDSL-a dobiće u sandučetu takve ponude ili će ga posetiti neko iz telekoma.
Ko nije informisam na ovaj način može uvek da se registruje na sajtu telekoma pod delom moj telekom i tu može pod zahtevom za nove internet korisnike da pogleda sve akcije za njegovu telefonsku paricu pa i 50 po ceni 20.
Ni ja nisam znao za ovo 50/2. Meni istekao ugovor, hteo sam neki tablet, ali s obzirom kakva je sad ponuda, nisam potpisao. Nego sam sa 10/1, prešao na 20/2 bez ugovorne obaveze za 2399 din. Kad odem na moj telekom, piše da imam ugovor pa ne dozvoljava ništa drugo da kombinujem. U stvari to je taj bez ugovorne sa zaduženom opremom za vdsl. No meni lepo ide ovaj 19.20/1.90, oko 600m žice do centrale. Jer ovih 50 može samo preko optike, ili može i običnim žicama. Mislio sam da sačekam neku bolju ponudu tableta, ali i 50/2 bi mi leglo samo tako za 1899 din, samo ne znam tehnički šta je uslov. Ima neko te podatke?

Poslednja izmena:
tehnicki uslov je da imas mogucnosti za vdsl i da si do 300m od centrale.

da li znate ovo sto sam pitao oko ugovora, jel se potpisuje novi na 2god il se nastavlja stari i ako imam vise tv-ova jel placam dodatno drugi, treci stb ili kako se to vec zove?

potpisuje se novi ugovor na 2 god. jedan iptv je ukljucen u tu cenu, svaki dodatni se doplacuje 300din.

verovatno je problem do linije pa zato imas povremene prekide. moguce da ne bi imao punih 50mbps jer ako linija nije dovoljno dobra, deo brzine ce da ide na iptv. ali to ne mozes znati dok ne probas..

Upravo tako potpisuje se novi ugovor na 2 godine, eto meni ostalo jos godinu dana 50/2 po ceni 10 i zena kaze nema problema samo se potpise novi ugovor i to je to
Dobija se jedan stb ostali se placaju 300rsd mesecno.
Meni sutra stize oprema pa cu povezati da vidim kako je sve to.
Kazite mi vi koji imate megabox jel sporo prebacuje kanale?
Da li ste sinhronizovali dalinac od stb-a sa vasim tv-om ili ne?
Da li je tad brze ili je ista brzina prebacivanha kanala?
I ajd mi recite sta sve ima od hd kanala i da li ima disney junior mislim video sam na sajtu da ima ali tako je na sajtu ptt pisalo da ima svasta pa nema pola kanala.
Hvala unapred na odgovorima.

Ja sam se prijavio preko njihovog sajta, bio sam na box 4 i imao sam ponuđeno da štikliram net50 preko njihovog konfiguratora (samo ta opcija je postojala). Posle dva dana su me pozvali, ja sam im objasnio da želim Mega Box, dan kasnije sam pokupio opremu i jedini papir koji su dali na potpis je bio zahtev za zamenu uređaja, nisu tražili potpisivanje novog ugovora.

Poslao sam im danas mail da hocu da koristim Upload Booster posto sam korisnik starog NET paketa. Videcemo sta ce sad da odgovore...

Da li si dobio odgovor i da li su i ostali dobili odgovor od telekoma?

Vec sam jednom postovao odgovor ali evo jos jednom:

Obaveštavamo Vas da je započet postupak ukidanja dodatne usluge "Upload Booster" svim korisnicima. Shodno navedenom, u momentu kada stari korisnik zahteva promenu kampanje ili promenu paketa, usluga Upload Booster više neće biti aktivna.

Samo da dodam da sam uz asistenciju advokatskih usluga uspeo da dobijem booster.Neki su mi se smejali ovde ali ja znam šta radim:DSve u svemu na kraju su ispali korektni i ljubazni a meni nisu porasle uši što sam odvajkada njihov verni korisnik.

Poslednja izmena:
Dok svi ne dobijemo, dzaba ti to :D

Pre nekih godinu dana su mi cike iz telekoma uvele neku ogromnu kutiju u ulaz zgrade. Kolko sam razumeo to mu dodje kao neki razvodni orman do koga ide optika a zainteresovanim klijentima do stana valjada sprovedu utp kabl...
Tada je neki decko nudio neke ugovore, ali posto vec imam targo (i jedan sam od izgleda retkih kojiima sve radi savrseno) nisam bio zainteresovan.
Sad bih ipak da vidim kakva mi je alternativa ako targo skroz propadne...
U svakom slucaju na telekomovom sajtu nisam video nikakvu ponudu za ovu vrstu usluge. Vi ovde pak pricate o VDSL-u, sto je opet nesto potpuno drugo, a po informacijama sa njihovog sajta oni nista osim ADSL-a ni nude. Ne znam, mozda sa mnom nesto nije uredu ali ja na onom jadnom telekomovom sajtu nisam uspeo da iskopam nista. Zna li neko koje su cene/paketi i koliko traju ugovori za telekomovu optiku i zasto se te informacije kriju od potencijalnih korisnika? Mislim kakva je to inovativna marketinska fora da se od korisnika krije ponuda, deluje mi da je to nesto sto samo telekomovi vrhunski ekonomski strucnjaci mogu da smisle. Ideja im je valjda: bolje da niko nista ne zna, imacemo manje posla...

Poslednja izmena:
Koliko puta neko treba da napiše da akcije tipa mega boksa ili 50 po ceni 20 nisu baš istaknute da ih svako može videti jednim klikom miša ili jednim pogledom oka.
Ko ima mogućnost VDSL-a dobiće u sandučetu takve ponude ili će ga posetiti neko iz telekoma.
Ko nije informisam na ovaj način može uvek da se registruje na sajtu telekoma pod delom moj telekom i tu može pod zahtevom za nove internet korisnike da pogleda sve akcije za njegovu telefonsku paricu pa i 50 po ceni 20.Tu nećeti naći promociju za mega box ali ako vidite 50 po ceni 20 onda imate na raspolaganju i mega box.Ako već imate nečiji adsl na svojoj parici onda ovakvih informacija neće biti pa se u tom slučaju može pozvati call centar ili otići do najbliže poslovnice.Kada zovete call centar ne pominjite adsl ili vdsl reči jer oni ne znaju šta to znači već kažite hoću 50/2 ili ništa,možete pomenuti i akciju 50 po ceni 20 ako neko tamo zna o čemu se radi.Nije toliko bitno da oni znaju za tu akciju već je bitno da kad vas pozovu za potpis ugovora odete tamo i pre potpisa samo kažite hoću 50 po ceni 20 ili hoću mega box i to je to.

Hvala na objasnjenju :)
Samo ne znam da li bi vazilo isto i za mene (50 po ceni 20), posto sam biznis korisnik.. A nesto mi ne dozvoljava da kreiram nalog na "Moj telekom"...
Svraticu od ponedeljka do poslovnice pa cu videti..
Hvala u svakom slucaju ;)

Pre nekih godinu dana su mi cike iz telekoma uvele neku ogromnu kutiju u ulaz zgrade. Kolko sam razumeo to mu dodje kao neki razvodni orman do koga ide optika a zainteresovanim klijentima do stana valjada sprovedu utp kabl...
Tada je neki decko nudio neke ugovore, ali posto vec imam targo (i jedan sam od izgleda retkih kojiima sve radi savrseno) nisam bio zainteresovan.
Sad bih ipak da vidim kakva mi je alternativa ako targo skroz propadne...
U svakom slucaju na telekomovom sajtu nisam video nikakvu ponudu za ovu vrstu usluge. Vi ovde pak pricate o VDSL-u, sto je opet nesto potpuno drugo, a po informacijama sa njihovog sajta oni nista osim ADSL-a ni nude. Ne znam, mozda sa mnom nesto nije uredu ali ja na onom jadnom telekomovom sajtu nisam uspeo da iskopam nista. Zna li neko koje su cene/paketi i koliko traju ugovori za telekomovu optiku i zasto se te informacije kriju od potencijalnih korisnika? Mislim kakva je to inovativna marketinska fora da se od korisnika krije ponuda, deluje mi da je to nesto sto samo telekomovi vrhunski ekonomski strucnjaci mogu da smisle. Ideja im je valjda: bolje da niko nista ne zna, imacemo manje posla...

Pakete (brzine pristupa internetu) i cene koje nudi Telekom su isti za sve korisnike neovisno na kojoj si infrastrukturi.
Vecina njihovih sluzbenika jos uvek niti ne zna koje sve mogucnosti pristupa internetu njihova firma nudi.
Za njih je ADSL, VDSL, FTTB, FTTH sve isto.
FTTH je samo u naselju Stepa Stepanovic u Beogradu, a FTTB (UTP kabl do stana) je u naselju Belville u Beogradu.
Kod tebe je najverovatnije postavljen istureni stepen za Telekom-ov VDSL ili instalacija nekog drugog operatera (naprimer Premium mreza Orion telekom-a).

Upravo tako ali da znas da oni i vdsl svi zovu adsl u TS tj. zaposleni jer ni ne znaju sta je vdsl pa meni zena kaze kad je zvala sefa da ja imam neki VDL(nije zapamtila kad san joj rekao) sva sreca pa je on znao tako da oni se ne edukukuju oni su zaostali u nekim devedetim kada se razvila afsl tehnologija inace ulaze po rodjackoj i politickoj liniji za ovo drugo znam jer poznajem dve devojke koje su se zaposlile tako zadnjih hodinu dana u TS.
Brzine preko 24Mbit su na vdsl tako recimo 30 brzina ide pristupom vdsl-a i ostale preko toga.
10 ti je adsl a 20 posto cujem da ima sada 2Mbita UL takodje je vdsl, e sad pitanje je koliko si daleko od centrale ili IPANa.
Ako je to kod tebe u zgradi TS postavljao dto je verovatno zbog konkurencije TT onda racunaj kao da si odmah do centrale i slobodno mozes uzeti 100Mbit kod TS.
Postoje akcije ja sam uzeo 50 po ceni 10 znaci imam 50/2 za 1900rsd.
Sada mislim da imas akciju 50 po ceni 20 samo vidi da li je pusten IPAN u tvojoj zgradi u rad.
Zapravo otidi do poslovnice TS i raspitaj se za sve mogao bi da uzmes i megabox ali to opet nrmas na sajtu jer to mozemo mi koji smo blizu centrale ili optike.

Juče sam bio da se raspitam za taj 50/2. Postoji i to po ceni od 1899 din (kao 20Mbit-a), samo nemaju pravo na uređaj (one popuste). Postoji za korisnike koji su do 250 (300) m žičano od centrale, odnosno za one koji imaju optiku dovedene u zgradu i sl., pa razvod utp kablovima. Pošto meni lepo radi 20/2 (19.2/1.90), mislio sam da vidim ima li neke šanse, ali mi je rečeno da sam žičano na 760m od centrale i da nema šanse. Tako da ću malo sačekati da vidim hoće li biti neki normalni tablet uskoro, u vidu 176c,ili 572c, pa da potpišem ugovor na 24/36, svejedno. Do tada, ne potpisujem ništa sa ugovorom obavezom. Ili da me "razočaraju" pa dovedu optiku negde u blizini, onda mi ni ne treba tablet.

Poslednja izmena:
Izgleda da napajanje isturenih stepena nije baš najbolje rešeno. Čim nestane struje VDSL i ADSL ne rade (EPS ima radove i isključili su deo ulice gde se nalazi VDSL istureni stepen, i nama ne radi internet u kancelariji) :(

Mini Ipani nemaju baterije tako da svako isključenje struje dovodi do prekida, ne rade ni telefon, ni ADSL ni VDSL ni IPTV.

Da li bi ups na ipanu resio problem ako nestanak struje nije samo u lokalnoj zgradi?Svojevremeno sam pitao telekom za ups na ipanu,kazu kao zbog upsa mora neki skup projekat o bezbednosti da se radi.

Poslednja izmena:
Mogao bi s obzirom da je potrošnja ispod 100W, problem je što se ti mini ipani montiraju u hodnicima gde nemaš mogućnost da postaviš taj ups a da ga neko ne uzme.

Kod nas u zgradama telekom ima svoju prostoriju pod kljucem.Imamo dve sobice jednu do druge.U jednoj je panik napajanje i strujomer za zajednicko svetlo odakle se napaja ipan a druga sobica je za ipan.Cenim da mogu postaviti ups izmedju strujomera i kabla za ipan bez da ulazim i diram njihov ipan.

Poslednja izmena:
Pa tu onda nije problem kod nas u SM se nalaze u ulazima zgrada, ispod stepeništa povezani na zajedničku potrošnju pa kad pregori sijalica u hodniku ispadne osigurač i ostanemo bez interneta.

Izgleda da napajanje isturenih stepena nije baš najbolje rešeno. Čim nestane struje VDSL i ADSL ne rade (EPS ima radove i isključili su deo ulice gde se nalazi VDSL istureni stepen, i nama ne radi internet u kancelariji) :(
Evo o ovome sam ja pisao i kao sto vidis @Sky Uk bio sam u pravu evo recimo da @poglavicas ima d3i i bas recimo hoce da gleda nesto vazno neku tekmu LS-na cvrc nece da moze ni preko iptv ni preko d3i.
A rekao sam vec da za 10 god imam sam samo jedno iskljucenje a da je slika savrsena.
E sad kako je ptt radio u drugim delovima grada ne znam ali pored mene je njihova optika samo jos kad bi znali da je iskoriste to bi bio vrh.

Pa tu onda nije problem kod nas u SM se nalaze u ulazima zgrada, ispod stepeništa povezani na zajedničku potrošnju pa kad pregori sijalica u hodniku ispadne osigurač i ostanemo bez interneta.
Evo jos jedan primer @Sky Uk, znaci kds ptt je svakako stabilniji.

Nije to tako kao što misliš da jeste.

Kad nestane struje onda nemaš struje u celoj zgradi ,naselju ili gradu.Ja u stanu imam nekoliko ups uređaja i kad mi je mrkli mrak u zgradi ja sam na adsl-u imao neta i nastavio sam da gledam tv,satelitsku,iptv ali ne i KDS.Kod vdsl-a kad nestane struje nema neta.Imam rezervni net u vidu mts mobilnog neta ali on trokira kad nestane struje.Jedino rešenje je da menjam mobilnog operatera ili da negde uglavim ups kod ipana pa kad je mrkli mrak u naselju da mogu uz pomoć kućnog ups-a da imam net.Znači kad nestane struje KDS je totalno mrtav dok iptv može da radi i uz pomoć rezervnog mobilnog neta ili rezervnog wi-fi neta ali znaj KDS je tada skroz mrtav.IPTV je da sumiram nekoliko puta sigurniji od KDS-a.

Kad nestane struje kako ćeš da gledaš tvoj ptt kds???????

Kds zna da prekine signal čak i ako je 2 kilometra od mene u nekoj zgradi nastao problem.VDSL nema tih problema.

Za 30 godina možda se jednom ili dva puta desilo da nam je iskočio osigurač za zajednički strujomer.Ključ je kod mene pa znam da me skoro niko nikada nije zvao da menjam osigurač.

Poslednja izmena:
I kod nas im je oprema vezana za zajednicko svetlo, sto smo utvrdili prilikom kvara na istom. Nisam bas siguran u legalnost povezivanja opreme kojom nam pruzaju uslugu na struju koju mi placamo, bez obzira na potrosnju. Odobrenje niko nije trazio.

Имам једно питање, више за савет него ишта друго..

- Да ли узети и ставити квалитетнији WiFi Router поред овог HG630 који ми је дао Телеком
- Или заменити HG630 са неким другим WiFI ADSL рутером?

Стравичан пад сигнала имам на свега 5м удаљености од рутера, не могу да вам опишем колико је тек ужасно иза 2 зида...

Poslednja izmena:
I kod nas im je oprema vezana za zajednicko svetlo, sto smo utvrdili prilikom kvara na istom. Nisam bas siguran u legalnost povezivanja opreme kojom nam pruzaju uslugu na struju koju mi placamo, bez obzira na potrosnju. Odobrenje niko nije trazio.
Pre instaliranja opreme telekom je dao na potpis dva ugovora.
Jedan da mogu da postave ipan.
Drugi da se prikljuce na zajednicki strujomer i da ga prijave kod infostana i da oni placaju svoj deo potrosnje ili kucni savet hoce pare na tekuci racun za utrosak struje.Utrosak se obracunava na bazi maksimalne snage ipana puta 365 dana.

Nije to tako kao što misliš da jeste.

Kad nestane struje onda nemaš struje u celoj zgradi ,naselju ili gradu.Ja u stanu imam nekoliko ups uređaja i kad mi je mrkli mrak u zgradi ja sam na adsl-u imao neta i nastavio sam da gledam tv,satelitsku,iptv ali ne i KDS.Kod vdsl-a kad nestane struje nema neta.Imam rezervni net u vidu mts mobilnog neta ali on trokira kad nestane struje.Jedino rešenje je da menjam mobilnog operatera ili da negde uglavim ups kod ipana pa kad je mrkli mrak u naselju da mogu uz pomoć kućnog ups-a da imam net.Znači kad nestane struje KDS je totalno mrtav dok iptv može da radi i uz pomoć rezervnog mobilnog neta ili rezervnog wi-fi neta ali znaj KDS je tada skroz mrtav.IPTV je da sumiram nekoliko puta sigurniji od KDS-a.

Kad nestane struje kako ćeš da gledaš tvoj ptt kds???????

Kds zna da prekine signal čak i ako je 2 kilometra od mene u nekoj zgradi nastao problem.VDSL nema tih problema.

Za 30 godina možda se jednom ili dva puta desilo da nam je iskočio osigurač za zajednički strujomer.Ključ je kod mene pa znam da me skoro niko nikada nije zvao da menjam osigurač.
Aha o cemu ti pricas pa kad nema struje u mojoj zgradi nemam ni kds ali ko prica o tome covek rece da u susednoj ulici gde je ipan nema struje a on u ulici ima struje ali nema beta o toj varijanti pricamo.
Kad nema struje nema ali kod mene to bese 99 za vreme bombardovanja mislim da sadasnji drzavni vrh ne planira da ratuje pa samim tim imam stuje UVEK.
Da sumiram kds je stabilniji od iptv.
A da nemam upseve niti me isti zanimaju jer kod mene ne nestaje struja povezan sam na edb zgradu koja je od mene na 50m.

Ima li neko problema sa internetom? Meni na speed testu ne prelazi pet mb iako plaćam dvadeset.

Ne može nikako poštarski kds da bude stabilniji od IPTV-a.

Već sam ti napisao kad u zgradi 2 km od mene nastane kvar ili u toj zgradi nestane struje ja nemam KDS.To je isto kao kad neko nema VDSL-a ako druga zgrada ostane bez struje.

-Kad svima nestane struje tvoj KDS je skroz mrtav dok ja mogu uz pomoć ups-a da nastavim sa gledanjem bilo preko mobilnog ili wi-fi neta za razliku od tebe.
-Ako u zgradi crkne zajednički osigurač ti ostaješ bez KDS-a jer sva pojačala idu na zajedničku struju a ja opet mogu da gledam IPTV uz pomoć ups-a i rezervnog neta.
-Kad se neko priključi na divlje u zgradi(takvih je svakim danom sve više) može značajno da ti upropasti jačinu signala ili da ti napravi problem,kod IPTV-a nema problema sa tim.
-Kad crkne neki deo zastarele KDS opreme ispod tvoje etaže ostaješ bez KDS-a ili na nekim frekvencijama dobiješ problem,IPTV nema tih problema.
-Ako neki sionski mudrac instalira kinesku dečiju kameru na kds sistem, dobićeš problem,iptv nema tih problema.
-Ako jedan Hulk iz zavičaja pokuša da na zadnji sprat potera klavir na kome stoji troklirni orman,znaj da će nekoliko KDS horizontala da bude pokidano,iptv nema taj problem.
-Konkretno kds mrzi da skida sneg kad napada na satelitsku antenu pa mora da ih zovem jer se prave blesavi.Stalno menjaju kanale,raspored kanala,epg slabo radi i gomila drugih gluposti vezane samo za poštarski KDS.Povremeno im risveri ispadaju iz igre pa dobiješ info na tvom ekranu kako risver traži kartu za autorizaciju i tako redom.

Ovo ti sve pišem na bazi reklamacija koje sam imao u zgradi sa KDS-om.Za svaki ovaj problem KDS je dolazio da interveniše.

Poslednja izmena:
U cudnoj zgradi zivis ja nikada nisam imao nijedan od tih problema, a da probas da se preselis u drugu zgradu.
Ja ti kazem da moju zgradu ne iskljucuju nikad vezani smo za edb.
Jel ti mozes da shvatis da neko nema problem sa strujom i da njega nikada ali nikada ne iskljucuju da mi je kds savrsenog kvaliteta isti kao prvog dana zapravo sad jos bolja jer imam digitalnu sliku a kad su pocinjali bila samo analogna koja je ista kao prvog dana.
Dakle zaobidji me upsova to sto ti zivis u nekoj staroj ili kakvoj vec zgradi gde nestaje struja non stop gde kds ne valja slika je samo tvoj problem i tvojih komsija koji zive u toj zgradi, ja nijedan problem gore navedeni nemam, ali moze da mi nekad nestane vdsl nije do sad ali moze.
Kds vs iptv=1:0
Jel vidis da ljudi iznose da imaju problema.
Gde bre to zivis kad ti upsovi toliko neophodni covece nemoj da baziras na tvojoj zgradi vec na mojoj jer sam ja pisao za sebe sta je bolje ne za tebe
To sto su fusrrisali ptt kod tebe i ovi sa strujom samo govori da si na nekom nebitnom mestu [emoji2] [emoji2] [emoji2] [emoji2]
Ja tih briga nemam kao sto kaze ona reklama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno