Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Da izvini onda sam te pomesao sa tim likom, znam da je pisao da je na 500m i da mu radi(sto je i normalno) VDSL a rekao sam i zbog cega, tako da bi njemu radilo 101%
Gotovo sam siguran da je proveravao samo telefonski da nije isao u poslovnicu, izgleda je problem njima sto im aplikacija dozvoljava da odobravaju samo onima koji su do 300m preko ne.
Zato i kazem da ode licno i da podnese zahtev i dobice ga.

4 puta sam odlazio u poslovnicu u Zrenjanin, nažalost.
Čak sam odlazio u tehniku, centralu....
Nisu oni rekao bih najbolje ni upućeni u sve to.
Pogotovo što ja živim u jednom mestu 35 km od Zrenjanina,
i onda je to njima priča, koji će vam tamo VDSL, budite srećni što je optika
prošla kroz to tvoje selo pre par godina. To ja sam karikiram kako oni rezonuju.
I, meni je to jasno. Pazi, kad pročitaš da neko živi 35 km od Zrenjanina, pomisliš
da tu živi neko neotkriveno pleme kanibala, ili su tu seljaci koji piju pivo ispred samoposluge,
voze traktore i muzu krave...
Ipak, i ovde verujem svaka kuća koja nije napuštena ima računar, a svako ko ima računar ima i neki internet.

Ima nas 1500, malo, ali je zrenjaninski Beotel, pre 7-8 godina našao i ovde tržište sa wireless internetom.
Postavili su 5-6 baznih stanica, tako da je svaki korisnik na optimalnoj razdaljini od baze. Meni su jednom testirali
brzinu koju mogu da mi puste, i išlo je do maksimalnih 100, ali ipak još uvek to nisu povoljne cene ni za 10/1 uz ugovornu obavezu (zaboravio sam al' je
tu negde kao i TS ponuda).

Još uvek mi je krivo zbog VDSL propuštene šanse. TS nije baš fleksibilan. Razumem i to. Oni su 'ladno mogli da istestiraju (a to sam im i rekao u poslovnici),
koliko mogu max. da proguraju kroz moju paricu brzinu, a da rade sve druge usluge (IPTV, HD i VoIP) i to da mi puste kao MegaBox.
Međutim vidim da njima sve to daljinski rade kolege iz Beograda, koje iako sam insistirao ne mogu nikako da dobijem.
Ja se zahvaljujem svim momcima (enraged, trenje, alfaunits, Kimins ...) koji su mi pomagali savetima i podrškom na ovoj temi. Hvala vam sjajni ste.

Možda sam i ja premator za sve ovo (42yo) i možda bih trebao da počnem da pravim decu, kad već nisam do sada. :p

Ovo zadnje ti je najbolja ideja do sad.
Posle ti jedno 5 godina ne treba net,a dotle će već valjda promeniti parice ili bar nategnuti te kablove. :)

Nisam bas siguran da si mu dobro kazo, malo je to povuci-nategni savet. :d

4 puta sam odlazio u poslovnicu u Zrenjanin, nažalost.
Čak sam odlazio u tehniku, centralu....
Nisu oni rekao bih najbolje ni upućeni u sve to.
Pogotovo što ja živim u jednom mestu 35 km od Zrenjanina,
i onda je to njima priča, koji će vam tamo VDSL, budite srećni što je optika
prošla kroz to tvoje selo pre par godina. To ja sam karikiram kako oni rezonuju.
I, meni je to jasno. Pazi, kad pročitaš da neko živi 35 km od Zrenjanina, pomisliš
da tu živi neko neotkriveno pleme kanibala, ili su tu seljaci koji piju pivo ispred samoposluge,
voze traktore i muzu krave...
Ipak, i ovde verujem svaka kuća koja nije napuštena ima računar, a svako ko ima računar ima i neki internet.

Ima nas 1500, malo, ali je zrenjaninski Beotel, pre 7-8 godina našao i ovde tržište sa wireless internetom.
Postavili su 5-6 baznih stanica, tako da je svaki korisnik na optimalnoj razdaljini od baze. Meni su jednom testirali
brzinu koju mogu da mi puste, i išlo je do maksimalnih 100, ali ipak još uvek to nisu povoljne cene ni za 10/1 uz ugovornu obavezu (zaboravio sam al' je
tu negde kao i TS ponuda).

Još uvek mi je krivo zbog VDSL propuštene šanse. TS nije baš fleksibilan. Razumem i to. Oni su 'ladno mogli da istestiraju (a to sam im i rekao u poslovnici),
koliko mogu max. da proguraju kroz moju paricu brzinu, a da rade sve druge usluge (IPTV, HD i VoIP) i to da mi puste kao MegaBox.
Međutim vidim da njima sve to daljinski rade kolege iz Beograda, koje iako sam insistirao ne mogu nikako da dobijem.
Ja se zahvaljujem svim momcima (enraged, trenje, alfaunits, Kimins ...) koji su mi pomagali savetima i podrškom na ovoj temi. Hvala vam sjajni ste.

Možda sam i ja premator za sve ovo (42yo) i možda bih trebao da počnem da pravim decu, kad već nisam do sada. :p

Zao mi je druze nije mi jasno istestirali videli da moze do 100 kako kazes i ne daju ti vdsl, svasta ima neki samo njima znan razlog nazalost a tvoja parica je svakako osposobljena za vdsl brzine zasto ti ne daju to je izgleda misterija, verovatno zezaju u BG-u, a i sta bre treba neko iz bg-a da kaze da uli ne ljudima tamo na terenu, strasno, centralizacija sto ja to ne volim.
E ono poslednje bih te podrzao i rekao bih jos da nisi mator, ali pozuri sa decom iskren savet novopecenog tate :)

Poslednja izmena:
@enraged
Hvala ti druže na svemu, i na savetu za ovo poslednje. Taj ću najradije da poslušam.
Čestitam ti na ulozi novopečenog daddyja, živi i zdravi bili 1000 godina, od srca želim.

Verovatno prilično konfuzno pišem, ali ne zamerite mi.
Tih 100 mi je puštao taj moj bivši wireless provajder,Zr.Beotelnet.
Pre nego što sam pre neki dan uzeo i pokušao da uzmem TS ADSL/VDSL, godinama sam koristio
taj Zr.Beotelnet wireless internet. Znaš ono, oprema na 5.4 GHz, access point. I to je supre radilo, ali sam se polakomio na VDSL,
obzirom da smo relativno skoro dobili optički kabel u selu, a da su ovi iz TS Zrenjanina montirali VDSL ploču u centralu od koje sam ja udaljen 150 metara.
Ništa sad je gotovo, ja sam potpisao na godinu dana da koristim taj njihov Box 3 (IPTV, fix + 10/1 net) i šta da se radi.

TS je prilično tromo preduzeće, čak i u mom selu (kao uostalom i u svakom mestu u Srbiji) oni imaju infrastrukturu, i samo da je malo nadograde.
Ovi ljudi iz Zr Beotelneta su se širili po okolini Zr sopstvenim resursima, i razbijaju sa tim wireless internetom u okolnim selima a i u samom Zr.
TS je u startu bio u boljoj poziciji od njih, mogao im je sve korisnike maznuti još 2008. Ali TS je državna firma, zabole ih, a ovi iz Zr Beotelneta se bore za tržište(svi odreda mladi i stručni ljudi).
TS je još u vreme ekspanzije tog lokalnog wireless provajdera mogao svima da ponudi u okolini, ADSL koji bi bio brži od wireless provajdera za istu cenu, a do danas su mogli
da reše pitanje ovog superbrzog interneta u svim mestima koji imaju optiku. Međutim ... i to je kao i sve u ovoj državi.
Ništa lepše nego kad je imovina državna a upravljanje privatno. Zato smo svako JP u Srbiji doveli u astronomske gubitke.(Železnica, Dunav Osiguranje (?!?!?), Srbijagas ....)
Telekom nismo ni mi uspeli da slupamo, zato što je naprosto to takav biznis, gde si ti monopolista bio pola veka i više, a pare uvek dolaze od korisnika mobilne, fixne, tv, neta ....

Hvala prvo na svemu na lepim zeljama itd.
kao drugo apsoluno ali apsolutno stojim-potpisujem ne svaku tvoju recenicu nego rec, kao da ja pisem brate.
Znas kako TS dobija pare, a ljudi u Beotelu moraju da zarade svoje plate.
Pozz

Je l' ima neko ko može da mi kaže kako se radi update ili firmware za ovaj modem HG655b, koji sam dobio od TS.
Prečešljao sam celu temu, alfaunits je ovde to nešto odgovorio, ali ja da se ubijem ne mogu da pronađem ništa o tome kako da dobijem updateom ili firmwareom ove podatke koji su mi potrebni.

Pokazuje. Ali mora noviji firmware. U ovoj temi sam na zadnjih 10-ak stranica postavio te podatke (Nije SS, vec je copy/paste)
http://forum.benchmark.rs/showthrea...SL&p=3682903&highlight=attenation#post3682903
Pa unazad jos koji post za starije podatke.

Sta te briga inace? Po mom modemu sam bio i 120m i 560m, a ja sam nekih 420-460m od centrale, imam max. 120/35 moguc :)

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    167.7 KB · Pregleda: 175
Poslednja izmena:
Ovako, nisi prvi kojeg to interesuje, to sam se i ja interesovao ranije, pa sam nasao na netu noviji SW, ali sam predhodno zvao TS da im trazim da mi update-uju ruter jer postoji novija verzija, oni su rekli NE, ne postoji i kad bude postojala oni ce svima daljinski update-ovati, ali sam ja insitirao da je covek dobio sa novijim software-om, na sta su oni rekli nije moguce i da je on to na svoju ruku instalirao, a da ja mogu to da nadjem na netu(sto sam im rekao da sam nasao) ali oni NE preporucuju to da se radi, da se nebi ostetio reuter???!!! WTF, eto dzabe brate mnogi pokusali ali bez uspeha, nemam ni ja tu informaciju na ruteru, ali eto ti direkt info iz TS zvao sam ih licno, eto.
Da nisam hteo da se zezam sa tim softwareom da nesto ne zeznem, BTW, meni vise ne rade kombinacije za admin podesavanja jesu li nesto cackali ovi iz TS?
Jel drugi mogu da pristupe admin podesavanjima na ovom ruteru?

Meni rade admin podesavanja.

Enraged, oni ce to naravno reci, i iskreno tesko da je na telefonu neko ko se razume, vec neko ko ima skriptu (sreca i to da imaju da se snadju...)
Moraju da kazu da FW update moze zeznuti modem, jer stvarno moze :D Koliko retko je drugo, i da li zbog update-a, ili zbog loseg FW-a koji nije zvanican je drugo ;)

Ma sve ja to znam zato sma mu i rekao, tesko da ce uspeti to da resi kao sto nijsam ni ja, a da se 99% ne razume to stoji problem je da nadjes onaj jedan posto da ti otkloni problem.
Nije mi jasno zasto uopste pricaju da nema novi SW, ako kazes ti da imas noviji od 16-tice?
Nije mi to jasno, nisu valjda toliki duduci da to ne znaju, pa zasta dobijaju platu majku mu?
Bili kako bilo to nece resiti coveku problem ja sam samo to theo da mu nagovestim, jeb, eto.

Uglavnom ono što sam ja pitao ovde ne zna niko da mi kaže kako da uradim ili to neće da mi kaže.
U samom TS kada sam pozivao oni apsolutno nemaju bele veze o čemu ja njih pitam.
Neodoljivi šarm blaženog neznanja u javnim preduzećima države nam najmilije.

Pa ja ti odgovorih da sam ih davno zvao i pitao slican sam odgovor dobio samo sto su mi rekli da imas da nadjes na netu ali ne preporucuju da nebi zeznuo ruter, eto, ne znam sta hoces?
Mogu da ti dam (moram samo da nadjem ponovo) taj novi SW, ali ne odgovaram za nanetu stetu, iz tog razloga nisam ni ja to uradio, oni rekose kad bude IZASAO novi SW da ce nam svima update-ovati.
Ne znam sta vise hoces da ti pomognemo, mozda eventualno da neko od nas dodje da ti instalira to na tvoj ruter ili sta?

Odlicno, sad budi kolegijalan posto forumi sluze za pomoc pa kad nadjes resenje onda je lepo podeli sa ostalima, pa ako nije problem ti javi kako si resio problem.
Pozdrav

Odobrili su mi 50/2 po ceni 10/1. Je l trebam da im vracam stari ruter kada budem isao da potpisem novi ugovor i preuzmem novu opremu ili je on sada moj i samo moj :D

Ako ti je stari onaj roze, sa početka Telekomovog ADSLa, onda je tvoj :) Najbolje je da pročitaš ugovor.

hg520c je u pitanju, vracen je i dobijen hg630 medjutim posle setovanja porta na 50mbit vise ne moze da se konektuje i pokupi ip adresu, na staroj brzini je radio ok jedan dan.
Tehnicar dolazi sutra tako da cemo videti.

Eh sta su ti gremlini. Resetovan ruter, zamenjen ruter, resetovan port, resetovana cela ploca, prekonfigurisan port i nista nije vredelo. Parametri odlicni, dslam je u zgradi, ruter ima link ali ne prolazi autentifikacijuOvi iz tehnike ga smarali da sedi dok ne srede jos nesto i kada su rekli da sada mora da radi, opet nije radilo. Covek ode uz dogovor da sutra dodje i zameni port. Ispratim ga na vrata, vratim se u sobu, prosla autentifikacija ima neta :smash:

Ekspresno izvršen Upgrade sa ADSL Net20 na VDSL Net50 Telekoma Srbija.

Poslednja izmena:
Dobrodosao u klub 50, hahaha
Nek te net dobro sluzi kao mene sto sluzi ....

Zivim preko puta poste gde je i centrala, zgrada je nova i trebalo bi da ispunjava sve uslove. Potpisan mi je box ugovor sa telekomom. Zanima me mogu li da apliciram za mega box sada tj da mi zamene modem, a jos bih uzeo hd televiziju

pozovi i pitaj. imaju svo pravo da ti ne odobre, a svaka ozbiljna firma bi ti obezbedila da predjes na "veci" paket. Moras sa njima da pricas prvo.

Zivim preko puta poste gde je i centrala, zgrada je nova i trebalo bi da ispunjava sve uslove. Potpisan mi je box ugovor sa telekomom. Zanima me mogu li da apliciram za mega box sada tj da mi zamene modem, a jos bih uzeo hd televiziju

Ako si uz ugovor za Box kupio bilo koji telefon od Telekoma, odbiće te, ja sam bio u istoj situaciji.

Daju li one tablete uz ovu akciju 50/2 po ceni NET 10 za potpisan ugovor na 24 meseca? Mislim da imam uslove za VDSL pa razmatram opcije. Inače sam na SBB-u, Total MIX (ADSL), super je cena, samo 1220 din. me izadje 20/1, ali prekidanja veze i usporenja su sad već jako iritantna, a tehnička podrška je 0.

Ne, nazalost to je zasebna kampanja :(

Šteta, idem ipak onda na 20/1 + tablet za 1din. za 1899 mesečno. Nemam neke preterane potrebe za 50/2, mada bi bilo jako lepo...

Nazad
Vrh Dno